Home / Nederland / Gelderland / Kasteel Vorden met kinderen bezoeken!

Kasteel Vorden met kinderen bezoeken!

Wil je een uniek kasteel bezoeken met kinderen? Dan is Kasteel Vorden echt iets voor jou. Dankzij de interactieve audiotour wordt het bezoek een echte beleving. Daarnaast is het kasteel onderdeel van een speciale fietstocht voor kinderen: ‘In de sporen van Berend!’.

Kasteel Vorden

Geschiedenis Kasteel Vorden

Kasteel Vorden is het oudste kasteel in Nederland dat nog bewoond is. Dat is toch wel erg bijzonder. Bij aankomst worden we vriendelijk ontvangen door Jos, de partner van de eigenaresse Karin. Zij wonen sinds 2005 in het kasteel.
Het kasteel ligt in het prachtige Vorden. Vorden is ontstaan aan een oude beek. Rondom deze beek werden kastelen gebouwd en stonden landgoederen. Op deze plekken kun je de geschiedenis nog goed zien, prachtige lanen met oude bomen en veel monumentale boerderijen die al eeuwen bij het kasteel horen en nu worden gepacht door boeren.

Kasteel Vorden

Tevens zijn er enkele botanische tuinen die je op gezette tijden kan bezoeken. Deze mooie natuur is in de loop van de eeuwen door baronnen en baronessen gemaakt en is nu historisch erfgoed. Zo is het ook bij het kasteel Vorden. Dit kasteel stamt uit de 12e eeuw. Vroeger zag het kasteel er heel anders uit dan nu. De vierkante toren was in ieder geval onderdeel van het middeleeuwse bouwwerk, maar het kasteel zoals we het nu zien, is voor het grootste deel gebouwd in de 16e eeuw.

Als we aankomen, starten we de rondleiding bij het restaurant ’t Kasteelhaantje. Daar kun je direct de audiotour aanschaffen. Allereerst zien we de prachtige Oranjerie ,waar in vroegere tijden de botanische planten in de winter bewaard werden. Daarvoor was het een diensthuis voor het personeel. Het andere pand is het koetshuis, hier stonden twee rijtuigen en vijf paarden.

We lopen door de mooie tuin over de gracht naar het binnenplein. De gracht van het kasteel is aangesloten op de Vordense Beek. Aan deze beek liggen ook de kastelen De Wiersse, ’t Medler en Hackfort.

Kasteel Vorden

Op bezoek bij kasteel Vorden

Wat het bezoek aan kasteel Vorden zo bijzonder maakt, is dat je echt op bezoek bent bij de bewoners van het kasteel. Normaal gesproken is een kasteel ingericht als museum: alle schilderijen hangen netjes op een rij en er staan veel afzetlintjes. In dit kasteel is dat niet het geval. Jos geeft aan dat zij dat expliciet niet willen. Wanneer je het kasteel Vorden bezichtigt, willen Jos en Karin dat je het gevoel hebt dat je op bezoek bent en welkom bent in alle vertrekken. Je kunt je tijdens dit uitje echt even de jonkheer en jonkvrouw van het kasteel voelen. We dwalen door sfeervolle authentiek ingerichte vertrekken, geheime gangen, beklimmen de torens en struinen door de keldergewelven.

Tijdens de rondleiding en audiotour leggen ze alle vertrekken uit en kun je de antieke meubelen ook bekijken en proberen. Plof neer in de royale bank, of ga aan de chique tafel zitten die voor je gedekt is. In de Rode kamer staat zelfs een ronde tafel die geschonken is door prinses Beatrix.

Kasteel Vorden

Kelder

Al snel lopen we door naar de keldergewelven. De kinderen vinden het erg spannend, want een kelder in een kasteel is natuurlijk een beetje donker. We lopen naar de oude kasteelkeuken, aan de linkerkant zien we een deur met daar achter een bediendetrap. Zo liepen de bedienden via een korte route naar de salon waar vroeger gegeten werd.

Kasteel Vorden

Het is wel spannend hoor, overal zijn kleine luikjes en verscholen kamers en trappen te vinden. In de voorraadkamer is de enige overgebleven Middeleeuwse waterput te bewonderen. Maar het allerspannendste is toch wel de gevangeniscel die nog te bewonderen is. Wat zal daar vroeger toch allemaal gebeurd zijn, vragen we ons af!

Nadat we de kelder bezocht hebben, lopen we door naar de diverse kamers boven.

Kasteel Vorden

Overal hangen prachtige schilderijen en zijn de tafels mooi gedekt. De kinderen kijken hun ogen uit en vinden vooral de jachttrofeeën mooi. Een vosje, een hert en even verderop ligt een heuse leeuw. Daar schrokken ze toch wel een beetje van, maar na een paar minuten was het ook wel interessant om te tellen hoeveel tanden een leeuw eigenlijk heeft.
Al snel lopen we door de hal waar twee ridders opgesteld staan, helemaal in vol ornaat met harnassen, schilden en wapens. Gelukkig zit er niemand in, maar onze zoon vindt het fantastisch!

