Home / Nederland / Arnhem met kinderen, wat te doen voor alle leeftijden

Arnhem met kinderen, wat te doen voor alle leeftijden

Ga je een dagje of weekend naar Arnhem met kinderen, dan ga je tijd te kort komen. De stad is een feest voor het hele gezin met een overvloed aan activiteiten. De dierentuin Burgers’ Zoo, het openluchtmuseum, het watermuseum en het is ook gewoon een hele leuke stad. Het je meer tijd dan een dagje of een weekend dan kan je het prima combineren met het nabijgelegen Nijmegen wat ook enorm veel te doen heeft met kinderen. Voor een weekendje kan je betaalbaar overnachten in een familiekamer bij StayOkay Arnhem

Tikva is opgegroeid in de buurt van Arnhem en een bezoek brengt dan ook altijd een hoog nostalgiegehalte mee. Wat is er te doen in Arnhem met kinderen?

Arnhem met kinderen

Burgers’ Zoo

Ons favoriete uitje in Arnhem met kinderen is dierentuin Burgers’ Zoo. Dit is één van de mooiste dierentuinen in Nederland. Er is enorm veel te zien in het buitengedeelte maar het gaafste deel zijn de diverse binnenwerelden. In de Burgers’ Bush ruikt het zelfs echt naar de tropen. De vogels vliegen vrij rond en er is van alles te doen en te zien. Onze dochter vindt niks leuker dan net als ikzelf vroeger verstoppertje te spelen tussen alle verscholen paadjes. De oceaan is waar een geweldig aquarium vol haaien. Echt een plek waar je niet uitgekeken raakt.

Dan is er ook nog de indoorhal de Desert en vrij recent is er ook nog een grote indoor speeltuin toegevoegd wat maakt dat dit echt een dierentuin is die je het hele jaar door, ongeacht het weer, kunt bezoeken.

Arnhem met kinderen
Arnhem met kinderen

Openluchtmuseum in Arnhem

Gelegen naast de dierentuin is een andere oude favoriet: het Openluchtmuseum. Jarenlang zonder kind was ik hier niet geweest, maar bij binnenkomst gelijk herkenning. O ja, de gebouwen uit Amsterdam waar je zo lekker kon klauteren en mensen die in verkleedkleding rond lopen

openluchtmuseum arnhem

De meeste gebouwen zijn heel rolstoeltoegankelijk en met de kinderwagen kon ik dan ook makkelijk binnen kijken. Hier staan meubeltjes uit vroegere tijden. Het viel me nu pas op hoe armoedig mensen eigenlijk woonden. Onze dochter reageerde alleen nauwelijks op wat ze te zien krijg. Pas toen er wat koeien en schapen in de wei stonden begon ze enthousiast te zwaaien en kletsen. Toen ze wat ouders was gingen we nog een paar keer terug en dit museum is echt wel het leukste met kinderen in de basisschoolleeftijd.

openluchtmuseum arnhem tram

Het was ook al ruim lunchtijd. Het terrasje bij de ouderwetse poffertjeskraam aan het Zaanse plein  leek me wel een gezellig optie. Jammer genoeg was de bediening enorm langzaam en moesten we zelfs naar binnen om te vragen of we konden bestellen.

openluchtmuseum kleuter

Op het Zaanse plein staan veel leuke fietsjes.Je kunt ook met een oude tram over het terrein maar met een kinderwagen is dat best veel gedoe. Op de kaart had ik gezien dat er ook nog een speeltuin en doolhof was. De speeltuin is leuk opgezet met veel verschillende dingen om te doen. Klauteren, schommelen en spelen met water. Ook hier weer niet heel geschikt voor peuters wel voor oudere kinderen. Gelukkig waren er ook andere kinderen en samen met zand spelen is altijd een succes al had je daarvoor ook naar de speeltuin op de hoek kunnen gaan.

Openluchtmuseum speeltuin arnhem

We waren op een doordeweekse dag in het Openluchtmuseum. In het weekend, de woensdag/vrijdagmiddag en in de vakantie organiseren ze vaak erg veel extra activiteiten voor kinderen zoals handboogschieten, broodjes bakken en het helpen verzorgen van de dieren in de stal.

Een jaar later gingen we nog en keer terug en voor kinderen van 3 jaar is het echt veel leuker dan voor kinderen van twee jaar. Zoekt je iets voor de leeftijd check dan ook eens deze musea voor kinderen onder de 4 jaar.

Sonsbeekpark

Het Sonsbeekpark is al een oud park hartje Arnhem. Je kunt hier mooi wandelen en in de zomer is het vol met zonnende picknickende en voetballende Arnhemmers. Als je dus nog een plekje zoekt tijdens je bezoek aan Arnhem met kinderen om gewoon even rustig te spelen dan is dit het. Aan de rand van het park zit ook het Nationaal watermuseum.

Het Nationaal Watermuseum

Bij binnenkomst kan je meteen een iglo in met slapende ijsbeer, leuk! Verder blijkt het museum vooral uit veel filmpjes en digitale spelletjes te bestaan. Marcel en ik spelen nog een spel tegen elkaar waarbij je moet kiezen wie er eerst recht heeft op water… na 2 minuten vallen we bijna in slaap.

arnhem watermuseum

Er is een grote watertafel waar je allerlei dammen kunt bouwen en zo het water en de bootjes een route kunt laten varen. Mevrouwtje vond het het leukst om de bijbehorende zandzakjes hard in het water te gooien. Lekker spetteren! Het andere gedeelte dat in de smaak valt zijn de diverse rioolbuizen waar je verstoppertje in kunt spelen.

Na een uur staan we weer buiten. We hebben een museumjaarkaart, maar als je deze niet hebt is het museum echt wel prijzig (€9 euro voor volwassenen) voor wat het te bieden heeft. Wel worden er in de vakanties regelmatig extra activiteiten georganiseerd.

Festivals in Arnhem

In Arnhem zijn veel festivals die leuk zijn voor het hele gezin. Vorig jaar gingen we bijvoorbeeld naar de activiteiten rondom Operation Market Garden. We lopen via een slingerroute door het centrum van Arnhem. Op diverse plekken zijn straatartiesten bezig de laatste hand te leggen aan 3D straattekening, allemaal in het thema Market Garden.

marketgarden70

Er was ook een grote optocht met allemaal oude auto’s. We zijn er juist op het goede moment en zien de jeeps, tanks en EHBO-vrachtwagens voorbij trekken. Iedereen zwaait uitbundig en wij zwaaien met zijn drieën lekker terug. Ik ben niet echt een autoliefhebber maar dit zijn toch wel een aantal sfeervolle bakjes. Ik probeer me voor te stellen hoe mijn opa en oma zo’n intocht ervaren moeten hebben na 5 jaar bezetting. Dat moet echt indrukwekkend zijn geweest!

Eusebius kerk met de lift

Ook een must-do met kinderen het uitzicht vanad Eusebius-kerk in. Dat is nog eens luxe: ze hebben hier geen trappen maar gewoon een lift naar de top! Boven een fijn uitzicht over Arnhem.

marketgarden70

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top