Home / Nederland / Flevoland / Lelystad met kinderen, de leukste activiteiten

Lelystad met kinderen, de leukste activiteiten

Wat te doen in Lelystad met kinderen? Verrassend veel eigenlijk! Op zoek naar natuur? Lelystad heeft het grootste speelbos van Nederland. Ook het natuurpark Lelystad is een on-Nederlands wildpark waar je heerlijk kunt wandelen en ondertussen toffe dieren kunt spotten in een natuurlijke omgeving.

Ook aan kindvriendelijk musea is in Lelystad geen gebrek met Aviadrome en Batavialand.

Wat te doen in Lelystad met kinderen

Aviodrome

Ons favoriete kindvriendelijk museum in Lelystad is het Aviodrome. Al wanneer je komt aangereden, vallen de vliegtuigen in de tuin op. “Gaan we daarheen?”, onze dochter zit al te stuiteren op haar stoel.

We lopen naar binnen en weg is ze. Er is in het Aviodrome museum wel een route om te volgen maar we laten haar maar lekker gaan terwijl ik zelf een plattegrond pak. In Aviodrome is ontzettend veel te doen voor kinderen van alle leeftijden, zowel binnen als buiten.

Aviodrome

Veel jonge kinderen zoals onze dochter zullen zich direct aangetrokken voelen tot de speeltuin. Een groot klimtoestel wat een bagageband systeem moet voorstellen en waar je zelf natuurlijk ook lekker doorheen kunt klauteren. Er zijn hier twee glijbanen en verderop is ook een vliegtuig omgetoverd tot binnen speeltuin met glijbanen.

Aviodrome
Aviodrome

Terwijl mevrouwtje bezig is, neem ik zelf een kijkje in de ruimte met historische vliegtuigen. Hier is meer te leren en ontdekken over de vlieggeschiedenis. Zowel over de vliegtuigen als over de personen die ze vlogen, zoals de gebroeders Wright en Amelia Earhart.

Als ze een beetje klaar is met spelen, neem ik onze dochter nog mee voor een rondje door het binnengedeelte. Het leukste zijn toch de verschillende interactieve displays waar je zelf op knopjes kunt drukken en er dan wat gebeurt.

Aviodrome

Het is prachtig weer, dus we nemen ook de tijd om buiten op ontdekking te gaan. In de tuin staan een enorm vliegtuig en een aantal kleinere vliegtuigjes. Hier kun je binnen kijken en zelf piloot spelen. Er is ook een speeltuin met fietsjes in de vorm van kleine vliegtuigjes. Onze dochter vindt ook het obstakel parcours erg leuk om te doen. Hier kun je zelf “trainen” of je wel fit genoeg bent om bij het leger te mogen.

Lees ook ons blog met interactieve musea in Nederland.

Aviodrome

Batavialand

Batavialand is een mix van een kijk- en doe-museum. Er zijn regelmatig activiteiten, zoals een souvenir maken bij de smid of een broodje bakken. Tijdens ons bezoek waren er geen activiteiten. Wanneer ik ouders heel enthousiast hoor over dit museum, dan is het juist vaak vanwege deze activiteiten. Het is dus slim om van tevoren de website te bekijken.

Batavialand

Onze dochter werd wel heel blij van het watertheater een gedeelte van het museum waar je met water kun spelen. Natuurlijk nog wel met een educatief doel. Hoe werkt een dam, kun je zorgen dat bepaalde gebieden wel overstromen en andere niet?

Batavialand
Batavialand

Een belangrijk voorwerp in het museum is de IJsselkogge. Ook is er informatie over andere historische scheepswrakken. Kinderen kunnen zelf helpen met “archeologische opgravingen” en op zoek gaan naar historische voorwerpen. Ook is er een interactieve display waar je zelf kunt ervaren hoe het is om te zeilen met de IJsselkogge.

Batavialand
Batavialand

Delen van het museum vinden we echter ook wat minder interessant, zoals de Flevowand. Een zestig meter lang boorduurwerk over de geschiedenis van de Zuiderzee vanaf de IJstijd tot de 21ste eeuw. Natuurlijk is het super knap dat mensen die gemaakt hebben.

Buiten het museum ligt de werf met verschillende werkplaatsen. Dit is waar vaak demonstraties plaatsvinden. Natuurlijk bekijken we ook de Batavia, een replica van een VOC Schip uit de 17e eeuw.

