Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Innsbruck met kinderen, combineer natuur en stad in de hoofdstad van Tirol

Innsbruck met kinderen, combineer natuur en stad in de hoofdstad van Tirol

Als je wel eens op vakantie bent geweest in Oostenrijk is de kans groot dat je langs Innsbruck bent gereden. Stop er de volgende keer een paar dagen en kies voor een stedentrip Innsbruck met kinderen. Er is namelijk genoeg te doen in de hoofdstad van Tirol.

De historische stad nodigt uit tot wandelen. Er is een educatief science museum en een dierentuin. Bovendien zit je dankzij de Nordkettenbahnen zo in de bergen. 

Na een eerdere korte kennismaking met Innsbruck in de winter hadden we nu vier dagen voor onze citytrip. Hierdoor konden we op een ontspannen tempo de stad verkennen. Heb je minder tijd, bijvoorbeeld omdat je nog andere bestemmingen in Oostenrijk met kinderen bezoekt dan zou ik toch proberen minimaal twee volle dagen voor de Innsbruck en de Nordkette uit te trekken. 

Innsbruck is een stad die het hele jaar door te bezoeken is. Het is een populaire wintersport bestemming maar ook in de zomer is het druk. Over het algemeen zijn april en november de rustigste maanden voor een bezoek. In die periode zijn de kabelbanen rondom Innsbruck ook enige tijd gesloten voor onderhoud, iets om van te voren te checken. Wij gingen wel eind april, het begin van de meivakantie welke toevallig ook samenviel met het paasweekend. We hadden super veel geluk met het weer. Met temperaturen ruim boven de twintig graden was het echt al zomer, maar in de bergen lag nog sneeuw. Dit maakte Innsbruck extra fotogeniek.

Bezienswaardigheden Innsbruck met kinderen

Innsbruck is een heerlijke stad om lekker rond te wandelen. Het oude centrum is compact en makkelijk te voet te ontdekken. Het is echt nog een authentieke oude stad en de doorkijkjes op de bergen in de omgeving maken dat je zelfs in de stad de natuur nooit ver weg voelt. Een gebouw dat je niet mag missen is het “Gouden Dak”, een balkon aan het paleis dat voorzien is van vergulde dakpannen. Veel van de bezienswaardigheden van Innsbruck bevinden zich in het oude centrum. Wij maakten een stadswandeling met Mary Leenders, een Nederlandse die al jaren in Innsbruck woont. Tijdens zo’n stadswandeling krijg je veel achtergrondinformatie over de geschiedenis van de stad.

Stadstoren

De stadstoren is een opvallend gebouw in het oude centrum. Je ziet de toren op verschillende plekken boven de huizen uitsteken, maar je kunt deze ook beklimmen. Onze dochter wist niet hoe snel ze de 133 traptreden op moest racen om als eerste boven te zijn. Boven wacht een mooi uitzicht op de stad en de omliggende bergen. 

uitzicht toren innsbruck

Hofkerk

De Hofkerk is een van meerdere erg mooie en uitbundig versierde kerken in het hart van Innsbruck. Wat deze een aanrader maakt om te bezoeken tijdens je vakantie in Innsbruck met kinderen is de multimedia show (onderdeel van het museum van Tiroler Volkskunst). Hier wordt verteld over het leven van Maximilian met behulp van moderne technieken. Licht en geluid maken het een spannend verhaal. Deur na deur kom je in een andere setting terecht tot aan het einde, “de dood van Maximilian”. Maximiliaan leefde van 1459 – 1509 en had een van de grootste rijken uit de Europese geschiedenis. 

hofkerk innsbruck
hofkerk innsbruck

Na de multimedia show loop je de Hofkerk binnen met het praalgraf van keizer van het heilige Roomse Rijk. Hij gaf zelf opdracht voor het graf en de beelden die erbij staan maar is uiteindelijk niet in Innsbruck begraven. Toen hij doodziek was mocht hij de stad namelijk niet in vanwege openstaande schulden en hij sterf elders.

