Home / Reisinformatie / Azie / Laos / Interview: 6 maanden Azië met gezin, over Laos met kids

Interview: 6 maanden Azië met gezin, over Laos met kids

Interview:  6 maanden Azië met gezin, over Laos met kids. Wij vinden het altijd erg leuk om reisverhalen te horen en lezen van andere reizende families. Maar wie zitten er nou achter het verhaal? En zouden wij zelf ook zo’n reis kunnen maken?

Deze keer Azië met peuter en kleuter. Daniel en zijn gezin zijn nog op reis en je kunt dus live meegenieten van de mooie verhalen via de site www.polarsteps.com/DanieldeJong. Ik zag een geweldig filmpje over Laos van dit gezin en vroeg ze daarom specifiek een aantal vragen over Laos met kids omdat dit geen hele gebruikelijke bestemming is voor gezinnen die naar Aziëgaan.

Maak kennis met de reizigers

Wij zijn Daniel (36) en Marjolein (31) en zijn samen met onze dochters Anna en Arwen op 14 januari 2017 vertrokken voor een reis in Zuid-Oost Azië voor 6,5 maanden. Na een paar dagen Kuala Lumpur, was Laos de echte start van onze reis. Na Laos reisden we door Thailand en Vietnam. Indonesië is het laatste land dat we gaan ontdekken.

laos met kids

Anna en Arwen zijn allebei op reis jarig. Anna wordt 5 en Arwen 3 jaar. Voordat we vertrokken uit Nederland is Anna 4 maanden naar school gegaan. We hebben tijdens de reis regelmatig contact met haar juf en klas. Dat is voor Anna erg leuk.Wij wonen in Vleuten. Daniël is docent Rechten op de Hogeschool Arnhem en Nijmegen. Marjolein is nu 7 jaar eigenaar van Young Inspiration, een bedrijf dat organisaties helpt jongeren te bereiken en betrekken.Toen we vroeger reisden en een gezin tegenkwamen, zeiden we altijd “dat willen wij later ook”! Nu komen we zelf backpackers tegen die deze wens uitspreken voor later. We voelen ons meer dan gelukkig én bevoorrecht dat wij nu met onze dochters deze reis kunnenmaken.

laos met kids
laos met kids

Laos is een heerlijk rustig land om door te reizen

Laos is een heerlijk rustig land om door te reizen. Er komen relatief weinig toeristen, het verkeer is rustig en het land is dunbevolkt. Bovendien was het met 25 graden gemiddeld lekker warm, maar voor ons nog niet te heet.Wij hebben allebei veel gereisd in Azië voor onze dochters kwamen. Laos was één van die landen waar wij nog niet geweest waren. Het stond altijd op ons wensenlijstje. In Laos is veel cultuur op te snuiven. De tempels, de vele monniken, koeien op de weg, de geurende markten en het prachtige natuurschoon zorgen voor veel vermaak voor ons én de meiden. Alleen even over straat wandelen of één van de vele markten bezoeken is al een hele belevenis. Daarbij wilden we per boot via de Mekong naar Thailand reizen. We zijn in Vientiane begonnen en uiteindelijk in Luang Prabang op de boot gestapt. Laos is een heerlijk land om onze reis te starten en in Aziatische sferen te raken.

laos met kids

Inenten en malariapillen 

Voor de reis zijn wij op vier momenten ingeënt. Alle vier hebben wij een heel scala aan prikken gekregen. Dit hoort een beetje bij verre reizen. Wij hebben er wel voor gekozen geen malariapillen te slikken. Het slikken van pillen vonden wij onhandig en het risico op bijwerkingen vonden wij te groot voor Anna en Arwen. De kans dat je iets oploopt is klein. Bovendien waren wij in het droge seizoen in Laos.

Door een lage luchtvochtigheid zijn er minder muggen. Een klamboe en een muggenspray helpen in onze ogen voldoende. Een goede keuze, want we zijn bijna geen mug tegengekomen.

Laos is een land in ontwikkeling. De gezondheidszorg is relatief beperkt, maar ontbreekt natuurlijk niet volledig. Tegenwoordig ben je bijna overal ter wereld zo op een plek waar je geholpen kunt worden, mocht er iets zijn. In de kleinste achteraf straatjes kan toch die fijne dokter zitten die je kan helpen. Ook in Laos.

laos met kids
laos met kids

Kindvriendelijke accommodatie in Laos, een uitdaging maar toch gelukt 

We hebben ongeveer een jaar genomen om beetje bij beetje deze reis voor te bereiden. De voorpret! We hebben veel gehad aan blogs van gezinnen die ons voorgingen, Tripadvisor en andere reisverslagen. Met je backpack op de gok ergens aankloppen leek ons niet echt rustgevend nu we met de meiden zijn. Daarom kozen we ervoor de route vast te leggen, maar ook te kiezen voor accommodaties waar we gratis konden annuleren, mochten onze plannen veranderen.

