Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Leukste pretparken in Duitsland voor gezinnen

Leukste pretparken in Duitsland voor gezinnen

Er zijn een heel aantal leuke attractieparken in Nederland waar je met je kinderen naar toe kan. Maar wat als je een keer iets anders wil? Pretparken in Duitsland zijn hartstikke goed en vaak ook nog goedkoper dan in Nederland.

Veel pretparken zijn bij onze oosterburen minstens zo spectaculair, maar natuurlijk zijn er ook opties voor gezinnen met jonge kinderen. Voor een dagje uit of voor een weekend pretpark hoef je je dus niet te laten beperken door landsgrenzen. Er zijn namelijk ook een tal van opties in Duitsland. Wij bezochten al veel pretparken in Duitsland en vertellen je wat leuke pretparken in Duitsland zijn om met kinderen te bezoeken en natuurlijk ook voor welke leeftijd het park geschikt is. In Duitsland heb je echt alles van familieparken tot adrenaline parken. Van pretparken waar je meerdere dagen kan doorbrengen tot geschikt voor een dagje weg.

Phantasialand pretpark duitsland

Pretparken in Duitsland

Een snel overzicht van de pretparken in Duitsland in dit blog.

Naamlocatiebijzonderheden
Europapark Zwarte WoudNummer 1 pretpark van Europa,
Phantasialandomg. KeulenOok in de winter, veel adrenaline
Wunderland Kalkar omg. KleefAll inclusive pretpark <12 jr
Eifelpark EifelPretpark en dieren park <12jr
Movie Park Germany RuhrgebiedFilm en tv helden
Fort FunSauerland Wild west thema <12 jr
Hansapark Lübeck Doorreis Scandinavië
JadarparkJadeDoorreis Scandinavië <12 jr
Heide-Park Hamburg Doorreis Scandinavië, groot en afwisseling
Irrland KevelearGoedkoop, speeltuinen <12 jr
Holiday Park Plopsa Omg SpiersBeste achtbaan van Europa
DroomlandSonnenbühlOp doorreis Oostenrijk, Tsjechië <12 jr
Playmobil FunlandZirndorfOp doorreis Oostenrijk, Tsjechië <8 jr
TripsdrilllZwarte WoudAfwisselend, ook overnachten
Legoland BeierenDoorreis <12jr
Op je mobiel kan je deze tabel schuiven

1. Europapark, het grootste pretpark van Duitsland

Hoewel veel mensen verwachten dat Disneyland in Parijs bovenaan staat als toppark van ons continent, blijkt niets minder waar. Europapark in Duitsland is al jarenlang de nummer 1. En niet voor niets. Het is een mooi themapark waar je binnen één dag bijna 20 landen kunt bezoeken.

Zo zijn alle attracties volledig gewijd aan een land, zelfs de eettentjes en medewerkers gaan helemaal op in het thema. Zo kun je bijvoorbeeld gondelvaren in zonnig Italië of met de hele familie in de bobslee in besneeuwd Zwitserland. Natuurlijk kun je voor de lunch bitterballen eten in Nederland of dansen op de muziek van de Spaanse Flamenco.

Europark

Europapark is is ongeveer 5 uur rijden vanuit Nederland. Zeker met kinderen is dit een beetje ver voor maar één dag. Maar het is een gaaf park voor tijdens een vakantie in het Zwarte Woud, voor een lang weekend weg, of wanneer jullie op doorreis zijn naar je vakantiebestemming in Frankrijk, Zwitserland of Oostenrijk. Lees ook onze ervaringen in Europapark.

Er zijn diverse opties om te blijven overnachten in en rondom het park. Er zijn tickets voor niet alleen één, maar ook meerdere dagen te verkrijgen. We raden je aan om minimaal voor een weekend te gaan. Want er is zoveel te doen dat je anders echt tijd tekort komt.

Dit park is trouwens een aanrader voor gezinnen met zowel jonge als oudere kinderen. Voor beide zijn er genoeg attracties te vinden. Bekijk hier de aanbiedingen van de Vakantiediscounter voor een overnachting plus entreekaartjes. Ook Tui heeft soms hele aantrekkelijke aanbiedingen zoals Europapark incl. 2 overnachtingingen en entree.

europapark

2. Phantasialand, een sprookje op een uur rijden van Nederland

Dit pretpark in Duitsland, ook wel gewoon Fantasialand genoemd in het Nederlands, ligt op een uur rijden van Venlo/Heerlen. Dicht in de buurt van Keulen. Het is een park voor alle leeftijden. Voor de oudere kinderen is er genoeg te beleven in de vorm van snelle achtbanen en spectaculaire attracties en de jongsten kunnen er heerlijk genieten van de attracties gebaseerd op de sprookjeswereld.

