Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Route rondreis Panama

Route rondreis Panama

We delen de route van onze auto rondreis in Panama. Wat hebben we geleerd en welke bestemmingen zouden we juist wel en juist niet aanraden? Er is weinig informatie beschikbaar over vakantie in Panama en dit maakte het voor ons best lastig een route te bedenken. We vertellen je dan ook graag niet alleen wat we gedaan hebben maar ook wat wij anders zouden doen. Ook geven we tips voor alternatieven wanneer je met het openbaar vervoer op reis bent.

route Panama

Onze route

Dag 1 Aankomst in Panama stad

Aankomst in Panama-Stad aan het einde van de middag. Slapen in het hotel.

Dag 2 -3 El Valle

Reistijd: 2 uur. We zijn vroeg op pad naar bergdorpje El Valle. Hier hebben we twee dagen om te ‘ontjetlaggen.’ We bezoeken onder andere de watervallen van El Valle.

Tips: Er gaan heel regelmatig rechtstreekse bussen die er ongeveer 2-3 uur over doen. El Valle is geen must-see bestemming maar wel een perfecte plek voor wat ontspanning. Bovendien is het makkelijk bereikbaar en een stuk koeler dan aan de kust.

Dag 4-5-6-7  Santa Catalina met omweg en Isla de Coiba

Een rit van 4 uur naar Santa Catalina maken we nog wat interessanter door een omweg te maken. We stoppen op diverse plekken op het Azuero schiereiland. Aangekomen in Santa Catalina hebben we een dagje strand gedaan en heeft Marcel een proeflesje surfen genomen. Daarnaast zijn we beiden een dag gaan duiken rondom het voor de kust gelegen Isla Coiba. Niet zomaar een duikje, nee we gingen duiken met walvishaaien.

Santa Catalina walvishaai

Tips: De genoemde omweg is geen optie wanneer je met het openbaar vervoer reist. Om naar Santa Catalina te komen heb je al de hele dag nodig en meerdere bussen. El Valle naar de Panamericana, dan bus naar Santiago, dan bus naar Sona en dan bus naar Santa Catalina. Santa Catalina mag je echt niet missen als je een duiker of surfer bent. Ben je echter geen van beiden, dan ben je hier snel klaar.

santa catalina

Dag 8 Boca Chica

We rijden in 4 uur naar Boca Chica via een mooie binnendoorweg langs de kust. We verblijven in een luxe hotel waar we de rest van de dag doorbrengen met lekker zwemmen. De volgende ochtend maken we een boottocht door het Chiriqui National Park.

Tips: Ben je met het openbaar vervoer dan is het een lange reisdag. Vooral omdat je weer een paar keer van bus moet wisselen. Eerst naar Sona, dan naar Santiago, dan naar de afslag en dan nog naar Boca Chica. Je neemt dan ook een andere weg dan wij deden.

Boca Chica
Boca Chica

Dag 9-10-11- Boquete met dagtrip naar Volcan

We vertrekken aan het einde van de middag uit Boca Chica. Het is immers maar een uur rijden.

Een dag om rond te kijken in Boquete en ook reden we een dan naar Volcan om te wandelen in La Amistad National Park. De hoofdingang met bezoekerscentrum was echter gesloten door een landverschuiving, uiteindelijk gingen we wandelen bij Guadalupe.

Volcan

Tips: Met het openbaar vervoer heb je wederom meer tijd nodig en drie verschillende bussen. Naar de Panamericana, naar David en naar Boquete. Gelukkig rijden op de laatste twee routes wel heel veel bussen. Advies: blijf een dagje langer in Guadalupe zodat je in de ochtend kunt vertrekken.

De dagtocht naar Volcan is lastig met het openbaar vervoer. Houd je van adventure activiteiten zoals raften, ziplinen en hele dagen hiken dan zou ik adviseren hier meer tijd door de brengen in Boquete dan wij deden.

Boquete

Dag 12-15 Bocas del Toro

3 uur rijden naar Almirante, waar we de auto op een beveiligde parkeerplek neerzetten. Dan nog 30 minuten met de boot naar Isla Colon en dan nog 10 minuten naar Bastimentos. We slapen op Isla Bastimentos maar brengen ook tijd door op Isla Colon. We bezoeken diverse stranden in Panama en gaan beiden een dag duiken.

Tips: Er gaan ook shuttle bussen tussen Boquete en Bocas del Toro. Iets duurder maar een prima alternatief voor de gewone bus. Bocas de Toro eilanden zijn enorm relaxt maar helaas regent het er wel vaak en dan is er niks te doen. Niet te ver vooruit boeken dus.

Bocas del toro

Dag 16 Las Lajas

Na de boot is het nog 4  uur rijden. Deze bestemming was een last-minute toevoeging omdat we bang waren dat het naar Sante Fe een te lange dag zou worden. Achteraf had dit wel gekund. Ondanks dat er eigenlijk niks te doen is in Las Lajas was het een fijne stop. Een kleine B&B met echt Italiaans eten en een 20 kilometer lang breed en bijna verlaten strand.

Tips: Hoe mooi het ook is met het openbaar vervoer zouden we deze bestemming niet aanraden. Te lastig om te komen. Niet alleen de plek zelfs maar ook de hotels die vaak weer kilometers van het dorp liggen.

Las Lajas Beach

Dag 17 Sante Fe

Drie uur rijden naar Sante Fe. Hier verdoen we bijna de hele dag met zoeken naar onze geboekte accommodatie. Omdat die overboekt is moeten we wat nieuws vinden. De volgende dag regent het, uiteindelijk zien we dus weinig van Sante Fe.

