Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Europa-Park met overnachting, onze ervaringen in dit gave pretpark!
europapark

Europa-Park met overnachting, onze ervaringen in dit gave pretpark!

Ben je met je gezin op vakantie in het Zwarte Woud, in de Elzas of wil je een stop op je doorreis naar je vakantiebestemming in Zwitserland of Italië? Breng dan zeker een bezoek aan attractiepark Europa-Park met overnachting.

europapark

Gelegen in het Zwarte Woud van Duitsland en heel goed te combineren met je vakantie of reis. Of ga met je gezin een (lang) weekend naar Europa-Park en maak er een bijzonder familieweekend van.

europapark

Wat feitjes over Europa-Park

Attractiepark Europa-Park ligt in het Duitse plaatsje Rust, vlakbij de bekende steden Freiburg (Duitsland), Straatsburg (Frankrijk) en Basel (Zwitserland). Europa-Park behoort tot de 25 best bezochte attractieparken ter wereld en heeft, na Disneyland Parijs, het grootste aantal bezoekers in Europa met meer dan 6 miljoen bezoekers per jaar.

europapark

Europa-Park wordt gerund door de familie Mack en is een echt familiebedrijf waar kwaliteit hoog in het vaandel staat. En dat zie je ook terug in het park; alles ziet er tiptop en heel verzorgd uit. Je komt ogen, oren en ook tijd tekort want er is zoveel te doen, er zijn namelijk meer dan 100 attracties in het park te vinden. Europa-Park heeft attracties voor alle leeftijden, van snelle achtbanen, 13 stuks in totaal, tot attracties en speeltuintjes speciaal voor de allerkleinsten.

europapark

Blogger Leonie en haar man, Peter, en twee kinderen, Resa en Viggo, mochten in de meivakantie, namens Gezinopreis, kennis maken met Europa-Park en kwamen dolenthousiast terug.

16 themagebieden: 16 Europese landen

Het was voor ons nog nooit zo makkelijk om zoveel landen van Europa te bezoeken in een paar dagen. Europa-Park is onderverdeeld in 16 themagebieden; 16 Europese landen zijn nagebouwd. De attracties, gebouwen, het eten in de restaurants en zelfs de planten en bloemen zijn aangepast aan het land waarin je je bevindt.

’s Morgens vaarden we in een bootje tussen de ijsschotsen in IJsland en ’s middags zaten we heerlijk op een terras in de Griekse zon een pita giros te eten, dit kan allemaal in Europa-Park.

europapark

Heimwee naar Nederland? In het Nederlandse gedeelte vind je typisch Nederlandse huisjes, molens, klompen en zelfs Nederlandstalige muziek. En onze kinderen waren helemaal blij met de poffertjes en friet met mayonaise want dat is daar ook te koop.

Naast de themagebieden met de Europese landen vind je ook Avonturenland en Grimm’s Sprookjesbos in Europa-Park. In Avonturenland maakten we boottochtjes op een heus vlot en in een houten radarboot en bevonden we ons even niet meer in Europa maar in het kleurrijke Afrika.

europapark

In Grimm’s sprookjesbos komen verschillende sprookjes voor kinderen tot leven. Je vindt er bijvoorbeeld het snoephuisje uit het sprookje van Hans en Grietje, Rapunzel met haar lange vlecht en Vrouw Holle. Viggo vond de heks in het snoephuisje best een beetje eng, maar is toch nog een paar keer terug gegaan om in het huisje te kijken naar deze griezelige heks.

Ruim 8 kilometer achtbaan in Europa-Park

Achtbaanliefhebbers komen helemaal aan hun trekken in Europa-Park, er zijn wel 13 achtbanen te vinden in het park. Als je alle achtbanen achter elkaar zou leggen dan krijg je maar liefst 8.300 meter achtbaan en daarbij is Europa-Park het attractiepark met de meeste achtbanen van Europa. Er zijn hele snelle achtbanen, die wel snelheden van 100 kilometer per uur of meer halen, die het water in duiken of waar je hartslag tijdens de rit gemeten wordt.

europapark

Is dit nog niet genoeg spanning en sensatie? Dan kies je bij sommige achtbanen voor een rit met een virtual reality bril en wordt het allemaal nog spectaculairder. Onze kinderen vonden de grote achtbanen allemaal iets te spannend en die hebben we dan ook maar overgeslagen. Maar Europa-Park heeft ook aan de kleine bezoekers gedacht. In het themagebied Ierland vind je de BA-A-A Express, deze achtbaan is geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar (en 95 cm groot) en zo ervaren kleine kinderen hun eerste achtbaan rit.

