Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Kajakken over de Oker in Braunschweig
braunschweig bezienswaardigheden

Kajakken over de Oker in Braunschweig

De Duitsers noemen Braunschweig (Brunswijk) een kleine stad, maar met een kwart miljoen inwoners is het in onze ogen echt wel een flinke plaats. Toch is het nog niet zo bekend. Braunschweig ligt een uur ten oosten van Hannover en ongeveer 65 km vanaf het Harzgebergte en is dus heel makkelijk te combineren met een weekendje weg of een langere vakantie in Duitsland.

braunschweig bezienswaardigheden

In een regio met veel historische stadjes is het hier juist goed shoppen en maak je een mooie boottocht over de rivier de Oker. De stad heeft een grote populatie studenten en er zijn regelmatig evenementen. Ook heeft Braunschweig in de zomer haar eigen stadsstrand en in de winter natuurlijk een kerstmarkt.

Kajakken over de Oker

We peddelen over het water, het zonnetje schijnt. We halen een vrijgezellenfeestje in die op een biervlot aan het varen is. Marcel stopt met peddellen en laat mij het werk doen. Ze joelen en lachen: “je vrouw laten peddelen dan heb je het toch voor elkaar!” Ook onze dochter lacht. Ze zit voorin de kajak en zegt meerdere keren “ik kan lekker rondkijken en hoef niks te doen”. Wat een relaxt tochtje.

braunschweig bezienswaardigheden

We hebben een kajak opgehaald bij Okertour.  We mochten kiezen uit een kajak (tot drie personen) of een kano (ook voor grotere gezinnen). Dat is niet het enige wat ze verhuren, je hebt ook de mogelijk om het water te ontdekken per waterfiets.

braunschweig bezienswaardigheden

Of ook leuk; één van de verschillende vlotten naar keuze met bier, een kok of zoals we bij een vrouwelijke groep vrijgezellen zien, een high tea. Onderweg op de Oker komen we iedereen tegen en er wordt veel gezwaaid.

De Oker is een vrij rustige rivier die ontstaat in het Harzgebergte en een rondje maakt om de stad. Met twee uur zouden we helemaal rond kunnen kajakken, maar die tijd hebben we niet. In plaats daarvan kiezen we voor een korte route van een uur.

braunschweig bezienswaardigheden

Langs een groen stuk met enkele mooie huizen, veel bomen en eendjes op het water. Het is super fijn om in een weekend waarin we vooral steden bekijken, zoals Hannover en Hameln, midden in een stad actief in de natuur zijn.

braunschweig bezienswaardigheden

We brengen onze kajak weer terug en stappen nog een stukje op één van de motorboten. We varen nu door het burgerpark en laten ons afzetten bij de Okercabana. Braunschweig heeft een echt stadsstrand, hoewel je niet in de rivier mag zwemmen. Schoenen uit en blote voetjes in het zand dan maar!

Dit soort wit en cool zand zouden meer stadsstranden moeten hebben. De aankleding is ook helemaal top met veel verschillende zitjes in het zand, maar ook schaduw voor wie dat zoekt. Voor jonge kinderen is er een kleine speelhoek en onze dochter zien we dan ook pas terug wanneer we wat te eten voor haar hebben.

braunschweig bezienswaardigheden

Frietjes en worst, want hoewel er allerlei exotische drankjes en cocktails te krijgen zijn blijft het eten wel lekker makkelijk en bovenal Duits. Het is vroeg op de dag nog redelijk rustig maar we hebben ons laten vertellen dat het hier in de avonden flink druk kan zijn.

braunschweig bezienswaardigheden

Vanaf de Okercabana is het vijftien minuten terug lopen, vooral door het burgerpark, naar Okertours waar we de auto hebben staan. Vanaf daar gaan we de stad in.

Bezienswaardigheden Braunschweig

Braunschweig heeft veel industrie en dat was vroeger ook al zo waardoor het flink gebombardeerd is in de oorlog. De binnenstad kent dan ook vooral moderne gebouwen en er is een groot winkelgebied.

braunschweig bezienswaardigheden

Braunschweig is een stad waar je wat moeite voor moet doen om het te ontdekken. Het wordt ook vaak gecombineerd met het vlakbij gelegen Wolfenbüttel wat veel kleiner is en een hoge schattigheidsfactor heeft.

braunschweig bezienswaardigheden

De imposante Dom die boven de stad uitsteekt is nog wel bewaard gebleven. Net als het rondom de Dom gelegen plein, met enkele historische gebouwen. Hier zit ook het natuurhistorische museum met dinotentoonstelling. 

Andere musea in de stad zijn o.a. het slotmuseum, het kunstmuseum Herzog Anton Ulrich en het Landes museum. Waar naast de historische en archeologische tentoonstellingen ook een deel speciaal voor kinderen is, waar zij de wereld uit de zestiende eeuw kunnen ontdekken.

braunschweig bezienswaardigheden

Loop ook zeker een rondje door de wijk Magnieviertal, dit is de best bewaarde wijk in de stad. Met knusse straatjes vol kinderkopjes en veel terrasjes. Jammer genoeg is de wijk niet autovrij dus je moet wel op blijven letten, maar de kleine straatje zijn wel erg rustig. Hier staat mogelijk zelfs het oudste vakwerkhuis van Duitsland met inscriptie uit 1432.

braunschweig bezienswaardigheden

Hoewel er meer steden zijn die claimen dat hun huis echt de oudste is. Onze dochter heeft niet zoveel oog voor de vakwerkhuizen maar het Happy Rizi huis vinden kinderen ook erg leuk. Dit grappige huis met kleuren en plaatjes is een onverwachte moderne verrassing in de verder historische wijk.

braunschweig bezienswaardigheden
braunschweig bezienswaardigheden

We bezochten Braunschweig in samenwerking met de 9 cities, Hannover en Braunschweig tourisme. Bekijk deze websites voor meer tips in de omgeving zo is er aan de rand van de stad bijvoorbeeld ook nog de “ark van Noach” dierentuin. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top