Home / Nederland / Flevoland / Belevenissenbos Lelystad: klauteren en zwemmen

Belevenissenbos Lelystad: klauteren en zwemmen

Volgens de website is het Belevenissenbos in Lelystad “Het grootste, avontuurlijkste en meest leerzame speelbos van Nederland!” Dat belooft wat.

Tijdens het zonnige Hemelvaartweekend besluiten we een dagje naar Lelystad te gaan. Dat is een hoek van het land waar we niet zo vaak komen. Nadat we eerder op de dag matig enthousiast waren over Batavialand (het museum) en nog minder over Batavia Stad (het winkelcentrum), rijden we naar het Belevenissenbos in Lelystad.

Belevenisbos Lelystad,

Belevenissenbos in Lelystad

We kunnen de auto gratis parkeren en lopen het terrein op. Marcel bekijkt snel de kaart en we duiken het bos in voor de broodnodige schaduw.

We volgen eerst de oranje paaltjesroute. Mijn eerste indruk is niet geweldig: een heleboel kinderen die in een beekje aan het zwemmen zijn. Door de bladeren en de pluisjes van de bomen is het geen helder water, maar eerder een bruine derrie. We hebben bovendien geen zwemspullen meegenomen omdat we ons niet zo goed hadden voorbereid op wat we zouden kunnen verwachten. Dus direct een tip: neem zwemspullen en handdoeken mee of een tweede setje kleding.

Belevenisbos Lelystad,

We gaan dus maar snel naar de eerste klim- en klauterroute en die is wel tof! Na de eerste volgt de tweede en vervolgens de derde en uiteindelijk zijn we de tel helemaal kwijt. De klimroutes gaan maar door en de een is nog leuker dan de andere. Met haar zes jaar kan onze dochter de meeste van de routes zelf doen, maar enkele zijn echt nog te moeilijk. Nu is ze wel gek op klimmen en klauteren en zijn we met haar ook al regelmatig naar adventureparken geweest. Als het je eerste keer is dan zal het waarschijnlijk wat moeilijker zijn.

Belevenisbos Lelystad,
Belevenisbos Lelystad,
Belevenisbos Lelystad,

Het Belevenissenbos is een initiatief van Staatsbosbeheer en Stichting Scouting Lelystad (Ascanengroep) en wordt gerund door vrijwilligers. Op enkele plekken zijn er stukjes van het parcours kapot, maar verder is het in goede staat.

Sommige routes lopen over het water en die zijn natuurlijk het stoerst. “Nu jij, mama” en ook ik moet er aan geloven. Enkele boomstammen zijn wel heel krap en ik zie mijzelf al in het water belanden. Wanneer we na ruim een uur spelen klaar zijn met de oranje route maken we de overstap naar de gele route. Om daar te komen moeten we weer een beek over via een boomstam. Niet zo eentje die netjes afgezaagd is, deze is gewoon nog een boom. Het water ziet er hier trouwens een stuk beter uit, we zien zelfs enkele dikke vissen zwemmen.

Belevenisbos Lelystad,
Belevenisbos Lelystad,

We volgen de gele route niet helemaal tot het einde, maar gaan tot het punt waar we eerst begonnen zijn. We zijn bijna twee uur aan het lopen en klimmen geweest, en dat in de hitte. Hier bij het beginpunt is er een soort meertje en overal liggen ouders op hun handdoek terwijl kinderen aan het spelen zijn.

Een ideaal alternatief voor een dagje strand, zou ik zeggen! We komen zeker nog een keer terug en zullen dan beter voorbereid zijn.

Belevenisbos Lelystad,
Belevenisbos Lelystad,

Een bezoek aan het Belevenissenbos in Lelystad is gratis. Wel word je via bordjes gevraagd om een donatie te doen voor het onderhoud. Er zijn douches en twee simpele toiletten. Toen wij er waren stond er op de parkeerplaats een snackwagen die drankjes en ijs verkocht.

Ben je op zoek naar een goedkoop of gratis uitje? Lees dan ook onze blog met 7 goedkope dagjes weg in Nederland en voor meer tips in de regio ons blog over Flevoland met kinderen. Of ook erg leuk om te bezoeken is speelbos de zevensprong.

1 gedachte over “Belevenissenbos Lelystad: klauteren en zwemmen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top