Home / Reisinformatie / Europa / Tsjechie / Harrachov, met rodelbaan en veel familie fun

Harrachov, met rodelbaan en veel familie fun

In de winter is Harrachov één van de populaire skigebieden van het Reuzengebergte (in het Tsjechisch: Krkonoše). Harrachov met kinderen is ook in de zomer echt een leuke bestemming. Wij gingen er in eerste instantie heen vanwege de rodelbaan, maar ontdekten dat er nog veel meer te doen is.

Harrachov met kinderen

Wanneer je tijdens je vakantie verblijft in Harrachov of wanneer je een dagkaart hebt gekocht voor de centrale parkeergelegenheid, ontvang je gedurende je bezoek gratis de Harrachov kaart. Hiermee krijg je korting op bijvoorbeeld fietsverhuur, indoorspeeltuin Funpark Mamutek en de dierentuin Dvůr Králové Zoo. Die laatste ligt zo’n uur buiten Harrachov, terwijl vrijwel alle andere activiteiten in het stadje zelf gelegen zijn.

Harrachov is gelegen in de provincie Noord-Bohemen in de regio Liberec, vlakbij de grens met Polen. Het is nog geen uur rijden naar Liberec, wat ook een hele kindvriendelijk bestemming in Tsjechië is. Lees ook ons blog over Liberec met kinderen.

Harrachov met kinderen

Wat te doen in Harrachov met kinderen?

Rodelbaan Harrachov

Wij bezoeken Harrachov in de zomer om daar een paar ritjes te maken in de Bobovka, de bobslee van Harrachov.

In het dorpscentrum van Harrachov zijn verschillende eetgelegenheden, maar wij besluiten om wat te lunchen bij de rodelbaan, waar een kraampje staat waar onder andere worst met brood te koop is. Terwijl de lunch vers voor ons wordt bereid, nemen we plaats op het terras, waar we omringd zijn door de bobsleebaan en de kinderen zoeken naar de kikkervisjes in de vijver.

Na onze lunch is het tijd om te gaan rodelen. Deze rodelbaan is ongeveer een kilometer lang, heeft 38 meter hoogteverschil en 17 bochten. Kinderen onder acht jaar mogen alleen samen met een volwassene van de bobsleebaan gaan. De eerste rit stap ik in een karretje met mijn dochter van 4 jaar oud. Allereerst gaan we een flink stuk de hoogte in en tijdens het beneden suizen zegt ze: “Als we stil zijn, zien we misschien nog een konijntje of een hertje”. Hoewel we afdalen door een mooi woud, gaat dat in deze snelheid en met ons gegil helaas echt niet gebeuren, vrees ik.

Rodelbaan Harrachov

Even later stap ik de rodelbaan op samen met mijn zoon van 7 en hij kan al aardig goed helpen bij het besturen van het karretje. Alle vier vinden we de bobsleebaan erg leuk en dat is ook goed te zien op de actiefoto die onderweg gemaakt wordt.

Tickets koop je per persoon, waarbij er twee verschillende kindertarieven gelden (tot een lengte van 100 cm en tot 140 cm) en het ook mogelijk is om een ouder-kind-ticket te kopen (voor kinderen tot 100 cm lang). Zoals zo vaak geldt hierbij ook dat hoe meer ritten je koopt, hoe goedkoper de ritprijs per keer wordt.

De openingstijden van de bobslee zijn afhankelijk van de weersomstandigheden: bekijk de website voor de actuele openingstijden.

Rodelbaan Harrachov

Monkey Park Harrachov

Op het terrein van de bobsleebaan is ook een klimpark te vinden: Monkey Park Harrachov. Kinderen met een lengte vanaf 140 centimeter kunnen hier klimmen over een klimparcours van 403 meter lang en met totaal 32 obstakels. Onze kinderen zijn hiervoor nog te klein, maar zij kunnen wel even klimmen in het kleine gratis klimparcours aan het begin van het Monkey Park, wat bedoeld is voor kinderen van 3 tot 10 jaar oud.

Monkey Park Harrachov

Wandelen via een Beleefroute naar de Mumlava waterval

In Harrachov bevindt zich ook de bekendste waterval van het Reuzengebergte: de Mumlava watervallen. De toegang naar deze watervallen is gratis en is aan de ene zijde door middel van een asfaltweg toegankelijk gemaakt voor buggy’s, fietsers en rolstoelen. Wij kiezen voor de meer avontuurlijke wandeling over het pad met keien en boomwortels (niet buggyproof dus) en via de ‘Fox Trail’: een belevingspad voor kinderen.