Hoewel wij het persoonlijk wel vooral zouden aanraden met kinderen vanaf 100cm (of nog beter 120cm) omdat anders de opties toch wat beperkt zijn. Lees ook onze ervaringen in Phantasialand.

Phantasialand pretpark duitsland

Er is een hotel naast het park en ook in de winter is het mogelijk om tijdens het winterthema een dagje erop uit te gaan. Vanwege de beperkte bouwruimte is het park prima te belopen qua afstanden.

De makers zijn creatief geweest en attracties lopen niet alleen door elkaar heen, maar ook in de lucht of onder de grond. Zo merk je het niet wanneer het park erg druk is, omdat er genoeg te beleven is. Het is een erg populair park, met zowel in- als outdoor opties.

Een van de goedkoopste manieren om zoveel mogelijk uit je bezoek aan Phantasialand te halen, is door het te combineren met een hotel in de regio. Je kunt ook in een van de themahotels in het park zelf slapen. Wel wat duurder, maar ook erg bijzonder. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

3. Pretpark Wunderland Kalkar, pretpark in Duitsland net over de grens, uniek all-inclusive

Zoek je een pretpark in Duitsland net over de grens, dan is Wunderland Kalkar een goede optie. Wellicht heb je al een keer wat gehoord over een all inclusive pretpark in Duitsland? Bij Wunderland Kalkar hanteren ze een bijzonder concept voor een pretpark. Je betaalt één prijs en de hele dag kun je onbeperkt frietjes, frisdrank en ijs krijgen.

Natuurlijk kun je daarvoor ook in alle attracties en de gave shows bezoeken. Enkele attracties zoals de karts zijn tegen bijbetaling. Voor wie wil, kun je er ook een hotelovernachting bij boeken, ook hiervoor geldt een all-in tarief.

Wunderland kalkar

Het park ligt net over de grens bij Arnhem en de Achterhoek, afhankelijk waar je woont prima te doen voor een dagtrip vanuit Nederland. Het is een leuk park voor met name jonge kinderen, maar ook voor de oudere kinderen zijn er een aantal leuke attracties zoals de wildwaterbaan. Volgens het park zelf zijn ze geschikt voor kinderen tot 12 jaar maar ik zou zelf zeggen tot een jaar of 8.

Er zit niet altijd heel veel logica in de regels. Zo is de achtbaan echt super sloom maar mag je hier pas in als je 130cm bent, maar mag je als peuter wel met je ouders mee in een duo kart en dan zonder helm 62km per uur.

Een ding is zeker bijzonder, dit pretpark is gebouwd rondom een oude kerncentrale. Op zoek naar een pretpark met overnachting in Duitsland? Bekijk hier de prijzen voor een nachtje all-inn bij Wunderland Kalkar of check voor een aanbieding via voordeeluitjes.

4. Eifelpark, een dierentuin en attractiepark in één

Het Eifelpark vlakbij de grens met Luxemburg is een leuk pretpark voor met name jonge kinderen tot een jaar of twaalf. Het begint met een grote speeltuin waar je kinderen even flink kunnen uitrazen van de autorit. Dan pak je de Eifelexpres of ga je al wandelend de route af langs de attracties die het park je te bieden heeft.

Maar naast attracties en speeltuinen heeft dit attractiepark in Duitsland ook nog meer dan 200 dieren die je kan bezichtigen. Je vindt er naast beren, wolven en lynxen ook een kinderboerderij waar een aantal dieren gevoerd mogen worden.

Eifelpark Gondorf

Een groot voordeel van het park is dat parkeren gratis is in tegenstelling tot alle andere parken. Ook kun je er bolderkarren en kinderwagens lenen en mogen honden aangelijnd mee. De meeste attracties in dit park zijn ook gericht op jonge kinderen maar met de bobbaan, wildwaterbaan en achtbaan zijn er zeker ook enkele adrenaline opties. Lees ons complete blog over het Eifelpark.

