Home / Nederland / Gelderland / Wat te doen in de Achterhoek met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Wat te doen in de Achterhoek met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Op zoek naar leuke uitjes in de Achterhoek met kinderen, voor een weekendje weg of een dagje? De Achterhoek is een regio van Gelderland met een eigen sfeer en cultuur. Mensen die hier wonen voelen zich geen “Gelderlander” maar Achterhoeker. Deze schaarsbevolkte regio heeft veel kindvriendelijke vakantieparken. Maar ook een aantal kindvriendelijke musea en attracties die je wellicht nog niet kent. De Achterhoek heeft met name veel te doen voor gezinnen met jonge kinderen, die geen adrenaline attracties zoeken maar juist blij worden van grote speeltuinen, kinderboerderijen, kinderwandelroutes, kastelen en landhuizen.

In dit blog vertel ik je meer over de leukste kinderactiviteiten in de Achterhoek en geef ik je ook nog wat bonus tips net over de grens met Duitsland.

In de Achterhoek zijn er veel vakantieparken. Landal heeft twee vakantieparken in de achterhoek. Landal Stroombroek aan een fijn zwemmeer en het nieuwe vakantiepark De Vlinderhoeve. Ook Roompot heeft parken in de Achterhoek aan een zwemmeer. Wil je een park met veel faciliteiten kies dan voor Marveld Recreatie, één van de meest uitgebreide parken en campings in de Achterhoek.

Achterhoek

Uitjes in de Achterhoek met kinderen

Attractieparken in de Achterhoek

Land van Jan Klaassen – Braamt

Het land van Jan Klaassen is een soort Ballorig maar dan beter. Dit is volgens mijn dochter ook een super leuk pretpark voor peuters en de doelgroep is ook inderdaad jonge kinderen. Peuter, kleuters en nog net wat ouder, dan stopt het wel.

land van jan klaassen

We zijn er meerdere keren geweest omdat je er ook een groot binnen gedeelte is. Hierdoor kan je hier ook met minder mooi weer prima terecht. Er zijn treintjes die rijden en vliegtuigjes die vliegen. Er is ruimte om te dansen, een knutselhoek en natuurlijk ontzettend veel klim- en klautermogelijkheden.

Buiten is er nog een veel grotere speeltuin met springkussens, trampolines en een turboglijbaan.

Kindvriendelijke musea in de Achterhoek

Nationaal onderduikmuseum – Aalten

Aalten is is een aardig klein stadje met een gezellig plein met restaurantjes. De belangrijkste reden om hier te komen is dat je hier een van de leukste kindvriendelijke musea in de Achterhoek kunt vinden.

Het Nationaal Onderduikmuseum is wellicht niet direct een museum waar je aan denkt om te bezoeken met je gezin. Maar onze (op dat moment zes jaar oude dochter) vond het super interessant. Het is volgens ons een hele goede plek om kinderen zonder dat het eng is wat bij te brengen over onze geschiedenis. Je kunt hier zelf zien en ervaren hoe mensen verstopt zaten voor de Duitsers, zoals via een geheime deur in de badkamer.

omgeving landal stroombroek

Kasteel Huis Bergh – ‘s-Heerenberg

Kasteel Huis Bergh is een van de grootste en belangrijkste kastelen in Nederland. Dit kasteel is tegenwoordig een museum.

Het leukste is om dit kasteel met jonge kinderen te bezoeken in de weekenden of de schoolvakanties. Check van te voren de website voor speciale familieactiviteiten zoals Ridderslag. Je mag je dan verkleden als prins en prinses en speelt in een heel rollenspel mee met het leven op het kasteel. In de herfstvakantie is Huis Bergh in de sferen van een middeleeuws oogstfeest.

