Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Bodensee met kinderen, leuke activiteiten en tips

Bodensee met kinderen, leuke activiteiten en tips

Naar de Bodensee met kinderen? Dit meer in het zuiden van Duitsland grenst ook aan Zwitserland en Oostenrijk. Langs het meer zijn leuke stadjes, veel strandjes en een aantal toffe activiteiten voor gezinnen zoals het Zeppelin museum, kastelen en watersportactiviteiten.

De Bodensee, of Bodenmeer wordt ook wel het meer van Konstanz genoemd, naar de grootste stad aan het meer. Het meer bestaat uit twee delen die bij Konstanz met elkaar verbonden zijn. De ‘Obersee’ en de ‘Untersee’.

Meersburg

Het is een leuke vakantieregio in de zomer met aangename temperaturen rond de 25 en 30 graden. Je kan het ook gebruiken als stopover bestemming op weg naar meer zuidelijk gelegen bestemmingen. Of zoals wij ook al eens deden onderweg naar de wintersport. De exacte reistijd en afstand is natuurlijk afhankelijk van welke kant van het meer je kiest. Over het algemeen kan je prima in een dag naar de Bodensee rijden.

Ben je op zoek naar leuke accommodatie aan de Bodensee? Alvast een paar tips:

Bodensee Card, verschillende kortingskaarten

Voordat we je vertellen wat je allemaal kan doen aan de Bodensee met kinderen eerst even een praktische tip. Ga je op vakantie naar de Bodensee en wil je een paar dagen doorbrengen in dit gebied, schaf dan de Bodensee Card Plus aan. Deze kaart koop je voor 3 of voor 7 dagen. Je hebt dan gratis toegang tot meer dan 150 attracties in het hele gebied. Als je het slim plant en deze dagen juist kiest voor de duurdere attracties haal je de kosten er makkelijk uit.

Diverse plekken langs de Bodensee hebben ook nog een Bodensee guestcard. Die krijg je gratis bij een overnachting. Zo hadden wij deze kaart voor Lindau. De guestcard geeft geen gratis toegang maar wel een kleine korting op bepaalde attracties. In de praktijk leverde dit weinig voordeel op omdat de plekken waar we heen gingen ook al familiekorting gaven en je geen korting op korting mocht stapelen.

Meersburg

De Bodensee met kinderen

Konstanz en de eiland Reichenau en Mainau

De eerste grote bestemming aan de Oostenrijkse kant van de Bodensee is de stad Konstanz. De stad heeft met een goed bewaard gebleven historisch centrum dat dateert uit de middeleeuwen. Het heeft schilderachtige straatjes, oude gebouwen en pleinen die een charmante sfeer creëren.

In Konstanz kan je het SEALife aquarium bezoeken. Een van de ongewonere dingen om te doen in Konstanz met kinderen is een bezoek aan een zoutgrot. Er is beperkte capaciteit en er zijn speciale familietijden dus wel even reserveren. Ook het kleinschalig bloemeneiland Mainau is goed te bezoeken vanuit Konstanz. Die eiland heel veel parken, tuinen en een kasteeltje. Wat het leuk maakt voor kinderen is het Mainau Kinderland met onder andere een waterspeeltuin en een dwergenthema speeltuin. Verder kan je een speurtocht volgen over het eiland, is er een kinderboerderij en een klimpark. Voor een bezoek aan het eiland moet je wel entree betalen, maar kinderen tot 12 jaar zijn gratis.

Hannover met kinderen sealife

Vanuit Konstanz maak je ook makkelijk een uitstapje naar het eiland Reichenau welke met een brug met het vasteland is verbonden. Reichenau staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO vanwege zijn historische betekenis als centrum van spirituele en artistieke activiteit tijdens de middeleeuwen. Het eiland staat bekend om de goed bewaarde kloosters en kerken.

Konstanz Bodensee

Überlingen, vreemde rotsen, dierentuin, apenpark en openluchtmuseum

Überlingen is het volgende wat grotere stadje aan de Bodensee. Op weg hierheen kan je stoppen bij de Sieben Churfirsten Sipplingen een aantal rotsformaties in het bos. In Überlingen zelf heb je Haustierhof Reutemühle een kleinschalig dierentuin. Voorbij Überlingen ligt het grotere Affenberg Salem, een dierentuin met heel veel apen.

Ook interessant om hier te bezoeken is het Pfahlbau museum. Een historisch openlucht museum met paalwoningen in het meer.

Kasteel en sfeervol stadje Meersburg

Misschien wel het mooiste dorpje aan de Bodensee Meersburg. Wat een bezoek aan dit dorpje leuk maakt met kinderen is het middeleeuwse kasteel. Eerst moet je tol betalen (oftewel een kaartje kopen bij het ticket office) voor je de brug over mag. Die wordt bewaakt door een in traditionele kledij gestoken medewerker.

