Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Denemarken in de herfstvakantie, tips en ervaringen

Denemarken in de herfstvakantie, tips en ervaringen

In de herfstvakantie naar Denemarken? Waarom niet? Een week is voldoende tijd om heel veel leuks te doen met je gezin. De meeste gezinnen kiezen voor een weekje Denemarken voor het zuiden van Jutland. Blogger Vera ging ook naar Denemarken in de herfstvakantie, maar ze koos voor het eiland Funen in combinatie met Legoland.

In dit blog geef ik je praktische tips voor een herfstvakantie in Denemarken. Wat kun je verwachten, waar moet je rekening mee houden en wat is leuk om te doen. De meeste gezinnen zullen voor een vakantie van een week niet te ver rijden. Hoewel wij Noord-Jutland ook heel mooi vinden, zullen in de praktijk het zuiden en midden van Jutland het meest populair zijn voor de herfstvakantie. Ook het eiland Funen is dus nog prima bereikbaar voor een weekje en heeft een brugverbinding met het vaste land. Vind je het geen probleem de boot te nemen, dan is Lolland ook een goede optie. Allemaal minder dan acht uur rijden, dus prima te doen in een dag.

Een rondreis maken kan natuurlijk ook. ANWB Reizen heeft zowel een 7-daagse als 9-daagse autorondreis en arrangementen met Legoland. Bekijk hier de rondreizen Denemarken.

Sonderho

Herfstvakantie Denemarken

Een ding om rekening mee te houden wanneer je in de herfstvakantie naar Denemarken gaat, is dat de Denen zelf ook herfstvakantie hebben. Denen kennen niet zoals wij in Nederland een verplichte week voor de herfstvakantie. Toch zie je dat veel scholen wel dezelfde week kiezen en dat ook attracties daarop inspelen.

Valt de regio waar je kinderen op school zitten in de eerste herfstvakantie week, dan valt deze samen met de Deense schoolvakanties. Dit heeft als voordeel dat veel attracties die normaal gesproken in het naseizoen niet meer of alleen in het weekend open zijn, die week wel ruimere openingstijden hanteren. Het nadeel is dan Denen zelf ook op vakantie gaan in eigen land en dat merk je in de prijzen van accommodaties. Dan nog is een huisje huren in Denemarken een stuk aantrekkelijker dan in de zomervakantie.

Jaar Herfstvakantie (waarschijnlijk)
202511 -19 oktober
202412 -20 oktober
202314-22 oktober

Praktische tips voor een herfstvakantie Denemarken

Grote bezienswaardigheden die erg populair zijn voor een gezinsvakantie in Denemarken, zoals LEGOLAND Billund, zijn ook in oktober nog gewoon open. Al is het dan vaak vier dagen per week en niet meer de hele week, behalve wanneer de Denen zelf schoolvakantie hebben. Ook (binnen) attracties zoals het Legohouse, het Nordsøen Oceanarium en de dierentuin in Aalborg zijn in deze periode van het jaar in ieder geval een aantal dagen per week open.

Dierentuin Aalborg

Er zijn echter ook bezienswaardigheden zoals Fårup Sommerland, het Egeskov kasteel en Ribe VikingeCenter die open zijn tot en met de Deense herfstvakantie en daarna sluiten tot het voorjaar. Ga je in de herfstvakantie naar Denemarken, zeker als jullie de tweede vakantieweek hebben, is het dus wel even puzzelen welke dag wat open is en waar je heengaat. Uiteindelijk is er echt genoeg te beleven in Denemarken in de herfst, maar het is zonde als je voor niks naar een attractie rijdt die dicht is. Voordeel is wel dat in Denemarken veel attracties een speciaal laagseizoen tarief hebben. De entree is dan lager dan in de zomer.

