Home / Reisinformatie / Europa / Oostenrijk / Graz met kinderen, leuk en overzichtelijk

Graz met kinderen, leuk en overzichtelijk

Ondanks dat Graz de tweede grootste stad van Oostenrijk is, voelt het klein en gemütlich aan! Lees hier meer over ons bezoek aan Graz met kinderen in de zomer. In het zuiden van Oostenrijk, in de deelstaat Stiermarken, gelegen aan rivier de Mur en aan de voet van de Oostenrijkse Alpen vind je de stad Graz. 

In een directe korte vlucht vliegen we in de zomer rechtstreeks naar Graz, om vanuit daar een reis door zuidelijk Oostenrijk en noordelijk Slovenië te maken. Hoewel Graz de tweede grootste stad van het land is, maakt het op ons een kleine en overzichtelijke indruk. Er is voldoende te doen om je in elk jaargetijde een aantal dagen met je gezin te vermaken in Graz. 

Openbaar vervoer in Graz

In de oude binnenstad van Graz kun je altijd gratis reizen met de oude tram. Deze tramlijn loopt van Jakominiplatz via Schlossbergplatz en Kunsthaus naar Hauptplatz.

Wanneer je Graz als citytrip voor een aantal dagen bezoekt, is het daarnaast al snel rendabel om een Graz-72-uur-ticket aan te schaffen. Met deze kaart kun je gedurende 3 etmalen onbeperkt gebruik maken van de bus, tram en van zowel de kabeltrein als de lift bij de Schlossberg. 

Deze kaart kost slechts 12,90 euro per volwassene inclusief maximaal twee kinderen tot 15 jaar (prijspeil 2021). Meer informatie over de Graz-72uur-ticket en verkooppunten vind je hier.

Wat te doen in Graz met kinderen

Bezoek aan de Altstadt 

De Altstadt, oftewel de historische binnenstad van Graz, is de grootste middeleeuwse binnenstad in Midden-Europa en is zelfs opgenomen in de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De Altstadt is het beste te voet te ontdekken. De bezienswaardigheden in de Altstadt liggen dichtbij elkaar en daarom is een wandeling goed te doen met kinderen. Hoewel de straten regelmatig flink naar boven klimmen of afdalen, kun je er wel prima met een buggy lopen. 

Zorg dat je in ieder geval langs deze bezienswaardigheden in het oude centrum loopt: 

  • De kerktoren van de Glockenspielplatz. Wanneer je er om 11.00, 15.00 of 18.00 uur bent, gaan de klokken luiden, waarna de deurtjes openklappen en er twee beeldjes beginnen met dansen.
  • De Hauptplatz met het indrukwekkende stadhuis. Tijdens ons bezoek in de zomer was het een leuke verrassing dat er tijdelijk een mega grote zandbak op dit plein is gebouwd. Er is veel zand, er zijn schepjes en emmertjes te leen en er is een fontein op het plein: alle elementen zijn aanwezig voor een leuke stop met kinderen. Daarnaast waren er in de zomertijd ook een aantal zandsculpturen op de Hauptplatz te zien.
  • Bekijk het ‘Het Geschilderde Huis’ op de Hezorghof, een bijzonder pand in de winkelstraat de Herrengasse. Aan deze straat ligt ook het wapenarsenaal van Graz, waarover later meer.
  • Wanneer je langs het paleis Saurau in de Sporgasse loopt, kijk dan omhoog en ontdek de Moorse soldaat die uit de muur verschijnt.
  • Bezoek de Dom van Graz, gelegen in de Burggasse.

Tijdens onze stadswandeling ontdekten we de gemütliche sfeer van de Altstadt en kwamen we onderweg allerlei leuke boetiekjes tegen. Het valt op hoeveel leuke terrasjes en binnenplaatsjes er in het oude centrum zijn. We hebben een keer geluncht bij Martin Auer Kindercafe en we hebben avondeten meegenomen bij één van de vele kraampjes rondom de Jakominiplatz.

