Home / Nederland / Gelderland / Wandelen in Berg en Bos, Apeldoorn met natuurpad en speelweide

Wandelen in Berg en Bos, Apeldoorn met natuurpad en speelweide

Stadspark Berg en Bos in Apeldoorn is een fijne plek om te wandelen met kinderen. Een beetje park en heel veel bos. Met een IVN kindernatuurpad, speelweide, uitkijktoren en de mogelijkheid herten en wilde zwijnen te zien, is er genoeg te beleven.

Berg en bos herten

Kindernatuurpad Berg en Bos wandeling

Er zijn meerdere wandelroutes in Berg en Bos. Voor gezinnen is er het IVN Natuurpad met onderweg informatiebordjes over de natuur. We hebben al vaker gewandeld in Berg en Bos, maar toe was onze dochter nog wat te jong om de route van 4,6km te lopen. Toen we aan het begin van de winter weer een keer op zoek waren naar een leuke wandeling ben ik met haar en een vriendinnetje de route gaan lopen. Je kunt hiervoor gebruik maken van de IVN app, maar dat is niet per se nodig.

Kindernatuurpad Berg en Bos wandeling

De route is prima aangegeven met blauwe paaltjes en pijltjes. De app geeft ook geen extra informatie. Het gaat dus echt om de bordjes die je onderweg tegenkomt.

Op deze borden staat elke keer wat informatie en een vraag of opdracht voor kinderen. We merken wel dat veel opdrachten toch vrij seizoensgebonden zijn. Zo kunnen we nu onmogelijk blauwe en rode bosbessen vinden. Op een bepaalde plek staan vier verschillende naaldbomen bij elkaar, hier moet je de verschillende vruchten zoeken en vergelijken om te zien bij welke boom ze horen.

Kindernatuurpad Berg en Bos wandeling

Ondanks dat geven de bordjes wel een extra dimensie aan de wandeling in Berg en Bos. De kids rennen elke keer vooruit als ze een bordje zien in plaats van dat ze een beetje meesjokken op de route. Bovendien leren ze op deze manier ook nog wat over de natuur. Zelfs ik heb als volwassene een aantal nieuwe dingen gelezen. De route van het natuurpad in Berg en Bos kent ook veel afwisseling en we komen door verschillende delen van Berg en Bos waar ik nog niet eerder was geweest.

Kindernatuurpad Berg en Bos wandeling

We passeren regelmatig andere zijpaden en weggetjes, dus eigenlijk is het ook helemaal niet perse nodig de volledige 4,6km te lopen. Mocht dit nou wat te veel zijn voor je kinderen, dan kun je dus ook prima een keer een short cut nemen. Alle informatiebordjes staan op zichzelf en het is dus niet nodig de hele route te volgen.

Kindernatuurpad Berg en Bos wandeling

Wandelen met kinderen? Wandelsandalen of wandelschoenen zijn super handig. Dat hoeft helemaal niet duur te zijn, check hier goede maar goedkope kinderwandelschoenen. Wandelen is nog leuker met een kinderverrekijker en/of kindercamera.

Ga in de herfst eens op pad met een paddenstoelengidsje. Van april tot september heb je kans op teken, gebruik tekenspray met deet.

Speelweide Berg en Bos

Lekker spelen doe je in Berg en Bos bij de speelweide. Deze bestaat uit twee delen: een klimtoestel voor oudere kinderen aan de ene kant van het grasveld en aan de andere kant, meer tussen de bomen, nog meer speeltoestellen. Een klimparcours waar mijn dochter natuurlijk weer helemaal blij mee is.

Speelweide Berg en Bos

Ook vind je er een hut met glijbaan en twee schommels. Er is hier ook een waterpomp met uitgebreide waterspeeltuin. Zeker bij mooi weer kunnen kinderen hier natuurlijk eindeloos spelen met water, zand en de stenen om dammen mee te bouwen.

Speelweide Berg en Bos
Speelweide Berg en Bos

Uitkijktoren Berg en Bos

Uitkijktoren Berg en Bos is 26 meter hoog en staat ook nog eens op een heuvel van 9 meter. Niet voor mensen zoals ik, die het niet zo hebben op hoogte. Mijn dochter denkt daar echter anders over. “Mama ik wil toch naar boven”. Nou vooruit dan maar. Het uitzicht over Apeldoorn en de Veluwe is ook wel echt mooi.

Uitkijktoren Berg en Bos

Zwijnen en herten van dichtbij bekijken

Geen wilde zwijnen of herten gezien tijdens je wandeling? Er is ook nog een een omheind stuk met wilde zwijnen en een met herten. De zwijnen zie je eigenlijk altijd wel. Vaak komen ze zelfs enthousiast aanrennen als ze mensen langs de omheining zien staan. Ze knorren flink of duiken voor je neus de modder in. Super grappig om te zien.

berg en bos wilde zwijnen
berg en bos wilde zwijnen

Voor de herten moet je iets meer geluk hebben, want die willen zich ook nog wel eens terugtrekken in het bos. Gelukkig is er een uitkijkpost waardoor je wat verder in het bos kunt kijken. Laatst hadden we een keer geluk en kwamen ze wel heel dichtbij.

Berg en bos herten

Praktische informatie Berg en Bos

Stadspark Berg en Bos is gratis toegankelijk. Je moet er alleen rekening mee houden dat hier ook dierentuin de Apenheul en Klimbos Veluwe in de buurt zitten. Dit zijn uiteraard wel betaalde activiteiten. Je leest hier meer over in ons blog over Apeldoorn met kinderen.

De enorme parkeerplaats die Berg en Bos deelt met beide attracties is dan ook helaas niet gratis en kan best wel eens druk zijn. De tarieven verschillen wel per periode van het jaar. Zo heb je in de winter al een dagkaart voor 3,- euro.

Het is ook mogelijk om in de omgeving van Berg en Bos gratis te parkeren. Parkeer dan niet bij de hoofdingang, maar aan de Asselsestraat na Stayokay. Daar kun je langs de weg gratis parkeren. Je loopt dan aan de kant van de zwijntjes Berg en Bos binnen. Wist je trouwens dat je bij deze Stayokay ook kunt verblijven in super leuke wikkelhuisjes. Lees hier meer over de wikkelhuisjes op de Veluwe.

Nog meer tips nodig? Lees ook welke andere kindvriendelijk wandelingen wij hebben gemaakt, bijvoorbeeld Kinderbelevingspad Eperholt waarbij je grote kans hebt om echte wilde zwijntjes op de Veluwe te spotten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top