Het weer in Denemarken in oktober is net als in Nederland lastig te voorspellen. Als je geluk hebt, heb je een aantal heerlijke zonnige dagen, maar er kan net zo goed regen vallen. De gemiddelde temperatuur is vergelijkbaar, er zijn enkel wel wat meer dagen met regen. Wij hebben ook de ervaring dat de wind in Denemarken een grotere rol speelt dan in Nederland, waardoor het aan de kust alweer zonnig kan zijn terwijl het in het binnenland nog regent.

Waar overnachten tijdens de herfstvakantie in Denemarken

Voor je herfstvakantie in Denemarken zou ik zeker kiezen voor een huisje op een vakantiepark. Met een tof binnenzwembad en bijvoorbeeld ook een indoorspeeltuin en knutselmogelijkheden. Drie tips in het zuiden van Jutland of op het eiland Funen.

Landal Middelfart is een nieuw Landalpark in Denemarken. Net op het eiland Funen vlakbij de brug met Jutland. Het beste van twee regio’s, want je bent in minder dan een uur in Legoland Billund, maar ook in het sfeervolle Odense. Het park heeft een binnenzwembad, een creatieve werkplaats en een gameroom voor kinderen. Bekijk hier meer informatie.

Landal middelfart

Lalandia Billund is een fantastisch park. Daar betaal je natuurlijk wel voor, maar in de herfstvakantie heel wat minder dan in de zomer. Hier hoef je niet eens van het park af. Er zijn een geweldig subtropisch zwemparadijs en enorm veel indoor speelmogelijkheden, waaronder een klimpark. Dat allemaal op loopafstand van Legoland. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Lalandia billund

Landal Seawest is een goed park als je meer behoefte hebt aan rust en lange uitgestrekte stranden. Je zit echter nog steeds centraal genoeg voor uitstapjes naar Legoland of naar het sfeervolle Ribe. Landal Seawest heeft een subtropisch waterparadijs en een vernieuwde indoorspeeltuin speciaal gericht op kinderen van 3 tot 12 jaar. Bekijk hier meer informatie.

Landal seawest

Meer tips nodig? Lees ook ons blog met vakantieparken in Denemarken.

Leuke (binnen)herfstvakantie activiteiten in Denemarken, vier tips

Benieuwd wat je allemaal kunt doen in de herfstvakantie in Denemarken? Alvast vier tips voor het hele gezin!

Zeedieren ontmoeten

Zeedieren ontmoeten kan bij de diverse aquaria in Denemarken. Zoals Fjord&Baelt op het eiland Funen, het visserijmuseum in Esbjerg en het Noordzee aquarium in het noorden van Jutland. Allemaal attracties die ook in de herfstvakantie gewoon open zijn en met naast een buitengedeelte ook een groot binnengedeelte.

Noordzee Oceanarium Denemarken 

Wandelen met herfstkleuren

Ook in de herfst kun je prima wandelen. De herfstkleuren geven een vakantie in Denemarken nog een extra dimensie. Ook als het nieuwe boomkroonpad van Camp Adventure wat te ver weg is vanwaar jij verblijft, zijn er zeker weten genoeg andere mooie wandelingen te maken.

Boomkroonpad denemarken

Meer leren over de Vikingen

Niet alle openluchtmusea over de Vikingen zijn meer open in oktober, maar er zijn ook genoeg reguliere musea. Vaak erg leuk van opzet waarbij ook aan kinderen is gedacht. Daarnaast zijn er natuurlijk ook genoeg begraafplaatsen en andere archeologische vindplaatsen te bezoeken in Denemarken, zoals de op de werelderfgoedlijst staande Grafheuvels in Jelling.

Je eindeloos vermaken met Lego

In een blog over Denemarken met kinderen mogen Legoland en Legohouse natuurlijk niet ontbreken. Eindeloos spelen met Lego en natuurlijk kijken naar alle toffe bouwwerken. Een ritje maken in alle attracties en gewoon eindeloos veel vermaak.

LEGO House Billund

Heb je naast de suggesties die we je al gaven nog meer inspiratie nodig wat te doen in Denemarken? Lees vooral ook onze andere blogs over Denemarken met kinderen. Zoals onze route voor Denemarken in twee weken.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top