Activiteiten op en in de Schlossberg

De Uhrturm op de Schlossberg

Graz staat bekend om de Uhrturm: de klokkentoren op de Schlossberg. Schijnbaar heeft Napoleon grotendeels het fort op de Schlossberg vernietigd, maar hadden de bewoners van Graz veel geld ingezameld om de Uhrturm te kunnen laten staan, waardoor die ongeschonden uit de strijd is gekomen en nog steeds trots boven de stad uit prijkt. De Schlossberg bezoeken kan dan ook zeker niet ontbreken tijdens je bezoek aan Graz, vooral niet omdat er zowel in als op de berg van allerlei leuks te zien en beleven is. 

Trap, kabeltrein of lift omhoog

In de binnenstad nemen we de gratis tram naar de Schlossberg, waar je meteen de vele zigzaggende trappen aan de bergwand omhoog ziet gaan. Dat is een manier om richting de Uhrturm te klimmen, maar het is ook mogelijk om met de kabeltrein of met een lift omhoog te gaan. Wij kiezen op de heenweg voor de kabeltrein, deze vertrekt elk kwartier en kun je gratis met je 72-uur OV-kaart nemen.

Wandelen op de Schlossberg

Hoewel er niet veel over is van het oorspronkelijke fort dat op de Schlossberg stond, is het uitzicht over Graz en de omgeving prachtig en vonden wij het leuk om één van de drie korte wandelroutes bovenop de berg te lopen. We starten na aankomst met de kabeltrein met de gele route, waarbij je een stukje afdaalt, even binnen de oude stadsmuren kunt kijken en een mooi uitzicht hebt op rivier de Mur.

Hoewel we een buggy bij ons hebben, blijkt de gele wandeling toch niet geheel buggyproof. Maar met een aantal keer de buggy optillen bij de trappen, is de wandelroute wel te doen. Bij het eindpunt zien we de klokkentoren van dichtbij en nemen we daar een terrasje bij restaurant Aiola. We hebben geluk dat we een plekje aan de zijkant van het terras kunnen bemachtigen en even later zitten te lunchen met een fenomenaal uitzicht!

Op de Schlossberg vind je naast Aiola nog een aantal andere horecagelegenheden. Daarnaast is er bovenop de Schlossberg ook een nieuwe speeltuin in de vorm van een draak.

Glijbaan in de Schlossberg

Na de lunch nemen we vanaf dat punt de lift naar beneden. Deze glazen lift vervoert je door de berg heen en is ook gratis te gebruiken met je 72-uurs OV-kaart.

Geen zin om af te dalen met de lift, de kabeltrein of met de trappen? Kies dan voor de supersnelle glijbaan in de binnenkant van de berg. In minder dan 40 seconden heb je 175 meter gegleden en ben je 64 meter afgedaald. Voor deze glijbaan betaal je zo’n 5 euro per persoon (prijspeil 2021). Onze kinderen zijn nog te klein, want je moet minimaal 140 centimeter lang zijn om te mogen glijden. Mijn man en ik willen allebei wel zo’n lange glijbaan op een bijzondere plek uitproberen en nemen om de beurt de glazen lift naar boven om vervolgens in minder dan een minuut en na heel veel bochten glijden weer beneden te zijn. 

In de glijbaan lig je in een zak en kun je geen tas of andere spullen mee naar beneden nemen.

De Märchenbahn in de Schlossberg

Op de plek in de berg waar de glijbaan en de lift eindigt, kun je de Sprookjestrein nemen. Deze Märchenbahn is een half uur durende treinrit voor gezinnen rondom het thema sprookjes. De aanbevolen leeftijd van de Märchenbahn is 4 jaar, omdat het soms een beetje spannend zou kunnen zijn. Wanneer je ‘s ochtends vroeg komt, kun je gebruikmaken van 50% voordeel wanneer je kaartjes boekt voor één van de eerste twee treinritten van de dag.

Wij hadden dat geluk en stonden te wachten op de trein van 9.45 uur, maar helaas was er als gevolg van de weersomstandigheden in de dagen daarvoor een probleem ontstaan met de spoorwissels. Na enige tijd wachten en een inspectie van een technicus, bleek het helaas niet zomaar op te lossen. We kregen ons geld terug en de trein was voor de rest van de dag gesloten, iets wat helaas wel vaker schijnt te gebeuren na onweer.