Meersburg

Dit is echt een kasteel zoals je verwacht dat een kasteel eruit ziet. Met een indrukwekkende verdedigingsstructuur, waaronder torens, muren en grachten, die vroeger dienden om de bewoners te beschermen tegen indringers. Binnenin zijn er verschillende kamers te zien, van de simpele keukens tot een luxe ingerichte slaapkamer. Daardoor komt het kasteel ook voor kinderen meer tot leven. Er hangen bordjes die je meer informatie geven over de functie van de verschillende ruimtes. Vanuit het kasteel heb je natuurlijk ook een mooi uitzicht over het meer.

Meersburg

Het kasteel van Meersburg is niet super groot dus een uurtje is voldoende om alles te bekijken. In het kasteel zit ook een restaurant.

Er zijn in Meersburg nog meer musea, zoals het zeppelinmuseum (maar die in Friedrichshafen is veel groter) en het vineum Bodensee museum wat zich richt op wijnliefhebbers.

Meersburg

Loop vooral ook een rondje door Meersburg. Het ene straatje is nog mooier dan het andere. Niet alleen de kleurige historische huizen, maar ook de vlaggen en de winkeltjes dragen bij aan de sfeer. Het centrum is deels autovrij wat ook wel zo fijn is. Dit is echt een stadje aan de Bodensee waar je maar blijft fotograferen.

Meersburg

Immenstaad, klimpark en goed vakantiepark

Zin in een klimpark met je kinderen. Abenteuerpark Immenstaad is een groot en leuk klimbos in de Bodensee regio. In dit dorpje is ook een goed strandbad en een vikingexperience. Bovendien zit je hier centraal in het Duitse deel van de Bodensee. Wil je langer in de regio verblijven dan is vakantiepark Immenstaad een uitstekende basis voor je vakantie aan de Bodensee met kinderen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid vakantiepark Immenstaad.

Zeppelinmuseum in Friedrichshafen 

Friedrichshafen is een wat grotere stad aan de Bodensee. Loop een rondje langs het water en dan kom je een hoge uitkijktoren tegen. Die geeft uitzicht over de stad en over het meer. Dit is de Zeppelin stad van de wereld en dat zie je op meerdere plekken, zelfs de speeltuin is in stijl.

Zeppelinmuseum

Met wat geluk zie je een Zeppelin vliegen. Dit is een van de weinige plekken ter wereld waar je een toeristisch tochtje kan maken met een Zeppelin. Nadat we naar de prijzen hadden gekeken, besloten we daar maar vanaf te zien.

Zeppelinmuseum

Ook leuk een bezoek aan het Zeppelinmuseum. Dit is een informatief museum over de ontwikkeling en de geschiedenis van de Zeppelin, waaronder de meest bekende van allemaal de Hindenburg. Het is indrukwekkend om de historische filmpjes en foto’s te zien van het ongeluk waarbij de grootste Zeppelin ooit in brand vloog. Dankzij miniatuur vergelijkingen van deze Zeppelin, een vliegtuig als de A380 en de Titanic krijgen we echt een gevoel van hoe enorm deze geweest moet zijn. Er zijn heel veel oude foto’s en informatieborden met teksten, de meeste in het Duits en soms met een Engelse vertaling.

Zeppelinmuseum

Het museum is wat minder interactief dan ik gehoopt had, toch vond onze dochter het heel leuk. Vooral omdat je binnen kan kijken in hoe een Zeppelin er uitgezien moet hebben. Zoals de slaapkamers allemaal met een stapelbed en de gezamenlijke ruimte. In een Zeppelin hadden ze vroeger zelf een rookkamer.

Zeppelinmuseum

Er is een aparte ruimte die gaat over aërodynamica. Hier zijn voor kinderen proefjes te doen en je kan je een fictieve Zeppelin besturen. Ook kunnen we voelen hoe lichtgewicht de metalen in de Zeppelin voelen en een foto maken alsof je een Zeppelin bestuurd. Dit is de leukste ruimte om tijd door te brengen als je het Zeppelinmuseum met kinderen bezoekt.

Zeppelinmuseum
Zeppelinmuseum

Lindau, stadje op een eiland

Lindau is het volgende schattige stadje dat je tegenkomt aan de Bodensee. Lindaus bestaat uit twee delen de historische altstad op een eiland in het meer. Er zijn twee bruggen die Lindau verbinden met het vaste land. Hier kan je het grotere en moderne deel van de stad vinden. De binnenstad heeft een aantal markante gebouwen, maar we vinden het ook wel een winkelstad met in de hoofdstraat diverse bekende ketens.

