Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Havenstad Hamburg met kinderen

Havenstad Hamburg met kinderen

Benieuwd wat te doen in Hamburg met kinderen? Wij deden een citytrip Hamburg met onze dochter en geven je graag ideeën om optimaal te genieten van je weekend Hamburg.

Hamburg is een hele volwassen stad. Het heeft alle voorzieningen, het is er groen, er is elke dag wel wat te doen zoals concerten in het Elbphilharmonie maar je kunt op zondagochtend ook gewoon nog dansen op de vismarkt.

Je kunt naar het stadsstrand, er is een indrukwekkende haven, stappen in St. Pauli, uit eten van bratwurst tot haute cuisine en ook natuur is er genoeg te vinden binnen de grenzen van de Bundesland Hamburg.  Ik zou Hamburg niet een typische kindvriendelijke stad noemen, maar er is meer dan genoeg te doen om een weekendje weg met het gezin te vullen.

Er is drie maanden per jaar kermis, vooral voor jongetjes is er veel stoers zoals de haven en het Autoprototype-museum en je kunt uren doorbrengen in het Minitaturwunderland. Er zijn brede stoepen en overal liften en het is dus ook een buggyvriendelijke stad.

Bezienswaardigheden Hamburg met kinderen

We wisten dat onze drie dagen niet voldoende zouden zijn voor alles wat er te doen is in Hamburg met kinderen. Daarom dat we vooral naar de bezienswaardigheden zijn gegaan die je elders niet tegen komt en wij bijvoorbeeld niet de dierentuin in Hamburg bezochten.

DOM Hamburg, drie maanden per jaar kermis

De DOM Hamburg is niet zoals je zou denken een kerk, maar een kermis. Drie keer per jaar, in het voorjaar, in de zomer en voor de kerstmarkten beginnen, strijkt de DOM voor 4 weken neer in Hamburg, Er is een speciaal festivalterrein aan de rand van het centrum naast het voetbalstadion.

dom hamburg

Wij zijn geen fervent kermisgangers maar als het er dan toch is, nemen we graag even een kijkje. Bovendien, welk kind maak je niet blij met een ritje in een treintje of een van de andere attracties?

dom hamburg

Onze dochter voelde zich superstoer in de achtbaan en met een broodje bratwurst en met biertje gingen we helemaal mee in deze Hamburgse traditie. Blikvanger van de DOM is het enorme reuzenrad. Vanaf de top heb je een gaaf uitzicht over de hele stad.

dom hamburg

Mocht je Hamburg niet tijdens de DOM bezoeken dan is er een tweetal kerktorens welke ook een goed uitzicht geven. De Sint Nicholas met lift of de Sint Michael met meer dan 500 treden, maar wel het voordeel dat het een stuk rustiger is.

dom hamburg

Planten un Blomen Hamburg een mooi park met tropische tuin

Het wordt het groene hart van Hamburg genoemd en met 47 km2 is Planten un Blomen ook een erg uitgestrekt park waar je om alles te zien zo 2 a 3 uur bezig bent. De groene ring die langs een deel van de oude binnenstad loopt, is een overblijfsel van de oude stadsmuren.

planten und bomen hamburg

Het park bestaat uit verschillende gedeelten. Zo is er de grootste Japanse tuin van Europa en een rozentuin. Wij kozen ervoor om een wandeling te maken door het recreatieve gedeelte maar niet voordat we de kassen in gedoken waren voor wat warmte. In het tropenhaus zijn verschillende regio’s van de wereld vertegenwoordigd. Vooral het gedeelte met vleesetende planten viel in de smaak bij vader en dochter.

planten und bomen hamburg

Eenmaal buiten was er een zonnetje doorgebroken waar we eerder op de dag nog in een hagelbui terecht kwamen. Hoewel het wisselvallige weer dus anders deed geloven was het volgens de bloemen en planten in het park Planten un Blomen echt volop lente.

planten und bomen hamburg

De kleuren knallen ons tegemoet en op verschillende plekken staan er relaxte stoelen en lekkere bankjes. In de zomermaanden zit het park ongetwijfeld helemaal vol met Hamburgers (de inwoners van de stad, niet de broodjes) maar nu is het erg rustig. Op een klein paadje zien we zelf meerdere eekhoorns zo langs de kant van het pad.