In Laos zijn heel weinig familieaccommodaties of kamers waar je met vier personen mag slapen. De kamers die je online snel vindt, zijn vaak heel duur. Goed zoeken loont! We zochten naar kleinschalige accommodaties met de ruimte voor ons om op één kamer te slapen. We hebben veel accommodaties van tevoren gemaild en verteld over onze reis. Er is altijd meer te regelen en te onderhandelen als je persoonlijk contact opneemt met de mensen achter de accommodaties.

Reizen met kinderen betekent voor ons dat je rustiger reist dan je met zijn tweeën zou doen. Door uitstapjes af te wisselen met ‘rustdagen’ bij je huisje, blijf je allemaal vrolijk. We kozen in het begin van de reis vaak voor plekken met een zwembadje. Heerlijk om af te koelen na een wandeling of trip, maar ook voldoende vermaak voor als je een dagje bij het huisje blijft.

laos met kids

Een van onze favoriete accommodaties in Laos is het Green View Resort in Tha Heua. Op 25 minuten van het populaire Vang Vieng staan vijf bungalows aan een prachtig meer. Ver weg van drukte kun je heerlijk relaxen in een wonderschone omgeving. De bungalows zijn klein en eigenlijk voor 2 personen. Voor één van de kinderen hadden ze een dun matrasje neergelegd.

De andere kon tussen ons in het grote bed slapen. Kano op het meer, speel in het zwembad, aanschouw het werk van lokale vissers, bezoek het knusse schooltje in het dorpje en maak zelf fruitsalades met fruit dat je koopt op de markt op 25 minuten lopen. Heerlijk voor een paar dagen. Iets vergelijkbaars is The Hillside Lodge op 12 kilometer van Luang Prabang. Ook hier waren we 4 nachten. Het heeft een zwembad en ligt prachtig gelegen in de bergen. Je kunt er kleine wandelingen maken met de kinderen en heerlijk tot rust komen. Hier hadden ze wel een familiebungalow.

laos met kids

Rijst en smoothies

Onze meiden hadden in Nederland al niet het meest gevarieerde eetpatroon. In de voorbereiding voor deze reis hebben we ze wel meer Aziatische gerechten leren eten. Eenmaal op reis werden rijst en fruit (smoothies) de basis van hun eetpatroon. Ze hebben kilo’s witte rijst gegeten! We bestellen in een restaurant vaak een apart bordje met komkommer en wortel. Of we kopen zelf groente op de markt. Zoete aardappel en nasi goreng is ook bij het kidsmenu gaan horen. Natuurlijk eten we ook pizza, patat en pannenkoeken, maar vaak genoeg verkiezen ze de rijst boven een vettere hap. In Laos kun je trouwens overal op straat gewoon stokbroodjes en croissantjes kopen. Daar zijn alle kinderen toch dol op?

laos met kids

Ons advies voor wie ook naar Laos met kids wil! 

Doe het! Voor kinderen is er zoveel moois te ontdekken. Heb je langer de tijd, reis dan vooral rustig. Als je meerdere dagen op een plek kunt zijn, heb je meer kans om rustig alles te ontdekken. Door met kinderen te reizen, heb je een hele goede reden om het rustiger aan te doen. Dat is in onze ogen een groot pluspunt. Door rustig te reizen krijg je de kans meer dingen écht te zien en te ervaren.Heb je niet zo lang de tijd, laat je dan ook niet tegenhouden. Laos kun je al in twee of drie weken doorreizen. Wij zouden dan zelf een paar plekken kiezen waar we een aantal dagen zouden verblijven. Niet racen, maar genieten van elkaar en Laos!

laos met kids

Alle foto’s in het artikel zijn eigendom van de familie. Heb jij met je gezin ook een mooie reis gemaakt en wil je dit graag delen met andere reizende ouders? Neem contact op met Gezin op Reis en wie weet staan jullie binnenkort in de interviewrubriek.

Lees ook onze andere blogs over Laos het met kinderen of andere interviews bijvoorbeeld Nepal in de kerstvakantie, een wereldreis met kinderen.

2 gedachten over “Interview: 6 maanden Azië met gezin, over Laos met kids”

  1. Wilders coenen

    Wij gaan tussen de herfstvakantie en nieuwjaar 2,5 maand daar naar toe met drie kinderen in dezelfde leeftijd. Ben benieuwd welke overnachting plekken jullie hebben gehad in Laos en Cambodja.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top