Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Wat te doen in Rostock van dierentuin tot historische ontdekkingen

Wat te doen in Rostock van dierentuin tot historische ontdekkingen

Misschien kijk je net als ik wel op de kaart van Duitsland en vraag je je vervolgens af “Wat zou er te doen zijn in Rostock?”. Deze stad heeft, ondanks dat het de hoofdstad is van de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern en er meer dan tweehonderdduizend mensen wonen, niet zo’n grote bekendheid bij ons Nederlanders. Ik zocht een plek om de rit vanuit Nederland naar het Duitse eiland Usedom op te breken en dat werd Rostock.

Ik kan je een dag in Rostock echt aanraden, zeker als gezin. Rostock heeft namelijk een geweldig leuke dierentuin die al diverse prijzen heeft gewonnen voor beste dierentuin in Europa in de categorie van 500.000 tot 1 miljoen bezoekers per jaar.

Rostock

Bezienswaardigheden Rostock

Dierentuin Rostock

De dierentuin van Rostock is wat mij betreft echt een must-see of je nou Rostock met kinderen bezoekt of met zijn tweetjes gaat.

Tijdens ons bezoek aan Rostock hadden we helaas geen geluk met het weer. Gelukkig is dat in de dierentuin van Rostock geen probleem. We lopen naar het Darwineum, een groot overdekt gedeelte. Het leuke is dat we hier eerst beginnen met wat uitleg over Darwin en de evolutietheorie terwijl er heel toepasselijk enkele Galapagos schildpadden rondkruipen in hun verblijf.

Daarna lopen we de grote tropenhal in. “Mama kijk wat een schattige baby”, “Hahaha die aap is grappig”, mijn dochter is niet meer weg te slaan bij de gorilla’s.

Rostock dierentuin
Rostock dierentuin

De aapjes zijn super leuk om naar te kijken. Van de harige en enorme Orang Oetangs tot de supersnelle Gibbons. Maar er is hier nog veel meer te zien. Zo is er ook nog een heel gedeelte met insecten en vissen en komen we aan het einde nog een tentoonstelling tegen over culturele evolutie waar je net als in een wetenschapsmuseum diverse testjes kunt doen. Dit soort opstellingen maakt deze dierentuin wel echt uniek.

Rostock dierentuin
Rostock dierentuin
Rostock dierentuin

We verlaten het Darwineum en gaan naar buiten waar het nu net wat droger is. We komen langs een hele leuke speeltuin met een Vikingen thema en even later komen we weer langs een hele leuke speeltuin met een piratenboot en even later langs een waterspeeltuin. De dierentuin in Rostock blinkt echt uit in gave klim en klauter speeltuinen voor kinderen. Bovendien vind ik het wel fijn dat er niet een hele grote speeltuin is maar dat je elke keer langs wat leukst komt.

Rostock dierentuin
Rostock dierentuin

Ook erg leuk voor kleine kinderen is de kinderboerderij met geitjes en lama’s. Je kunt wat voer kopen en de lama likt dat dan van je hand af.

Rostock dierentuin
Rostock dierentuin
Rostock dierentuin

Ik heb mij duidelijk een beetje verkeken op de grootte van deze dierentuin. De Rostock Zoo is de grootste dierentuin aan de Duitse Oostzeekust en er wonen meer dan 4000 dieren en meer dan 400 soorten. Je kunt makkelijk de hele dag doorbrengen in de dierentuin zeker wanneer je Rostock met kids bezoekt. Ik wil alleen toch nog wat van het oude centrum van de Hanzestad Rostock zien.

Het oude deel van de dierentuin en het moderne deel zijn van elkaar gescheiden door een voetgangerstunnel onder een doorgaande weg door. Ik spreek met mijn dochter af hier nog wel even heen te gaan maar dat we kiezen welke dieren we echt heel graag willen zien. Dat worden onder andere de ijsberen. Die hebben een heel modern verblijf waar je de dieren zowel boven als onder water kunt zien.

Rostock zoo
Rostock dierentuin

Ook het oudere deel van de dierentuin is duidelijk aangepast aan de eisen van nu. De dieren hebben ook hier echt alle ruimte. Een bosrijke omgeving, met honderd jaar oude bomen en veel bloemenperken maakt de hele parkachtige uitstraling af.

Hierdoor voelt het in de dierentuin van Rostock ook niet te druk ondanks dat we toch zien dat de parkeerplaats heel vol is. Kortom, echt een leuke activiteit om te ondernemen in Rostock met kinderen of zonder kinderen. Voor openingstijden en entreeprijzen bekijk de website.

Rostock zoo
Rostock zoo

Oude Hanzestad Rostock

Na de dierentuin rijden we naar het centrum van Rostock. Rostock is net als diverse andere steden in Duitsland zoals Lübeck, Braunschweig, Hameln en Goslar een Hanzestad. De stad is alleen wel flink gebombardeerd in de oorlog, dus het is een mix van oud en nieuw. De stad is uitgestrekt en het deel aan de zee staat bekend onder de naam Warnemünde. Ooit een eigen dorpje, nu een stadsdeel. Wij kiezen echter voor een bezoek aan de zogenaamde Altstadt, het deel binnen de historische stadsmuren.

Rostock bezienswaardigheden
Rostock

Voor dat we aan een wandeling door de oude stad kunnen beginnen, moeten we alleen eerst een parkeerplek vinden en dat blijkt super lastig. De grote parkeerplaats aan de rivier de Stadthafen waar normaal gesproken plek is voor 400 auto’s is dicht vanwege werkzaamheden. Na een half uur zoeken hebben we eindelijk een plekje gevonden, maar het is dan inmiddels alweer begonnen te stortregenen. Geen enkele stad zie er dan op haar best uit maar toch is er echt wel te zien dat er mooie charmante huizen staan.

Rostock
Rostock

We duiken de Marienkirche in, de grootste en belangrijkste kerk van de stad. Het is een van de meest bezochte bezienswaardigheden in Rostock, vooral vanwege het bijzondere astronomische uurwerk. Deze stamt nog uit 1472 en is super getailleerd. Ook leuk om te zien wanneer je in Rocstock met kinderen bent, mijn dochter herkent de sterrenbeelden. Ook het orgel van de kerk is echt een blikvanger.

Rostock marienkirche bezienswaardigheden
Rostock marienkirche bezienswaardigheden
Rostock marienkirche bezienswaardigheden

Na nog even snel wat te snacken gehaald te hebben voor in de auto zit onze tijd in Rostock erop. Wij rijden door naar het eiland Usedom. Wat mij betreft niet alleen een prima stad voor wie op doorreis is in Duitsland maar de dierentuin is zo gaaf dat je het ook bewust mee kunt nemen in het plannen van je vakantie in Duitsland met kinderen.

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met NOVASOL, het Duits Verkeersbureau en de regio Mecklenburg-Vorpommern. Zoals je van ons gewend bent, delen we altijd eerlijk onze eigen mening en ervaringen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top