Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Dierentuinen in Luxemburg, welke is het leukste?

Dierentuinen in Luxemburg, welke is het leukste?

Ben je op zoek naar een dierentuin in Luxemburg? Laat ik je maar direct teleurstellen: er is geen dierentuin zoals we gewend zijn in Nederland en België. Wel is er een dierenpark in Luxemburg, het gratis toegankelijke park Escher bij Esch-sur-Alzette en je hebt Parc Merveilleux, een combinatie van een dierentuin, sprookjespark en speeltuin in Bettembourg. Andere mogelijkheden om dieren te zien, zijn de vlindertuin in Grevenmacher en het kleine aquarium in Wasserbillig.

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

Beide dierentuinen zijn vooral erg leuk met jonge kinderen, maar oudere kinderen zullen wellicht snel uitgekeken zijn. Misschien is het dan leuker om naar een van dierentuinen in België of naar de Eifelpark Gondorf te gaan, die laatste is een combinatie van een pretpark en dierenpark. Afhankelijk van waar je in Luxemburg verblijft, rijd je hier in uurtje naar toe.

Dierentuinen in Luxemburg

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

Een dierentuin in Luxemburg bezoeken? Escher dierenpark heeft een groot voordeel, dit dierenpark in namelijk gratis. Het kent ook geen vaste openingstijden. Daar kun je niet over klagen, zelfs al is het eigenlijk een uit de kluiten gewassen kinderboerderij.

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

Dit dierenpark in Luxemburg vind je vlak buiten Esch-sur-Alzette op een heuvel. Er zijn meerdere parkeerplaatsen en afhankelijk van hoe druk het is, zal je verder of minder ver moeten lopen naar een van ingangen van het dierenpark. Wij lopen bij de hoofdingang naar binnen. Hier is ook een toiletgebouwtje en al snel komen we een (gesloten) café tegen en een standje met drankjes en pannenkoeken to-go.

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

We zien veel kindjes lopen met witte zakjes met voer waarmee ze de hertjes en geitjes voeren. We vragen waar we deze kunnen krijgen, maar het blijkt dat we net te laat zijn. De zakjes worden door medewerkers op een tafel bij de ingang gezet. Op=op, want zo voorkomen ze dat de dieren te veel voer krijgen.

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

Het café met speeltoestel is via een houten pad verbonden met enkele grappige huisjes. Wij willen wel een kijkje nemen, maar er wacht ons een gesloten deur. We snappen niet hoe we daar net mensen zagen lopen, totdat ik later op de website kijk. Dit zijn de boomhuizen, drie huisjes die worden verhuurd. Ze zijn niet eens zo duur, maar je moet wel maanden van tevoren reserveren. Super leuk om dat dus tijdens een volgend bezoek in Luxemburg te doen. Ze zijn nog gaver dan gedacht. Lees ons uitgebreide blog over de Escher boomhuizen en het dierenpark.

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

Wat verderop komen we nog een speelplek tegen met een tunnel en een klimtoren. In dit dierenpark in Luxemburg wonen ongeveer vijfentwintig verschillende soorten dieren. De grootste dieren zijn de Schotse hooglanders, maar ze hebben er ook konijnen. De dieren hebben lekker veel ruimte en we zien een marmot die zelfs een nestje aan het bouwen is.

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark
Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

We komen na een rondje van zo’n drie kilometer weer terug bij de ingang en zijn dan ongeveer een uur in dierenpark Escher geweest. Er is nog veel meer te doen in Esch-sur-Alzette, dus het dierenpark is makkelijk te combineren met bijvoorbeeld het zwembad, industrieel Belval of een wandeling naar Le Mont-Saint-Jean de Dudelange, een van de kastelen in Luxemburg.

