Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Hopfgarten, vakantie in de Hohe Salve

Hopfgarten, vakantie in de Hohe Salve

Hopfgarten in het Brixental is klein stadje, ideaal gelegen voor een vakantie in de Hohe Salve en SkiWelt Wilder Kaiser. Wellicht ken je het als wintersportbestemming? Lees ook ons blog over Skiwelt Wilder Kaiser in de winter.

Wij bezochten Hopfgarten in de zomer, maar wist je dat dit ook een goede regio is voor de herfstvakantie in Oostenrijk? Liften gaan nog gewoon en activiteiten zijn open. Je krijgt zelfs extra voordeel omdat kinderen tot 15 jaar gratis met de kabelbanen mogen in deze periode van het jaar, mits je zelf een pas koopt (Bekijk hier de actievoorwaarden).

Het rustige stadje heeft een traditioneel dorpscentrum en een opvallende kerk. Je kunt vanaf Hopfgarten de gondel nemen helemaal naar de top van de Hohe Salve, of stap al eerder uit bij het midden station. Vanaf de Hohe Salve gaat er ook weer een andere gondel naar Heksenwater. Genoeg mogelijkheden dus om leuke dingen te doen in de bergen.

hopfgarten

Wat te doen in Hopfgarten?

Vissen bij Lärchenteich

Heb jij wel eens gevist met je kinderen? Voor mij was het dus de eerste keer en best spannend. Mijn zeven jaar oude dochter was zo enthousiast van het idee om te gaan vissen dat ze zich niet liet afleiden door het feit dat het begon te regenen. “Met regen bijten de vissen beter”, dat had papa gezegd.

Wanneer we aankomen bij Lärchenteich wordt vriendelijk naar mijn vis kennis geïnformeerd. Als ik die niet blijk te hebben, krijgen we een korte uitleg van de hengels en worden de wormen voor ons aan het haakje gedaan. Wat een service!

Vissen bij Lärchenteich

We wagen het erop aan de mooie visvijver. “Kijk daar, een vis”, we zien ze met regelmaat voorbij zwemmen, maar echt bijten doen ze niet. We gaan erbij zitten en ondanks de licht regen genieten we van het mooie meertje en de omgeving. Na een tijdje begint mijn dochter wel een beetje ongeduldig te worden en we lopen eens wat heen en weer.

Ze hebben ons blijkbaar in de gaten gehouden, want daar komt de verhuurder al aan. “Zal ik er een voordoen?”. Nou daar gaat de hengel hoor, tsjsssss, dat is nog eens uitgooien en nog geen vijf seconden later beet. Hij helpt eerst mij en later mijn dochter die ook beet heeft de vis binnen halen. Zelfs met het toch wel heftige taakje van de vis met een stok op zijn hoofd slaan en het haakje eruit halen.

Vissen bij Lärchenteich

Ik vind het wel leuk geweest maar laat mijn dochter er nog eentje vangen… “Nog meer”, als het aan haar lag konden we dit de hele dag doen, maar ik vind het zonde om een dier pijn te doen of dood te maken voor niks. We laten een vis klaarmaken en de rest gaat hier de koelkast in. Even later kunnen we smullen van onze zelf gevangen regenboogforel.

Ze hanteren hier trouwens een vaste prijs van 12 euro voor de verhuur, vangen en klaar maken van een vis. Dus wil je een keer origineel lunchen of dineren, dan is dit ook een goede optie.

Vissen bij Lärchenteich

Zwemmen en spelen bij Salvanaland

In de zomer willen kinderen natuurlijk zwemmen. Dat kan bij het vrijetijdspark Salvenaland. Hier zijn niet alleen een fijn buitenzwembad en een apart ondiep bad voor kleine kinderen, maar ook een zwemmeer. Het zwemmeer is extra leuk dankzij de opblaasbare ijsberg waar je op kunt klimmen. Rondom het meer en bij het zwembad zijn grote grasvelden met ook wat bomen voor de schaduw.

Salvenaland
Salvenaland

Veel kinderen waren in het meer bezig met het vangen van kikkervisjes en kleine salamanders. Het meer is in het midden wel dieper, dus met jonge kinderen kun je beter bij het zwembad gaan zitten.

Behalve het zwemgedeelte waar je los voor betaalt, is er bij Salvanaland ook nog een restaurant en een grote speeltuin. In die speeltuin zijn ook weer een aantal activiteiten waar je los voor betaalt, zoals minigolf. Ook is er een hele ouderwetse rodelbaan waar je zelf met de bob naar boven moet lopen. Flink doorstappen omhoog en dan naar beneden racen.

Wandelen in Hopfgarten

Wandelen in en rondom Hopfgarten? Er starten vanuit het dorp meerdere korte routes van ongeveer een uur. Onderweg kom je dan bijvoorbeeld langs sporttoestellen of juist langs een lekkere schommelstoel op het uitzichtpunt. Je moet bij deze route wel even stevig klimmen totdat je boven het dorp bent, maar daarna is het weer relatief vlak.