Met kinderen vanaf 8 jaar kan je altijd (behalve tijdens speciale dagen) een escape route spelen. Kraak de code, los puzzels op en speur naar aanwijzingen. Op die manier ontdek je in twee uur het kasteel samen met je kinderen.

huis ten bergh

Stedelijk museum Zutphen – Zutphen

In het Stedelijk museum in Zutphen kunnen kinderen vanaf 7 jaar de tabletgame Family Challenge spelen. Een game van anderhalf uur door het museum. Zo leer je ook meer over de historie en geschiedenis van de stad Zutphen. Het museum is niet al te groot dus geen activiteit op zichzelf maar wel prima te combineren met andere activiteiten in Zutphen.

Stedelijk museum Zutphen

Museum MORE in kasteel Ruurlo – Ruurlo

Niet een typisch kindvriendelijk museum, wel leuk om toch een kijkje te nemen als je in de buurt bent. Museum MORE is een kunstmuseum in een supermooi gerestaureerd kasteeltje.

Stadmuseum Groenlo – Groenlo

In het Vestingstadje Groenlo staat de geschiedenis van de Tachtigjarige Oorlog centraal. Zo organiseert de stad elke twee jaar de Slag om Grolle in de Herfstvakantie. Een van de grootste reanactors evenement ter wereld.

Groenlo Achterhoek

Daarnaast zijn er in Groenlo veel leuke activiteiten met kinderen te ontdekken. Zo kun je het stadsmuseum bezoeken. Het Stadsmuseum geeft een beeld van de belegeringen en het leven van burgers en soldaten die uit heel Europa kwamen en als huurlingen de gevechten aangingen tijdens de vroegere oorlog.

Zo kun je de archeologiekamer bezoeken en vele mooie opgravingen bewonderen, is er een wapenkamer, een filmhuis en een prentenkabinet over die tijd. Iets verderop in de stad Groenlo bevinden zich de kerkers onder het stadhuis. De kerkers zijn rond 1600 gebouwd. Je kan deze kerkers bezoeken en er worden informatieve rondleidingen verzorgd. Ook kun je een interactieve stadswandeling lopen en Groenlo beleven door de ogen van de mensen uit de tijd van de Slag om Grolle in 1627. Deze route brengt je langs de mooiste plekjes van de vestingstad.

Groenlo Achterhoek

Op verschillende locaties staan 8 silhouetten met een QR-code. Door deze QR-code te scannen worden bezoekers door de fictieve bewoners meegenomen in een interactief verhaal over 1627.

Openbaar Vervoer & Speelgoed Museum – Doesburg

Meer een kijkmuseum dan een doemuseum. Lokaal gerund en goedkoop. Vooral veel oud speelgoed en treinen achter glas. Er is ook een kleine speelhoek.

Huis Verwolde – Laren gld

Huis Verwolde is een van de vele kleine kasteeltjes en landhuizen in de Achterhoek. Het leuke aan dit landhuis is dat er een mooi wandelgebied bij hoort en een theetuin. Het landhuis is van april tot en met oktober een aantal dagen in de week open voor bezoek. Dit gaat in de vorm van een rondleiding. Er vinden ook regelmatig activiteiten plaats zoals kindertheater shows.

huis verwolde

Kasteel Vorden – Vorden

Nog een mooi kasteel in de achterhoek bezoeken? Kasteel Vorden is van binnen te bezoeken met een rondleiding of audiotour.

Beide kastelen in Vorden zijn onderdeel van de Acht Kastelen fietsroute. Voor kinderen is de fietsroute ‘In de sporen van Berend’ een aanrader. Tijdens deze tocht maak je een sprong in de tijd naar de Middeleeuwen. Je volgt de sporen van de achtjarige Berend van Hackfort, die rond 1500 écht op Kasteel Vorden en Kasteel Hackfort heeft geleefd. Een route boekje koop je bij de VVV in Vorden. Je leest er meer over in ons blog over kasteel Vorden.

Kasteel Vorden

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in de Achterhoek

Hof van Eckberge – Eibergen

Op zoek naar een dierentuin in de Achterhoek? De Hof van Eckberge komt het meest dichtbij. Dit belevingspark heeft een mini dierentuin met o.a. wasberen, stekelvarkens en wallaby’s. Daarnaast is er heel veel ruimte om te spelen, met airtrampoline’s, kabelbaan en veel klim- en speeltoestellen. Je kunt ook arrangementen boeken inclusief entree en lunch.

