Home / Nederland / Flevoland / Flevoland met (pre)tieners, een actief weekend weg
flevoland wat te doen

Flevoland met (pre)tieners, een actief weekend weg

Een actief weekendje weg in de natuur met tieners. Eerlijk is eerlijk, daarbij dacht ik niet direct aan Almere… Maar wat blijkt, we hebben hier tijdens ons weekendje weg alleen maar groen en water gezien, de stad was mijlenver weg. Voor jong en oud zijn hier mooie avonturen in de natuur te beleven. Wat Flevoland met tieners zo tof maakt? Dat lees je in mijn blog.

Toffe activiteiten met kids in Almere en omgeving

Op safari in Almere

En óf er veel natuur is rondom Almere. Nationaal Park Nieuw Land is Nederlands jongste nationale park en het grootste man-made natuurpark ter wereld met wel 29.000 hectare natuur, waarvan grotendeels water. Onze tieners kunnen amper geloven dat we hier letterlijk op de bodem van de voormalige Zuiderzee staan.

Flevoland safari

We gaan vandaag onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer op safari in een ecokar bij de Oostvaardersplassen. De gids deelt verrekijkers uit en start met een handige tip: “Zie je zwarte vlekken in de verte, dan zijn dat heckrunderen. Roodbruine vlekken zijn edelherten en grijze vlekken zijn konikpaarden.” En inderdaad, al snel spotten we de eerste heckrunderen en edelherten in de verte. Heel dichtbij kunnen we niet komen, maar door de verrekijker kunnen we ze toch goed bewonderen. Hoe bijzonder, een prachtig natuurpark zo dichtbij de bewoonde wereld!

Safari Flevoland

De gids vertelt vol vuur hoe dit gebied oorspronkelijk was bedacht als industriegebied. Maar doordat de grond te drassig bleef voor bebouwing, greep de natuur haar kans. Inmiddels komen hier 31 van de 33 beschermde vogelsoorten in Nederland voor. Sinds 2006 nestelt hier een koppel zeearenden, inmiddels zijn er al 19 exemplaren gesignaleerd in dit gebied. Voor jonge kinderen is hier trouwens een aparte safaritocht te boeken bij Staatsbosbeheer. Die duurt iets minder lang, want anders is het toch best een lange zit.

Safari Flevoland

Paviljoen De Oostvaarders

Er zijn verschillende activiteiten te boeken in dit gebied en die starten allemaal bij Natuurbelevingscentrum De Oostvaarders in Almere. Na de safari hebben we trek gekregen, dus besluiten we te lunchen bij Paviljoen De Oostvaarders, met prachtig uitzicht over het water. De zwaluwen vliegen af en aan en ganzen dobberen rustig voorbij, wat een idyllisch plekje is dit!

Safari Flevoland

Na de heerlijke lunch besluiten we het natuurbelevingscentrum wat verder te verkennen. Op de eerste verdieping ligt de panoramaruimte, hier liggen verrekijkers klaar om dieren te observeren.

Safari Flevoland

Verder kunnen kinderen hier grappige spelletjes spelen en meten hoe groot ze zijn. Zijn ze al net zo groot als een heckrund of een konikpaard? Klim ook zeker even naar het Kraaiennest op de bovenste verdieping voor een mooi uitzicht over de Oostvaardersplassen.

Klimbos Fun Forest

Na de safari zijn onze kinderen wel toe aan wat beweging, dus gaan we naar het klimbos Fun Forest op Stadslandgoed De Kemphaan in Almere. Dit klimbos is het langste zipline park van Nederland en heeft 8 routes, van makkelijk tot uitdagend. Kinderen kunnen zelf hun route kiezen; de makkelijkste route begint op 2,5 meter hoogte en is geschikt voor kinderen vanaf 110 cm. De moeilijkste route eindigt met een bungee jump en vrije val van 13 meter hoogte. Op iedere route zijn meerdere ziplines, de langste is zelfs 160 meter.

