Reizen met een baby gaf heel wat inpakstress. Een inpaklijst reizen met baby maken en weer strepen, dingen klaar leggen en ze weer opruimen. Wat wel en wat niet. Hoe gaan we dit allemaal dragen? Wij delen onze ervaring en laten je weten wat je wel en niet mee moet nemen voor een (verre) reis met een baby.
Invloed van het type reis op je “checklist vakantie baby”
Onze reis naar Curaçao was maar een week en we hadden de hele tijd hetzelfde hotel. Dat maakte dat we in volume en gewicht wat meer meer konden nemen dan tijdens onze langere reis naar IJsland, Canada en NY. Hier moest alles van zomer tot winterkleding voor onszelf en baby toch echt in twee rugzakken passen. Tijdens onze reis naar Vietnam, Cambodja en Thailand hadden we als voordeel dat we alleen zomerkleding nodig hadden.
Ga je op een autovakantie dan kan je natuurlijk ook meer spullen meenemen, maar het hoeft niet. Uiteraard maakt het ook uit of op vakantie gaat met een baby van 3 maanden of met een baby van 1 jaar. Al is het alleen maar omdat de luiers voor je 1 jarige veel meer ruimte innemen. Indien je net als wij op vliegvakantie gaat dan hebben we ook een handige checklist gemaakt met alles wat in je handbagage moet zitten. Hier bespreken we ook praktische hulpmiddelen zoals de Deryan Airtraveller.
Er zal dus nooit 1 checklist zijn die voor elke vakantie werkt maar met deze basislijst kom je een heel eind.
Kleding
- 7 rompers
- 7 setjes kleding
- 4 hydrofiele luiers
- 3 slabbetjes
- 3 washandjes
- petjes
- 2x zwemluier + zwemkleding
- medicijnen (gezond op reis)
- baby shampoo, sudocream, zonnebrand, tandenborstel, tandpasta.
- luiers en luierdoekjes
Overig
- Kinderwagen
- Draagdoek of babydrager
- Deryan tentje (om te slapen)
- Slaapzak en pyjama
- Opvouwbare kinderstoel
- Babyfoon of babyfoonapp
- baby speelgoed
- Thermosfles, poedermelk, flesjes.
- melkpoedertorentjes
- Deryan airtraveller (als je gaat vliegen met baby op schoot)
- handbagage tas
- Compacte autostoel (als je die niet wil huren ter plekke)
We vertellen je uitgebreid wat we hebben meegenomen, waarom en of we het achteraf wel of niet handig vonden.
Voeding
Wanneer je borstvoeding geeft heb je natuurlijk altijd eten bij je maar wat doe je als dat niet het geval is?
Omdat wijzigen van voeding slecht kan zijn voor de darmen van een baby besluiten we voor onze eerste reis (wanneer ze nog <3 maanden is) poedermelk mee te nemen. Op onze 2e reis heeft ze flesvoeding 2, fruit en al een beetje groente. We nemen een basisvoorraadje mee en vergelijken de ingrediënten met wat er te plekke te koop is. In zowel IJsland, Canada als USA is babyvoeding en poedermelk ruim verkrijgbaar, veel keuze en ook nog eens allemaal biologisch. Ga je op vakantie binnen Europa dan kan je ook prima aan de juiste artikelen komen.
In onze ervaring konden we in Zuid-Oost azie wel goede poedermelk vinden. Potjes zijn alleen duur en minder makkelijk te vinden buiten de grote steden. Gelukkig kan je wel overal fruit kopen en dus zelf een prakje maken.
Vergeet ook niet om doseerbakjes mee te nemen zodat je alles wat voor een dag nodig is in je handbagage kunt houden. Ook een reservefles en thermosfles moet je zeker op je inpaklijst reizen met baby te zetten. Voor oudere babies tenslotte neem je nog een tuitbeker en bord plus bestek mee.
Slaapplek
Wat betreft een slaapplek voor je baby heb je twee opties. Je gaat er vanuit dat er een prima bedje op de kamer is of je zorgt zelf voor een bedje. Het eerst is nogal een gok want bevalt het niet dan slaap je een vakantie lang met baby in je eigen bed.
Bij een autovakantie zou ik daarom altijd een campingbedje meenemen. Met een vliegvakantie is dit geen optie. Een campingbedje is nog niets eens zo zwaar maar wel erg onhandig om mee te sjouwen. Dan ontdekken we de Deryan travel-cot. Een lichtgewicht tentje met matrasje. Het tentje is ideaal zeker omdat het ook muggengaas heeft. Je baby kan er niet alleen in slapen maar ook buiten in spelen. Er is een versie voor baby’s en een grotere versie voor kinderen tot ongeveer 4 jaar. Een hele goede aankoop want hoewel ons hotel in Curacao wel een babybedje had was er geen klamboe.