Dit park kun je prima in een dag bezoeken. Gezien de afstand vanuit Nederland kun je er het beste een weekendje weg van maken. Landal heeft twee parken, een in Wirfttal en de andere in Saarburg die een uur rijden zijn van het park. Bekijk hier meer info over de parken.

Eifelpark Gondorf

5. Movie Park Germany, met Paw Patrol op patrouille

Wie kent het niet? Ook bij veel Nederlanders is Moviepark vlakbij Oberhausen bekend. Al is het alleen van naam. Ook als je het park al eens eerder hebt bezocht, is het een bezoek meer dan waard.

Movie park Duitsland achtbaan

Het is een groots opgezet pretpark gebaseerd op de films en figuren van Warner Bros/Nickelodeon. Zo kun je o.a. mee op reis met Star Trek door de ruimte of als Paw Patrol fan op patrouille op een jet-ski. Er is nu zelfs een heel thema gebied gewijd aan deze heldhaftige puppy’s. Zeker voor de kleine fans is dit een must-see, hoewel er ook voor de oudere fans van Warner Bros genoeg te beleven is.

movie park duitsland

Voor de ouders worden herinneringen opgehaald bij de Looney Tunes 4D bioscoop. Op de Hollywood Boulevard zie je diverse shows die een leuke afwisseling vormen met de attracties.

En voor de oudere kinderen zijn er spannende attracties met zombies, vampieren en aliens te vinden. Moviepark heeft heel veel verschillende achtbanen, van achtbanen voor de kleintjes, houten achtbaan tot een adrenaline achtbaan met Star Trek thema.

Movie park duitsland

Het ligt op ongeveer een uur rijden vanaf Arnhem en 45 minuten vanaf Venlo. Het park heeft de entreeprijzen flink verhoogd maar ze hebben nu wel vaak acties, waarbij je dan eigenlijk de voorheen normale prijs betaald.

Met zo’n actie is Movie Park in vergelijking met de andere twee grote pretparken in Duitsland (Europapark en Fantasialand) is Moviepark een stuk goedkoper qua entreeprijs. Het is mogelijk om te blijven overnachten in de buurt of in het hotel behorende bij het park. Lees ook ons uitgebreide blog over Movie Park Germany of check acties op bijvoorbeeld ActieVanDeDag.

6. Fort Fun, leuk attractiepark in het Sauerland

Een park met “het Wilde Westen” als thema, inclusief cowboys en indianen. Dit pretpark ligt in een groot uitgestrekt gebied in Sauerland met veel heuvels. De eigenaren hebben slim gebruik gemaakt van de omgeving door attracties tegen de heuvels op te bouwen (denk aan onder andere een treintje, zodat je niet zelf de helling op hoeft te lopen) en gebruik te maken van de hoogteverschillen. Zo is er voor de oudere kinderen een heuse paraglide attractie, waarbij je hangend aan slechts je middel over het Wilde Westen heen vliegt.

Er zijn verschillende shows voor de hele familie. En er is genoeg te beleven voor met name jonge kinderen tot een jaar of 12. Het is zeker leuk voor een dagje uit, op 3 uur rijden van Nederland.

Is dat net wat te ver, dan kun je overnachten in blokhutten, die in en rondom het park gebouwd zijn. Geheel in de stijl van het Wilde Westen. Fort Fun is ook goed te bezoeken wanneer je bij Landal Winterberg verblijft, het is dan maar een klein half uurtje rijden.

7. Hansapark, Avontuurlijke tussenstop op doorreis naar Scandinavië

Vlakbij de Hanzestad Lübeck vind je dit pretpark, vernoemd naar de oude handelsroute die over de rivieren naar de zee ging. Het park bevindt zich dan ook vlakbij de Oostzee en is ook makkelijk te bezoeken als je met je gezin op doorreis bent naar Denemarken, Zweden of Noorwegen. Het is een van de betere pretparken in Noord-Duitsland.

Als je kinderen geen hoogtevrees hebben, ben je hier aan het juiste adres. Het park heeft de hoogste “drop-tower” van Europa, met een hoogte van maar liefst 120 meter! Het park is niet al te groot, maar er valt verder genoeg te beleven voor zowel de jongsten als de oudere kinderen. De entreeprijs is gemiddeld en op de meeste dagen valt de drukte mee.