De 28 zwarte beelden die bij het graf staan, zijn zowel familieleden als personen uit legendes. Op één na zijn ze allemaal gegoten uit één stuk brons en ware meesterwerkjes. Ook voor kinderen heel boeiend om te zien hoe een ridder of koningin van vroeger eruit zag. 

hofkerk innsbruck
hofkerk innsbruck

Museum van Tiroler Volkskunst

De Hofkerk deelt een ingang met het museum van Tiroler Volkunst. Het is dan ook logisch om beide tegelijkertijd te bezoeken, zeker ook vanwege de hierboven al genoemde mulitmedia tentoonstelling over de Hofkerk.

Daarnaast kom je in het museum heel veel verschillende kerststallen tegen. Een hele expositie vol met figuren. Sommige kerststallen hebben een traditionele Oostenrijkse uitstraling terwijl andere oriëntaals van karakter zijn.

Museum van Tiroler Volkskunst
Museum van Tiroler Volkskunst

Hofburg paleis

Voor nog meer koninklijke pracht en praal moet je natuurlijk naar de Hofburg, een barok paleis. Hoewel er niets bijzonders te doen is voor gezinnen kan ik je een bezoekje toch aanraden. De rijk versierde ruimtes vol kroonluchters en schilderijen zijn op zichzelf interessant genoeg. Jammer genoeg mag je binnen niet fotograferen. 

paleis innsbruck

Dom van Innsbruck

Wanneer je dan toch bezig bent met een stadswandeling door Innsbruck kijk dan ook even binnen bij de uitbundig beschilderde Domkerk.  kathedraal innsbruck

Audioversum Science Museum

Het audioversum is een science museum in het centrum van Innsbruck. Alles draait hier om horen, hoewel er tijdens ons bezoek ook een tijdelijke tentoonstelling was over reuk en zicht.

De vaste tentoonstelling is heel interactief en je leert op allerlei manier over geluid. We bespelen een muziekinstrument met behulp van LED staven maar kijken ook een filmpje over ons oor. Een toffe activiteit is het Sound Labyrinth, met behulp van een 3D bril loop je door een virtueel doolhof. Door te klappen in je handen worden de muren zichtbaar. In het doolhof moet je op zoek naar 3 klanksleutels. Elke keer dat je de muur raakt krijg je strafpunten.

Na 2 minuten is de tijd op maar heb ik helaas de uitgang nog niet gevonden. Onze dochter bakt er helemaal niks van dus voor kinderen is het nog wel wat moeilijk. Marcel heeft twee keer gekeken en duidelijk goed opgelet want hij is in 43 seconden klaar.

audioversium science museum

Je kunt zelf ervaren hoe beengeleiding werkt door een klanksleutel op je hoofd te zetten en hier tegen aan te tikken.

Andere dingen die je kunt doen is bijvoorbeeld geluiden herkennen. Is het een stofzuiger, boor of wasmachine? Moeilijker dan het lijkt. Alle opdrachten zijn zowel in het Engels als in het Duits te maken.

Kortom een origineel en educatief uitje in Innsbruck. Het museum is niet al te groot, maar je kunt er zeker wel anderhalf uur doorbrengen.

audioversium science museum

Speeltuinen in Innsbruck

Op zoek naar een leuke speeltuin tijdens je vakantie in Innsbruck met kids? In het Hofgarten park zit een toffe speeltuin, die bovendien nog eens heel centraal gelegen is. Onze zesjarige dochter kon hier heerlijk klimmen en klauteren. In de zomermaanden kan je hier ook spelen met water. 

Een andere redelijk grote speeltuin kun je vinden aan de overkant van de rivier langs het water in het Waltherpark. 

speeltuin innsbruck

Swarovski Kristallwelten 

Niet in Innsbruck zelf maar buiten de stad kun je Swarovski Kristallwelten bezoeken. Er gaat vanuit de stad een shuttlebus die inbegrepen is bij een entreekaartje.

