Home / Nederland / Gelderland / Het mysterieuze Kabouterbos van Klarenbeek

Het mysterieuze Kabouterbos van Klarenbeek

Een kabouterbos vlak bij ons in de buurt. Eentje waar ik nog nooit van gehoord had? Ik kon het me bijna niet voorstellen en dus reden we er op zonnige winterdag heen. “Ik ben eigenlijk toch wel een beetje te oud voor kabouters”, zegt mijn zeven jaar oude dochter in de auto er naar toe. Tot we tussen de kabouters staan en ze samen met haar vriendinnetje enthousiast rondrent. “Oh kijk hoe schattig, een echt kabouterdorpje”.

kabouterbos klarenbeek

Kabouterbos van Klantenbeek

Dit is geen kabouterpad of kabouterbos zoals er zoveel zijn in Nederland. Deze zijn vaak van Staatsbosbeheer. Je leest er alles over in ons blog over kabouterpaden in Nederland. In plaats daarvan is het een verzameling van allerlei soorten (tuin) kabouters en houten deurtjes en meubels verspreid over een stukje van het Klarenbos.

kabouterbos klarenbeek

Om er te komen, parkeren we de auto op de gratis parkeerplaats bij station Klarenbeek. Dan het spoor oversteken en direct het bospad volgen naar links. Gelukkig hangt hier al snel een bordje in de boom met een wegwijzer naar de kabouters. Anders had ik me wel afgevraagd of we wel goed liepen. Na een paar honderd meter staan er wat huizen in het bos en hier start ook het bospad naar het kabouterbos.

kabouterbos klarenbeek

Volgens een bordje dat erbij staat, zijn hier de stadse kabouters neergestreken voor een rustig bestaan. Er staat een kistje om wat geld in te doneren voor het onderhoud. Wat we natuurlijk doen.

kabouterbos klarenbeek

Het kabouterbos is veel uitgebreider en leuker dan ik gedacht had. Klein kopje, kleine schotels en echte tafeltjes. Het bos is zelfs in kerstsfeer gebracht met mini kerstbomen voor de kabouters. Mijn dochter en haar vriendinnetje kijken ook hun ogen uit. Elke keer ontdekken we weer wat nieuws. “Wel kijken met je ogen”, zeg ik er nog maar even bij.

Lees vooral ook de grappige bordjes die bij verschillende kabouterwoningen en winkels staan. Op het eerst oog komt het soms wat rommelig over, maar daardoor heb je kans dat je juist grappig details mist. Zelfs de huidige pandemie komt aan bod.

kabouterbos klarenbeek

Helaas komt het schijnbaar regelmatig voor dat mensen kabouters kapot maken of meenemen, lees ik op de Facebookpagina van het kabouterbos. Super jammer natuurlijk. Zeker in een tijd als deze is het hartstikke fijn als je even wat leuks kunt doen in de buitenlucht met je gezin. Het kabouterbos van Klarenbeek is geen grote attractie, maar wel erg leuk. Wij hebben een half uur rond gekeken. Je kunt natuurlijk ook nog een korte wandeling maken door het Klarenbos. Het bospad loopt nog verder na de kabouters.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs met tips voor kindvriendelijke wandelingen in Nederland.

kabouterbos klarenbeek
kabouterbos klarenbeek
kabouterbos klarenbeek

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top