Safari Flevoland

Na een duidelijke instructie starten onze tieners met route 4. Wij volgen ze door het klimbos, dat is nog een hele wandeling door een vrij uitgestrekt gebied. We krijgen zelfs complimentjes van onze stappenteller. Door het klimbos lopen ook verschillende medewerkers met een rode helm op, kinderen kunnen hen makkelijk om hulp roepen als dat nodig is.

Safari Flevoland

Route 8 is echt pittig, maar wat een kick als het toch lukt. Vanaf de grond is het mooi om te zien hoe onze kinderen elkaar aanmoedigen en helpen bij de hindernissen en hoe ze samen ook andere kinderen helpen om de hindernissen te overwinnen. Jammer dat de vrije val vandaag afgesloten is, in plaats daarvan eindigt de route nu met een glijbaan. Maar dat mag de pret niet drukken, na 3 uur klimmen zijn onze tieners razend enthousiast, hier willen ze zeker nog eens terugkomen! Zoveel ziplines en zoveel variatie in de routes, geweldig vinden ze het. Morgen komen we in ieder geval terug bij Stadslandgoed De Kemphaan, want hier is ontzettend veel te doen.

Safari Flevoland

’s Avonds gaan we een hapje eten bij Glamping De Parel. Wat een heerlijke locatie is dit! We worden hartelijk ontvangen, alsof we hier al jaren komen. Verscholen in de bossen liggen luxe safaritenten, het restaurant serveert de lekkerste zelfgemaakte pizza’s en pasta’s, terwijl onze kinderen zich vermaken bij de tafeltennistafels, speeltuin en het kinderboerderijtje. Na het eten spelen we nog een potje jeu de boules onder de bomen, een heerlijke afsluiting van deze dag in de natuur.

Safari Flevoland

SUP-les bij Surfschool Zeewolde

De volgende ochtend melden we ons bij surfschool Zeewolde op het strandje van RCN Zeewolde, op steenworp afstand van de bungalow waarin we verblijven. Hier krijgen onze tieners een SUP-les van een vriendelijke instructeur, die duidelijk uitlegt hoe je zo stabiel mogelijk blijft staan op zo’n board. Daar gaan ze hoor, na wat eerste wankele momenten hebben ze het kunstje onder de knie en hebben ze de grootste lol.

Suppen Zeewolde

Tot mijn dochter een zwaan met jonkies ontdekt aan de waterkant. Daar schrikt ze zo van dat ze pardoes in het water springt. Gelukkig is dit meer niet diep, je kunt vrijwel overal staan. Pas aan de overkant, in het midden van de vaargeul, is het dieper met zo’n 4-5 meter. Soepel klimt ze weer op haar board en peddelt snel bij de zwanen weg. Na 2 uur suppen is het tijd om verder te gaan. Jammer, want eigenlijk kunnen ze er geen genoeg van krijgen. Maar er staat vanmiddag nog meer leuks op het programma!

Suppen Zeewolde

Lunch in het bosrestaurant op Stadslandgoed De Kemphaan

Na het suppen gaan we weer terug naar Stadslandgoed De Kemphaan en starten we met een lunch bij bosrestaurant Buitengewoon Lekker. Dit restaurant ligt in het Buitencentrum Almeerderhout en is een ideaal vertrekpunt om de omgeving te verkennen.

Safari Flevoland

Vanaf het terras heb je uitzicht op klimbos Fun Forest en het Zuiderzee speelbos. Jammer genoeg regent het, dus eten we binnen in het restaurant. Het restaurant is mooi en licht ingericht, met veel gebruik van hout en natuurlijke materialen. Op de kaart staan vooral biologische producten, genieten dus.

Kanotocht in het Almeerderhout met de boswachter

Na de smakelijke lunch melden we ons bij het Buitencentrum Almeerderhout, waar we een afspraak hebben met boswachter Amy. We starten met een rondleiding over het Stadslandgoed De Kemphaan. Het is echt bijzonder hoeveel hier te doen is in dit natuurrijke gebied, of je hier nu met kleine kinderen of met tieners komt.