Eerlijk gezegd heb ik weinig met Swarovski behalve dan dat ik weet dat mijn schoonmoeder het mooi vindt. Toch was Kristallwelten echt leuk. We begonnen met een wandeling door het museum waar veel gebruik is gemaakt van licht effecten. 

Swarovski kiristalwelten
Swarovski kiristalwelten

Daarna gingen we op ontdekking in de tuin. Die is echt supermooi met een meer met daarboven wolken van kristallen. Terwijl wij hier in het zonnetje genoten kon onze dochter zich uitleven op de vele speeltoestellen. Met als hoogtepunt toch wel de indoor klimtoren. Lees ook ons uitgebreide blog over Swarovski Kristallwelten.

Swarovski kiristalwelten
Swarovski kiristalwelten

Nordkettenbahnen 

De eerste dagen in Innsbruck hebben we genoten van het uitzicht op de bergen. Op dag drie is het tijd om deze van dichtbij te bekijken. De Nordkettenbahnen bestaat uit een drietal achter elkaar liggende verbindingen waarmee je telkens een stukje hoger komt. Je kunt een kaartje kopen tot de top waarbij je onder weg in en uit kunt stappen waar je wilt of als je bijvoorbeeld alleen maar naar de dierentuin wil gaan ook een kaartje tot een bepaalde halte.

Je kunt gewoon in het centrum van Innsbruck opstappen. We lopen er vanaf ons hotel in drie minuten naar toe. Marcel vraagt zich af of dit wel klopt maar het is echt zo eenvoudig. De eerste bahn is een funiculair, de Hungerburgbahn. Onze eerste stop de Alpine Zoo. Tip: ben je op reis met een baby en kinderwagen, stap dan achterin in. Zo voorkom je dat je bij de uitstaphalte een trap op moet lopen.

nordkettenbahnen innsbruck

Alpen dierentuin Innsbruck

De dierentuin van Innsbruck is een Alpenzoo, wat betekent dat je hier niet als in zoveel dierentuinen olifanten en leeuwen tegenkomt, maar juist dieren die van nature in de Alpen leven.

We hadden dan ook niet verwacht direct na de ingang een aquarium tegen te komen. Maar ook deze past in de setting met vissen die in o.a. de Donau leven en heel veel kikkers. “Kijk eens, zie hem!”, onze dochter staat enthousiast te springen voor het raampje wanneer ze weer een kikker heeft gevonden. Maar de schildpadden zijn een exotische toevoeging. 

Alpen dierentuin Innsbruck
Alpen dierentuin Innsbruck

Verderop in de dierentuin komen we o.a. reeën, bizons en luie slapende wolven tegen. Er is een te volgen route die langs alle verblijven komt, wel zo makkelijk. Op verschillende plekken zijn er toiletten en naast het hoofdrestaurant is er nog een kiosk in grote speeltuin.

Bij de lynx zien we eerst niks tot we wat zien bewegen in de boom. Soepeltjes springt de lynx van tak naar tak steeds hoger. Hij lijkt te loeren op de vogeltjes die hem natuurlijk al lang hebben zien aankomen. Fascinerend om te zien hoe zo’n instinct er toch nog steeds inzit.

Alpen dierentuin Innsbruck
Alpen dierentuin Innsbruck

De Alpenzoo heeft ook veel roofvogels die gelukkig genoeg ruimte hebben om te vliegen. Sommige kun je van heel dichtbij bewonderen en zo’n vogel die aan komt vliegen is super indrukwekkend.

Deze dierentuin heeft veel hoogteverschil en bijna geen dier heeft een recht verblijf. Dat maakt het naar mijn idee wel wat minder geschikt voor echt jonge kinderen in een kinderwagen. Het is voor hun heel moeilijk om de dieren te zien en je bent zelf constant aan het duwen. Ook de speeltuinen in de dieren zijn meer gericht op kinderen in de basisschool leeftijd dan op peuters. We brachten uiteindelijk inclusief lunch tweeënhalf uur door in de dierentuin van Innsbruck.