Naast het bedje neem je natuurlijk een pyjama, slaapzak en lakentjes mee. Hoef je alles niet te sjouwen dan staan er op je inpaklijst vakantie baby, 2 setjes anders zul je het moeten doen met 1 setje en tussendoor wassen. Eventueel nog een favoriete knuffel of doekje, onze dochter heeft nooit een speen gehad maar indien je kindje hier van afhankelijk is dan is natuurlijk een onmisbaar item.
Dragen of rijden
De kinderwagen mee of toch maar een draagdoek/zak. Dit is altijd een lastige keuze maar wel een die van essentieel belang is voor je “paklijst vakantie baby”. Wat ons betreft is deze keuze afhankelijk van de bestemming waar je heen gaat. Ga je op vliegvakantie met baby lees dan ook ons artikel: kinderwagen of buggy in het vliegtuig.
Naar Curaçao hebben we er uiteindelijk voor gekozen alleen een draagdoek mee te nemen. Ze was nog erg klein en dit ging prima. Zeker omdat een wagen toch niet echt lekker rijdt op het strand. Naar IJsland, Canada en NY hebben we de kinderwagen wel meegenomen en daarnaast een ergobabydrager.
De kinderwagen mocht in de meeste gevallen helemaal mee tot de gate. Het is handig om een losse tas te hebben om het stoelgedeelte van de wagen in te stoppen. Deze hadden we in eerste instantie niet en moesten we kopen op Schiphol. We hebben veel plezier gehad van de wagen we konden lekker wandelen terwijl mevrouwtje haar slaapje deed. Het was ook fijn om met een rugzak op niet ook nog een baby te moeten dragen zeker in het openbaar vervoer.
Alleen in NY was de wagen er onhandig, alles is krap en bij de metro zijn vaak geen liften. We hebben hier de ergobaby veel gebruikt maar door alle indrukken om haar heen sliep ze hier niet zo goed in. Dragen of rijden is naar ons idee dus afhankelijk van de bestemming. Wanneer je baby wat ouder is kan je ook een buggy meenemen. Dit hebben we gedaan tijdens onze reis naar Vietnam, Cambodja en Thailand.
Autostoeltje
Ga je een auto huren? of blijf je op een plaats? Reis je met het openbaar vervoer en wil je je kind dan op schoot houden? Allemaal vraagstukken om over na te denken. Dit vraagstuk wordt nog lastiger doordat je bij diverse luchtvaartmaatschappijen alleen een autostoeltje of een kinderwagen mee mag nemen en dus niet beide.
Naar Curaçao hebben we zelf een maxi cosi meegenomen omdat we verwachten dat het lastig was hier een autostoeltje te huren voor hele jonge kinderen. In IJsland hebben we een stoeltje gehuurd met de auto dit was prima. Let wel op wat de kosten per stoeltje zijn. We hadden een verhuurder die een goedkope auto had maar waar een stoeltje 15 euro per dag kost, bij onze uiteindelijk keuze was de auto dan wel wat duurder maar het stoeltje koste hier 15 euro voor de hele periode.
Wat je ook nog kunt doen is een compact autostoeltje meenemen zoals de Safety 1st Ever Safe. Onze blogger Elke verteld je meer over deze en andere compacte lichtgewicht autostoeltjes die je mee kunt nemen in de bagage.
Kleding
We hebben voor een week kleding meegenomen voor onze dochter. Dus 7 leuke rompertjes en 7 boven setjes. Hiermee zou je in theorie een keer per week moeten kunnen wassen. In de praktijk viel dit tegen. We merken dat kinderen op reis meer kleding nodig hebben dan thuis en dan met name rompertjes. Waar ze thuis eigenlijk nooit een ongelukje heeft gebeurde dat op reis wel vaker. Ook ben je veel buiten en je kind wordt gewoon sneller vies. Wat betreft slabbetjes, washandjes en hydrofiele luiers hadden we aan 3 a 4 wel genoeg omdat je die makkelijk uitspoelt. Vergeet ook niet een petje tegen de zon en zwemkleding of juist een muts en handschoenen.
Speelgoed
Onze dochter had absoluut behoefte aan speelgoed op reis. Als ze elke dag toch een paar uur tijd had om zelf rond te rollen/kruipen dan was ze blij om de rest van de tijd met ons op pad te zijn. Speelgoed dat weinig ruimte inneemt in je tas is het handigst. Op onze eerste reis was een bal met belletjes favoriet op de 2e reis een toren van bakjes, een rammelaar en knisperboekje. Heel handig want als je alle bakjes in elkaar doet nemen ze nauwelijks plek in.
Medicijnen
Wanneer je gaat reizen met een baby moet je extra alert zijn op gezondheid. Neem een thermometer mee en ook wat medicijnen zoals baby ors, zetpillen en neusspray. Tandjes zijn thuis al vervelend en op reis nog erger dus ook hiervoor neem je medicijnen mee. Voor een hele EHBO lijst kijk bij gezond op reis met baby.
