Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Overnachtingshotel in Duitsland, stopover tips met familiekamer!

Overnachtingshotel in Duitsland, stopover tips met familiekamer!

Ben je op zoek naar een bestemming of hotel om te overnachten onderweg door Duitsland? Bijvoorbeeld wanneer je onderweg bent naar Oostenrijk, Zwitserland, Italië, Kroatië, Slovenië of Denemarken? Wij doen dat eigenlijk elke skivakantie en ook tijdens andere vakanties in de lente, zomer en herfst hebben we regelmatig bij een overnachtingshotel in Duitsland geslapen.

Wij vinden dit handig, omdat we dan voor de files uit kunnen rijden. We vertrekken dan direct na school en na een nachtje slaap gaan we weer vroeg op pad. Dan heb je vaak zelfs nog een extra ski-dag. Ook ben ik persoonlijk geen fan van ’s nachts doorrijden, liever komen we uitgerust aan op de bestemming.

Davos

Enkele favoriete overnachtingshotels in Duitsland

Hieronder staan vier overnachtingshotels in Duitsland. Voor als je gewoon even snel wat wil boeken zonder poespas.

 1. Euro Hotel Wertheim – half uur voor Würzburg langs de A3 (490 km van Utrecht)
 2. Ibis budget Ingolstadt Lenting – lekker goedkoop, let op: 3-persoonskamers (A9, 710km van Utrecht)
 3. B&B Hotel Karlsruhe – Karlsruhe, naast de snelweg, betaalbaar en gratis parkeren (A5, 520km van Utrecht)
 4. Hotel Leipheim Süd – tussen Karslruhe en München, goedkoop en goed (A8, 695km van Utrecht)
Overnachtingshotel

Waar letten we op bij een hotel onderweg in Duitsland?

Wanneer we op zoek gaan naar een stopover hotel in Duitsland dan hebben we verschillende criteria:

 • We willen het liefst goedkoop overnachten in Duitsland.
 • Een familiekamer of een bed dat bijgeplaatst kan worden is een must.
 • Het moet aan, of vlakbij, de snelweg zijn.
 • Een 24-uurs receptie.
 • Schoon en netjes.
 • Voldoende parkeerplekken (bij voorkeur gratis).
 • Restaurant aanwezig voor het avondeten of ontbijt is geen must. Wel iets om bij het boeken op te letten, zodat we anders tijdens stoppen langs de snelweg en zelf ook broodjes in de auto hebben voor het ontbijt.

Soms kiezen we trouwens ook voor een kindvriendelijke tussenstop in Duitsland bij een hotel dat juist wel wat extra’s heeft, zoals een zwembad of indoorspeeltuin. Zeker als we weten dat we er rond etenstijd aankomen en onze dochter dan lekker de hele avond nog kan spelen.

Ik heb een overzicht voor je gemaakt voor als je onderweg naar Oostenrijk, Italië of Zwitserland wil overnachten in Duitsland.

Overnachtinshotel

Overnachtingshotel richting Zwitserland en Italië

Ben je onderweg naar Zwitserland of Italië, dan is de kans groot dat je via de A5 rijdt over Frankfurt en bij Basel Zwitserland in. Al kan het afhankelijk van je eindbestemming en het verkeer op de route soms handiger uitpakken om bij Karlsruhe af te slaan en dan via 8 en de 81 de grens over te gaan bij Schafhaussen.

Wil je een meerdaagse tussenstop maken op deze route? Het Zwarte Woud in het oosten van Duitsland is een hele leuke regio om een paar dagen te verblijven. Hier is voor gezinnen ook heel veel te doen. Lees ons blog over het Zwarte Woud met kinderen voor meer tips. De stad Karlsruhe is ook echt een prima plek om een of twee dagen te verblijven. Lees ons blog over Karlsruhe met kinderen. Of maak je kinderen helemaal blij met pretpark Europapark.