Alpen dierentuin Innsbruck

Sleetje rijden en bergen beklimmen

Na ons bezoek aan de Alpinzoo stappen we weer op de funiculair. Nog één halte en we moeten overstappen op de kabelbaan. Nu gaan we echt de bergen in en we stoppen bij Seegrube.

nordkettenbahnen innsbruck

Een laatste kabelbaan brengt ons naar de top de Hafelekar. Marcel had hier al een hele wandeling uitgestippeld maar in april ligt er nog veel te veel sneeuw. Enkel één top is open en daar klimmen we naartoe. Hier voelen we ons op de top van de wereld, wat een gaaf uitzicht over de omgeving, de stad en de omliggende bergen. Enkele waaghalzen volgen een besneeuwde bergkam naar nog een topje, eentje die je dan bijna voor jezelf hebt.

Aangezien mijn man en dochter geen angst kennen lopen ze daar ook heen maar ik ga halverwege terug en kan pas weer opgelucht adem halen als man en dochter in levende lijve weer terug zijn.

nordkettenbahnen innsbruck
nordkettenbahnen innsbruck

We dalen af naar de Seegrube. Had je op de top de ruige natuur, hier heb je een skigebied. Wil je een dagje skiën vanuit Innsbruck dan is dit de plek. Er ligt sneeuw genoeg maar die is niet meer echt ski-baar eind april en we zien iedereen dan ook met speciale korte skietjes (die hier worden verhuurd). Daarmee kun je super wendbaar de pistes af. Hoewel we graag gaan skiën, slaan we dit even over en laten het over aan de experts. Het skigebied Nordkette in Innsbruck is normaal gesproken al niet bijzonder kindvriendelijk met slechts een blauwe piste en verder (donker)rood en zwart. Je hebt hier zelfs de steilste afdaling van Europa.

In de buurt van Innsbruck zijn trouwens wel andere kindvriendelijke skigebieden maar dan moet je eerst een stukje met skibus of auto.

nordkettenbahnen innsbruck
nordkettenbahnen innsbruck

Wij houden het bij sleetje rijden in kinderland. Ook supertof. Er liggen sleetjes en fietsjes klaar die je gewoon gratis mag pakken en een kleine loopband maakt het makkelijk om weer naar boven te komen. De eerste paar keer gaat nog onwennig maar daarna heeft onze kleine dame de smaak te pakken. “Papa ik ga van je winnen hoor”, roetsj en weg is ze!

We kijken ook onze ogen uit naar de freestylers. Er is nog een liftje open naar het skipark en de waaghalzen hier doen niet moeilijk om een salto meer of minder. Sommige in een korte broek of zelfs zonder shirt alleen gekleed in een skibroek. We lopen dan wel in de sneeuw, het is hier 8 graden en in de zon is de gevoelstemperatuur veel en veel hoger. De skihut doet dan ook goede zaken en we genieten nog tot het einde van de middag in het zonnetje.

nordkettenbahnen innsbruck
nordkettenbahnen innsbruck

Schansspringbaan Innsbruck

Ooit wel eens willen weten wat zo’n schansspringer nou ziet wanneer hij van boven vertrekt? Het kan in Innsbruck en nu ik dat gezien heb bewonder ik deze sportmensen nog meer. Nooit van mijn leven dat ik hier zou springen.

skischans innsbruck

Om bij de schans te komen neem je de bus en vanaf daar is het nog tien minuten lopen omhoog. Of als alternatief neem je de The Sightseer, hop-on hop-off bus.

Na langs de kassa gekomen te zijn, bekijken we eerst de tribunes en de Olympische ringen. In 1964 en 1976 vonden de Olympische Spelen plaats in Innsbruck. De schansspringbaan is in het seizoen in gebruik voor wedstrijden zoals de Vierschanzentournee en van mei tot oktober zijn er vaak springers aan het oefenen.

skischans innsbruck

Een gondeltje brengt ons naar het begin van de betonnen toren en we nemen de lift omhoog naar de top. Hier wacht alweer een gaaf uitzicht maar nu over Innsbruck en over de bergen waar we dag daarvoor nog sleetje reden. In de toren zit ook een restaurant. Voor de locatie vallen de prijzen mij nog mee en we nemen dan ook de tijd om een wat te drinken en een taartje te eten. Ver in de diepte zien we al de Sillkloof liggen.