Persoonlijke verzorging
Vergeet niet de haarborstel en diverse zalfjes en shampoos die je thuis ook gebruikt voor je baby. Gelukkig zijn er van diverse producten bijvoorbeeld babyshampoo en sudocream handige miniverpakkingen te koop. Dus zet dit ook op je “checklist vakantie baby”. Koop voor je kindje een aparte zonnebrandcrème met extra hoge beschermfactor. Luiers en luierdoekjes zijn zeker in de kleinere maten vrijwel overal ter wereld wel te koop. Neem een basisvoorraadje mee en koop de rest ter plekke.
Overig
Natuurlijk denk je aan het paspoort van je baby het gele boekje. Neem je ook een babyfoon mee? Lees dan onze artikel babyfoon vs babyfoon app.
Wat heb jij gemist of vond je juist heel handig tijdens een verre reis met baby?
Dit blog verscheen voor het eerst in 2014, maar is daarna regelmatig ge-update. Lees ook onze tips voor een zonvakantie met baby of vakantie met baby in Nederland.
Heel fijn zo’n inpaklijst! Wij zijn nu met onze zoon van 6 maanden op Lanzarote. Het enige wat ik mis op de lijst is een zonnebril voor baby’s.
Super handige lijst! Wij vliegen vaak naar Spanje omdat oma en opa daar wonen. Dus er is daar veel voorzien! Wij reisden vaak voor we een babytje hadden en willen dat ook blijven doen maar hoe maak je van je tripje een ontspannende tijd? Want mijn zoontje (9maanden) is een hevig ventje dat helemaal niet graag stilzit! En hoe behoud je hun ritme qua slapen en eten?
Het schrikt me om die redenen toch wat af om verder dan het vertrouwde Spanje te reizen momenteel!
Niet stilzitten is inderdaad wel lastig. Wel in een autostoel? Dan zou ik een autovakantie kiezen dat deden wij bijvoorbeeld in Panama en Ijsland. Ook daar niet dan een bestemming met een goed treinnetwerk en betaalbare binnenlandse vluchten bijvoorbeeld Vietnam. Wij hadden in Nederland al niet een heel straks ritme waar we exacte tijden aanhielden. Dat helpt als je zelf ook wat flexibel bent en je kindje ook kan slapen in bijvoorbeeld de kinderwagen, op reis duurt het een paar dagen maar dan zit je er zo weer in.
Handig handig!
Nog één onmisbaar dingetje! 🙂 Een nagelschaartje voor je baby! Die nagels groeien zó hard, en als ze dan er nog een handje van hebben om zichzelf te krabben… (Tenminste, is hier de ervaring…;))
Hallo,
Wat een handige lijst zeg! Wij gaan volgende week met ons zoontje van 13 maanden 3 weken naar Sri Lanka en nog 3 dagen naar de Malediven. Ik had al een lijstje gemaakt met dingen die we mee moesten nemen, maar heb ook zeker wat aan deze lijst! Ik las dat jij ook in Zuid-Oost Azie geweest bent. Heb je nog tips voor ons? Ik zit nog met een aantal dingen waarvan ik nog niet echt weet hoe ik het aan moet pakken.
Hoe ging het in het vliegtuig met je kleintje? Sliep hij gewoon bij jou op schoot of had je zo’n reisbedje voor in het vliegtuig? En als je kindje wakker is, liet je hem dan gewoon rondkruipen?
Wij nemen ook een Deryan-tentje mee, was hier altijd plek voor? En stond hij dan op de grond?
Had je ook nog potjes voeding mee of at je kindje altijd met de pot mee? Ik was van plan om een kleine voorraad potjes mee te nemen omdat ik niet zeker weet of hij altijd met ons mee kan eten, maar volgens mij is dit best zwaar qua gewicht.
Had je zelf poedermelk en pap bij je of heb je aller ter plekke gehaald?
En kun je overal luiers kopen? Ik ben van plan om 1 grootverpakking mee te nemen.
Heb je verder nog tips qua kleding?
Sorry voor de vele vragen haha, we hebben zelf best veel reiservaring maar zijn met onze kleine nooit buiten Europa geweest dus dit is nieuw voor ons 🙂
Alvast bedankt voor je hulp! Groetjes Lotte
Hoi Lotte,
Al die vragen die jij had. Zou jij die voor mij kunnen beantwoorden?
Wij gaan namelijk eerst naar Thailand, Indonesie, Singapore en dan naar Sri Lanka en nog naar de Malediven. En het is onze eerste reis met onze dochter van (dan 10 maanden).
Hoe was jullie vakantie geweest?
Alvast bedankt! Groetjes Demi
Goedemiddag,
Ik las dat jullie ook in ijsland zijn geweest met de kinderen. Wij willen met ons dochtertje (8maanden) er naar toe gaan. Nou hoop ik dat je wat tips kan geven.. Wat moeten we meenemen? Is een kinderwagen handig of is een buggy toch beter? Hoe zijn de overnachtingen? Deden jullie de Deryan op de grond leggen? Was daar ruimte voor? Wat voor kleding is handig om mee te nemen?> Hebben ze in de draagdoek een winterjas aan? Ik hoop heel erg dat je mij kunt helpen!!! Groetjes Tamara
Ik ga je ff een mailtje sturen