Home / Nederland / Gelderland / Veluwe met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Veluwe met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Op zoek naar leuke uitjes op de Veluwe met kinderen, voor een weekendje weg of een dagje? De Veluwe heeft echt een enorm aanbod aan activiteiten voor een familievakantie. Natuurlijk mooie natuur maar ook kastelen, dierentuinen en andere attracties.

Radio Kootwijk

Waar verblijven op de Veluwe

Gelderland is een hele grote provincie, daarom hebben we ervoor gekozen om de uitjes in Gelderland voor kinderen te splitsen in de Achterhoek met kinderen, de Veluwe met kinderen en de Betuwe met kinderen. De Veluwe is het gebied boven de Rijn en ten westen van de IJssel.

Op de Veluwe zijn echt ontzettend veel vakantieparken, campings en ook een aantal kindvriendelijke hotels. Ten eerste moet je bedenken waar aan de Veluwe je zou willen verblijven. Het gebied tussen Apeldoorn en Arnhem heeft de meeste attracties en natuur. Maar boven Apeldoorn kan je ook kiezen voor een accommodatie aan het Veluwemeer. Lekker met strandjes en veel water.

EuroParcs heeft een aantal vakantieparken op de Veluwe, met zowel betaalbare woningen als luxe opties. Het fijne van deze parken is dat ze midden in de natuur liggen en ook veel bijzondere accommodaties aanbieden. Check hier EuroParcs.

Heb je wat minder budget check dan eens de vijf verschillende parken van Topparken op de veluwe, met naast huisjes ook chalets en campingplekken.

Ook Landal heeft meerdere parken op de Veluwe. Wij hebben zelf o.a. Landal Coldenhove, Landal Miggelenburg, Landal Landgoed het Loo en Landal Rabbit Hill bezocht. Dit zijn allemaal fijne vakantieparken op de Veluwe voor gezinnen. Verschil zit het vooral in de omgeving en een aantal faciliteiten. Zo heeft Landgoed het Loo een mooie zwemplas en kinderbungalows, terwijl Landal Coldenhove dan weer een groter overdekt zwembad heeft en een goed restaurant. Check hier de verschillende Landal Parken op de Veluwe.

kinderbungalo landal miggelenburg

Liever een vakantiepark aan het Veluwemeer? Europarcs Veluwemeer heeft mooie vakantiewoningen direct aan het water met een eigen strandje. Check hier direct de beschikbaarheid.

Chalets Europarcs Resort Veluwemeer

Lees ook ons blog met toffe vakantieparken op de Veluwe.

Uitjes Veluwe met kinderen

Attractieparken op de Veluwe

Julianatoren – Apeldoorn

De Julianatoren is echt een leuk pretpark voor jonge kinderen. Vanaf een jaar of drie tot ongeveer zes jaar zullen ze het meeste halen uit hun bezoek aan dit pretpark op de Veluwe.

De mascottes Juul en Juliana zingen, dansen en geven voorstellingen. Die mag je zeker niet missen. Verder zijn er natuurlijk vliegtuigjes, kan je een brandje blussen, met een karretje langs dino’s rijden en is er zelfs een achtbaan voor stoere kleuters.

Koop je kaartjes voor Julianatoren vast via tiqets, handig omdat je vaak kosteloos kunt annuleren mocht je toch niet kunnen gaan. 

Pretpark voor peuters julianatoren

Kindvriendelijke musea op de Veluwe

Watermuseum – Arnhem

Het Nederlands Watermuseum in Arnhem is een kleinschalig kindvriendelijk museum op de Veluwe. Een goede binnenactiviteit bij minder mooi weer. Je kunt hier dammen bouwen en spelen met waterroutes.

Er zijn diverse filmpjes te kijken en digitale spelletjes. We waren niet over alle onderdelen even enthousiast. Onze dochter vond de Iglo met slapende IJsbeer erg leuk toen ze een peuter was, maar verder is het op veel plekken wel een pre als je kinderen zelf kunnen lezen.

watermuseum arnhem

Openluchtmuseum – Arnhem

Het openluchtmuseum in Arnhem is een leuk museum voor gezinnen met kinderen in de basisschool leeftijd. Er zijn veel historische gebouwen waar mensen aan het werk zijn. Een treintje waar je een rondje mee kunt rijden over het uitgestrekte terrein. Poffertjes eten en spelen met oud Hollands speelgoed.

Er is ook een groot binnen gedeelte waar je heel veel interactieve spelen kunt spelen. Je kunt hier dus ook met minder mooi weer heen. Schijnt de zon dan kan je je hier echt wel een dag vermaken. Er is ook een grote speeltuin. In de weekenden en vakanties zijn er vaak extra activiteiten zoals een broodje bakken of sieraden maken.

Lees ook ons blog met openluchtmusea in Nederland.

Openluchtmuseum

Paleis het Loo – Apeldoorn

Tijdens een bezoek aan Paleis het Loo met kinderen kan je de kinder-audio tour volgen. Zo worden alle mooi aangeklede kamers een stuk interessanter. Bezoek ook de stallen en wandel door de mooie tuinen.

Ook leuk bezoek het paleis tijdens de jaarlijkse prinsen- en prinsessendagen op Paleis het Loo.

paleis het loo

Museum het Pakhuis – Ermelo

Kleinschalig museum in Ermelo wat wel echt haar best doet om de tentoonstellingen ook geschikt te maken voor gezinnen. Zo hadden we hier al een keer een tijdelijke tentoonstelling over de Romeinen met VR bril. Of konden we in een soort dokter bibber spel de grafheuvels van binnen ontdekken. Op de begaande grond is ook een vaste collectie.