Wandeling Sillkloof

We besluiten de wandeling te maken langs de Sillkloof. Je kunt deze ook combineren met een langere wandeling en vanaf het centrum starten en dan helemaal naar de schans lopen, maar wij maken alleen het rondje van ongeveer een uur langs de rivier. Na de schans komen we eerst nog langs het panoramamuseum en het Kaiserjägermuseum. Beide musea slaan we deze keer over.

De route zelf duurt ongeveer een uur. Wij doen het rondje met de klok mee en dalen eerst af en lopen langs de woeste rivier. Zo dicht bij de stad ben je toch echt helemaal in de natuur.

Daarna moeten we uiteraard ook weer klimmen. Gelukkig lopen we nu in de schaduw van de bossen en er zijn regelmatig bankjes om even te stoppen. De bewegwijzering ontbreekt op een aantal kruispunten (wellicht zijn we te vroeg in het seizoen want de paaltjes staan er wel) maar doordat het een logisch rondje is kan ik de route wel inschatten. Bovendien komen we met regelmaat een andere wandelaar of hardloper tegen. Voor we terug zijn, komen we langs een uitkijkpunt met glazen vloer. Hier zien we de kloof met in de diepte de rivier waar we eerder langsliepen.

sillkloof innsbruck

Ondanks het hoogteverschil vond ik de route prima te doen voor onze zesjarige dochter. Zorg wel dat je voldoende water meeneemt. Het is wel echt een bospad inclusief stronken dus een kinderwagen kun je zeker niet meenemen.

sillkloof innsbruck

Innsbruck Card

Ga je naar Innsbruck met kinderen dan adviseer ik je de Innsbruck card aan te schaffen. Met deze kaart zijn veel musea en activiteiten gratis. Zoals Kristalwelten en de shuttlebus erheen, het audioversum, de Alpenzoo en vele andere musea en kerken in Innsbruck.

Je kunt daarmee bovendien ook de Nordkettenbahnen op en een aantal van de andere kabelbanen rondom Innsbruck. Plus je kunt gebruikmaken van de sightseer Innsbruck (die een toeristische route rijdt) en van het openbaar vervoer. Wij hadden de card er snel uit. Je kunt ook een Innsbruck kaart voor 48 of 72 uur aanschaffen. Bekijk hier meer informatie op de website.

In 2019 is er een nieuwe card geïntroduceerd voor het winterseizoen. Deze geeft toegang tot 13 skigebieden (zoals  Stubai Tirol, Hall-Wattens, Wipptal en Ötztal), de skibus en de attracties in de stad. Ideaal voor wanneer je de stad wilt combineren met een of meerdere dagen skiën.

Kindvriendelijke hotels in Innsbruck

Op zoek naar een kindvriendelijk hotel in Innsbruck? Wij overnachten eerst een aantal dagen in Hotel Grauer Bär. Super centraal gelegen op 2 minuten lopen van de historische binnenstad en de Nordkettenbahnen. Wat dit hotel extra fijn maakt met kinderen is het overdekte zwembad op de bovenste verdieping. Bij mooi weer kun je zelf bubbelen op het dakterras met uitzicht op de bergen en de kerk. Een dag sightseeing sloten we dan ook elke keer af met lekker nog een uurtje of twee zwemmen.

kindvriendelijk hotel innsbruck grauer bar
kindvriendelijk hotel innsbruck grauer bar

De familiekamers zijn ruim met vier vaste bedden. Ook de badkamer is ruim en schoon, alleen de waterdruk had van ons wat beter gemogen. Het ontbijtbuffet is uitgebreid maar wel elke dag hetzelfde. Omdat hier ook veel Aziatische tourgroepen komen, kun je zelfs kiezen voor rijst bij het ontbijt. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van Hotel Grauer Bär

kindvriendelijk hotel innsbruck grauer bar

Je kunt ook dineren in het restaurant van het hotel. Dit hebben we een avond gedaan. Waarbij we de keuze hadden uit twee gerechten en een standaard voorgerecht en dessert. De maaltijd was goed klaargemaakt en werd snel geserveerd. 

