Home / Reisinformatie / Midden-Oosten / Israel / Een dag aan het meer van Tiberias
meer van tiberias

Een dag aan het meer van Tiberias

Het meer van Tiberias heeft twee kanten. Aan de ene kant is er de schoonheid van het meer zelf aan de andere kant is er de lelijke stad Tiberias.

De stad Tiberias

Ik heb er voor gekozen om een nacht in de stad Tiberias door te brengen. Verleid door de brochures over Israël die Tiberias omschreven als de familiebestemming bij uitstek leek het me een goed plan zelf op onderzoek te gaan. Ik had beter mijn Lonely Planet reisgids kunnen geloven die een veel minder rooskleurig beeld schetste en raad aan op andere plekken rond het meer te overnachten.

Tiberias
Tiberias
meer van tiberias

Tiberias heeft de uitstraling van een plek die over haar hoogtepunt heen is. Veel van de grote torenflathotels die eens wit waren zijn ten prooi gevallen aan de elementen en de betonrot.

De helft van de winkeltjes aan de boulevard houdt hun luiken buiten het toeristen seizoen gesloten. Van vele vraag ik me af of ze ooit nog open gaan.

Hoewel het weer in Tiberias voor Nederlandse begrippen in november prima is, zijn de openbare stranden vrijwel leeg en vervuild. Het strand bestaat uit harde kiezels en kapotte bierflesjes.  Zwerfkatten proberen tevergeefs de neergestreken vogels te vangen. Hier zou ik mij kind absoluut niet laten zwemmen. Gelukkig zijn er als je Israël met kinderen bezoekt genoeg andere plekken met mooie stranden.

tiberias kerk
waterpark tiberias

Ook in Tiberias zijn er wat uitzonderingen, zoals een enkel hotel dat er wel fleurig bij staat. Of het waterpark in Tiberias waar hard gewerkt wordt om alles van een nieuw lage verse verf te voorzien. Dat lijkt me dan wel een leuke plek om heen te gaan als je Tiberias met kinderen bezoekt.

Pas wanneer de zon onder is, komt de boulevard met al haar lichtjes tot leven. Souvenirverkopers prijzen hun waren aan, maar het is een eenheidsworst van spullen die je overal ter wereld tegen komt.

De stad heeft een aantrekkingskracht op niet alleen toeristen die er komen als vrijtijdsbestemming, maar natuurlijk ook op veel religieuze toeristen. De christenen vanwege de verhalen uit de bijbel en de orthodoxe joden omdat er diverse rabbi’s begraven liggen. Er is in Tiberias een mooi oud kerkje: the church of St Peter (aanbellen om binnen te kijken). Je kunt ook een kijkje nemen bij de graven van de rabbi’s. Maar er is daar weinig te zien en ik voelde ik me wat ongemakkelijk tussen alle prevelende mensen en ik heb dan ook geen foto’s gemaakt.

Tiberias
Tiberias

Het meer van Tiberias

De stad mag dan niet naar mijn smaak zijn, het meer is dat absoluut wel. Het meer van Tiberias is een schoonheid. Helderblauw water en je ziet de vissen gewoon zwemmen. Op een heiige dag is het bijna niet te zien waar het meer ophoudt en de horizon begint.

Het meer van Tiberias is het diepste gelegen meer ter wereld en ligt meer dan 200 meter onder de zeespiegel.

meer van tiberias
meer van tiberias

Hamat Tiberias

Een half uur lopen langs de boulevard of een kort ritje met bus 5 brengt je naar Hamat Tiberias National Park. De warmwaterbronnen maakten dat al in de 13e eeuw voor Christus een toeristenbestemming was. Als je het zo bekijkt zal Tiberias nog wel honderden jaren bestaan met ups en downs. Over een paar eeuwen graven ze de gebouwen van nu misschien wel op net zoals wij hebben gedaan met de Romeinse baden en een drietal eeuwenoude synagoge’s die hier stonden.

De geur van zwavel slaat je tegemoet en op verschillende plekken kan je met je voeten in het lauwwarme water zitten.Wil je een volledige spa-behandeling dan moet je naar de overkant van de weg waar een moderne spa zit die gebruik maakt van het water uit de bronnen.

Hammanat Tiberias
Hammanat Tiberias
Hammanat Tiberias

Zee van Galilea en Golan hoogvlakte tour

Als je echt meer van de omgeving en de regio wil zien, ben je aangewezen op een huurauto of een tour. Ik sta om 8 uur in de ochtend te popelen voor mijn dagtocht “Sea of Galilea and Golan Heights” met Abraham Tours. Een tour die me naar een aantal supermooie plekken brengt die je niet zou verwachten in Israël. Lees erover in mijn blog “5 plekken die je niet mag missen op de Golan Hoogvlakte

Banias nature reserve

Lees ook onze andere blogs over Israel, bijvoorbeeld over een woestijntour in Israël, een bezoek aan Nazareth of aan een kibboets.

Ook naar het Midden-Oosten op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dat scheelt gedoe met verzekeren ter plekke. Terwijl we voor accommodatie vaak kijken op booking.com

Geen zin of tijd om het zelf te regelen? Bij Local Hero Travel kunnen ze je helpen. Je boekt via deze Nederlandse reisorganisatie rechtstreeks bij een lokale reisspecialist die ook weet wat gezinnen belangrijk vinden. Terwijl je bij ANWB, Djoser, Sawadee en Koning Aap terecht kunt voor reizen samen met andere gezinnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top