Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wolfenbüttel, sfeervolle vakwerkstad met top kindermuseum

Wolfenbüttel, sfeervolle vakwerkstad met top kindermuseum

We liepen pas vijf minuten door Wolfenbüttel en waren toen al gecharmeerd van dit mooie Duitse stadje. Wat een leuk plaatsje met rustige straatjes en kleurige historische huizen. In dit blog vertel ik je meer over de stad en het toffe AHA Erlebenismuseum, een kindermuseum waar onze dochter zich uitstekend vermaak heeft.

Wolfenbüttel is kleiner dan de naburige steden Braunschweig en Wolfsburg, maar grotendeels onbeschadigd uit de oorlog gekomen. Je combineert in een weekend Wolfenbüttel prima met één van deze steden. Of ga, zoals wij al een paar keer hebben gedaan, een dag of vier naar dit deel van Duitsland met kinderen bijvoorbeeld tijdens één van de schoolvakanties.

Naar Hannover is het ongeveer een uur rijden, Werelderfgoedsteden Goslar en Hildesheim zijn nog dichterbij en ook het Harzgebergte is goed bereikbaar vanaf Wolfenbüttel.

Een wandeling door Wolfenbüttel

We lopen door Wolfenbüttel met gids Wolfgang die ons een kleine introductie geeft in de geschiedenis van de stad. Een van onze eerste stops in het kasteel van Wolfenbüttel. De opdracht die de architect mee kreeg was iets in de trant van “ik wil mijn eigen Versailles maar het mag niks kosten”. Dat is hartstikke goed gelukt.

Van buiten ziet het er prachtig uit en pas als onze gids erop wijst zien we dat een aantal ramen niet echt zijn maar erop geschilderd. Ook de zuilen aan de buitenkant zijn geschilderd hout en geen marmer. Achter de Versailles façade zit nog het oorspronkelijke kasteel. Tegenwoordig vinden hier vaak muziekevenementen plaats. Een aantal ruimtes zijn te bezoeken en ingericht als kasteelmuseum.

Wolfenbüttel bezienswaardigheden

Het internationaal meest bekende museum in Wolfenbüttel is de Herzog August Library. Hier is een uitgebreide collectie oude boeken te bekijken. De grootste publiekstrekker is het evangeliarium van Hendrik de Leeuw, deze is in 1983 in Londen voor 32,5 miljoen Duitse Mark aangekocht.

Wolfenbüttel bezienswaardigheden

Helaas hebben we niet de tijd voor dit museum, maar we hebben wel een goede reden om nog een keer terug te komen.

Wolfenbüttel bezienswaardigheden

Het bekendste bedrijf in Wolfenbüttel is het bedrijf waar Jägermeister geproduceerd wordt. Een drankje dat ik toch vooral associeer met wintersport, maar het is uitgevonden en wordt nog steeds gebrouwen in Wolfenbüttel. We nemen ons voor om die avond dan ook zeker een glaasje te drinken, maar we eten ons avondeten bij de l’ Oliveto Pizza e Pasta. Een uitstekende Italiaans restaurantje waar een glas wijn beter past dan een kruidendrankje.

Wolfenbüttel bezienswaardigheden

Op het moment van ons bezoek lag het plein voor het kasteel en het museum flink open. Er werden wat gebouwen gesloopt en de weg wordt aangepast, hierdoor moet het historische karakter van de stad straks nog beter zichtbaar zijn. De meeste mensen die hier wonen werken elders en doordeweeks is het dan ook een rustige plaatsje.

Wolfenbüttel bezienswaardigheden

Wolfenbüttel heeft veel vakwerkhuizen maar het is in tegenstelling tot veel andere plaatsen in deze regio geen middeleeuwse stad. De huizen komen uit de renaissance periode. Al die knusse ronde straatjes zijn heel fotogeniek en ik blijf fotograferen.

Wolfenbüttel bezienswaardigheden

Een bijzondere vermelding verdiend ‘klein Venetië’, een uitzichtpunt op de Oker. Het doet me meer denken aan Wissembourg in de Vogezen dan aan Venetië maar mooi is het zeker! De Oker komen we ook tegen in het grote stadspark van Wolfenbüttel, waar ook een leuke speeltuin zit voor onze dochter.

Wolfenbüttel bezienswaardigheden

AHA Erlebenismuseum

Na het centrum gezien te hebben, lopen we naar het AHA Erlebenismuseum. Een kindermuseum gelegen in een woonwijk net buiten het oude stadshart. We worden welkom geheten en krijgen uitleg over hoe het museum werkt.

Dat is heel simpel; er mag overal aangezeten en mee gespeeld worden. Het advies dat we krijgen is om maar gewoon te kijken wat onze dochter het leukste vindt. We laten haar gaan en als eerste ontdekt ze de klimwand met glijbaan, maar al snel komt ze uit bij de ruimte met knutselspullen en poppenhuis.

wolfnbuttel kindermuseum

Het kindermuseum in Wolfenbüttel heeft geen vaste collectie. Elk jaar in de winter gaan ze dicht er wordt er met de hulp van kinderen een nieuwe thema opgebouwd voor de rest van het jaar. Tijdens ons bezoek was het thema ‘900 jaar Wolfenbüttel’.

wolfnbuttel kindermuseum

Dat zien we ook echt terug, er is bijvoorbeeld een grote kaart van de stad waar kinderen zelf verschillende bekende huisjes in elkaar mogen zetten. In een andere hoek bouw je zelf een huisje met kartonnen stenen. Voor oudere kinderen zijn er in het Duits vertellingen en is er een hoek waar berekeningen gemaakt kunnen worden die nodig zijn bij het bouwen.

Ieder kind kan zijn eigen plekje zoeken en doen waar ze zin in hebben. Ook volwassen trouwens. Marcel bouwt een grote toren en ik ga bezig met een kleurplaat.

wolfnbuttel kindermuseum

Wat een toffe plek. Het is niet zozeer een museum in de traditionele zin van het woord maar echt een plek om lekker bezig te zijn en ook nog wat te leren. Ga je naar Wolfenbüttel met kinderen, dan moet je hier voldoende tijd voor uittrekken. We gaan weg met sluitingstijd maar hadden hier makkelijk een hele middag kunnen doorbrengen.

wolfnbuttel kindermuseum

Hotels in Wolfenbüttel

Wij sliepen in Wolfenbüttel in het youth hostel. Een prima optie voor gezinnen met simpele en schone kamers. We hebben een ruime vierpersoonskamer met twee stapelbedden en een eigen badkamer. Vanaf onze accommodatie lopen we door een klein parkje in een paar minuten naar het oude centrum. Bovendien kunnen we hier de auto gratis parkeren. Liever een hotel? Bekijk hier de verschillende hotels in Wolfenbüttel.

We bezochten Wolfenbüttel in samenwerking met de 9 cities, Hannover en Wolfenbüttel tourisme. Bekijk deze websites voor meer tips in de omgeving.  

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top