Home / Reisinformatie / Europa / Luxemburg / Remerschen natuurgebied, fijn zwemmeer en educatief bezoekerscentrum Biodiversum

Remerschen natuurgebied, fijn zwemmeer en educatief bezoekerscentrum Biodiversum

Ben je op zoek naar een mooie plek in de Luxemburgse natuur? Natuurlijk kun je gaan wandelen in het Mullerthal of genieten van het stuwmeer en natuurpark van de Boven Sûre. Maar wat dacht je van de moezelregio? In het puntje van Luxemburg vlakbij Schengen en het drielandenpunt van Frankrijk, Duitsland en Luxemburg is ook een natuurreservaat.

Je vindt er natuurreservaat Haff Remich met het boeiende Biodiversum bezoekerscentrum. Er zijn hier meerdere meren en waar een deel bedoeld is voor de natuur, is er ook ruimte voor recreatie. Op het fijne zwemmeer kun je kajakken of suppen en zelfs in duiken.

biodiversum

Natuurreservaat Haff Remich en het Biodiversum

De meren in dit deel van Luxemburg zijn het resultaat van zandopgravingen. Nu zijn ze een belangrijke plek voor vogels. Dat leren we in het Biodiversum, het gratis toegankelijke bezoekerscentrum van dit natuurreservaat.

Biodiversum

Een van buiten en van binnen bijzonder gebouw, dat door het rietdak goed opgaat in de omgeving. Tijdens dit bezoek aan Luxemburg is het weer nogal wisselvallig, dus we zijn ook blij dat we eerst binnen kunnen kijken voor we gaan wandelen. Hier zijn veel opgezette vogels en andere dieren te zien die hier leven. Er is ook aandacht voor een stukje geschiedenis. Dit deel van Luxemburg is al lang bewoond, zo is er aan een kant van het meer nog een Gallo-Romeins grafmonument te zien.

Biodiversum
Biodiversum

Een aantal opstellingen zijn ook echt leuk voor kinderen. Zo kunnen we zelf ervaren hoe verschillende insecten hun poten bewegen en staat er een grote zenuwspiraal. Wel werden we er bij binnenkomst nog even op gewezen dat kinderen vooral niet mogen rennen. Als onze dochter enthousiast in wat zitzakken springt die er liggen om te luisteren, krijgt ze in het Duits een snauw van een van de medewerkers.

Biodiversum

Rondom het meer zijn twee wandelroutes uitgezet: een van tweeëneenhalve kilometer en eentje van een kleine vijf kilometer. Je loopt overal op een zandpad en een paar vlonderpaden. Voor Luxemburg is zo’n groot watergebied natuurlijk uniek. Onze dochter is echter meer fan van de wandelingen in Luxemburg waar ze lekker kan klauteren door de rotsen. Die routes zijn niet buggyproof, dat is dit natuurgebied dan weer wel. We zien een grote karekiet, zwanen, ganzen, eenden, bosvogels en een dode mol.

Biodiversum
Biodiversum

Natuurbad Baggerweier 

Een mooi meer nodigt natuurlijk altijd uit tot zwemmen, zeker bij mooi weer. En dat kan hier ook in natuurbad Baggerweier. In 2020 is dit in beheer gekomen van een stichting en die zijn direct begonnen nieuwe faciliteiten aan te leggen. Er zijn nu twee meren. Een kleiner ondieper meer speciaal voor gezinnen met (jong) kinderen. Langs dit meer vind je fijne houten banken om je spullen op te leggen. Verder zijn hier ook een waterspeeltuin, grasvelden en een uitkijkpost voor een strandwacht.

Natuurbad Baggerweier

Het andere, grotere meer heeft een deel afgezet om te zwemmen. In dit meer wordt ook gedoken en kun je met je supboard of kano een stuk varen. Er is ook een toiletgebouw.

Natuurbad Baggerweier

Van mei tot half september is het zwemmeer dagelijks geopend. De rest van het jaar is het slim om eerst even de website te bekijken. Ook voor bijzondere activiteiten, zoals duiken of yoga aan het meer. Kinderen zijn gratis, volwassenen betalen een paar euro entree.

Natuurbad Baggerweier

Restaurant Le Chalet

Er zijn in Remerschen een drietal restaurants. Wij aten bij Le Chalet. Niet in het dorpje zelf, maar met uitzicht op het natuurbad en direct naast het Biodiversum. Een prettig restaurant waar je wel echt uit eten bent, maar waar ze ook een kindermenu hebben.

Le chalet

De menukaart bevat veel Italiaanse gerechten, maar bijvoorbeeld ook flammkuchen, een gerecht dat je misschien eerder associeert met de Franse Elzas, maar in Luxemburg behoorlijk ingeburgerd is. Wat je ook kiest, laat het gepaard gaan met een echte Luxemburgse specialiteit: wijn uit de Moezel. Dat smaakt toch net een tikkeltje lekkerder met uitzicht op de wijnvelden.

Le chalet

Overnachten in Remerschen

Er is maar één accommodatie op loopafstand van het meer: de jeugdherberg in Remerschen. Dit is een mix van een modern gebouw en een oud klooster. In het dorpje Remerschen kom je wel meer gebouwen tegen die ontworpen zijn door architectenbureau Valentiny. Tegenover de jeugdherberg zit de Valentiny foundation. Ook in Luxemburg stad en diverse andere plekken in Luxemburg, zoals in de wijk Belval, kom je gebouwen van hun hand tegen. Ik ben er wel van gecharmeerd!.

jeugdheberg Remerschen
jeugdheberg Remerschen

Jeugdherbergen in Luxemburg zijn overal het algemeen heel familievriendelijk. De jeugdherberg in Remerschen heeft prima familiekamers met twee stapelbeden, een douche en apart toilet. Het is allemaal vrij simpel, maar pluspunten voor het zitje in de kamer en dan ook nog het grote terras met nog meer zitmogelijkheden en uitzicht op het mooie landschap. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

jeugdheberg Remerschen

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Visit Luxembourg. Lees ook onze andere blogs over Luxemburg met kinderen.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top