Lindau

In de haven van Lindau vind je ook diverse bezienswaardigheden zoals de iconische vuurtoren van Lindau, de havenmeesterij en de oude douanepost. Vanuit de haven vertrekken boten naar diverse andere bestemmingen aan de Bodensee.

Lindau

Wij sliepen zelf in Lindau. Ben je op zoek naar een camping aan de Bodensee dat is het vlakbij Lindau gelegen Gitzenweiler Hof Camping een goede optie. Je kan hier ook een ingerichte tent of chalet huren. Bekijk hier de mogelijkheden.

Hoewel Lindau het over het algemeen een vrij dure bestemming is hebben ze hier ook een jeugdherberg. Wanneer je hier verblijft krijg je een gratis guestcard en daarmee kan je de bus nemen naar de het eiland Lindau of je loopt er in een kwartiertje naar toe. De kamers zijn vrij simpel (een familiekamer heeft 2 stapelbedden) maar wel netjes. Ook is er in de kelder een leuke speelruimte voor kinderen.

Lindau  jeugdherberg

Je kan bij de jeugdherberg van Lindau ook deelnemen aan het avondetenbuffet. Er zijn een aantal gratis parkeerplekken bij de jeugdherberg. Ik zou hier niet een hele week willen verblijven maar voor een of twee nachten is het een prima plek. Of als overnachtingshotel in Duitsland op weg naar andere bestemmingen. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van de jeugdherberg in Lindau.

Lindau  jeugdherberg

Bregenz, dierentuin, kabelbaan en kasteel

Oostenrijk grens maar voor een klein stukje aan de Bodensee en je hebt hier maar een stadje. Het stadje Bregenz is dan wel weer echt leuk voor gezinnen. Je kan hier makkelijk een dag doorbrengen tijdens je vakantie aan de Bodensee. Zoveel tijd hadden we zelf niet dus wij beperkten ons tot een bezoek aan de Gebhardsberg. Wanneer je via de lange tunnel Oostenrijk binnenrijdt en je komt er uit zie je in de achteruitkijkspiegel een klif met een kasteel.

Bodensee Bregenz

In het kasteel zit tegenwoordig een luxe restaurant. Het kerkje op de top en de de kasteelruïne zijn wel vrij te bezoeken. Ook zijn hier verschillende wandelroutes uitgezet met informatie bordjes. Zo kom je langs een aantal grotten.

Bregenz Bodensee

Andere plekken die je kan bezoeken in Bregenz met kinderen zijn de historische binnenstad en vooral de berg Pfänder. Met een kabelbaan ga je naar de top van de berg 1064meter hoge berg. Op heldere dagen kun je meer dan 240 bergtoppen zien, inclusief de Zwitserse Alpen, de Duitse Alpen en de Vorarlbergse bergen. Op de top van de berg is een restaurant met een leuke speeltuin. Ook kan je hier een dierenpark bezoeken. In de winter is er bij voldoende sneeuw een kleine oefenskipiste open. Terwijl je in de zomer hier goed kan wandelen en mountainbiken. Voor de openingstijden en activiteiten bekijk de website.

Zwitserse kant Bodensee, automuseum, strandbaden en

Aan de Zwitserse kant van het Bodensee liggen een aantal charmante steden en dorpen langs de kustlijn, zoals Kreuzlingen, Rorschach, Romanshorn, en Stein am Rhein. Deze kant is wat minder ontwikkeld waardoor er extra veel mooie zwemplekken zijn zoals Strandbad Tägerwilen, Lido Arbon, of Strandbad Rorschach.

Je kan Slot Arenenberg bezoeken met het Napoleonmuseum. Of kies voor race auto’s in Autobau erlebniswelt, of het coole FFA museum met vliegtuigen en oude auto’s.

Bodensee

Uitstapjes in de regio van de Bodensee

Niet direct aan de Bodensee, maar er wel goed mee te combineren:

  • Skywalk Allgäu, een tof boomkroonpad in Duitsland. Vanuit Lindau een half uur rijden
  • Oberstaufen, met een kabelbaan de bergen is of een ritje op de rodelbaan. Vanuit Lindau vijfenveertig minuten rijden
  • Spellenstad Ravensburg en pretpark Ravensburger Spieleland. Vanuit Friederichshaven 20 minuten rijden
  • Vaduz Liechtenstein, een van de kleinste landen van Europa bezoeken. Vanuit Bregenz vijfenveertig minuten rijden
  • Sigmaringen een echt sprookjeskasteel. Vanuit Überlingen 40 minuten rijden
  • De Rijnwatervallen, in Schaffhausen. Vanuit Konstanz een klein uur rijden. Hier is veel te doen dus echt een dagje uit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top