Batavialand

Batavia Stad 

Shoppen doe je in Batavia stad. Wij liepen hier wel een rondje doorheen, maar zijn zelf geen echte shoppers. Ondanks dat er veel outlet winkels zijn, vonden we de prijzen nou ook weer niet zo laag dat we de behoefte voelden wat te kopen.

Batavia Stad

Natuurpark Lelystad

Natuurpark Lelystad is geen dierentuin. Het is een Wildpark zoals je in Duitsland vaak ziet, maar in Nederland eigenlijk nooit. Het grote verschil is dat de dieren niet in een kooi zitten, maar vrij rondlopen in enorme leefgebieden. Je loopt door of langs deze gebieden heen. Het is aan de dieren zelf om te bepalen of ze zich laten zien of niet.

Natuurpark Lelystad

Dieren die hier wonen zijn o.a. Pater Davidsherten, Elanden, Otters, Bevers, Wisenten en Prevalskipaarden. Wij hebben geluk en de Pater Davidsherten zien we van heel dichtbij terwijl ze in het water wat drinken. Daarna lopen ze er weer uit en komen op slechts een meter afstand over het pad gerend waar wij staan. Hoe tof!!

Natuurpark Lelystad
Natuurpark Lelystad

Helemaal hyper van adrenaline zijn we benieuw wat we daarna gaan zien. We komen nog wel wat wilde zwijnen tegen maar de Elanden en Wisenten houden zich helaas verstopt.

natuurpark Lelystad
Natuurpark Lelystad

De afstanden die we afleggen in Natuurpark Lelystad zijn trouwens flink. Je loopt hier al snel tien kilometer. Ga je met jonge kinderen, dan is het verstandiger om bij het bezoekerscentrum een fiets te huren. Ze verhuren hier ook fietsen met een kinderzitje. Ook kun je hier wat eten en drinken. Bij het bezoekerscentrum kun je ook meer informatie krijgen over de dieren, informatie ophalen voor een speurtocht of rugzakroute. Bij het bezoekerscentrum is ook een erg leuke speeltuin waar ik mijn dochter bijna niet meer weg kreeg.

Natuurpark Lelystad
Natuurpark Lelystad

Swifterkamp Prehistorische Nederzetting

Een beetje een vreemde eend op het terrein van natuurpark Lelystad is het nagebouwde prehistorisch dorp. Deze is bereikbaar via het natuurpark maar heeft ook een eigen ingang.

Het Swifterkamp is een gereconstrueerde prehistorische nederzetting in Flevoland. De huisjes worden regelmatig verhuurd aan groepen en families die willen leven zoals in die tijd. Daarnaast zijn er vooral in het voorjaar en in de zomermaanden ook mogelijkheden om te kijken en te helpen bij activiteiten. Denk aan het bakken van brood, sieraden maken en het weven van kleding.

natuurpark Lelystad prehistorisch dorpje

Belevenissenbos Lelystad

In Lelystad kun je het grootste speelbos van Nederland vinden. Echt erg leuk om naar toe te gaan, zeker op een mooie dag wanneer je hier ook nog kunt zwemmen en spetteren in de waterspeeltuin. Het speelbos staat vol met klim- en klauterroutes.

Belevenisbos Lelystad,

Met de hulp van een net over een watertje klimmen? Of over een dunne boomstam lopen? Ook als papa en mama moet je hier gewoon meedoen. Onze dochter vindt het zo leuk dat we alle routes die er zijn moeten doen.

Lees ook ons uitgebreide blog over het belevenissenbos in Lelystad.

Belevenisbos Lelystad,

Vakantieparken & kindvriendelijk hotels in Lelystad

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Lelystad? Het Apollo Hotel Almere City Centre ligt, zoals de naam al doet vermoeden, direct in het centrum. Handig op loopafstand van de winkels, cafés en restaurants. Dit hotel heeft familiekamers en goede beoordelingen. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

Niet per se in de stad zelf overnachten? Er zijn rondom Lelystad diverse goede kindvriendelijke vakantieparken. Aan het water overnachten doe je bij Landal Waterpark Veluwemeer of kies voor Europarcs Resort Zuiderzee.

Activiteiten in de omgeving van Lelystad

Op zoek naar activiteiten in de omgeving van Lelystad die leuk zijn met kids?

Vanuit Lelystad kun je ook de boot nemen naar Enkhuizen met o.a. Sprookjeswonderland. Een tof pretpark voor peuter.

Rondom Lelystad zijn naast de al genoemde opties nog meer leuke wandelingen voor kinderen. Lees voor al onze tips het blog over uitjes met kinderen in Flevoland.

Kuinderbos

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top