Home / Nederland / Groningen / Groningen met kinderen, de leukste activiteiten

Groningen met kinderen, de leukste activiteiten

Een dagje of weekendje Groningen met kinderen? Maar geen idee wat nou precies leuk is om te doen? Gelukkig heb ik het al voor je uitgezocht. Groningen heeft nou eenmaal dat imago van een studentenstad. Ook voor mijn werk kwam ik er in het verleden regelmatig en genoot ik er van een drankje op het terras. Groningen is zo’n stad die duidelijk heel fijn is om te wonen maar niet direct “kindvriendelijke stedentrip” uitstraalt.

Ik zou je aanraden om vooral in de lente of de zomer te gaan. Maak er een ontspannen dagje of weekend van en geniet net als de lokale inwoners van het vele groen in Groningen.

groningen met kinderen

Wat te doen in Groningen met kinderen

Martinitoren beklimmen

De trots van Groningen is natuurlijk de Martinitoren. Die moet je toch wel een keer in je leven beklommen hebben. De toren is bijna driehonderd treden hoog, dus je moet even flink doorstappen. Ook leuk voor kinderen is er een puzzeltocht die je kunt maken in de toren. Vraag ernaar bij het kopen van je kaartje.

groningen martinitoren

Storyworld museum Groningen

Misschien kende je wel het stripmuseum in Groningen? Dat bestaat niet meer. Sinds 2020 is er Storyworld Groningen. Over strips, maar ook over games.

Storyworld museum groningen

Je kunt dit museum vinden in Forum Groningen. Alleen vanwege het gebouw en het uitzicht moet je hier sowieso een kijkje nemen. Dit supermoderne gebouw past toch goed in de stad. Je kunt hier naast Storyworld ook een bioscoop vinden en het Smartlab, de stadsbibliotheek en het hoogste dakterras van Groningen. 

Storyworld zelf is een niet al te groot museum. Wij hebben geluk dat het tijdens ons bezoek rustig is en we alle interactieve opties op ons gemak kunnen uitproberen. We zetten een strip in elkaar met verschillende achtergronden, maken grappige foto’s met het greenscreen en ontdekken hoe ze vroeger tekenfilms maakten.

Storyworld museum groningen
Storyworld museum groningen

Er zijn vier ruimtes: storytelling, strips, animatie en games. Die lopen eigenlijk vloeiend in elkaar over. Het grappigste vindt mijn dochter een soort gokmachine waarmee je nu striphelden kunt samenstellen. Wat dacht je van een mix van Micky Mouse en Wonderwoman? Of Batman en Donald Duck. We lachen ons kapot.

Veel van de muurtekeningen die hier hangen zijn ook voor jonge kinderen herkenbaar, zoals de dieren uit de Lion King films.

Storyworld museum groningen

We lopen door naar het gedeelte over games. Hier had ik eigenlijk wat oude Nintendo’s en Sega’s verwacht, maar in plaats daarvan kan je je eigen game schrijven. We kunnen ook een role-playing game spelen. Die begint goed met het oppakken van verschillende voorwerpen tot het wel heel spannend wordt. “Er is een inbreker in huis, verstop je ergens”. Mijn zevenjarige dochter is direct weg. “Dit is te eng” en weigert ook nog terug te komen. Het zou wel handig zijn geweest als er bij deze game een leeftijdindicatie stond.

Storyworld museum groningen

Ik vond het een interessant museum. De museumjaarkaart is echter (nog) niet geldig en dan is de prijs van 9,- euro wel wat hoog gezien het feit dat we nog niet eens een uur binnen zijn geweest.

Groningermuseum

Een kunstmuseum met kinderen bezoeken? Als je ervoor kiest dan is het Groningermuseum zeker een goede optie. Hier hebben ze namelijk vaak hele kleurrijke en grappige kunst. Het gebouw is van binnen net zo de moeite als van buiten.

Groningermuseum

Zoals de tentoonstelling met stripachtige posters van Willem Kolvoort en superkleurige voorwerpen van Alessandro Mendini.

Groningermuseum

Check wel van te voren welke tijdelijke tentoonstellingen er zijn. Na een hele leuke ronde op de benedenverdieping liepen we boven tegen wel erg expliciete foto’s aan en moest ik mijn dochter er snel langs bonjouren.

Groningermuseum

Museum aan de A (Voorheen Noordelijk Scheepvaartmuseum)

Het Museum aan de A is gevestigd aan de Brugstraat in het centrum van Groningen, in een aantal historische panden uit de 15e eeuw. In het museum zijn veel scheepsmodellen te zien maar ook historisch ingerichte ruimtes. Zoals een woonruimte met bedstede, een kruidenierswinkel uit de 19e eeuw en een stuurhut. Daarnaast zijn er regelmatig wisselende tentoonstellingen.

In het Museum aan de A in Groningen zijn verschillende speurtochten voor kinderen. Voor kinderen van 4 tot 6 jaar is er een ‘plaatjeszoektocht’. Daarnaast is er een piratenspeurtocht voor kinderen vanaf 7, 10 en 12 jaar.

Groningen centrum

Universiteitsmuseum Groningen

Het Universiteitsmuseum in Groningen is ook een vernieuwd museum. Hier kom je voor tentoonstellingen over natuur, cultuur en wetenschap. Er is hier natuurlijk een historische collectie van opgezette dieren maar die wordt wel op een moderne manier gepresenteerd.

Bijvoorbeeld een tentoonstelling Masterminds waar je met een app op een interactieve manier dingen leert. Dit museum is zeker leuk voor kinderen in de basisschoolleeftijd.

Kinderboerderij Stadspark

Er zijn in Groningen diverse parken. De leukste om te bezoeken in Groningen met kinderen in de peuter- en kleuterleeftijd is het stadspark.