Europa park fjord rafting

Overnachtingshotel richting Oostenrijk, Slovenië en Kroatië

Ben je onderweg via Duitsland naar Oostenrijk, Slovenië en Kroatië? Dan zijn er verschillende routes die je kunt nemen. Als je, net zoals wij, in Oost-Nederland woont, kun je bijvoorbeeld ook via de A7 en Kassel om vervolgens pas bij Wurzberg de A3 te pakken en zo het drukke Ruhrgebied en de files daar te vermijden. Voor de meeste Nederlanders zal de A3 echter toch de beste route zijn, waarbij je bij Oberhausen de grens overgaat en uitkomt bij Passau. Afhankelijk van waar je moet zijn in Oostenrijk of Slovenië wordt ook vaak een eerdere aftakking genomen op de A8. Ga bijvoorbeeld de grens over bij Wenen, Kufstein of Bregenz.

Overnachtingshotel langs de A3 in Duitsland

 • Intercity hotel Frankurt – erg goedkoop, maar wel extra perkeerkosten. Verder vonden we het zelf prima hotel als je pas in de avond weg kunt rijden richting wintersport
 • Euro Hotel Wertheim – half uur voor Würzburg, familiekamers, perfect doorreishotel voor een goede prijs
 • Novotel Erlangen – nog een perfect doorreis hotel, maar verderop de route: bijna 1,5 voorbij Würzburg en vlak voor Neurenberg
 • Premier Inn Nürnberg City Nordost – als je ook de stad in wil of op doorreis, netjes hotel
Overnachtingshotel

Overnachtingshotels langs de A9 in Duitsland (wanneer je van de A3 of A6 neemt maar dan vanaf Neurenberg, richting München)

Overnachtingshotel langs de A7 in Duitsland (of laatste stuk 96)

Overnachtingshotel

Overnachtingshotel langs de A8 in Duitsland

Wil je onderweg door Duitsland een leuke tussenstop maken? Er zijn zoveel opties. Een populaire tussenstop met jonge kinderen is Playmobil Funpark in combinatie met de stad Neurenberg (kruispunt van A3, A9 en A6). Wil je liever een fotogenieke culturele stad, kies dan voor Bamberg of Würzburg (A3, A7). Wil je juist meer natuur en volg je de A8, stop dan voorbij Stuttegart voor de Schwabishe Alb, zoals het magische Blaubeuren. Ben je onderweg naar het westen van Oostenrijk, dan is de tussenstop aan de Bodensee ook erg leuk.

Bamberg duitsland

Overnachtingshotel richting Denemarken

Ga je met de auto naar Denemarken en wellicht vanaf daar verder naar Zweden en/of Noorwegen? Je hebt twee mogelijkheden. Ga je via Jutland, dan kun je op de autobahn blijven. Of neem een klein stukje de boot van Puttgarden naar Rodby.

Op deze route zijn een aantal toffe steden die echt uitnodigen tot een stopover in Duitsland. Zo is Bremen met kinderen echt leuk. Terwijl je met oudere kinderen zeker ook kunt kiezen voor het toffe Hamburg met kids. Voor heel iets anders kies je voor een stop bij Jadarpark, een dierentuin en enorme speeltuin in één. Of combineer het stadje Lüneburg met extra gaaf blotevoetenpad Egestorf, openluchtzwembad en de Lüneburger Heide.

blotevoetenpad Egestorf

Overnachtingshotel richting Polen en Tsjechië

Reis je via Duitsland naar Polen en of Tsjechië en wil je dat niet in een dag doen? Naar Polen ga je vaak via de A2 en de A12. Voor Tsjechië hangt het er echt vanaf waar je naartoe gaat en vandaan komt. Er zijn meerdere routes mogelijk.

Op zoek naar een stopover in Duitsland op weg naar Polen? Dan kies je natuurlijk voor Berlijn, hoewel je daar wel meerdere dagen voor nodig hebt. Lees ook ons blog over Berlijn met kinderen. Zoek je een leuke stopover in Duitsland op weg naar Tsjechië? Dresden is een leuke stad en geschikt voor een stopover. Lees ook ons blog over Dresden met kinderen.

VW Gläserne Manufaktur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top