planten und bomen hamburg

Uiteraard nemen we ook even de tijd om bij een van de twee grote speeltuinen in het park Planten un Blomen te spelen. Mocht je Hamburg bezoeken tussen mei en september dan zijn er ’s avonds verlichte fonteinen te zien in het park. Andere kindvriendelijke attracties in het park zijn een mini-golf baan, trampolines en schaatsbaan die in de zomer dienst doet als skeelerbaan.

v

Ga je een weekendje naar Hamburg met kinderen en ben je op zoek naar een speeltuin? Ook andere grotere parken zoals het Lohsepark hebben meerdere speeltuinen.

Centrum van Hamburg

De binnenstad van Hamburg is er om geld te verdienen en om geld uit te geven. Alle grote winkelketens zijn vertegenwoordigd en daarnaast vind je er veel bankkantoren en rederijen. In de binnenstad wonen nauwelijks mensen en dit komt doordat Hamburg een geplande stad is.

weekend hamburg

De verschillende kerken zijn wel echt oud, maar de meeste andere gebouwen stammen uit de periode rond 1900. Bedacht op de tekentafel door wat toen de elite van Hamburg was. De kleine 3% van de inwoners van de stad die stemrecht hadden, hadden iets dat je alleen kreeg als je een bepaalde minimum hoeveelheid aan belastingen afdroeg.

weekend hamburg

Hamburg werd in de 2e Wereldoorlog flink gebombardeerd, maar het huidige oude centrum bleef grotendeels gespaard. Dit maakt het een bijzonder voorbeeld van de Duitse stedenbouw uit die periode.

weekend hamburg

Je ziet dit heel mooi wanneer je vanaf de Alster over het water heen kijkt. De omringende gebouwen hebben allemaal dezelfde stijl.  Neem ook een kijkje in het Rathuis (met rondleiding of gratis te bezoeken binnenplaats) om de luxe van de tijd te voelen.

Speicherstadt, pakhuizenstad

Hamburg heeft een vermelding op de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de Speicherstadt. Wanneer je een weekendje Hamburg bezoekt, mag je deze wijk dan ook niet missen. Straat na straat van pakhuizen met daartussen water.

Speicherstadt

Ooit gebouwd als opslagplek voor alle goederen die vanuit Hamburg verder doorgevoerd, werden maar al lang niet meer als zodanig in gebruik. De Speicherstadt heeft de laatste jaren een nieuwe impuls gekregen en de voormalig pakhuizen worden gerestaureerd en zijn nu woningen en kantoren. Dit is ook het gedeelte van de stad waar je, wanneer je Hamburg met kinderen bezoekt, de meeste attracties kunt vinden.

Speicherstadt

Miniaturwunderland

Niet te missen voor iedereen die Hamburg met kinderen bezoekt is het Miniaturwunderland. Maar wees gewaarschuwd: wachttijden lopen tijdens schoolvakanties en op feestdagen op tot 90 minuten dus koop je kaartjes (tijdslot) van te voren online. Reken ook op ellebogenwerk en neem de tijd.

miniaturwunderland

Om Miniaturwunderland een modelspoorbaan te noemen is te beperkt. Jazeker, het is een modelspoorbaan, de grootste zelfs te wereld, maar het zijn niet de treinen die het meest in het oog springen. Dat is het enorme niveau van detail. Overal is wel wat te zien, een kantoorgebouw is niet zomaar een kantoor, maar er zit dan ook echt een klein poppetje op zijn laptop te tikken.

miniaturwunderland hamburg

Er zijn genoeg knopjes voor kinderen om op te drukken. Druk op de knop en kijk wat er voor je neus gebeurt zoals het lanceren van een racket vanaf een mini Cape Canaveral. De verlichting in de zaal past zich ook langzaam aan. Van dag naar avond en van nacht naar ochtend. Alle lampjes gaan me en het panorama verandert voor je neus.

Het is onmogelijk om alles in één bezoek te zien, en het mooie is dat er continu nieuwe werelden en scènes worden toegevoegd. Miniaturwunderland blijft zich ontwikkelen en verrassen, waardoor het een must-see attractie blijft voor iedereen die Hamburg met kinderen bezoekt.

Lees ook ons uitgebreide blog over Miniaturwunderland.