Ondanks dat dit park dus niet enorm groot is, is dit wel een van de pretparken waar je kunt overnachten in Duitsland. De beste plek om te overnachten is in Hansa Park Resort am Meer met directe verbinding met het attractiepark. Een vakantiepark bij een pretpark in Duitsland is weer een keer wat anders dan de themahotels die de meestal andere parken hebben.

8. Jadarpark, leuk voor jonge kids op doorreis naar Scandinavië of tijdens weekendje weg

Jadarpak kan je vinden in Jade in de driehoek Bemen, Bremerhaven en Oldenburg. Het is dan ook prima te combineren met een weekendje in een van deze steden of je kan het bezoeken als je op doorreis bent naar naar Denemarken, Zweden of Noorwegen.

Jadarpark

Jadarpark is vooral leuk met jonge kinderen en als het mooi weer is. Het park heeft naast een aantal pretparkpark attracties namenlijk ook een fantastische waterspeeltuin. Ook is er nog een dierentuin gedeelte.

Jadarpark

Dit park is wat goedkoper dan de meeste andere pretparken in deze lijst. Het park, en daarmee ook de attracties, is echt een familiepark en het richt zich vooral op gezinnen met jonge kinderen. Er zijn een paar attracties voor wat oudere kinderen. Bijzonder vonden wij de speeltuin die speciaal is ingericht voor jongeren met een lichamelijke, auditieve of visuele beperking. 

Meer weten lees ook ons uitgebreide blog over Jadarpark.

Jadarpark

9. Heide-Park, hoogste houten achtbaan ter wereld

Heide-Park ligt in de buurt van Hamburg en is het grootste pretpark in Noord-Duitsland. Een eindje rijden voor een dagje weg, maar een prima tussenstop als je op weg bent naar Scandinavië of het oosten.

In het Heidepark is de eyecatcher toch wel de houten achtbaan de Colossos, de hoogste houten achtbaan ter wereld met 60 meter hoogte als toppunt.

Het is een groot pretpark in Duitsland, met ruim 8 achtbanen, maar bevat ook een speelstadje van Peppa Pig voor de allerkleinsten. Hier kun je als ouders even tot rust komen, terwijl de kinderen zich vermaken in deze interactieve speeltuin.

Omdat het zo groot is, raden we je aan om meerdere dagen te gaan om alles te kunnen zien en beleven. Hoe meer dagen je gaat, hoe voordeliger het is bij dit park. Je kan overnachten in thema kamers. Er zijn piraten kamers maar er is ook hier rekening gehouden met de allerkleinsten en er zijn zelfs speciale Peppa Pig kamers.

Op een regenachtige dag zit je helaas wat minder goed. Het park is gericht op buiten, er zijn geen indoor opties voor slecht weer. Bekijk hier de aanbieding voor een themakamer incl. entree voor het park.

10. Irrland, goedkoop dagje weg voor het gezin

Als je de website mag geloven, is dit dé boerderij-avonturen-oase van Europa. Wat dit precies betekent wisten we van te voren ook niet, maar na een bezoek aan Irrland zijn we om. Het is ontzettend leuk en ook nog eens een betaalbaar dagje uit.

Bovendien is dit pretpark in Duitsland net over de grens dus ben je ook niet lang onderweg. Parkeren is gratis, je mag zelf je eten meenemen om te barbecueën en je kan er voor een dag een villa huren om vanuit daar van het park te genieten (overnachten is in deze villa niet mogelijk).

irrland duitsland speeltuin

En er is zoveel te beleven. Zeker voor gezinnen met jonge kinderen tot 12 jaar is dit boerderijpark een uitkomst. Bij mooi weer is het verstandig je zwemkleding mee te nemen, want ook voor deze dagen hebben ze leuke waterspeeltuinen. Je kan er gratis ballen en ander speelgoed lenen (tegen borg) en er zijn parasols en ligstoelen voor de ouders.

Regent het? Ook daar hebben ze bij Irrland over nagedacht, want ze hebben diverse indoor speelopties.