Hof van Eckberge

Megapret – Lievelde

Megapret is zoals de naam al doet vermoeden een megagrote speeltuin in de Achterhoek. Met binnenspeeltuin, buitenspeeltuin en bij mooi weer ook nog een enorme waterspeeltuin. Er zijn o.a. trampolines, een verkeerspark, familieglijbanen en een ballenbak. Hier kunnen de kinderen zich wel een dag vermaken.

Sevink Molen – Winterswijk

Sevink Molen is ook een groot indoor en outdoor speelpark, met daarnaast meerdere eetmogelijkheden. Je kunt er pannenkoeken eten maar ook grillen. Er is hier ook een camping dus in de vakantieperiodes kan het behoorlijk druk zijn. Er zijn ook een tweetal kindvriendelijk wandelroutes op het terrein.

Doolhof Ruurlo – Ruurlo

Het doolhof in Ruurlo is een historisch uitje want er was hier al in 1891 een doolhof. In oppervlakte is dit doolhof enorm, we liepen alleen om onze weg te vinden hier al twee kilometer. Het doolhof is niet al te moeilijk hoor maar dus wel veel wandelen. Leuk voor kinderen om met behulp van de rebusopdrachten hun weg te vinden.

Beleefboerderij de Kleine Carrousel – Laren

Beleefboerderij de Kleine Carrousel (vroeger het Strubbert) is een grote kinderboerderij. Met geitjes, schapen, paarden maar ook alpaca’s en knuffelkonijnen. Toen wij er waren hadden ze net jonge geitjes, sommige nog maar een week oud. “zo schattig mama” mijn dochter was er niet bij weg te slaan. Hoewel ze eerst nog wat schichtig waren, lieten ze zich door haar geduldige aanpak toch aaien.

Beleefboerderij de kleine carrousel

Daarnaast zijn er ook veel speeltoestellen en speelplekken, zoals een springkussen en een grote familieschommel. Je ziet wel dat het allemaal wat ouder is en sommige speeltoestellen zijn wel toe aan vernieuwing. De entree prijs is hier echter ook naar.

Beleefboerderij de kleine carrousel
Beleefboerderij de kleine carrousel

Actief in de natuur in de Achterhoek

Een aantal tips voor wandelen in de Achterhoek. Heb je meer inspiratie nodig? Veel VVV’s in de Achterhoek zoals Neede, Vorden en Aalten hebben eigen kinderwandelroutes. Je moet hier dan wel een route boekje voor kopen. Dat kan ter plekken of via de app RoutAbel.

Kabouterwandeling – Ruurlo

Op pas met Wouter de kabouter! Het kabouterpad in Ruurlo is echt een leuke wandeling met jonge kinderen. We hebben een boekje mee met enkele opdrachten onderweg en volgen verder de kabouterpaaltjes.

Bij de start van de wandeling is ook een echt kabouterhuisje. Meer weten lees ook onze blog over kabouterpaden in Nederland.

Kabouterpad Ruurlo

Klimbos Achterhoek – Ruurlo

Klimbos Achterhoek is geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar die met hun armen minimaal 130cm kunnen rijken. Voor kleinere kinderen is er bij klimbos Achterhoek wel een oefenroute maar het is natuurlijk leuker als je echt mee mag doen.

Klimbos Achterhoek

Wow Park op het water – Stroomboek

Het Stroombroek is een zwemplas in de Achterhoek. Met een fijn strandje en welke ook gebruikt wordt door gasten van het nabijgelegen Landal Park Stroomboek. In de zomermaanden is hier een Wow park met een parcours van opblaaskussens in het water.