De laatste nacht slapen we in het Ibis hotel tegenover het treinstation. Makkelijk want we hadden een vroege treinverbinding. Zoals altijd bij Ibis een fijn bed, schone kamer en goed ontbijtbuffet. Onze kamer vonden we wel wat aan de kleine kant. Het is ongeveer tien à vijftien minuten lopen naar het oude centrum. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

kindvriendelijk hotel innsbruck ibis

Kindvriendelijke restaurants Innsbruck

Op zoek naar een kindvriendelijk restaurant in Innsbruck? Dit zijn enkele van de restaurants waar we hebben gegeten. Ben je in Innsbruck geweest? We horen het graag als je een tip hebt.

Ludwigs burgerrestaurant

Ludwigs burgerrestaurant is zoals de naam al doet vermoeden een hamburgerrestaurant. Met hippe inrichting en ruime keuze aan specialty burgers. De lekkere sappige hamburgers waren vol van smaak. Voor onze dochter werd gelijk een kleurplaat te voorschijn getoverd en ze hebben een kindermenu.  

ludwif innsbruck

Strudel café Kröl

Op heel veel plekken in Innsbruck kun je apfelstrudel krijgen. Maar voor een bijzondere belevenis gingen we naar Strudel café Kröll. Daar heb je opties waar je zelfs nog nooit aan gedacht hebt, zoals hartige currystrudel maar ook heel veel zoete opties. Het is er altijd druk maar de bediening is snel en efficiënt. Een fijn plekje om even pauze te nemen in de stad. 

strudel

Italiaans restaurant Vapiano

Snel, goed en gemakkelijk wat eten. Italiaans restaurant Vapiano is een aanrader. Bij binnenkomst krijg je een pasje dat gebruik je om te bestellen en bij verlaten betaal je weer. Pasta, salades, vlees en pizza worden allemaal ter plekke vers bereid. Echte Italiaanse pizza met dunne knapperige korst. Voor kinderen zijn kinderstoelen en schortjes aanwezig en het kindermenu is aantrekkelijk geprijsd. 

De stiftkeller

De Stiftkeller is een populair restaurant in de oude stad. Dit is een voormalig klooster en de inrichting en muurschilderingen maken dit een mooi plekje om te eten. Ze hebben ook een kindermenu. Helaas was tijdens ons bezoek de bediening langzaam en slordig en het eten vonden we ook niet zo bijzonder. 

Markethalle Innsbruck

Innsbruck heeft ook een foodcourt, markethalle Innsbruck. Wij eten altijd graag op dit soort plekken omdat iedereen dan kan kiezen waar ze zelf zin in hebben. In Innsbruck is de markthal echter een combinatie van een overdekte markt en een aantal eetkraampjes die toch wel van elkaar afgescheiden zijn. Alle marktkraampjes zijn bovendien in de avond dicht wat niet helpt in de gezelligheid. Leuk dus voor de lunch, maar minder voor het diner. 

Restaurant 1809 

In de buurt van de skischans en het Tirol Panorama museum zit restaurant 1809. Met niet alleen een prachtig uitzicht over de stad maar ook een leuke speelhoek voor jonge kinderen. We hebben hier heerlijk gegeten en er is een kindermenu.  

kindvriendelijk restaurant innsbruck

Wij bezochten Innsbruck in samenwerking met Innsbruck Tourismus. Bekijk vooral hun website voor tips en speciale evenementen. Lees ook onze blogs over andere steden in Oostenrijk zoals Wenen en SalzburgOf over de verschillende regio’s in Tirol met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top