Murinsel

Nog tijd over na je bezoekje aan de Schlossberg? Loop dan vanaf de tramhalte naar de rivier de Mur, waarvandaan je het Murinsel kunt zien. Dit is een soort glazen eiland in de rivier, die beide oevers met elkaar verbindt. Er is ook een horecagelegenheid in het Murinsel. 

Botanische tuinen van Graz

Als fan van Botanische tuinen vinden we het leuk om in de steden waar wij komen ook deze tuinen te bezoeken. Een kort bezoek aan de Botanische tuinen van Graz vonden we de moeite waard. Deze tuinen, behorend bij de universiteit van Graz, zijn gratis te bezoeken. Hier vind je allerlei glazen kassen waarin de verschillende werelddelen in vertegenwoordigd worden. Er loopt een kleine wandeling die je via een route onder- en bovenlangs door alle kassen leidt; deze is niet geheel buggyproof. 

Een bezoek aan de botanische tuinen is gemakkelijk te combineren met een bezoek aan stadspark Hilmteich, aangezien beide locaties dezelfde tramhalte hebben.

Stadspark Hilmteich met klimpark

Stadspark Hilmteich staat bekend als het groenste stukje van de stad en is de plek voor de inwoners en bezoekers van Graz om even de natuur in te gaan.

In het park vind je een grote vijver, welke is afgezet door hekken, grote grasvelden met op een aantal plekken hangmatten tussen de bomen en een horecagelegenheid. Ook is er een speeltuin met een glijbaan, zandbak met graafmachine en een aantal schommels. Het park leent zich ook goed voor een picknick.

In het Hilmteich vind je ook het WIKI-avonturenpark, waar je kunt klimmen. Er zijn zeven klimbanen in de categorie licht (groen) tot zeer zwaar (zwart). Helaas hebben onze kinderen de minimale lengte van 110 centimeter nog niet bereikt en kunnen we dit nog niet samen uitproberen.

FRida & freD Kindermuseum 

Dit museum is erg leuk voor kinderen! Er zijn verschillende, wisselende voorstellingen voor jonge leeftijd (ongeveer peuter- en kleuterleeftijd) en voor wat oudere kinderen. Een aanrader dus tijdens je bezoek aan Graz met kids.

Met onze peuter en kleuter bezoeken we de tentoonstelling voor de jongste kinderen. Daar is op dit moment het thema beroepen, die op een bepaalde manier verbonden zijn met de tijd en de juiste timing.

Bij elk beroep is er van alles zelf te ontdekken, te ervaren en te spelen. Zo kunnen ze verkleed als brandweerman de brand in het huis gaan blussen, als je tenminste zorgt voor voldoende watertoevoer in de slang en daarvoor zal samengewerkt moeten worden. Ook zorgden zij als dirigent met een controller in de vorm van een dirigeerstok ervoor dat alle muzikanten op hetzelfde ritme het muziekstuk spelen en hebben ze samen als weerman/-vrouw en als cameraman/-vrouw het weerbericht met toepasselijke accessoires gepresenteerd.

Onze kleuter en peuter vermaken zich volop in dit leuke kindermuseum. 

In het museum is een klein tuintje met enkele speelelementen en een terrasje. Er is geen horecagelegenheid, wel automaten met snacks en frisdranken en een klein cadeauwinkeltje. In het museum moeten de bezoekers hun schoenen uit doen.

Bij het Frida & freD kindermuseum betaal je tickets voor één of voor beide tentoonstellingen en vanaf de leeftijd van 3 jaar. Een ticket voor zowel een kind als een volwassene voor beide voorstellingen kost 8 euro en een familieticket kost 19 euro (prijspeil 2021). Daarnaast krijg je met je IKEA Familykaart toegang op de entreeprijs. 

Landeszeughaus / Armoury museum

In dit museum vind je ‘s werelds oudste en grootste wapenopslag die nog op de oorspronkelijke plek is gesitueerd. Het is een indrukwekkende grote hoeveelheid aan allerlei wapens door de jaren heen. Van zwaarden en harnassen tot speren en geweren, waar in totaal vier etages mee zijn gevuld.