Landal Stroombroek zwemmeer

Erve Brooks – Gelselaar

Erve Brooks in Gelselaar is een museumboerderij, een pannenkoekenboerderij en een kindvriendelijke avonturenwandeling. Het avonturenpad is ongeveer 2 kilomter lang en onderweg kom je allerlei hindernissen tegen. Die kan je ook omzeilen dus je kunt ook jonge kinderen en zelfs een buggy mee nemen op de wandeling. Naast het avonturenpad is er ook nog een blotevoetenland. Dus neem die schone partij kleding maar mee. Lees ook ons blog over Erve Brooks.

Erve brooks gelselaar

Wandelen op landgoed Hackfort – Vorden

Wil je een een mooie korte wandeling in de Achterhoek maken met kinderen? Landgoed Hackfort is een aanrader. Er is een route van anderhalve kilometer rondom kasteel Hackfort.

Landgoed hackfort

Op de route kom je ook langs een vistrap, een watermolen en een moestuin. Genoeg te zien dus. Je komt ook langs sprookjeskasteeltje “Het Kleine Volkje”. Het is een van acht kunstwerken voor gemaakt door kunstenares Roelien de Lange die te vinden zijn in Vorden en omgeving.

Landgoed hackfort

De Rietberg – Vorden

Maak je een langere wandeling vanaf kasteel Hackfort dan kom je langs de Rietberg. Een andere optie is om er met de auto heen te rijden. Volg het half verharde pad en je komt bij enkele parkeerplaatsen bij de boerderij. Ook hier is weer een kunstwerk te vinden.

de rietberg

Hier is een self-service mini restaurantje, waar je koude drankjes, ijsje, koffie, thee en zelfs appeltaart kunt pakken. Geld doe je in de daarvoor bedoelde box. De eigenaren van de boerderij hebben een aantal fijne picknicktafels buiten staan. Er is een speeltuintje met een trampoline.

Je kunt ook een kijkje nemen bij de koeien en de alpaca’s die ze hier houden en er lopen pauwen rond.

De rietberg
de rietberg

Natuurpark De Leemputten – Groenlo

Natuurpark de Leemputten is een mooi stukje natuur nabij Groenlo. Er zijn hier diverse activiteiten voor gezinnen. Zo kan je een waterfiets huren en hiermee een tocht maken door dit stukje natuur in de Achterhoek. Door de Leemputten loopt ook een gratis toegankelijk wandelpad van 3 kilometer.

De Leemputten heeft ook een eigen strandje maar het water hier is niet geschikt als zwemwater, het is dus echt om te spetteren. Met zand spelen kan ook in de speelweide.

Als je meer wilt weten over Natuurpark de Leemputten, lees dan de blog over ons dagje uit in Groenlo. Het park is ook perfect te combineren met een bezoekje aan de flamingo’s van het Zwillbrocker Venn net over de grens in Duitsland.

Leemputten

Gorsselse heide – Gorssel

De Gorsselse Heide is een relatief jong natuurgebied in de Achterhoek. Het was lange tijd een militair oefenterrein. Juist die bunkers en schietstellingen zorgen nu voor mooi klautermateriaal voor kinderen. Sinds 2009 is het een wandelgebied. Het is een combinatie van heide, diverse plassen en stukjes bos. Je kunt hier met kinderen een mooie route lopen.

Gorsselse heide
Gorsselse heide

Zwembad de Boskoele – Gorssel

In de bossen van Gorssel ligt zwembad de Boskoele. Dit buitenzwembad, met ligweide en trampoline, bestaat uit drie baden en zelfs een glijbaan. Het kleinste bad is voor de peuters gereserveerd.

Wandelen met een ezel – Almen

Wandelen met een ezel? Het kan vanaf de vetweide in Almen. Bekijk hier meet informatie over de wandelingen met een ezel.

Blotevoetenpad Engbergen – Voorst

Blotevoetenpad Engbergen is een vrij toegankelijk blotenvoetenpad van anderhalve kilometer. Het pad start is vlakbij Restaurant Engbergen.

