Home / Nederland / Gelderland / Bostoren beklimmen en wandelen op Landgoed Schovenhorst
Landgoed schovenhorst

Bostoren beklimmen en wandelen op Landgoed Schovenhorst

Landgoed Schovenhorst in Putten wordt volgens hun eigen website “het mooiste geheim van Putten” genoemd. Nou, echt geheim is Landgoed Schovenhorst al lang niet meer, maar als je niet uit de regio komt, ken je de Bostoren wellicht nog niet.

Een klim van 235 treden naar 40 meter hoogte. Borger in Drenthe mag dan het enige echte Boomkroonpad in Nederland hebben, de Bostoren in Putten vind ik nog een mooiere plek om de bomen van boven te bekijken. Natuurlijk combineer je een bezoekje aan de Bostoren met een wandeling en het speelbos.

Bostoren schovenhorst

De Bostoren Landgoed Schovenhorst

“Ja ik wil naar boven!”, roept mijn dochter terwijl ze naar de toren rent. “Even wachten, we moeten nog betalen”. Even daarvoor hebben we de auto geparkeerd en hebben de korte wandeling gemaakt naar de Bostoren.

Wandelen op Landgoed Schovenhorst

Handig, want je kunt ter plekke contactloos betalen en gaat dan door een draaipoortje. Waar veel andere torens in wandelgebieden dicht zijn, heeft deze brede trappen en zijn er ook verschillende plekken om mensen op afstand te passeren.

Landgoed schovenhorst

Ik laat haar eerst door het poortje gaan en ben haar dan kwijt. Ze sprint naar boven, terwijl ik rustig mijn tijd neem voor de beklimming. Iets over de helft zie ik haar weer, ze staat te kijken bij een groot raam. In de toren is hier een uitstekende ruimte gebouwd met uitzicht op de bomen.

Bostoren schovenhorst

We klimmen door naar bijna boven en dan is daar opeens een net. Ik denk “oh nee”… En ja hoor: “Mama, ik wil daar op!”. Allemaal leuk en aardig, maar dat mag ze mooi zelf doen. Ik ben geen fan van hoogtes en om ruim twintig meter boven de grond over een net te lopen is niet mijn idee van fun. Eerlijk is eerlijk, zelfs mevrouwtje loopt voorzichtig en kijkt goed waar ze haar voeten neerzet.

Bostoren schovenhorst

Er is een net met toch vrij brede gaten, waar een kleine kindervoet wel doorheen past. Daaronder is wel een smaller net gespannen, maar het lijkt mij toch beter om gewoon je voeten goed neer te zetten.

Helemaal aan het einde is een gat. “Kijk ik ga naar boven”, en weg is ze. Ondertussen loop ik de trap op en kom ook bij het bovenste platform.

Bostoren schovenhorst

Wat een verrassing! Er ligt zand en er groeien planten en zelfs een kleine boom. Dat had ik absoluut niet verwacht. Het maakt wel dat we ons nog meer midden in het bos wanen. De Bostoren is hoger dan bijna alle omliggende bomen, al steekt de top van de boom die direct naast de toren staat nog net wat hoger uit. Dit is echt een belevenis!

Bostoren schovenhorst
Wandelen op Landgoed Schovenhorst

Speelbos Landgoed Schovenhorst

Ik heb afgesproken dat we na de Bostoren naar het speelbos zullen gaan. Dit is ook weer een korte wandeling.

Het speelbos in Putten is wel groot, maar heeft niet heel veel speeltoestellen. Een paar netten, een balk om te balanceren en een touw in de boom. Wel zijn er een aantal picknicktafels onder een overkapping. Er is ook ruimte genoeg om je eigen hut te bouwen.

Speelbos Landgoed Schovenhorst
Landgoed schovenhorst

Wandelen op Landgoed Schovenhorst

We lopen weer terug naar de auto door de bomentuinen van Landgoed Schovenhorst. Er zijn er vijf: Kleine Pinetum en Grote Pinetum die in 1848 en 1865 gesticht werden. Het Josinapark, het Arboretum en Drie Continentenbos (of eigenlijk vier, nu ook bomen uit Zuid-Amerika zijn toegevoegd) zijn allemaal toevoegingen uit de 20e eeuw.

Wandelen op Landgoed Schovenhorst
Wandelen op Landgoed Schovenhorst

Ik vind vooral de Pinetums erg mooi om doorheen te wandelen. De bomen hier zijn echt enorm en staan in een zee van bloeiende bloemen. Je ruikt gewoon de geur van de lente en als we stil zijn horen we alleen vogels, dikke hommels… en ja oké… ook de Rijksweg.

Wandelen op Landgoed Schovenhorst
Wandelen op Landgoed Schovenhorst

De Brasserie (met speeltuin) en het kleine museum op het landgoed waren tijdens ons bezoek nog gesloten.

Wandelen op Landgoed Schovenhorst

Wat is er nog meer te doen in de omgeving van Landgoed Schovenhorst

In de omgeving van Landgoed Schovenhorst in Putten is nog meer te doen. Het is maar een paar minuten rijden naar Landgoed Oud Groevenbeek. Hier kun je ook een mooie korte wandeling maken en is speelnatuur van OERRRR! te vinden.

landgoed Oud groevenbeek

Het Bosbad in Putten is een subtropisch zwembad met een groot buitenbad. In de zomervakantie is het helemaal een feest met extra springkussens en attracties.

Klimbos Garderen

Vanaf Putten ben je ook snel in de plaatsjes Ermelo en Garderen. Ermelo heeft de Heide en de Schaapskooi, plus een interessant en interactief museum. In Garderen kun je het grootste klimbos van Nederland vinden.

Lees ook onze blogs over:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top