Maritiem museum Hamburg

Het Maritiem museum in Hamburg is gevestigd in één van de oude pakhuizen. Het is een enorm gebouw met 10 verdiepingen aan tentoonstellingen. Niet alles is even interessant met kinderen en zoals wij het deden, aan het einde van de dag met een al moe kind bezoeken, is niet zo handig.

Op de 2e verdieping vond ze een piratenhol en in plaats van verder kijken bleef ze liever daar chillen en een van de boeken lezen die daar liggen over piraten.

Maritiem museum Hamburg

Naast piraten komt nog veel meer van de maritieme geschiedenis aan bod. Zelfs mijn favoriete avonturier Thor Heyerdahl heeft nog een quote op de muur en er is bijvoorbeeld ook een rietbootje te zien zoals al duizenden jaren wordt gebruikt in Peru. Op een aantal plekken kunnen kinderen ook echt zelf wat doen.

Maritiem museum Hamburg

Zoals met vlaggetjes elkaar boodschappen doorseinen. Maar wat mij betreft zou er meer gebruik gemaakt kunnen worden van moderne technologieën om het interactiever te maken voor kinderen. Het is voornamelijk heel uitgebreid maar veel dingen zoals de verdiepingen met oude wereldkaarten zijn vooral leuk voor de liefhebber.

Maritiem museum Hamburg

Bij het gedeelte over de diepzee zijn er ook een aantal bijzondere vissen in pot. Zoals een enge vis met enorme tanden die onze dochter gelijk herkende uit “Finding Nemo”. Ook de gele unmanned onderzeeër roept film herinneringen op, aan Titanic in dit geval. Mis ook niet de 10e verdieping vol vitrinekasten met duizenden miniatuur bootjes. Je vraagt je toch af wat iemand moet bezielen om dit allemaal te maken.

Elbphilharmonie

Trots van Hamburg en pas geopend in 2017 is het Elbphilharmonie, oftewel het concertgebouw. Dit gebouw heeft de skyline van Hamburg getransformeerd en op veel verschillende plekken zie je het glanzende en golvende dak uitsteken boven de daken.

Elbphilharmonie

Ook als je geen concert gaat bijwonen, kun je dit gebouw bezoeken.  Rijen zijn lang dus reserveer je kaarten online.

Elbphilharmonie

Een bijzondere roltrap met bocht brengt je naar de 8e verdieping. Hier kun je een wandeling rondom het gebouw maken en heb je aan alle kanten uitzicht over de stad. Het meest spectaculair voor kinderen is natuurlijk als er net een enorm containerschip voorbij komt varen.

Elbphilharmonie
Elbphilharmonie

 Museum of Illusions

Hamburg heeft een museum of Illusions. Wij bezochten dit museum al op op verschillende plekken in de wereld. Waar je ook bent 90% van de tentoonstelling is hetzelfde. Toffe illusies en genoeg opties om grappige foto’s te maken. Elke keer een hit bij onze dochter! 

Wenen met kinderen museum van illusies

Museum Prototyp

Tijdens ons eerste bezoek aan Hamburg hadden we hier geen tijd meer voor, maar tijdens een 2e bezoek aan de stad wel.

hamburg prototyp museum

Ben je gek op bijzondere, snelle en/dure auto’s, dan moet je echt naar museum Prototyp gaan. Hier staan exclusieve Ferrari’s naast bijzondere historische auto’s. Het is veel kijken en aanraken is verboden, wat vast voor veel enthousiaste kindjes een uitdaging is.

hamburg prototyp museum

Gelukkig zijn er ook enkel dingen te doen voor gezinnen. Zo is er een auto waarin je kunt racen. Daarnaast zijn er diverse displays waarop je quizzen kunt maken. Er is ook een kinderquiz in het Duits, een simpele voor jonge kinderen met vragen zoals “Waar hoort de motor van een auto?” en dan moet je een auto in elkaar puzzelen en een moeilijkere voor oudere kinderen. Het museum bestaat uit drie verdiepingen maar de onderste is vrij leeg.

Overige tips voor Hamburg met kinderen

Ook in dit deel van de stad Chilehaus en een specerijen museum. Mocht je meer tijd hebben in Hamburg, dan kun je hier een kijkje nemen.