In dit grote park zit een namelijk een leuke kinderboerderij en er is een gedeelte met heel veel speeltoestellen. We waren hier met onze dochter toen ze nog een peuter was en ze kon geen genoeg krijgen van het kijken naar de geitjes.

kinderboerderij stadspark groningen

Ze aanraken was nog wel een beetje eng dus staken we over naar de grote speeltuin. Lekker veel klautertoestellen. Vrolijke kleurtjes en een fijne zachte ondergrond. Ook zijn er enkele originele speelopties zoals de buitenmuziekinstrumenten.

kinderboerderij stadspark groningen
kinderboerderij stadspark groningen
kinderboerderij stadspark groningen

Speelnatuur Kardinge

Een van onze lezers tipt de speelnatuur van OERRR in de wijk Kardinge. Tijdens de laatste stedentrip in Groningen namen we hier ook een kijkje.

Eerlijk is eerlijk: ik had er meer van verwacht. Het is vooral wat stenen, grote bomen en een waterspeelplek. Leuk als je hier woont maar geen must-do tijdens je stedentrip.

OERRR Groningen
OERRR Groningen

Hoornse Plas

Zwemmen tijdens een stedentrip? Waarom ook eigenlijk niet? De Hoornse Plas ligt aan de zuidkant van de stad Groningen. Net buiten de bebouwde kom. Half in de provincie Groningen, half in Drenthe.

Hoornse Plas

Het is echt een hele mooi ondiepe zwemplas met lange brede zandstranden. Er is ook een beachclub en er zijn meerdere toiletgebouwen. Wel even opletten waar je gaat zwemmen, er is ook een klein strandje voor naaktrecreatie.

Hoornse Plas
Hoornse Plas

Het familiestrand is makkelijk te ontdekken door de enorme klimtoren. Er is hier ook een echt leuke speeltuin voor oudere kinderen, een peuterspeeltuin en nog een speeltuin in het water. Dit is een echt een ideale plek om op een warme dag een paar uur door te brengen.

Zelfs bij minder mooi weer kan je hier prima spelen. Of ga uitwaaien tijdens een rondje om de Hoornse plas. We zagen hier kikkers en veel vogels, zelfs een grote bonte specht.

Hoornse Plas

Kindvriendelijk hotel Groningen

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Groningen? De keuze is wat beperkter dan in andere grote steden omdat diverse ketens hier geen familiekamers hebben. In het centrum zit o.a. Best Western Apartments Groningen Centre, hier hebben ze heerlijke appartementen voor gezinnen. Ook Hotel Miss Blanche is een goede luxe optie met suites en appartementen. Mochten deze boven je budget liggen dan heeft Het Paleis Groningen ook eenvoudig ingerichte vierpersoonskamers met gedeelde badkamer.

Flonk Hotel Groningen Zuid

Wij kozen zelf uiteindelijk voor het Flonk Hotel Groningen Zuid aan de rand van Groningen. Mede ook omdat we hier gratis de auto konden parkeren en de prijs de helft goedkoper was dan bij een hotel hartje centrum.

best western groningen

Het is een fijn modern hotel ook recent nog verbouwd is. Ze hebben daardoor nu een fijn terras aan het water. Het bijbehorende restaurant is ook sfeervol en je kunt hier goed eten. De kamers zelfs zijn wel redelijk standaard. De bedden slapen lekker en de douche is goed maar het is wel 13 in een dozijn. Het hotel heeft ook een zwembad. Dit is overal minimaal 140cm diep dus neem voor jonge kinderen wel zwembandjes mee. Check hier de prijs en beschikbaarheid.

best western groningen
best western groningen

Familiehotel Aduard

Mocht je het geen probleem vinden buiten de stad te slapen dan is familiehotel Aduard ook een aanrader, 6 kilometer buiten Groningen. Met zowel binnen als buiten een speelplek voor kinderen.

Ooit was dit een truckerscafé, daarna een restaurant dat langzaamaan is uitgebreid tot hotel met restaurant. Je voelt in alles de liefde die de familie Kingma al meer dan 40 jaar in dit hotel steekt. Kijk maar eens naar de Hall of Fame, met alle mijlpalen uit de geschiedenis van dit familiebedrijf. Leuk detail voor kinderen zijn de grote trucks die uit de muur lijken te rijden. Stuk voor stuk handgemaakt door een lokale kunstenaar, een kwinkslag naar de beginjaren als truckerscafé. In het hele hotel vind je verder schapen en koeien, voor een extra landelijk tintje.

hotel aduard groningen

De kamers zijn keurig netjes, schoon en hebben een zakelijke uitstraling. Met net dat beetje extra: enorm veel ruimte, een fijn zitje,een mooi apparaat voor koffie en thee, een hoog plafond, een comfortabele boxspring, ruime badkamer met regendouche, een apart toilet.

Het ontbijtbuffet is prima. Met versgeperste sapjes, warme broodjes, croissants, eitjes, fruit en een aantal heerlijke streekproducten zoals de poffertjes en suikerbrood. Alles even vers en lekker.

hotel aduard groningen

De keuken gebruikt vooral streekproducten en al het rund- en lamsvlees komt van de eigen boerderij ‘De Jagtlust’. Kinderen mogen als toetje zelf een ijsje maken in de keuken. Hoe leuk is dat! Sowieso is er in het restaurant goed aan de kinderen gedacht. Er zijn kinderstoelen, op de menukaart staan frietjes en pannenkoeken. En er is genoeg ruimte om te spelen. In de gezellige speelhoek in de serre en bij mooi weer in de speeltuin mét trampoline in de grote tuin.

hotel aduard groningen

Andere stedentrips? check ook onze blogs over:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top