Home / Nederland / Arnhem met kinderen, de leukste uitjes voor alle leeftijden

Arnhem met kinderen, de leukste uitjes voor alle leeftijden

Ga je een dagje of weekend naar Arnhem met kinderen, dan ga je tijd te kort komen. De stad is een feest voor het hele gezin met een overvloed aan activiteiten. De dierentuin Burgers’ Zoo, het openluchtmuseum, het watermuseum en het is ook gewoon een hele leuke stad.

Het je meer tijd dan een dagje of een weekend dan kan je het prima combineren met het nabijgelegen Nijmegen wat ook enorm veel te doen heeft met kinderen. Tikva is opgegroeid in de buurt van Arnhem en een bezoek brengt dan ook altijd een hoog nostalgiegehalte mee. Lees hier wat er te doen is in Arnhem met kinderen.

Arnhem met kinderen

Wat te doen in Arnhem met kinderen

Burgers’ Zoo

Ons favoriete uitje in Arnhem met kinderen is dierentuin Burgers’ Zoo. Dit is één van de mooiste dierentuinen in Nederland.

Burgers' Zoo

Er is enorm veel te zien in het buitengedeelte maar het gaafste deel zijn de diverse binnenwerelden. In de Burgers’ Bush ruikt het zelfs echt naar de tropen. De vogels vliegen vrij rond en er is van alles te doen en te zien. Onze dochter vindt niks leuker dan net als ikzelf vroeger verstoppertje te spelen tussen alle verscholen paadjes. De oceaan is waar een geweldig aquarium vol haaien. Echt een plek waar je niet uitgekeken raakt.

Burgers' Zoo

Dan is er ook nog de indoorhal de woestijn en vrij recent is er ook nog een grote indoor speeltuin toegevoegd wat maakt dat dit echt een dierentuin is die je het hele jaar door, ongeacht het weer, kunt bezoeken.

Burgers' Zoo

Openluchtmuseum in Arnhem

Gelegen naast de dierentuin is een andere oude favoriet: het Openluchtmuseum. Jarenlang zonder kind was ik hier niet geweest, maar toen ik voor het eerst met mijn dochter ging was er bij binnenkomst gelijk herkenning. “O ja, de gebouwen uit Amsterdam waar je zo lekker kon klauteren en mensen die in verkleedkleding rond lopen.”

openluchtmuseum arnhem

De meeste gebouwen zijn heel rolstoeltoegankelijk en met de kinderwagen kon ik dan ook makkelijk binnen kijken. Hier staan meubeltjes uit vroegere tijden. Het viel me nu pas op hoe armoedig mensen eigenlijk woonden. Onze dochter reageerde alleen nauwelijks op wat ze te zien krijg. Pas toen er wat koeien en schapen in de wei stonden begon ze enthousiast te zwaaien en kletsen.

Een jaar later gingen we nog en keer terug en voor kinderen van 3 jaar is het echt veel leuker dan voor kinderen van twee jaar. Zoekt je iets voor de leeftijd check dan ook eens deze musea voor kinderen onder de 4 jaar.

openluchtmuseum arnhem tram

Wat het openluchtmuseum juist geschikt maakt met kinderen in de basisschoolleeftijd is dat die beter snappen waar ze allemaal naar kijken. Zeker het nieuwe binnen gedeelte waar allemaal interactieve elementen zijn. Zo moeten we een boot besturen en daarmee spullen kopen en verkopen in diverse Hanzesteden, terwijl we de piraten vermijden. We moeten heel hard rennen achter een hert aan. Bij een andere game moeten we bij voorwerpen juist weer raden of ze in een bepaald tijdperk “oud”, “nieuw” of “nog niet uitgevonden” waren, zoals een jojo in de Romeinse tijd.

Het binnen gedeelte maakt het openluchtmuseum ook een museum wat je het hele jaar door kunt bezoeken. Hoewel je het buitengedeelte natuurlijk het leukste is als de zon schijnt en je bijvoorbeeld lekker kunt lunchen bij de de ouderwetse poffertjeskraam aan het Zaanse plein.

openluchtmuseum kleuter

Op het Zaanse plein staan veel leuke fietsjes. Je kunt ook met een oude tram over het terrein maar met een kinderwagen is dat best veel gedoe. Op de kaart had ik gezien dat er ook nog een speeltuin en doolhof was. De speeltuin is leuk opgezet met veel verschillende dingen om te doen. Klauteren, schommelen en spelen met water. Ook hier weer niet heel geschikt voor peuters wel voor oudere kinderen.

Openluchtmuseum speeltuin arnhem

Op een doordeweekse dag is het openluchtmuseum vaak vrij rustig. In het weekend, de woensdag/vrijdagmiddag en in de vakantie organiseren ze vaak erg veel extra activiteiten voor kinderen zoals handboogschieten, broodjes bakken en het helpen verzorgen van de dieren in de stal. Lees hier ons uitgebreide blog over het Openluchtmuseum met kinderen.