Dierenpark Luxemburg Escher Déierepark

Dierentuin Luxemburg Parc Merveilleux

Parc Merveilleux is de grootste dierentuin in Luxemburg en heeft ook meer exotische dieren. Hoewel je ook hier geen olifanten, giraffen of andere typische dierentuin dieren zal aantreffen. We bezochten deze dierentuin in Luxemburg toen onze dochter nog een stuk jonger was. De dieren zijn hier ook niet de enige attractie, gezinnen komen net zo goed voor de toffe speeltuinen en voor het sprookjesbos.

Parc Merveilleux

Zoek je echt een uitje van een halve dag, dan is Parc Merveilleux de betere keuze. Parc Merveilleux vind je in Bettembourg. Check van tevoren de openingstijden en actuele entreeprijs op de website. Dit park is namelijk niet het hele jaar door geopend, maar kent een winterstop.

Ook Parc Merveilleux heeft een hoog kinderboerderij gehalte. Met jonge kinderen is de mini-zoo leuk. Hier kun je de dieren ook echt aanraken en aaien. Voor de geitjes kun je een zakje met voer kopen.

Parc Merveilleux

Andere dieren die je op een wandeling door het dierenpark tegenkomt, zijn de lama’s, stokstaartjes, mara mara (soort konijn meets hertje) en lemuren. De poolwolven zijn de spannendste dieren die je hier ziet.

De dieren die je bij Parc Merveilleux zijn ingedeeld in geografische regio’s. Het overdekte Madagaskar-gedeelte en het overdekte Amazone-gedeelte maken dat je hier ook bij minder mooi weer toch iets kunt doen. De grappige pinguïns en de vele vissen vallen bij onze dochter in ieder geval in de smaak.

Parc Merveilleux

Vlindertuin Grevenmacher

Geen dierentuin, maar wel een leuke plek om dieren te zien, is de vlindertuin in Grevenmacher. We zijn hier meerdere keren geweest. De vlindertuin (Jardin des Papillons) is een tropische tuin waar het altijd 27 graden is. De tuin is niet heel groot, maar leuk voor een kort bezoek.

Vlindertuin Grevenmacher

Wasserbillig Aquarium

Nog een plek om dieren te zien in Luxemburg is het aquarium in Wasserbillig. Nog niet door ons bezocht, maar op basis van de reviews online lijkt het ook vooral een uit de hand gelopen hobby te zijn. Dit is geen volwaardig aquarium. De toegangsprijs is daar ook naar; je betaalt slechts enkele euro’s.

Over de auteur

4 gedachten over “Dierentuinen in Luxemburg, welke is het leukste?”

 1. Aanvulling. Camping Kengert te Larochette is overigens voor gezinnen met jonge kinderen beslist een aanrader. Binnen en buitenspeeltuin en zwembad. Voorts ligt het grote speelveld en – genoemde – blote voetenpad aangrenzend.

 2. In het verleden waren er in het Groothertogdom nog een tweetal ‘Dierentuinen’. Van 1970 tot 1984 bestond het Wild en Pretpark Hosingen en van 1978 tot 1982 was er de Dierentuin Senningen.

  Van het Wildpark is nu vrijwel niets meer terug te vinden, slechts enkele gebouwtjes staan er nog. Op die plaats staat nu het scholen-complex alsmede zwembad en verwante educatieve gebouwen,

  Van de voormalige dierentuin zijn wellicht nog resten terug te vinden. Opvallend is dat beide parken slechts 14 jaren mochten bestaan

 3. Ook wij komen graag in Luxemburg en kiezen in de regel voor Camping Auf Kengert Larochette. Globaal is dit centraal Luxemburg. Heerlijk hier !

  Omdat het accent in de verslagen ligt op mogelijkheden in het Groothertogdom voor kinderen het volgende. Direkt naast Camping Auf Kengert ligt het blote voetenpad in het bos in combinatie met een groot speelveld. Hier vermaken kinderen zich in de regel prima !

  Dieren en pretparken zijn schaars in dit mooie landje. Eerder was er ook het Wild en Pretpark Hosingen maar dat is jaren geleden voorgoed gesloten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top