Hopfgarten im wilder kaiiser

Met de kabelbaan naar de Hohe Salve, en verder

Er gaat een kabelbaan vanaf Hopfgarten naar de Hohe Salve. Je moet bij het middenstation over stappen op de naastgelegen kabelbaan en met een andere gondel verder omhoog. Vanaf de Hohe Salve heb je uitzicht in alle richtingen. Op de top is een kapelletje te vinden en een restaurant. Ook is er voor kinderen een kleine speeltuin met, hartstikke leuk natuurlijk, een slapende reus.

Hohe Salve
Hohe Salve

Vanaf de Hohe Salve gaat er ook weer een kabelbaan aan de andere kant van de berg naar beneden. Eerst naar Heksenwater en vanaf daar naar het dorpje Söll. Bij Heksenwater is ook ontzettend veel te doen voor gezinnen. Van een enorm lang blotevoetenpad tot een bezoekje aan het heksenhuis. Super makkelijk dus dat je de auto gewoon kunt laten staan en vanuit Hopfgarten hier kunt komen met de kabelbanen.

Heksenwater

Kindvriendelijk hotel Hopfgarten

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Hopfgarten im Brixtal? Wij sliepen bij Familotel Das Hopfgarten, een superfijn hotel dat helemaal gericht is op gezinnen. Het begint al bij het inchecken met een kleine rondleiding door de ruimtes voor kinderen. Zo kunnen ze de hele dag door drinken zoals water en limonade pakken, is er een kidsclub en een binnen en buiten speeltuin. Dit hotel in Hopfgarten heeft ook een klein binnen zwembad.

Hopfgarten familhotel

De kamers zijn super ruim, kinderen hebben hun eigen slaapkamer met verduisterende gordijnen. Eindelijk kon ik ook eens een keer uitslapen. Omdat iedereen hier als gezin is, doet ook niemand moeilijk over kinderen die lekker rond rennen en ’s avonds is het gewoon rustig. Het hotel heeft beneden een grote bar en een een zithoek waar je zelf nog rustig een drankje kunt doen.

Ook fijn is de enorme spelletjeskast waar je een spel kunt lenen, kleurplaten en kleurtjes kunt halen of andere knutselspullen. Mede dankzij de Nederlandse vriendinnetjes die ze hier maakte, was elke avond feest voor mijn dochter.

Hopfgarten familhotel

Ook bij de maaltijden is er natuurlijk gedacht aan kinderen. Elke dag zijn er meerdere opties die ze vast lekker vinden. Van pasta met tomatensaus tot aardappelkroketjes met groente en een worstje. Het is dus zeker niet zo dat er elke dag fastfood is, al hadden we ook een dag frietjes en een keertje pizza als opties.

Er is ook een wasruimte en een spa gedeelte waar je behandelingen kunt krijgen. Voor ouders met een baby is het mogelijk een buggy te lenen. Kortom, alles is er op gericht het ouders en kinderen naar hun zin te maken.

Hopfgarten familhotel
Hopfgarten familhotel

Meer tips rondom Hopfgarten

Benieuwd wat er nog meer te doen is in de vakantieregio Hohe Salve? Ook in Wörgl kan je een zwembad vinden. Zowel een buiten- als binnenbad, dus ook geschikt bij minder mooi weer. Tijdens ons bezoek aan Wörgler Wasserwelt was de verbouwing in een stuk van het binnenbad nog volop in gang, maar eind 2020 is alles weer open. Met een golfslagbad en speelgedeelte voor kinderen.

Het zwembad heeft meerdere glijbanen, twee die ook geschikt zijn voor jonge kinderen om op te gaan met papa en mama maar ook een extreme waarbij je zelfs over de kop gaat. Er is een klein wellness gedeelte, Bathai, dat ook voor zwembadbezoekers open is en een aparte saunawereld tegen betaling.

Wij hebben vooral heerlijk buiten gezwommen in de open lucht. Er is een enorm grasveld en een grote speeltuin waar je goed kunt relaxen.

Worgl zwembad

Verder kun je vanuit Hopgfgarten makkelijk naar de andere steden en stadjes in de regio. Behalve Heksenwater en Hohe Salve die dus direct met de kabelbaan bereikbaar zijn, heb je ook keuze uit andere bergen met beleveniswerelden voor kinderen. Je leest er alles over in mijn blog over de Wilder Kaiser in de zomer.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Oostenrijk met kinderen. Zo is het minder dan een uur rijden vanaf Hopfgarten naar o.a.:

Ons bezoek aan Hopfgarten werd mede mogelijk gemaakt door vakantieregio Hohe Salve en Skiwelt Wilder Kaiser.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top