Voor iets grotere kinderen (vanaf 4 jaar en 100 cm) is de Arthur, in het Koninkrijk van de Minimoys, een echte aanrader. In deze overdekte achtbaan maak je een reis door het koninkrijk van de Minimoys en vlieg je zelfs een stukje naar buiten. Viggo en Resa vonden de Arthur eerst heel spannend maar wilden na hun eerste rit direct nog een keer.

europapark

Vind je het ook altijd gedoe en geen fijn idee dat je je (rug)tas achter moet laten bij attractie? Bij Europa-Park hebben ze een fantastische en veilige oplossing voor dit probleem bedacht. Voordat je in de attractie stapt stop je je spullen in een kluisje. Het nummer van jouw kluisje krijg je automatisch toegewezen na het scannen van je toegangskaartje.

Is je rit afgelopen, dan loop je langs de achterkant van de kluisjes en door het scannen van je toegangskaartje gaat het kluisje aan de achterkant open en kun je zo spullen weer pakken. Echt een slimme oplossing!

De kinderen van Leonie vonden de grote achtbanen allemaal iets te spannend en hebben die dan ook maar overgeslagen. De familie van Mirella is daarentegen gek op achtbanen!

Europa park Wodan

De vier grootste achtbanen in Europa-Park zijn de Blue Fire, Wodan, Euro-Mir en CanCan Coaster. Verwacht op drukke dagen wachtrijen bij deze attracties. Handig is dat je via de app van Europa-park kunt plaatsnemen in een virtuele wachtrij (op een bepaald tijdstip).

Dat betekent dat je zelf elders in het park kunt zijn en dat je je op het gekozen tijdstip meldt bij de achtbaan waar je de rij kunt overslaan. Handig! Je mag bij voor één attractie in de virtuele wachtrij plaatsnemen per keer. Niet alle attracties doen mee met de virtuele wachtrij, maar deze achtbanen wel! 

Europa park wodan

Een favoriet van veel bezoekers, waaronder onze achtjarige zoon, is de Wodan. Deze houten achtbaan is maar liefst 40 meter hoog en ruim een kilometer lang. De karretjes halen een snelheid van 100 kilometer per uur, wat zorgt voor een overvloed aan sensatie, gegil en plezier! Als je van snelheid houdt, is de Blue Fire echt iets voor jou.

Binnen 2,5 seconden word je gelanceerd naar een snelheid van 100 kilometer per uur. Maar dat is nog niet alles, want tijdens deze rit ga je maar liefst vier keer over de kop, beleef je de hoogste looping van een katapultachtbaan in Europa en ervaar je nog twee andere indrukwekkende elementen waarbij je over de kop gaat.

Hoewel onze zoon deze achtbaan aanvankelijk behoorlijk spannend vond, begrijp je wel dat we er daarna meerdere keren in zijn geweest…

Europa park Blue Fire

De Euro-Mir is een compleet andere achtbaan. Met behulp van twee spiegeltorens vertrek je in een treintje naar een hoogte van 28 meter. Dit gebeurt terwijl je karretje 360 graden draait. De duikvlucht naar beneden is uiteraard niet recht, maar deels draaiend! Als volwassene was dit niet echt mijn ding, maar onze zoon vond deze achtbaan geweldig!

Ook de CanCan Coaster behoort tot onze favorieten. Deze achtbaan bevindt zich in het themagebied Frankrijk en brengt je naar de wereld van de Moulin Rouge. De achtbaanrit vindt plaats in het donker, waarbij je onderweg het Parijse nachtleven passeert met fascinerende lichtgevende scènes, en dit alles uiteraard begeleid door de bekende CanCan-muziek.

Europa park Euro Mir

Bij grote achtbanen hoort ook nog de Silver Star (met een garantie van vier G-krachten), maar daarvoor moet je minimaal 140 cm lang zijn en een leeftijd van 11 jaar. Helaas konden we deze daarom nog niet uittesten, maar daarvoor komen we in de toekomst zeker terug!

Europa park Silver star

Naast de grote achtbanen zijn er ook tal van achtbanen in Europa-Park die geschikt zijn voor families en jongere kinderen. Onze persoonlijke favoriet hiervan was de achtbaan Arthur, gelegen in het themagebied Koninkrijk van de Minimoys. In deze overdekte achtbaan maak je een reis door het koninkrijk van de Minimoys en vlieg je zelfs een stukje naar buiten.

Europa park Arthur

Bij de ingang van Arthur vind je ook enkele kleinere attracties, zoals een vrijevaltoren voor kinderen, een caroussel en glijbanen! Een andere aanrader is de Alpenexpress, waar kinderen vanaf 4 jaar al in mogen.

