Home / Reisinformatie / Latijns Amerika / Colombia / Honda – koloniale verassing in Colombia

Honda – koloniale verassing in Colombia

Het kleine stadje Honda is een koloniale verrassing in Colombia. En is handig gelegen tussen twee grote bergkammen op de route van Bogota naar Manizales. De misselijkmakende weg neemt hier even rust in het laagland.

In de stad voelt de warmte als een warme deken en je doet je ogen te goed aan de fruitbomen, zoals sinaasappelbomen. Voor ons was Honda een uitstapje vanaf het nabijgelegen Mariquita. En als je niet van plan bent de Alto de Letras te beklimmen, dan is Honda een logische basis voor de verkenning van de regio Tolima.

honda colombia
honda colombia

Koloniaal Honda

Honda was ooit de woonplaats van de Ondama en Guali Indianen maar de Spanjaarden veroverden dit gebied in 1540. Honda werd gesticht aan de Magdalena rivier, op een kruispunt waar meerdere waterwegen bij elkaar komen. In de zeventiende eeuw was het een rijke en belangrijke handelsstad en dat zie je nog af aan de gebouwen van toen.

Aan de straten met kinderkopjes staan de fraaie, rijke huizen uit die tijd. Bij de meeste bladdert de verf af hoewel een enkel huis gerestaureerd is. In tegenstelling tot bijvoorbeeld Salento is hier de koloniale architectuur geen reden geweest tot een toeristenstroom. Sterker nog: we moesten moeite doen om een restaurant te vinden tot we tegen het verstopt “Katleya Restaurante Caribeno” aanliepen. In een mooie weelderige tuin van een koloniaal huis is de keuze erg gemakkelijk, je kiest namelijk uit twee soorten dagmenu’s.

honda colombia
honda colombia

Sommige gebouwen in Honda hebben een bordje waar meer te lezen valt over de historie van het gebouw. Zoals het interessante Plaza de Mercado. Dit grote groen-witte gebouw met zuilen, huisvest de markt van Salento. Vroeger kocht je hier goederen die over de rivier werden aangevoerd. En nog steeds is het een van de levendigste plekken in het slaperige Honda. In het kleine museum van Honda bekeken we oude foto’s en zagen dat er weinig veranderd is.

honda colombia
honda colombia
honda colombia
honda colombia

Stad van bruggen

In Honda zijn meer dan dertig bruggen die nodig zijn om de verschillende waterwegen te overbruggen. Een van deze bruggen, de Puente Navarro, was de eerste metalen brug die in heel Zuid- en Midden-Amerika werd gebouwd, wat wel aangeeft hoe belangrijk Honda in die tijd was. De brug werd tussen 1894 en 1898 gebouwd door dezelfde persoon die ook verantwoordelijk was voor de bouw van de Golden Gate brug in San Fransisco.

Aan de naastgelegen rivier treffen we hele families aan. De kinderen spelen in het water terwijl papa een vis vangt. Mama maakt de barbecue aan en de verse vis wordt ter plekke gebakken. Onze dochter vindt het heel interessant, maar ook wel een beetje zielig om te zien hoe de vis opengesneden wordt.

honda colombia
honda colombia

Ook naar Latijns-Amerika op vakantie? Zo regel je het!

Mijn Handboek Verre Reizen met Kinderen geeft heel veel praktische tips en inspiratie voor je reis. Wil je de reis zelf organiseren? Ik gebruik altijd Skyscanner om vluchten te vergelijken. Een auto huren doen we graag via Sunny Cars, want dan scheelt gedoe met verzekeren. Voor accommodaties kijken we vaak op booking.com.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top