Een bezoek aan dit museum is zeker een aanrader als dit onderwerp je interesse heeft. Heb tijdens je bezoek ook oog voor de mooie plek en kijk even uit het raam waar je in de verte de Uhrturm kunt zien. Het is ook leuk om na je bezoek even de binnenplaats op te lopen. 

Voor kinderen onder de 6 jaar geldt gratis entree, de entreeprijs voor een volwassene is 10,50 euro en er is een mogelijkheid voor een familieticket (2 volwassenen en kinderen onder 14 jaar) voor 21 euro (prijspeil 2021).

Daarnaast biedt Landeszeughaus de mogelijkheid om een zogenaamd 24h of 48h ticket te kopen. Met dat ticket kun je tegen een voordelig tarief vanaf het moment van de aankoop voor de duur van 24 uur of 48 uur verschillende musea bezoeken die onderdeel zijn van Universalmuseum Joanneum (waaronder het Kunsthaus, Eggenberg paleis, Sculpturenpark). 

Nog meer tips

Heb je nog tijd over om Graz verder te ontdekken?

  • Een echt Oostenrijks kasteel bezoeken dat op de UNESCO Werelderfgoedlijst staat? Bezoek Schloss Eggenberg, op zo’n 6 kilometer buiten de stad.
  • Met wat oudere kinderen kan het leuk zijn om een bezoek te brengen aan CoSa, Centre of Science activities.
  • Bezoek het bijzondere en kunstzinnige gebouw met als bijnaam ‘the friendly alien’, de Kunsthaus in Graz. 
  • Nog meer kunstzinnige objecten vind je in het Österreichische Skulpturenpark, 7 kilometer vanuit de stad.
  • Vanaf een leeftijd van 4 jaar kun je in de zomer een tochtje maken op de rodelbaan Hexenexpress op de berg Schöckl, zo’n 20 kilometer vanaf Graz.

Overnachten in Graz

Tijdens onze vakantie met kinderen in Graz verblijven we in JUFA hotel Graz City. JUFA Hotels is een keten met meerdere vestigingen in voornamelijk Oostenrijk en een aantal buurlanden. 

De locatie van JUFA Graz City is top, want op vijf minuten lopen zit een bushalte met drie lijnen richting Jakominiplatz in het centrum, waar vandaan je te voet verder kunt of kunt overstappen op een tram of bus. In zo’n vijftien minuten lopen ben je vanaf het hotel ook in het oude centrum. In de wijk rondom het hotel zitten een aantal winkeltjes, een bakker en eetgelegenheden.

JUFA Graz City is een kindvriendelijk hotel met familiekamers, een speelruimte met een huisje met glijbaan, bouwstenen en een klimmuur voor kinderen, buggy verhuur, spelletjes- en boekenkasten en kinderstoelen in de algemene ruimtes. Het hotel heeft een aantal modern ingerichte zithoekjes, een gezellig ingerichte tuin met lampionnen, ligstoelen, een wip en een wipkip. Er is geen restaurant, maar wel een klein winkeltje met enkele toiletartikelen en snacks. 

Naast de kleine klimmuur is er in het hotel ook een grotere, professionele klimmuur waar tegen betaling geklommen kan worden door gasten. 

Wij overnachten met onze twee kinderen in een familiekamer, waarbij er een tweepersoonsbed en twee eenpersoonsbedden in de kamer te vinden zijn. Ook is het mogelijk om een babybed te reserveren. De kamer heeft veel opbergruimte, een klein zitje, airco en een badkamer met douche en wc. Hoewel het hotel in eerste instantie vrij basic oogt, maakt het een nette, schone indruk, zijn de bedden goed en de kamers niet gehorig. En daarbij krijg je bij elk verblijf een lekker ontbijtbuffet.

Boek of bekijk de prijs en beschikbaarheid van JUFA Graz City hier.

Nieuwsgierig geworden naar wat de Oostenrijkse hoofdstad Wenen voor kinderen te bieden heeft? Lees hierover meer in ons blog.

Of wil je Graz als startpunt nemen van een reis om vervolgens naar noordelijk Slovenië te reizen? Laat je voor je roadtrip inspireren door deze blogs over Ljubljana met kinderen, Trzic met kinderen en Bled met kinderen.

Dit blog kwam tot stand in samenwerking met Graz Tourisme, bezoek hun website voor meer tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top