Het park ligt op een half uur rijden vanaf Venray, dus zeker voor een dagje uit is dit een absolute aanrader. Het is ook onze top tip voor wie een goedkoop pretpark zoekt in Duitsland.

irrland duitsland

11. Holiday Park Plopsa, Pretpark met indoor zone

Holiday Park Plopsa is een pretpark in Zuid-Duitsland. Als onderdeel van de Belgische Plopsa parken, heeft dit park ook attracties van Maya de Bij en Wickie De Viking. Vooral voor de kleine kinderen een leuk thema, maar ook aan de oudere kinderen is gedacht. Het is een groot park met o.a. de spectaculaire achtbaan “Bigfoot Expedition Geforce” die meerdere keren de prijs voor beste achtbaan van Europa heeft gewonnen. Boek hier je tickets online voor Holiday Park Plopsa.

Ook met slecht weer is dit park goed te bezoeken, met een ruime indoorzone speciaal voor kinderfeestjes. Op ongeveer 3 uur rijden vanaf Venlo, en onder Frankfurt is dit park te ver voor een dagje uit. Maar wel heel goed te combineren met een weekend of langere vakantie in dit deel van Duitsland. Bijvoorbeeld met het hippe Frankfurt of het knusse Heidelberg.

Er zijn ook overnachtingsmogelijkheden in de buurt van het park. Er wordt momenteel plaats gebouwd aan een Plopsa hotel in de buurt van het park, het is nog niet bekend wanneer dit open zal gaan.

Frankfurt zomeravond

12. Pretpark Droomland (Traumland auf der Bärenhöhle)

Droomland in Sonnenbühl is een Duits pretpark dat bij Nederlanders nog niet erg bekend is. Dit terwijl het toch ideaal gelegen is: niet te ver van de 8, de doorgaande snelweg van Stuttgart naar München die veel Nederlanders rijden op reis naar bijvoorbeeld Oostenrijk of Kroatië.

Het is een betaalbaar pretpark dat vooral gericht is op gezinnen met jonge kinderen. Zo is er een sprookjesbos en zijn er een aantal rustigere attracties, zoals vliegtuigjes, glijbanen en draaiende schotels. Het park heeft geen adrenaline attracties zoals achtbanen.

Een bezoek aan dit park is ook goed te combineren met de berengrot waar het haar naam aan dankt. Lees hier onze uitgebreide blogs over pretpark Droomland.

13. Playmobil Funpark

Playmbobil Funpark is een razend populair pretpark vlakbij het Duitse Neurenberg. Dit park wordt vaak bezocht door gezinnen die op doorreis zijn. Het hele park staat in het thema van Playmobil. Na al jaren razend enthousiaste verhalen gehoord te hebben, gingen we zelf op ontdekking.

Een paar conclusies: het is vooral een speelpark en niet zozeer een pretpark. Er zijn wel een paar attracties, zoals skelters en bootjes, maar daar moet je ook echt lang voor in de rij staan. De speeltuinen zijn dan wel weer echt gaaf, vooral als je jonge kinderen hebt.

Het is ook nog eens een echt goedkoop park, maar wel ontzettend druk. Lees hier ons uitgebreide verslag van een bezoek aan Playmobil Funpark.

14. Tripsdrill

Tripsdrill is een pretpark in het Zwarte Woud tussen het leuke stadje Bad Wimpfen en Stuttgart. Naast het pretpark is hier ook een wildpark en je kunt hier overnachten in hele toffe boomhutten. Daarom kan je hier ook prima 2 dagen doorbrengen. Bekijk hier de accommodaties van Tripsdrill.

Boomhut Tripsdrill

Tripsdrill is een afwisselend pretpark waar zeker ook voor jonge kinderen veel te beleven is. Die kunnen genieten van de sprookjesverhalen en de rondjes in de auto’s en eendjes. Voor oudere kinderen zijn er achtbanen en vliegtuigjes.

Het zijn wel voornamelijk familie-attracties, zoals de houten achtbaan, wildwaterbaan en rondrijden in een wijnvat. Er is maar een echte adrenaline achtbaan waardoor het park dus wat minder aantrekkelijk is voor tieners die vooral zo snel en spannend mogelijk willen.

Tripsdrill pretpark duitsland

15. Legoland Duitsland

Legoland Duitsland ligt ten westen van München vlakbij Ulm. Het is een attractiepark gericht op families en kinderen, en dan vooral op kinderen in de basisschoolleeftijd al is er voor peuters ook genoeg leuks te doen. Je kan er zelf met lego bouwen en er zijn heel veel ritjes waaronder niet al te spannende achtbanen. In miniland kan je recreaties zijn van bijzondere gebouwen in Duitsland, maar dan in Lego versie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top