Europa Park Alpenexpress

Deze trein maakt een dubbel rondje door de diamantenmijn in Oostenrijk! Tegen een meerprijs kun je zelfs een VR-bril opzetten tijdens deze achtbaanervaring. In het themagebied Ierland vind je de BA-A-A Express, een achtbaan geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar (en een minimale lengte van 95 cm), waarmee jonge kinderen hun eerste achtbaanrit kunnen ervaren.

Europa Park Poseidon

Natuurlijk biedt Europa-Park ook volop waterattracties! Poseidon is bijvoorbeeld een combinatie van een achtbaan en een waterattractie. Deze prachtig vormgegeven baan bevindt zich in het themagebied Griekenland en voert je door een Griekse tempel. Je bent gegarandeerd nat na deze rit!

Europa park fjord rafting

Hetzelfde geldt voor Atlantica SuperSplash, gelegen in het themagebied Portugal. Hier duik je met een snelheid van 80 kilometer per uur het water in vanaf een hoogte van 30 meter. Bij Fjord Rafting ga je in een ronde band de rivier op. Welk bootje van jullie wordt het natst?

Europa park fjord rafting

Shows in Europa-Park

In Europa-Park geniet je, naast van de vele attracties, ook van diverse shows. Met maar liefst 28 live shows in het park is er voor ieder wat wils, met dagelijks meer dan 24 uur aan showplezier.

Europa Park Spaanse Show

In het Spaanse themagebied kun je genieten van een indrukwekkende arenashow met riddergevechten, waarbij echte paarden betrokken zijn.

europapark

Een absolute aanrader is de ijsshow genaamd Surpr’Ice presents GalaXia. Internationale artiesten nemen je mee op een buitenaardse reis vol verwondering. Tijdens deze show zie je onder andere een verbluffende robothond, spectaculaire lichteffecten en een deel dat zich afspeelt in het duister. De schaatskunsten van deze artiesten zijn werkelijk ongelooflijk.

Europa park show

Van pizza in Italië naar tapas in Spanje

In Europa-Park vind je 58 restaurants. In de restaurants van de diverse themagebieden staan heerlijke gerechten uit het betreffende land op de kaart. Er is dus voor ieder wat wils! Voor een echte pizza ga je naar Italië, voor tapas loop je even door naar Spanje.

Wil je heel luxe eten? Ook dat kan want Europa-Park is het enige attractiepark ter wereld met een restaurant met 2 Michelin sterren. Je vindt restaurant Ammolite, in de vuurtoren bij het themahotel Bell Rock. Echter is dit restaurant waarschijnlijk iets te luxe om te gaan eten met het gezin.

Met kinderen raad ik je dan ook aan om een keer te gaan eten in restaurant Food Loop. In dit restaurant zijn er geen obers die je eten komen brengen maar word je bediend door middel van een echte achtbaan! Je bestelde eten of drankje kan zelfs door een looping gaan. Onze kinderen vinden het wachten op eten in een restaurant meestal erg saai, maar hier was het wachten echt niet erg en keken zij hun ogen uit. Ze wilden eten blijven bestellen in dit gave achtbanenrestaurant.

europapark

Aan mensen met een voedselallergie is ook gedacht in Europa-park. Zo zijn er bijvoorbeeld glutenvrije producten, zoals pizza en pasta, te verkrijgen en wordt er bij het ontbijtbuffet lactosevrije melk aangeboden. Tijdens ons verblijf hebben wij in de avond in het buffetrestaurant van hotel Colosseo gegeten. Het buffet was zeer uitgebreid, met ruime keuze uit warme en koude gerechten en een heerlijk toetjesbuffet. De grote pot met gummibeertjes bij het toetjesbuffet was de favoriet van onze kinderen.

europaparkBijzonder overnachten bij Europa-Park

Het is bijna onmogelijk om alle attracties en shows van Europa-Park in een dag te zien en beleven.Wij adviseren dan ook om te kiezen voor Europa-park met overnachting! Gelukkig voorziet het park daar ruim in. Met verschillende mogelijkheden is het geen probleem 1 of meerdere dagen in Europa-Park te verblijven.

europapark hotel colosseo

Zo beschikt Europa-Park over 6 luxe hotels, die allemaal een verschillend land als thema hebben. En ook aan de kampeerliefhebber is gedacht. In Camp Resort slaap je in een blokhut, tipi, tent of huifkar.

europapark hotel colosseo

Het is ook mogelijk om in je eigen camper, caravan of tent op het kampeerterrein te overnachten.