Sonsbeekpark

Het Sonsbeekpark is al een oud park hartje Arnhem. Je kunt hier mooi wandelen en in de zomer is het vol met zonnende picknickende en voetballende Arnhemmers. Als je dus nog een plekje zoekt tijdens je bezoek aan Arnhem met kinderen om gewoon even rustig te spelen dan is dit het. Aan de rand van het park zit ook het Nationaal watermuseum.

Het Nationaal Watermuseum

Bij binnenkomst kan je meteen een iglo in met slapende ijsbeer, leuk! Verder blijkt het museum vooral uit veel filmpjes en digitale spelletjes te bestaan. Marcel en ik spelen nog een spel tegen elkaar waarbij je moet kiezen wie er eerst recht heeft op water… na 2 minuten vallen we bijna in slaap.

Nationaal Watermuseum

Er is een grote watertafel waar je allerlei dammen kunt bouwen en zo het water en de bootjes een route kunt laten varen. Mevrouwtje vond het het leukst om de bijbehorende zandzakjes hard in het water te gooien. Lekker spetteren! Het andere gedeelte dat in de smaak valt zijn de diverse rioolbuizen waar je verstoppertje in kunt spelen.

Nationaal Watermuseum

Na een uur staan we weer buiten. We hebben een museumjaarkaart, maar als je deze niet hebt is het museum echt wel prijzig voor wat het te bieden heeft. Wel worden er in de vakanties regelmatig extra activiteiten georganiseerd. Kijk op de website het Nederlands Watermuseum voor meer informatie.

Nationaal Watermuseum

Museum Arnhem

Museum Arnhem is een kunstmuseum, of museum Arnhem met kinderen leuk is hangt vooral af van welke tentoonstelling er te zien is. Een groot deel van het museum wordt gebruikt voor tijdelijke exposities. Ze hebben wel regelmatig thema’s die ook voor kinderen boeiend zijn, er is een kinderdirectie die meedenkt. Waarbij dan wel vooral gericht wordt op kinderen in de hogere klassen van de basisschool of op de middelbare school.

Tijdens ons bezoek was er bijvoorbeeld de mogelijkheid om zelf ook wat kunst te maken. Ook was er een tentoonstelling waar je niet alleen naar schilderijen keek maak kon reuken. Op basis van stellingen kon je hier makkelijker met elkaar in gesprek raken over wat je er te zien was. Sowieso vind onze dochter kunst eigenlijk altijd wel interessant om te bekijken.

Het museum heeft een mooie tuin, een restaurant en uitzicht over de rijn. Het museum ligt alleen een eindje uit het centrum.

museum Arnhem

Eusebius kerk met de lift

Ook een must-do met kinderen het uitzicht vanaf Eusebius-kerk in. Dat is nog eens luxe: ze hebben hier geen trappen maar gewoon een lift naar de top! Boven een fijn uitzicht over Arnhem.

Festivals in Arnhem

In Arnhem zijn veel festivals die leuk zijn voor het hele gezin. Zo gingen we bijvoorbeeld naar de activiteiten rondom Operation Market Garden. We lopen via een slingerroute door het centrum van Arnhem. Op diverse plekken waren straatartiesten bezig de laatste hand te leggen aan 3D straattekening, allemaal in het thema Market Garden.

Arnhem diverse

Er was ook een grote optocht met allemaal oude auto’s. We zijn er juist op het goede moment en zien de jeeps, tanks en EHBO-vrachtwagens voorbij trekken. Iedereen zwaait uitbundig en wij zwaaien met zijn drieën lekker terug. Ik ben niet echt een autoliefhebber maar dit zijn toch wel een aantal sfeervolle bakjes. Ik probeer me voor te stellen hoe mijn opa en oma zo’n intocht ervaren moeten hebben na 5 jaar bezetting. Dat moet echt indrukwekkend zijn geweest!

Arnhem diverse

Vanuit Arnhem ben je op zo op de Ginkelse heide tussen Arnhem en Ede. Hier zijn ook regelmatig activiteiten zoals parachutisten. Je kunt er ook gewoon erg mooi wandelen en dieren zien. In mijn blog over Ede met kinderen lees je bijvoorbeeld hoe we tijdens een wilkanseltocht heel veel edelherten zagen.

Wildkanseltocht

Het leukste festival voor kinderen in Arnhem is natuurlijk het sprookjesfestival. Tijdens dit festival lopen er allemaal sprookjesfiguren door de stad en zijn er optredens.

Kindvriendelijk hotel Arnhem

Voor een weekendje kan je betaalbaar overnachten in een familiekamer bij StayOkay Arnhem. Liever een hotel? Het aanbod van hotels met familiekamer in Arnhem is vrij beperkt. Holiday Inn Express Arnhem biedt wel ruime en moderne familiekamers in het centrum van de stad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.  

Meer tips nodig? Ga ook naar onze andere tips over de Veluwe met kinderen of lees ons blog over de Betuwe met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top