Mumlava waterval foxtrail

Hiervoor parkeren we onze auto in het dorpje Harrachov. Er zijn betaalde, redelijk prijzige opties bij de start van de wandelroute (zoals de centrale parkeerplaats, waar je altijd het dagtarief betaalt). Zelf kiezen wij om een stukje verder te lopen en vinden toevallig een goedkope parkeerplek bij een fantastisch restaurantje, daarover later meer.

Mumlava waterval

Na de start van de wandelroute van 2 kilometer richting de watervallen, kunnen we na ongeveer een kwartier wandelen beginnen aan de ‘Fox Trail’. Op dit belevingspad kunnen onze kinderen onderweg klimmen en spelen en zijn er een paar educatieve borden over het leven van een vos. Na dit belevingspad is het nog ongeveer een kwartier lopen naar de watervallen.

Mumlava waterval

Op het einde besluiten we om langs het water via de rotspartijen omhoog te klimmen totdat we bij de grote waterval uitkomen, waar het water vanaf ongeveer 8 meter naar beneden valt. Natuurlijk willen we met onze eigen handen en voeten testen hoe koud het water is. Sandalen, zoals Teva’s, zijn een aanrader als jij ook langs het water wilt wandelen met je kinderen. Hoewel het zichtbaar een toeristische plek is, is het een mooie omgeving en een leuke, avontuurlijke wandeling!

We dalen vervolgens weer af naar beneden en pakken bij de splitsing, van waar je ook het mijnmuseum kunt bezoeken, een andere route terug richting onze parkeerplaats.

Mumlava waterval

Blotevoetenpad en forel vangen bij restaurant Pod Čert’ákem

In Harrachov komen we door de zoektocht naar een parkeerplaats toevallig uit bij restaurant Pod Čert’ákem. Nadat we terugkomen van de wandeling naar de Mumlava watervallen, besluiten we hier te gaan eten. Wanneer we de gezellig ingerichte tuin met allerlei zitjes en speelhoekjes binnen lopen, zien we in het midden van de tuin twee vijvers waar regelmatig een forel even boven het water uit komt springen. Het blijkt dat we hier onze eigen forel kunnen vangen, die vervolgens voor je wordt bereid. Wij hebben wel zin in een verse forel als avondeten en onze zoon ziet het wel zitten om voor het eerst te gaan vissen. En daar moet hij toch best even wat geduld voor hebben, maar met een beetje hulp lukt het.

Pod Čert'ákem

De forel gaat samen met de rest van onze bestelling naar de keuken en in de tussentijd lopen wij het Blotevoetenpad op en rondom het terrein.

Dit pad is gratis te lopen en bestaat uit vijftien hindernissen met verschillende uitdagingen voor je voeten, zoals lopen over houtsnippers en dennenappels, oversteken over stenen door een ijskoud riviertje en over glibberige boomstammen heen. Het Blotevoetenpad begint naast de weg, waar je een rugzakje kunt pakken om je schoenen in te doen en waarin een balletje zit wat je nodig hebt voor een parcours door houten gangetjes. De route is klein, maar vermakelijk om samen met je kinderen te lopen.

Blotevoetenpad harrachov

Na de wandeling gaan de kinderen spelen in de tuin. Allereerst op de schommels en de trampoline en vervolgens in de zandbak langs een riviertje, waar met stenen al een begin van een dam is gebouwd: een ideale combinatie voor een modderkeuken!

Blotevoetenpad harrachov

Wat is er nog meer te doen in Harrachov met kinderen?

Naast wandelen en fietsen, kun je met de kabelbaan de berg Čertova op naar het kinderpark, je kunt er minigolfen of een ijskoude duik nemen in het zwemmeer. Ook zijn er een aantal kleinschalige musea.

Kindvriendelijk hotel Harrachov

Pod Čert’ákem is echt een mooie, kindvriendelijke plek met lekker eten. Je hebt er ook nog de mogelijkheid om te overnachten in het guesthouse van Pod Čert’ákem: bekijk hier prijs en beschikbaarheid van dit pension met onder andere een vierpersoonskamer.

Liever wat meer luxe kies dan voor Ski & Spa hotel BELLEVUE. Met familiesuites waarbij je kinderen een eigen slaapkamer hebben. Het hotel heeft ook een spa en wellness centrum, vanuit de sauna kijk je uit over de mooie natuur. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

GezinOpReis bezocht de regio Liberec in samenwerking met Liberec Region en Visit Czechia. Bezoek Liberec Region voor meer tips over de stad en de regio of bezoek deze website voor tips over heel Tsjechië. Of ga naar al onze blogs over Tsjechië met kinderen. Zoals je gewend bent, gaan we alleen samenwerkingen aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top