’t Hertenpad – Baak

’t Hertenpad in Baak is een in 2019 geopende kinderwandelroute in de Achterhoek. De route is aangegeven met paaltjes en dus altijd te doen, maar om een tasje met opdrachten te krijgen moet je je tijdens openingstijden melden bij café het Wapen van Baak.

kindernatuurpad hertenpad

Op de route van 2,5 kilometer is erg leuk. Er zijn op de hele route klim en klauter toestellen en zelfs een kabelbaan. Ook ligt er een blotevoetenpad op de route. In het tasje zit een boekje met informatie over het bos en materialen voor nog een aantal extra opdrachten. Zo kunnen we met een spiegeltje de boomtoppen bekijken.

Lees hier ook ons blog over Kindernatuurpad ’t Hertenpad 

kindernatuurpad hertenpad

Kabouterroute Groenlo – Groenlo

De kabouterroute is een wandelroute van 3km door Groenlo. Op de route kom je langs een aantal kabouterdorpjes. Op een aantal plekken kan je opdrachten maken. Voor deze route kan je geen paaltjes volgen. Je moet een een route boekje kopen (bijvoorbeeld bij de lokale VVV) en in de winter worden deurtjes vaak weg gehaald om opgeknapt te worden.

Flamingo’s in de Achterhoek

Parkeer in Zwilbroek, en loop dan over de grens naar Zwillbrock. Dit ven, op de grens van Duitsland en Nederland herbergt een kolonie flamingo’s. De 40 broedende flamingo’s zijn de noordelijkste kolonie van Europa. Daarnaast leeft hier een kolonie van 16000 kokmeeuwen, de grootste kolonie in het binnenland van Duitsland.

Kajakken op de Berkel

De Oude IJssel en de Berkel zijn ook ideaal voor een kano of kajaktocht. Er worden hier zelfs meerdaagse tochten gemaakt maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een kortere stukje. Wij maakten al eens een tocht van Almen naar Zutphen en weer terug. Eerst hele mooie natuur en dan de historische stad binnen varen!

opblaasbare kajak

Overige kinderactiviteiten Achterhoek

Kleinste stadje van Nederland – Bronkhorst

Is het een stadje of is het een dorpje? Officieel is Bronkhorst het kleinste stadje van Nederland. Een paar historische huisjes en een kerk, meer is het niet. Maar dankzij de toeristische benaming zijn er wel veel restaurantjes te vinden en Bronkhorst ligt ook op een druk fietsknooppunt.

Een korte wandeling (paar honderd meter) brengt je naar de locatie van het voormalige kasteel Bronkhorst. Daar is niks meer van te zien.

Ga op een mooie dag eens zitten bij het pontje naar Brummen. Hier komen de mooiste oldtimers en motoren voorbij. Doordat Bronkhorst zo idyllisch ligt, wordt dit pontje vaak opgenomen in toertochten.

Bronkhorst
Bronkhorst

Speurtocht en winkelen – Zutphen

Van de verschillende steden en stadjes in de Achterhoek is Doetinchem het grootst. Wij vinden Zutphen echter het meest sfeervol. Het is een echt gezellige Hanzestad. Je kunt hier goed winkelen en er zijn genoeg terrasje en kindvriendelijke restaurants te vinden.

Zutphen

Ook leuk: maak een boottocht met een fluisterboot door Zutphen. Het is zelfs mogelijk om met je kinderen een speurtocht te doen door Zutphen. Schatzoeken met Jan en Jutte is verkrijgbaar bij de lokale VVV. Kijk ook naar lokale evenementen. Zutphen Sprookjesstad in december is bijvoorbeeld een erg leuk event om te bezoeken met kinderen.

Zutphen

Tips net over de grens in Duitsland

Er is in de Achterhoek met kids meer dan genoeg te beleven. Mocht je echter op zoek zijn naar bepaalde attracties zoals een dierentuin dan kan je natuurlijk naar Burgers Zoo in Arnhem of je maakt een uitstapje over de grens. Er zijn echt veel leuke goede en goedkope dierentuinen in Duitsland.

Ook pretpark Wunderland Kalkar en megaspeeltuin Irrland zijn vanuit de Achterhoek goed bereikbaar.

irrland duitsland speeltuin

Lees ook onze blogs over andere gebieden in Nederland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top