Safari Flevoland

Naast klimbos Fun Forest, bosrestaurant Buitengewoon Lekker en buitencentrum Almeerderhout vind je hier ook het Zuiderzeespeelbos, een pannenkoekenrestaurant, Stichting AAP en dierenpark Almere Jungle. Verder kun je een bezoekje brengen aan een biologische boerenmarkt op zaterdag of aan de stadsbrouwerij. En je kunt dus, net als wij, samen met de boswachter de natuur in. Voor ons staat een kanotocht in het Almeerderhout op het programma.

Safari Flevoland

We peddelen op ons gemakje door smalle slootjes en komen dan uit op een brede vaart. Doelgericht stuurt boswachter Amy ons steeds een zijstroompje in, naar een kommetje, zoals zij dat noemt. Daar vertelt ze de mooiste verhalen. Over de meerkoet, volgens Amy ‘de gangster van de watervogels’.

Safari Flevoland

Omdat hij nesten steelt van andere watervogels en deze vervolgens ophoogt, zodat de rechtmatige eigenaar er niet meer op komt. Verder vertelt ze vol trots over dit natuurgebied, hoe veelzijdig het is en hoe bijzonder het is dat dit allemaal is ontstaan op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Terwijl een ijsvogeltje boven onze hoofden vliegt, genieten we van de rust en stilte hier. In de ochtend en avond kun je met de boswachter in een kano op zoek naar bevers, dat lijkt me ook heel spannend om met het gezin te doen.

Safari Flevoland

Voor Amy’s bonustip hebben wij geen tijd meer, maar ik deel ‘m graag met je. In natuurgebied de Stille Kern in het Horsterwold mag je vrij rondstruinen, dit is een van de weinige natuurgebieden in Nederland waar dit kan. Vanaf de 12 meter hoge Tuurtoren heb je een prachtig uitzicht over de uitgestrekte natuur.

Luxe bungalow op RCN Zeewolde

Wij verblijven dit weekend op RCN Zeewolde. Een fijn vakantiepark, direct aan het water gelegen, met een haventje en een zwemmeer. Je hebt hier de keuze uit allerlei luxe accommodaties. Van luxe ingerichte safaritenten, chalets en bungalows tot zelfs woonboten en strandlodges met uitzicht over het Veluwemeer.

Safari Flevoland

Wij verblijven in bungalow De Zilverreiger. Deze is onlangs opgeleverd en dat zie je aan alles. De inrichting is sfeervol modern, zelfs de zwarte kozijnen ontbreken niet. Met een ruime keuken, fijne loungebank, groot terras en zelfs een sauna is het goed vertoeven hier. In de woonkamer en op de drie slaapkamers is zelfs een airco geïnstalleerd. Zeker op de slaapkamer met de kamerhoge ramen is dat wel zo aangenaam.

Safari Flevoland

Op RCN Zeewolde is veel te doen voor kinderen van alle leeftijden. Er is een grote speeltuin met een klimtoestel en springkussen, een voetbalveldje met een elektronisch scorebord, een binnen- en buitenzwembad, tennisbanen en een entertainmentteam dat de leukste activiteiten verzint. Een strandje aan het ondiepe meer en een surfschool waar je surflessen of SUP-lessen kunt boeken.

Safari Flevoland

En niet te vergeten, een fijn restaurant: brasserie Wolderwijd. Mooi ingericht, een lounge terras, gezellige bediening en een uitgebreide kaart met lekkere gerechten. Op het terras zit je heerlijk met uitzicht over het Veluwemeer.

Safari Flevoland

Dus denk je net als ik niet direct aan natuur bij een weekendje Almere met kinderen? Ga dan snel ontdekken hoe groen het hier is! Alleen al op Stadslandgoed De Kemphaan kun je je een weekend vermaken met je gezin. Wij hebben maar een klein stukje geproefd van de Oostvaardersplassen en Nationaal Park Nieuwe Land, maar dit smaakt zeker naar meer. Lees ook ons blog over de leukste vakantieparken met tieners.

Safari Flevoland

Ons weekend kwam tot stand in samenwerking met VisitFlevoland. Meer tips nodig? Bezoek ook de website van VisitFlevoland of lees ons blog met uitjes in Flevoland voor kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top