Boottocht Hamburg Haven

De haven van Hamburg van dichtbij zien, dat kan met een van de boottochten door de haven. Je vaart hierbij ook een stukje door de stad. Hamburg is een stad met een groot hoogteverschil en op sommige momenten staat het water te laag of te hoog voor de boot om te varen.

Boottocht Hamburg Haven

Daarom is het altijd handig de actuele informatie te checken. Een boottocht rond zonsondergang is wel echt een aanrader. Heen met supermooi licht en op de terug weg de verlichte stad.

Chocoversum Hamburg

Wij houden van chocolade en onze dochter ook. In een paasweekend waarin we toch al een overdosis chocolade kregen, past een bezoek aan het Chocoversum natuurlijk heel goed in ons weekendje Hamburg. Dit museum bevindt zich niet in de Speicherstadt, maar net erbuiten.

Je kunt dit kindvriendelijke museum in Hamburg alleen bezoeken met rondleiding. Dit is een paar keer per dag ook mogelijk in het Engels maar wij sloten aan bij de Duitse versie. Jammer genoeg is er geen Nederlandse optie.

Chocoversum

Het eerste deel begint met wat uitleg over de cacaoboon, maar als snel komen we bij het hoogtepunt van de tour: het maken van je eigen chocoladereep. Let wel even op dat voor kinderen die nog gratis mee mogen je ook geen reep krijgt, deze kun je bijkopen voor 4,50 euro.

Marcel doneerde zijn reep echter aan onze dochter en die was lekker bezig om die van haar te versieren met m&m’s en gummi-beertjes. Daarna gaan de repen in de koeling en aan het einde van de 90min tour krijg je die mee naar huis.

Chocoversum

Geen zorgen dat je wat betreft chocolade wat tekort gaat komen, want er zijn nog verschillende punten waar je chocolade in verschillende stadia van het verwerkingsproces te proeven krijgt. Van de bittere boon tot het eindresultaat zoals wij het kennen. 

Een leuk museum, wel iets aan de dure kant. Bovendien ook open op maandag wanneer veel andere musea dicht zijn. Zo stonden we voor niks voor de deur van het Volksheidkundig Museum.

Chocoversum

Hamburger vismarkt en de U-434

Een begrip in Hamburg is de vismarkt. Elke zondag van 5:00 tot 9:30 maar die eindtijd wordt niet strak aangehouden en sowieso kun je tot 12:00 dansen in de oude vishallen. Hier spelen afwisselend een rock- en pop coverband bekende klassiekers.

De ene helft van de bezoekers is de dag net begonnen, de andere helft heeft een nachtje doorgetrokken. Toch heerst er een gemoedelijk sfeertje en we waren zeker niet de enige met een kindje hier.

vismarkt hamburg

Naast de vismarkt ligt de U-434 een Russische onderzeeër die nu te bezoeken is. Alle tactische apparatuur is eruit gehaald en je kunt dus alleen de algemene ruimtes zien, zoals de slaapplekken en wc’s.

Hamburger stadsstrand en museumhaven

Wat kun je doen in Hamburg? Naar het strand is vast niet direct waar je aan denkt. Maar Hamburg heeft aan de Elbe rivier een gezellig stukje strand aangelegd. Kinderen kunnen hier lekker in het zand spelen.

stadstrand hamburg

Het is grappig te zien hoe groot de aantrekkingskracht van zand toch is, zelf als het zoals tijdens ons bezoek erg winderig is. Langs het stadsstrand zijn verschillende cafeetjes en barretjes. Met mooi weer is dit vast een hartstikke fijn plek om te relaxen en de grote containerschepen voorbij te zien komen.

stadstrand hamburg

Naast het stadsstrand ligt de museumhaven. Een verzameling van oude boten die voor een klein bedrag van binnen te bekijken zijn.

museumhaven hamburg

Het openbaar vervoer in Hamburg

We hadden besloten de trein te nemen naar Hamburg in plaats van wat we meestal doen als we naar Duitsland gaan met de auto. Een relaxt begin van ons weekend Hamburg, zeker voor Marcel die anders auto moet rijden. Hamburg heeft een goede treinverbinding met Nederland en als je op tijd boekt, kun je al voor 29 euro enkele reis naar Hamburg.

weekendje hamburg

Kinderen tot 15 jaar zijn gratis (check hier de actuele prijzen en treintijden). Ik kon nog wat werken en we speelden het kaartspel UNO. Eenmaal aangekomen in Hamburg ondervonden we al direct hoe uitgestrekt deze stad is. Hamburg is de 2e grootste stad van Duitsland en er wonen ruim meer dan een miljoen mensen.

