Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Gratis bezienswaardigheden in Luxemburg

Gratis bezienswaardigheden in Luxemburg

Onze top gratis bezienswaardigheden Luxemburg speciaal voor families. Maak je weekendje Luxemburg of je familievakantie nog leuker met deze gratis attracties, zoals toffe speeltuinen, een dierenpark en de wisseling van de wacht. Deze uitjes in Luxemburg zijn echt leuk en kosten je niks. Meer tips nodig voor je vakantie? Lees ook ons uitgebreide artikel Luxemburg met kinderen.

Gratis in Luxemburg stad

Piratenschip speeltuin

De Piratenschip speeltuin (officiële naam: Parc Municipal) is een geweldige speeltuin, vooral op een zonnige dag. Het is ook maar een klein stukje lopen vanaf het centrum.

In deze speeltuin ligt een enorm schip, van binnen en van buiten een groot klauteravontuur. Bij een schip hoort natuurlijk ook water en dat is hier genoeg. Er is een heel slim systeem gebouwd met kunstmatige bronnen en beekjes. Kinderen kunnen door middel van dammetjes het beekje harder en zachter laten stromen. Ook kun je zelf water oppompen. Neem droge kleren mee voor je kinderen, want niets is leuker dan een watergevecht en met je blote voeten lekker door het water rennen.

speeltuin luxemburg
speeltuin luxemburg
Speeltuin Luxemburg

Natuurlijk ontbreken ook de schommels niet in deze speeltuin. Er is ook een wc-gebouwtje en winkeltje. Alleen voor hele kleine kindjes onder de twee jaar vonden wij de speelmogelijkheden beperkt.

Wisseling van de wacht

Net als de koningin in Engeland heeft ook het paleis van de Groothertog wachters die afgelost moesten worden. Een mooi schouwspel waarbij de drie soldaten al stampend en zwaaibewegingen makend heel serieus van plaats wisselen om een uur later weer hetzelfde schouwspel te laten zien. Kijk ook even naar de vlaggenstok op het gebouw. Wappert de vlag, dan is de familie aanwezig. Lees ons uitgebreide blog over het paleis van Luxemburg.

paleis luxemburg
De wacht bij het paleis van de Groothertog

Kasteelspeeltuin

Nog een speeltuin die volgens ons zeker hoort bij de attracties in Luxemburg is de kasteelspeeltuin. Het kasteel vind je in Parc Schéiwisschen aan Rue Charlemagne. Binnen in het kasteel is genoeg te ontdekken, zoals tekenfilmachtige figuren.

luxemburg speeltuin

De muis die de kaas jat en de kip in de keuken. Maar natuurlijk kun je ook gewoon klauteren en het kasteel bewaken. Ook schommels en wipjes zijn aanwezig. Deze speeltuin is wat geschikter voor jongere kinderen dan de Piratenschip speeltuin. Het is ook een stuk rustiger. Vanaf het centrum moet je wel 30 minuten lopen of neem een van de vele bussen (o.a. route 6 en 7 halte Merl, Orval) die er vlak langs komen.

luxemburg speeltuin
luxemburg speeltuin

Parc Merl

Een weids opgezet park met vlakke speelweide (uniek in Luxemburg). Een heerlijk terras met uitzicht over de eendjes. En het pièce de resistance: een hoge berg met daar bovenop een piramidevormig klimrek. De speeltuin aan de voet van de heuvel geeft vertier voor kleine kinderen met een zandbak en voldoende speeltoestellen voor wildebrassen. Parc Merl ligt op loopafstand van het centrum van Luxemburg. Er is ook een rozentuin en een fontein.

Parc Mel

Kaarsje branden in de kerk

De kathedraal van Luxemburg is een prachtige kerk met veel glas-in-lood ramen en stukje beschilderde plafonds. Wanneer je één kerk bezoekt in Luxemburg Stad, ga dan voor deze. Je krijgt je kinderen vast mee als ze een kaarsje mogen branden. Een donatie wordt gewaardeerd.

Luxemburg kerk
Luxemburg kerk

Vliegveld speeltuin

Nog een toffe speeltuin in Luxemburg stad is de vliegtuigspeeltuin. Deze vind je in een woonwijk en je moet er dus wel bewust naar op zoek. Je kunt de speeltuin vinden aan het einde van de doodlopende straat “Op der Heed”. Hier zijn ook parkeerplekken.

vliegtuigspeeltuin luxemburg

De speeltuin is ook echt leuk voor oudere kinderen, er zijn namelijk vooral veel klimtoestellen, een hoge glijbaan en enkele klauterparcoursen. Ook schommels ontbreken niet. Voor peuters en kleuters is hier wat minder te doen.

vliegtuigspeeltuin luxemburg

Gratis in de rest van Luxemburg

Wandelen in Luxemburg

In Luxemburg kun je dagenlang elke dag een andere mooie wandeltocht maken. Voor zo’n klein landje is er echt enorm veel afwisseling. Een van de mooiste regio’s is het Mullerthal, Luxemburg’s Klein Zwitserland, waar je tussen klaterende beekjes en enorme rotsblokken loopt. Zelfs kinderen die normaal niet zo van wandelen houden, vermaken zich hier prima. Lees er meer over in ons artikel wandelen in Luxemburg.

mullertal luxemburg wandelen

Escher Dierenpark

Escher Déierepark, net buiten Esch-sur-Alzette, is een tof gratis uitje in Luxemburg. Je moet het meer zien als uitgebreide kinderboerderij dan als dierentuin. In het dierenpark kom je vooral hertjes, varkens en Schotse hooglanders tegen. Er is een gezellig café met een toffe speeltuin en ook op de wandelroute zijn er speelplekken. Er zijn hier zelfs drie boomhutten te huur waar je met het hele gezin kunt overnachten. Lees er meer over in ons blog over de dierentuinen van Luxemburg.

Boomhut luxemburg

Kastelen in Luxemburg

Voor veel kastelen in Luxemburg moet je entree betalen, maar er zijn er ook een aantal die je gratis kunt bezoeken. Bijvoorbeeld de kasteelruïne van Esch-sur-Sûre, vanwaar je een mooi uitzicht hebt over het dorpje. Ook het kasteel van Useldange en het kasteel van Pettingen zijn gratis te bezoeken.

Esch-sur-Sûre kasteel

Bonus tips

Nog een paar laatste tips. Wist je bijvoorbeeld dat het openbaar vervoer in Luxemburg gratis is?

Houd je ogen goed open, niet alle leuke bezienswaardigheden in Luxemburg voor kinderen zijn altijd bekende plekken. Wij vonden bijvoorbeeld een klimboom vlakbij de Bock kazamatten.

Niet gratis, maar wel voordelig is de Luxemburg Card. Je betaalt naar keuze per persoon of per gezin een vast bedrag voor 1, 2 of 3 dagen. Hiermee heb je gratis entree bij heel veel bezienswaardigheden en krijg je op andere plekken korting, niet alleen in Luxemburg Stad maar in heel Luxemburg. Voor meer informatie: Luxemburg Card.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top