Home / Voorbereiding / Tips / Goedkoop dagje weg met gezin, 8 top tips!

Goedkoop dagje weg met gezin, 8 top tips!

Een goedkoop dagje weg met gezin? Ik geef mijn favoriete opties voor wanneer je even geen inspiratie hebt. Een goedkoop dagje uit met kinderen kan minstens net zo leuk zijn als een dagje pretpark of dierentuin. Sterker nog: soms kan je zelfs heel goedkoop naar een dierentuin of pretpark door slim gebruik te maken van acties op sites zoals Tripper, Voordeeluitjes, Vakantieveilingen en actievandedag. Naast deze goedkope opties geef ik je ook een aantal tips voor gratis uitjes met kinderen.

Goedkoop dagje weg met gezin

Naar het strand of een zwemplas

Een heel leuk goedkoop dagje uit is wat ons betreft het strand of een recreatieplas. In de zomer kan je fijn zwemmen, in de herfst ga je om uit te waaien. Het hele jaar door kan je zandkastelen bouwen. Ga op zoek naar schelpjes of kleine beestjes zoals krabbetjes. Zelfs in de winter kan je naar het strand. Zo deed Marcel mee aan de nieuwjaarsduik in Noordwijk. Kost maar 2,- euro en dan krijg je een muts, snert, warme chocomelk en een oorkonde. Geen geld toch?

recreatieplas lingebos
Recreatieplas Lingebos
goedkoop dagje weg met gezin strand zeeland
Strand in Zeeland

Om het dagje strand of recreatieplas een beetje betaalbaar te houden zoek je een plek waar je gratis kunt parkeren en ga je natuurlijk niet in een strandtent zitten maar neem je eigen boterhammetjes mee.  Weet je niet waar bij jou in de buurt een zwemplas zit, kijk dan op de site van Staatsbosbeheer.

Met heel veel korting naar pretparken en dierentuinen

Wanneer ik een dagje weg ga met mijn dochter en haar neefjes dan kijk ik altijd eerst wat er beschikbaar is aan dagje-uit acties op Vakantieveilingen. Meestal slaag ik er dan in om tickets te krijgen voor een leuke bekende attracties voor een fractie van de prijs. Ze hebben hier echt bijna altijd opties voor een een goedkoop dagje uit met kinderen, alleen in het hoogseizoen is er minder aanbod.

Ik ben dan vaak in mijn eentje met 3 of 4 kids waaronder ook die nog in de luiers zitten en dan neem ik ze niet mee naar het strand of ergers anders met water. Maar ik wil natuurlijk wel de favoriete tante blijven. Dankzij Vakantieveilingen ging ik bijvoorbeeld al voor 1 euro per persoon naar “het land van Jan Klaassen” in de schoolvakantie. Voor de Julianatoren betaalde ik 3,50 per kind (geen aanrader, want dit doen ze maar een weekend per jaar en dan is het knetterdruk). Ook Apenheultickets scoorde ik voor 2 euro per persoon. In de avond zijn er altijd veel mensen aan het bieden maar overdag of in het weekend ’s ochtends vroeg heb je veel meer kans een goede prijs te krijgen. Meedoen is heel makkelijk. Bekijk hier het huidige actie aanbod voor dagjes weg. Wil je liever niet bieden dan heeft Tripper ook goede acties voor een vaste lage prijs.

goedkoop dagje weg met kinderen land van jan klaassen

Natuurspeeltuinen en lekker wandelen

Denk ook eens aan lekker wandelen of fietsen voor een leuk goedkoop dagje uit. Kies dan niet zomaar een bos om de hoek maar eentje met een kindvriendelijke wandelroute of natuurspeeltuin. Is die er niet, dan kan je het ook altijd zelf nog leuk maken door te gaan geocachen of je eigen spel met opdrachten te bedenken. Zo’n gratis dagje uit naar het bos is ook nog eens hartstikke gezond.

Klimbos Achterhoek
Klimbos Achterhoek met gratis parcours voor jonge kinderen

Castellum Hoge Woerd

Er zijn in Nederland jammer genoeg maar weinig echt gratis kinderuitjes die ook geschikt zijn als het weer niet mee zit. Castellum Hoge Woerd is er hier een van. Ik snap niet hoe dit gratis kan zijn maar dat is het dus wel. Castellum is een nagebouwd Romeins fort op de plek waar er vroeger een stond. Bij de bouw van de nieuwe wijk hier werden heel veel resten gevonden en die zijn te zien in het museum.

Castellum hoge woerd

Er zijn een aantal leuke interactieve displays voor kinderen. Zo kan je zelf een boot besturen, bekijken wat de Romeinen vroeger aten en zien hoe het uitzicht vroeger was. Er worden ook hands on activiteiten georganiseerd zoals puzzelen met potscherven als een echte archeoloog. Deze borden uit de Middeleeuwen zijn gevonden op een middeleeuwse vuilnishoop. Verder zijn er diverse dieren zoals varkens en koeien maar ook konijnen en cavia’s plus een grootte tuin. In de tuin is een speeltuin met waterpomp aanwezig en staan ook diverse picknicktafels.