Toch voelt de wijk waar ons appartementje zich bevindt als ruim en groen. Dankzij de bus en metro verbinding zijn we binnen 30 minuten in het centrum.

weekendje hamburg

Het openbaar vervoer in Hamburg is uitstekend geregeld. Je hebt de U-baan en de S-baan die beide deels ondergronds rijden. Daarnaast is er een uitgebreid busnetwerk. Tenslotte zijn er nog de ferries over de Elbe rivier.

Je kunt in Hamburg een rondvaartboot maken, bijvoorbeeld door de haven of juist door de binnenstad. Veel goedkoper is het om de ferry te nemen en die geeft je een net zo mooi uitzicht vanaf het water van de Elbe rivier over de havens en de skyline van Hamburg.

citytrip hamburg

Wij hadden een Hamburg Card en hiermee is het openbaar vervoer gratis. De kaart is niet duur en je hebt het er dan ook zo uit. Bovendien krijg je nog korting bij een aantal bezienswaardigheden in Hamburg.

Kindvriendelijk overnachten in Hamburg

Op zoek naar een leuk hotel in Hamburg. Een ding waar ik zeker op zou letten, is dat je geen hotel kiest in de wijk St. Pauli. Dit is de uitgaansbuurt van de stad en hier wil je niet verblijven met je kinderen.

Appartello hamburg

Wij sliepen tijdens ons eerste bezoek aan Hamburg in Appartello smart time living. Een hotel met ruime appartementen in plaats van reguliere kamers. We hadden een eigen slaapkamer met badkamer en in de ruime woonkamer was de bank gedeeltelijk omgetoverd tot bed.

Ideaal voor onze dochter en er zijn ook opties voor 4 personen. Er is daarnaast een werkplek en een keuken waar je zelf zou kunnen koken.

Appartello hamburg

Het appartement was volledig ingericht en van alle gemakken voorzien. Je kunt dus zelf ontbijten, maar ook kiezen voor het ontbijtbuffet wat elke ochtend klaar staat in de gezellige “woonkamer”. Een vers ontbijt met ruim voldoende afwisseling.

Appartello hamburg

Ook is hier een speelhoek voor kinderen en het vriendelijke personeel bracht nog extra kleurplaten voor onze dochter.

Appartello hamburg

Appartello bevindt zich buiten het centrum en is ongeveer 30 minuten met de metro en de bus vanaf het centraal station. Een rustig en groen gedeelte van Hamburg. Bekijk hier de actuele prijzen van Appartello.

De 2e keer in Hamburg verbleven we in het Scandic Hamburg Emporio. Een superfijn hotel met ruime kamers en grote bedden. Helemaal relaxt zijn de superior familiekamers op de 8e verdieping.

hamburg met kids hotel

Hierbij krijg je gratis gebruik van de minibar en toegang tot de “huiskamer”. Een aparte ruimte op je eigen verdieping. De hele dag door kan je hier wat drinken en  in de middag staan er hapjes en snacks en in de avond kan je er gratis de soep van de dag met wat brood eten.

hamburg met kids hotel

Zoek je een wat goedkopere optie? Het Michaelis Hof is ook gelegen in het centrum. Of ga voor het Jufa Hotel in de wijk Hafencity. Dit hotel heeft zowel buiten als binnen een gave speeltuin in het haventhema. Beide opties zijn goede kindvriendelijke hotels in Hamburg met familiekamer.

kindvriendelijk hotel hamburg

Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen zoals:

Gezinopreis bezocht Hamburg in samenwerking met Hamburg Toerisme en Germany Travel, die ons o.a. voorzag van een Hamburg kaart. Een aantal attracties zoals het Chocoversum bezochten we zelfstandig. Zoals je gewend bent gaan we alleen samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven.

Dit blog verscheen voor het eerst in 2017.  Dit blog is geüpdatet in 2019 naar aanleiding van ons laatste bezoek aan Hamburg.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top