Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Wandelen in La Amistad National Park vanuit Guadalupe

Wandelen in La Amistad National Park vanuit Guadalupe

Bzzz, bzzz doet het een halve centimeter van mijn oor. Eng, die snavel is wel heel lang en scherp. Wat als de kolibrie zijn snavel zo in mijn oor stopt en mijn hersens doorboort? Eigenlijk zou ik even moeten googlen of dat kan maar hier is geen internet. We zijn in La Amistad National Park, een van de Nationale parken in Panama. La Amistad is een enorm park en loopt over in Costa Rica, sinds 1990 staat het op de Unesco werelderfgoed lijst.

La Amistad National Park
panama met kinderen

Nooit gedacht dat ik een kolibrie nog eens spannend zou vinden. Ik heb fijne geurende shampoo, misschien is deze kolibrie wel oud en een beetje slechtziend en verwart hij me met een bloem. Misschien stel ik me aan, maar kolibrie’s kunnen best eng zijn. De ene seconde zijn ze er en ftsss, weg is die weer. Serieus, doe eens rustig. Dat geluid en die wind die ze genereren, dat is toch bizar voor een klein beestje. Het zijn de ADHD’ers van de vogelwereld.

Marcel vindt die kolibrie’s geweldig, hoe meer hoe beter dus hij is helemaal in zijn nopjes op de plek waar we nu staan.

La Amistad National Park

La Amistad National Park

Het was helemaal niet onze bedoeling om hier terecht te komen. We waren inmiddels bijna twee weken in Panama. We hadden al veel moois gezien maar qua dierenleven viel het op de walvishaaien bij Isla Coiba na toch wat tegen. Geen apen, geen toekans, geen spannende kikkers.. Rondom Boquete waar we verbleven kan je wandelen maar dat zijn dan gelijk flinke dagtochten.

La Amistad National Park

Niet voor ons met kindje van nog geen 2 weggelegd. We besluiten dus de 2 uur te rijden naar Cerro Punta en van daar naar La Amistad National Park. De Lonely Planet belooft een mooie route over de nieuwe Orange Blossom Road en daar is geen woord van gelogen.

La Amistad National Park
La Amistad National Park

Het La Amistad National park is verdeeld over Costa Rica en Panama en is hiermee het grootste natuurpark in Central America. Het is relatief ontoegankelijk en daardoor zijn dieren goed beschermd.

We vinden de route naar de park entrance met moeite en aan het einde houdt de weg op. We gaan over een modderpad door en staan dan voor een hek dat duidelijk al maanden dicht is. We hoeven niet de raden waarom: halve huizen geven al aan dat hier een flinke overstroming is geweest.

La Amistad National Park

Guadalaupe

Tijd voor een alternatief plan, maar eerst lunch. In plaats van terug te rijden naar Volcan kiezen we voor een ander end-of-the-road-dorpje Guadelupe. Hier zit een luxe lodge, Los Quetzales Ecolodge & Spa, waar we lunchen. Ze helpen ons met een kaartje en enkele wandelingen in de omgeving. Vanaf het startpunt op 30 minuten lopen vanaf de lodge zijn er deze opties:

  • Three Waterfalls – anderhalf uur over 5 rivieren en je komt langs drie watevallen.
  • Las Minas – 30 minuten lopen naar een waterval en dan dezelfde weg terug.
  • Millenio – drie uur langs sommige van de grootste bomen in het park.
Los Quetzales Ecolodge & Spa
Los Quetzales Ecolodge & Spa

Elke ochtend zijn er begeleide wandelingen maar wij gaan zelfstandig op pad. Het eerste stuk loop je over een pad waar ook nog 4-wheel drives kunnen rijden. Her en der verspreid zijn namelijk bungalows (denk aan honderden dollars per nacht) voor wie echt midden in het oerwoud wil zitten. Wel zitten we direct in de natuur. De geuren veranderen gelijk, zand en verotte bladeren. Riviertjes stromen langs en over het pad.

La Amistad National Park

We passeren een bord. Hier begint de Sendero Los Quetzales. Een wandeling van een dag waarbij je de grootste kans hebt om de haast mytische quetzal te zien. De vogel was bij de Maya’s al enorm belangrijk en nu is het de moderne vogelkijker die er over droomt. De quetzal zien wij hier niet, dat zou ook wel heel bijzonder zijn geweest, wel enorm veel andere vogels.

La Amistad National Park

Wij lopen door maar op een gegeven moment wordt de route die we volgen naar de watervallen te slecht. Wij willen zeker niet verdwalen in Panama dus dan maar geen waterval (ook al hebben we tegenwoordig altijd een GPS-apparaat bij ons). Even rusten bij de cabins. Zodra we stil zitten zien we ze. Een kolibrie, nog een kolibrie. Ze komen ons echt opzoeken. Ook een eekhoorntje meldt zich en een boel vogels waar we geen naam van weten. Wat een nieuwsgierige beestjes en helemaal niet bang voor mensen.

Nee de rollen zijn omgedraaid deze keer ben ik het die wat angstig begint te worden. Hoe mooi ze ook zijn, die snavel he, best scherp.

La Amistad National Park
La Amistad National Park

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

2 gedachten over “Wandelen in La Amistad National Park vanuit Guadalupe”

  1. travelleranto

    Ohhh ik hou van kolibries. Maar het is wat je zegt, ze hebben een super scherpe snavel. En fladderen als gekken 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top