Tips: wij vonden Sante Fe de minst leuke van de bergdorpjes. Alleen voor echte wandelliefhebbers. De weg naar Sante Fe is misselijkmakend, ben je snel wagenziek neem dan een pilletje.

Sante fe

Dag 18-23 Panama City

4-5 uur naar Panama stad, zonder de tijd die we besteden aan diverse stops. We stoppen bij het kerkje van San Fransisco en nemen een uitgebreide lunch op het strand Playa Blanca. Onze tijd in Panama-Stad komen we makkelijk door. We vieren een dag Carnaval in Panama-Stad, gaan naar Casco Viejo en Panama Viejo en nog wat andere niet te missen bezienswaardigheden in Panama-Stad. We maken twee keer een dagtrip, een keer naar het Sobernia National Park en de andere dag naar het Panamakanaal en naar het stadje Portobelo.

Tips: Sante Fe naar Panama-Stad met een snelle bus, anders is het een lange rit. Er worden in Panama-Stad diverse georganiseerde dagtours aangeboden zodat je ook zonder auto leuke dingen kunt doen rondom de stad.

casco viejo panama

Auto huren vs openbaar vervoer

Een auto huren is praktisch omdat je minder reistijd hebt. Voor ons was het ook fijn dat onze dochter goed kon slapen in de tijd dat wij verplaatsten. Een bijkomend voordeel is dat je makkelijk stoppen waar je wil. We hadden zeker een stuk minder van het land gezien als we met de bus hadden gereisd.

panama bus

Alle grote plaatsen zijn namelijk wel goed bereikbaar met het openbaar vervoer maar de meeste kleine plekken vragen diverse overstaps. Bovendien zijn er genoeg leuke kerkjes, watervallen en andere plekken waar je zo heen rijdt maar waar de kosten van taxi niet tegen op wegen.

Het grote voordeel van het openbaar vervoer. Je hoeft zelf de weg niet te zoeken (een uitdaging in Panama) en de kosten. In ons artikel ‘budget Panama‘ kan je lezen dat we bijna €1000 euro uitgaven aan vervoer. Uitgaande van de prijzen in de Lonely Planet en de indicatie die we hebben van de diverse keren dat we wel de bus namen had het openbaar vervoer zeker niet meer dan €200 gekost (2 volwassen, 1 kindje gratis).

Dat is dan een mooi bedrag dat je weer uit kunt geven aan dagtourtjes en taxi’s naar die bijzondere plekjes die anders lastig bereikbaar zijn.

panama bus

Tips voor autorijden in Panama

Over het algemeen zijn de wegen van redelijke kwaliteit. Wel zijn er soms grote gaten in de weg wat rijden vermoeiend maakt. Af en toe krijg je te maken met stukken gravelweg, zeker vanaf de doorgaande weg naar een hotel.  De maximum snelheid (ook op de Panamericana) is zelden meer dan 80 kilometer per uur.  De Panamese politie controleert extreem veel op snelheid. We overdrijven niet als we zeggen dat er soms om de 30 minuten wel een agent staat met laser gun. Je bent gewaarschuwd!

Panama auto

In Panama-Stad wordt rijden extra lastig gemaakt door de twee tolwegen. Corridor Sur en Corridor Norte. Voor beide heb je een verschillende pas nodig om er op te kunnen. Daar stonden we dan voor de slagboom, oeps. Gelukkig gebruikte iemand anders zijn pasje zodat we door konden.

Een ander punt dat rijden in Panama soms lastig maakt is de slechte bewegwijzering. Borden zijn er wel maar soms laat, of soms alleen aan een kant van de weg waar je dus niks aan hebt als je vanaf de andere kant komt.

We huurden in Panama een auto inclusief kinderzitje, hoewel die wel een beetje groot bleek te zijn voor onze dochter. Nog een tip, is je kind snel wagenziek? Neem vanuit een extra hoes mee voor over het kinderzitje of leeg een handdoek op de stoel.

Panama auto

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

9 gedachten over “Route rondreis Panama”

    1. We huren meestal bij Sunny Cars of als die niet zoveel keuze hebben bij Rentalcars maar ik weet niet meer precies via welke maatschappij dat toen is gegaan. Ze hebben beide geen eigen auto’s maar maken gebruik van lokale partijen.

  1. Wij gaan aanstaande woensdag naar Panama. Wij willen vanaf Panama stad met de auto naar Bocas del Toro, en vervolgens weer terug om de vakantie af te sluiten op de San Blas eilanden. Heb je toevallig nog enig idee hoe de bewaakte parkeerplaats heet in Bocas del Toro? En toevallig iemand ervaring met een uitstapje naar de San Blas eilanden? 🙂 Groetjes Marie

  2. we gaan over 3 weken naar Panama en gaan zeker jullie route deels volgen. Onze zoon is iets ouder 15! en duiken, snorkelen en outdoor activiteiten staan op het verlanglijstje. Vraag: is het nodig om een PanaPass (voor tolwegen) aan te schaffen? Hoe zijn jullie duikervaringen en bij welke organisatie hebben jullie Coiba geboekt? groeten van de Panamezen

    1. Er zijn alleen in Panama stad tolwegen, beste die vermijden. We kwamen er 1 keer per ongeluk op maar toen wilde de persoon achter ons gelukkig swipen. Coiba gedaan via coiba dive center. Veel plezier met jullie reis!

  3. Dank voor de vele tips over Panama. Wij zijn net terug van onze reis met ons 1 jaar oude zoontje door Panama en hebben een geweldige tijd gehad! Iedereen vindt het heel leuk dat ons zoontje met ons meereist en is dan ook heel behulpzaam. Van de kok die aanbiedt dat zijn dochter wel even kan oppassen zodat wij rustig kunnen eten, tot de lokale kids die hun eten delen met ons zoontje.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top