Kasteel Vorden

Op het plafond van deze ruimte is ook erg veel te zien. Alle familiewapens zijn erop geschilderd, zo zie je dat er 7 families in het kasteel hebben gewoond. Vanuit de hal loop je naar de grote zaal en mogen de kinderen op zoek naar alle geheime deuren. Dat is een moeilijk klusje, want ze zijn goed verstopt. Deze geheime deuren leiden weer met een smalle trap naar de kasteelkeuken en waterput waar we eerder waren.

Kasteel Vorden

Groene Kamer

Als we doorlopen, komen we in de Groene Kamer. Deze kamer steelt onze harten. Hoe beter je kijkt in deze kamer, des te meer bijzondere spullen je ziet. Naast de vele kunstwerken is er een grote verzameling naturalia, kisten met schelpen en andere natuurvoorwerpen te zien. De kinderen kijken hun ogen uit. Tevens hangt de wand vol met originele Rembrandt-etsen. Dat is toch wel heel gaaf!

Kasteel Vorden

Algemene informatie

Voor het bezoekje aan Kasteel Vorden trokken we twee uur uit. Je kunt dit bezoekje dus prima combineren met vele activiteiten die in de regio te doen zijn. Zo kun je er een leuk dagje uit van maken en de geschiedenis van de regio leren kennen.

Kasteel Vorden is open van woensdag t/m zondag. Check de actuele tijden en dagen op de website. Naast het kasteel zit het restaurant ’t Kasteelhaantje, waar je lekker kunt genieten van een kop koffie met huisgemaakte taart of lunch. Er is een parkeerterrein aanwezig waar je gratis kunt parkeren.

De entreeprijs voor een vrije rondgang inclusief audiotour in Nederlands, Duits en Engels is € 12,- per persoon; kinderen tot en met 12 jaar betalen € 7,50. Het gehele jaar door worden er rondleidingen gegeven op Kasteel Vorden.

Kasteel Vorden

Overnachten bij kasteel Vorden

Wist je dat je ook kunt overnachten in kasteel Vorden? Helemaal in de nok van het kasteel zit de gastenverdieping. Via de traptoren met ruim 50 treden kom je in de zitkamer met 3 gastenkamers. Alle kamers hebben een authentieke inrichting met eigen badkamer. Bij de huur van deze etage behoort ook de huur van de kasteelkeuken en de eetzaal en daarnaast kun je van alle vertrekken gebruik maken. Wil je even in de bibliotheek zitten, dan kan dat gewoon, of je gaat nog even genieten van alle mooie vogelsoorten die opgesteld staan in de groene kamer. Jos en Karin ontvangen je alsof je echt op bezoek bij hen bent. Wel is het goed te weten dat er geen TV aanwezig is in het gastenverblijf. Maar goed, dat bestond in de Middeleeuwen dan ook niet!

Huren kan via de website of via airbnb.

Wat is er nog meer te doen rondom kasteel Vorden?

Ook buiten het kasteel is er genoeg te doen en te zien. Kasteel Vorden ligt in een typisch mooi Achterhoeks bos- en weidelandschap. Er zijn veel wandel- en fietsroutes. Vanuit het kasteel loop je bijvoorbeeld zo het Pieterpad op. De meest bekende fietstocht is de Acht Kastelen fietsroute, waarvan kasteel Vorden het meest bekende is. Voor kinderen is de fietsroute ‘In de sporen van Berend’ een aanrader.

Kasteel Vorden

Tijdens deze tocht maak je een sprong in de tijd naar de Middeleeuwen. Je volgt de sporen van de achtjarige Berend van Hackfort, die rond 1500 écht op Kasteel Vorden en Kasteel Hackfort heeft geleefd. De route is bewegwijzerd met zeshoekige routebordjes. Op de schildjes wijst Berend zelf de weg. Zijn arm geeft telkens de richting aan. De route komt langs de kastelen Vorden en Hackfort en langs drie mooie steden. Via leuke en spannende opdrachten laat Berend zien hoe zijn jeugd in de riddertijd was. Waar en hoe hij woonde en speelde, wat en hoe hij at, welke kleding hij droeg, wat hij moest leren en welke spelletjes hij deed.

Kasteel Vorden

Bij de VVV Vorden is een rugzak verkrijgbaar waarin een routeboek en allerlei voorwerpen zitten die tijdens de fietstocht nodig zijn om de opdrachten uit te voeren. Zo is het supergaaf om je onderweg te verkleden in middeleeuwse kleren en mag je even troubadour zijn. En wat misschien wel het coolste is, is dat je echt mee kan doen aan een heus zwaardgevecht. De kinderroute kan worden uitgebreid met allerlei extra’s, zoals een optreden van een troubadour, een rondrit met paard-en-wagen of een middeleeuwse pannenkoek. De rugzak is voor € 9,75 te koop bij VVV Vorden.

Lees hier meer tips over de Achterhoek met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top