europapark hotel colosseo

Hotel Colosseo

Wij verbleven 3 nachten met ons gezin in hotel Colosseo. Dit 4-sterren plus hotel heeft een Italiaans thema en ligt op 3 minuten loopafstand van het park. Onze ruime 4-persoonskamer was luxe afgewerkt met veel hout en Italiaanse details, was voorzien van een groot tweepersoonsbed, een stapelbed voor de kinderen en een fijne douche.

europapark hotel colosseo

Elke ochtend genoten we van de heerlijke broodjes, sapjes, yoghurt en fruit van het uitgebreide ontbijtbuffet. Ed Euromaus, de mascotte van Europa-Park en zijn vriendjes namen tijdens het ontbijtbuffet alle tijd om op de foto te gaan met de aanwezige kinderen.

europapark hotel colosseo

En wat een fijn zwembad heeft hotel Colosseo. Iedere dag hebben we wel een duik genomen in dit warme zwembad. Fijn voor warme dagen, in het zwembad is het mogelijk om naar buiten te zwemmen. Wil je echt helemaal ontspannen na een dagje pretpark? Het hotel beschikt ook over een sauna.

europapark hotel colosseo

Voor kinderen zijn er in het hotel verschillende speelhoeken en speeltoestellen gemaakt en na sluitingstijd van het park is er een speciaal kinderprogramma. De hotelkamers zijn gebouwd rondom een binnenplein.

europapark hotel colosseo

Op dit plein waan je je echt even in Italië met de gezellige terrasjes, het Colosseum, een prachtige fontein en Italiaanse muziek. Terwijl mijn man en kinderen in het zwembad lagen heb ik op het terras in de zon genoten van een heerlijk kopje echte Italiaanse koffie.

Baby’s en honden in Europa-Park

In Europa-Park is zelfs aan de allerkleinsten is gedacht. In het themagebied Italië vind je de Hipp babyservice, een speciaal babyrestaurant. Hier voed je jouw baby in een rustige omgeving en is het mogelijk om flesjes op te warmen, je kind te verschonen en er zijn allerlei Hipp babyproducten te koop.

Hoewel wij geen baby’s meer hebben ben ik toch even een kijkje gaan nemen bij de babyservice, het zag er erg verzorgd uit en het vriendelijke personeel helpt je graag bij vragen. Ik denk dat het een fijne plek is om even rustig met je baby te zitten.

Wil je je hond meenemen naar Europa-Park? Dat kan! Honden zijn, mits aangelijnd, welkom in Europa-Park. Hondenbezitters kunnen bij de hoofdingang een gratis hondenpakket afhalen en in het park zijn er meerdere drinkplekken te vinden.

Praktische informatie Europa-Park

Voor informatie over de prijzen van de themahotels en logeren op het Camp Resort kun je terecht op website van Europa-Park. Een uitgebreide Nederlandstalige brochure over Europa-Park vraag je hier ook aan. Europa-Park is het grootste gedeelte van het jaar geopend en heeft flexibele sluitingstijden. Als het rond sluitingstijd nog druk is in het park, dan blijft het park gerust nog een uurtje extra geopend.

In de herfst wordt het park in Halloween-sfeer gebracht en bezoek je, na sluitingstijd, de Traumatica Horror Nights. Dit evenement is echter niet geschikt voor kleine kinderen, de minimumleeftijd bedraagt 16 jaar. In de kerstperiode wordt het park helemaal in kerstsfeer gebracht met echte kerstbomen en een kerstmarkt.

Heel eerlijk, voor ons bezoek aan Europa-Park had ik eigenlijk nog nooit gehoord van dit attractiepark in het Zwarte Woud in Duitsland. Maar wat een leuke dagen hebben wij gehad. Heel fijn is dat er voor alle leeftijden meer dan genoeg te doen is. Voor gezinnen met peuters en kleuters maar ook voor gezinnen met tieners is er een enorm aanbod aan leuke en
spannende attracties. Wat ons betreft is Europa-Park dan ook de terechte winnaar van de ANWB-Award “Leukste uitje over de grens”.

Voor ons is een bezoek aan Europa-Park zeker voor herhaling vatbaar. Onze kinderen vroegen ons bij het weggaan: gaan we snel weer een keer terug?

europapark

Tip: Lees ook onze andere blogs over attractieparken in Duitsland. Het naastgelegen waterpark Rulantica is één van de laatste creaties van Europa-park. Dit prachtige en spectaculaire waterpark is werkelijk een paradijs en gebaseerd op Scandinavische mythes. Lees hier over onze ervaringen in het waterpark Rulantica met kinderen!

europapark

Gezinopreis bezocht Europa-Park op uitnodiging van Europa-Park. We kozen er zelf voor in dit hotel te verblijven en betaalden een toeslag. Zoals je van ons gewend bent gaan we alleen samenwerkingen alleen met volledige content vrijheid. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top