Castellum hoge woerd

In het theater worden regelmatig kindervoorstellingen gegeven maar die zijn uiteraard niet gratis. Verder is er een heel fijn café met goed eten (mmmm, broodje carpaccio) en ook gezonde opties voor kinderen en een grote speelhoek. 

castellum hoge woerd

Heel, heel veel musea met een Museumkaart

Oké, als je nu direct op zoek bent naar een goedkoop dagje weg met jullie gezin dan is het een beetje lastig. Maar als je vooruit plant en niet een keer per jaar maar gewoon heel vaak gratis uitstapjes wil maken dan moet je gewoon investeren in een Museumkaart (vroeger de Museumjaarkaart). Geef hem je gezin bijvoorbeeld cadeau onder de kerstboom of voor vader/moederdag. Ga je een keer een weekendje naar Amsterdam en je hebt je Museumkaart er al uit.

Je mag hiermee ook gratis naar echt hele vette belevingsmusea zoals Nemo, Spoorwegmuseum en het Openluchtmuseum. Stuk voor stuk hanteren zij entree prijzen die vergelijkbaar zijn met middelgrote pretparken en dierentuinen.

nemo amsterdam met kinderen

Molendag, Bunkerdag, Openmonumentendag en de dag van het kasteel

Wil je een goedkoop dagje weg met familie of met je eigen kind, check dan altijd even of het toevallig een bijzondere dag is. Enkele van onze leukste gratis uitstapjes waren wanneer we plekken bezochten die anders niet toegankelijk zijn of alleen tegen betaling. Zo bezochten we de bunkers van de IJssellinie, beklommen meerdere molens waar we zelf mee mochten helpen met meel maken. We kwamen erachter dat er in onze eigen stad zelfs een besloten sociëteit is met een kegelbaan in de kelder en meer van dat soort bijzondere dingen.

De Molendag en de dag van het kasteel zijn beide in mei, Bunkerdag in juni en Openmonumentendag in september. Maar in veel provincies en steden zijn er ook nog regionale dagen waarop bepaalde attracties open zijn.

gratis uitjes bunkerdag

Piramide van Austerlitz

Tijdens de Franse bezetting van Nederland viel het oog van generaal Marmont op een stuk heide vlakbij het dorpje Austerlitz. Inmiddels is de piramide een monument en het gebied eromheen grotendeels beschermd natuurgebied dat grenst aan landgoed Den Treek-Henschoten. Prachtig om door heen te wandelen, of te fietsen door de bossen en over de hei.

De piramide van Austerlitz is goed te bereiken en ligt aan de doorgaande weg tussen Zeist en Woudenberg. Er is een gratis parkeerterrein, wat op zonnige dagen volstroomt. Er starten vanaf de parkeerplaats diverse wandelroutes en fietstochten en naast de parkeerplaats zit al meer dan honderd jaar een horecagelegenheid. Café / restaurant “De Pyramide” heeft daarnaast een gratis speeltuin en lunapark. Voor menig volwassenen uit de omgeving is een bezoekje dan ook jeugdsentiment.

Direct naast de parkeerplaats vind je ook het terrein van café/restaurant “De Pyramide”. Dit bestaat uit een zelfbedieningsrestaurant, speeltuin en lunapark. Toegang tot de speeltuin en het lunapark zijn gratis.

Gratis festivals

Een andere manier om van een heel geslaagd gratis of goedkoop dagje weg te genieten is door een gratis festival te bezoeken. Er zijn heel veel festivals die ook hartstikke leuk zijn met kinderen. Bijvoorbeeld het Dickensfestijn in Deventer, diverse middeleeuwse festivals door het hele land of muziek in het park. Vooral die laatste maakt ons in de zomer heel erg blij. Een kleedje mee of de Lamzac, wat te eten en te drinken. Zelf chillen in het zonnetje en onze dochter aan het rondrennen met andere kindjes.

goedkoop dagje weg festival
goedkoop dagje weg festival

3 gedachten over “Goedkoop dagje weg met gezin, 8 top tips!”

  1. Mooi artikel. En inderdaad, betaal nooit de volle mep voor een ticket voor de dierentuin of een pretpark. Ik kijk zelf ook vaak op vakantieveilingen, tripper of spydeals voor goede kortingen.

  2. Ik zag je stukje staan over goedkoop een dagje naar de dierentuin. Bij Actievandedag en Ad Webwinkel hebben ze ook vaak heel erg leuke dierentuin kortingen online staan waar je gebruik van kunt maken 🙂 Misschien een leuke aanvulling op je blog. Groetjes Nicole

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top