Lees meer in ons blog over Ermelo.

ermelo museum het pakhuis

Kasteel Doorwerth – Doorwerth

Kasteel Doorwerth is een van de mooiste kastelen in Nederland. In het kasteel zit ook een museum. Voor kinderen vanaf 8 jaar en volwassenen is er ook een Escape route die je kunt spelen in Kasteel Doorwerth.

Bij het kasteel zijn ook enkele speeltoestellen met een waterpomp. Je kunt hier ook een rondje met het gezin rondom het kasteel lopen of kies voor een van de langere wandelroutes die hier langs komen.

Kasteel Doorwerth

Kasteel Cannenburgh – Vaassen

Kasteel Cannenburgh is een mooi kasteel in Vaassen. Voor kinderen is er een kinderaudiotour die je kunt volgen door het kasteel. Ook voor het kasteelpark is er een speurtocht.

Er zijn ook regelmatig speciale evenementen in het kasteel voor gezinnen. Zo bezochten wij hier een balletvoorstelling voor kinderen waar een sprookje werd opgevoerd.

Kasteel Cannenburg
Kasteel Cannenburg

Bakkerijmuseum – Hattem

Het Bakkerijmuseum in Hattem is ontzettend leuk om te bezoeken met kinderen. Je kunt hier zelf koekjes bakken maar er is ook een speurtocht door het museum waarbij je op zoek moet naar muizen. We hadden wel een beetje hulp nodig, want het is best lastig.

Lees ook ons blog over Hattem met kinderen.

Airborne museum – Oosterbeek

Het Airborne museum gaat over de Slag om Arnhem. Het is een museum waar ik zelf als kind al kwam met school. Bovendien maakte een oom van mij de schilderingen die toen in het museum te zien waren.

Gelukkig is het Airborne museum met de tijd meegegaan. Dit is wel een museum om je kind mee naar toe te nemen welke al enige kennis heeft over de Tweede Wereldoorlog. Bekijk de prijzen en boek tickets voor Airborne museum hier via Tiqets.

Airborne museum
Airborne museum

Kasteel & Landgoed Middachten – De Steeg

Kasteel Middachten is regelmatig te bezoeken maar wel alleen tijdens speciale evenementen. Het is dus geen museum dat altijd open is. De kasteeltuinen zijn in de zomer wel altijd geopend voor een wandeling.

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur

Het Oude Ambachten & Speelgoed Museum in Terschuur is een tot museum uitgegroeide hobby verzameling van allerlei oude ambachten en oud speelgoed. De benedenverdieping bestaat uit diverse ruimten waarin steeds een oude ambacht wordt uitgelicht of bijvoorbeeld een ouderwetse buurtsuper of telefoonpost is nagebouwd. Opa of oma zullen hier zeker veel over kunnen vertellen. Regelmatig zijn er ook demonstraties van een oude ambacht.

museum verschuur

Op de bovenverdieping is ruimte gemaakt voor oud en soms wat nieuwer speelgoed. Een deel van de vitrines is uitgerust met een installatie die door een knopje kunnen worden geactiveerd, zoals een kermis van meccano. Ook is er een spellenruimte waar enkele speeltoestellen kunnen worden uitgeprobeerd, zoals een reuze sjoeltafel en een ballenbak. Buiten is er een overdekt stuk waar oud-Hollandse buitenspelen staan opgesteld, zoals koe melken en andere houten spellen. Het museum verzorgt regelmatig thema tentoonstellingen of bijzondere dagen, zoals de Barbie Taxatie dagen waar je oude barbies kan taxeren en repareren.

museum verschuur

Door de oorsprong als verzameling, zijn veel items meervoudig aanwezig, wat het soms een wat rommelig geheel maakt. Tegelijkertijd wordt wel duidelijk dat er veel mensen werken die met veel plezier iets uitleggen en hart hebben voor het museum. Zeker een bezoek samen met opa of oma en hun herinneringen aan vroeger, zal ook de jonge kinderen kunnen boeien.

museum verschuur

Kinderen tot en met vier jaar kunnen het museum gratis bezoeken. Het is voordeliger om vooraf online je toegangskaartje te kopen. De Museumjaarkaart is helaas niet geldig bij dit museum.

museum verschuur

En na afloop kun je altijd nog een gebakken kipje eten bij het naast gelegen restaurant Het Ei in Barneveld; het bekende, oude kip restaurant van de regio.

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen op de Veluwe

Burgers Zoo – Arnhem

Burgers Zoo is onze favoriete dierentuin in Nederland. Er is hier echt zoveel te zien. Wat deze toffe dierentuin op de Veluwe uniek maakt, zijn de diverse overdekte gebieden. Zo is er de Burgers Bush waar je in de tropische warmte rondloopt en de Oceaan, een volwaardig aquarium met haaien en tropische vissen.

Dit maakt de Burgers Zoo een dierentuin die het hele jaar door goed te bezoeken is. Dit is een van de kindvriendelijke uitjes op de Veluwe die ook kunnen bij slecht weer.

Burgers zoo

De Apenheul – Apeldoorn

De Apenheul is een dierentuin voor apen. Het leukste vind ik zelfs de gibbons. Als je vroeg gaat kan je ze soms zelfs horen zingen.

De meeste apen hebben ruime leefgebieden. Er zijn dagelijks momenten wanneer de apen gevoerd worden. Vaak is er dan ook uitleg over de dieren. Een goede manier om meer te leren over de dieren en de verhoudingen in een groep. De Apenheul is het leukste bij mooi weer.

apenheul
apenheul

Dolfinarium – Harderwijk

Het Dolfinarium is een van de populairste uitjes op de Veluwe met dieren. Het grootste zeezoogdierenpark van Europa ligt regelmatig onder vuur door dierenrechten activisten. Feit is in ieder geval dat er ook nu meerdere dolfijnen en orca’s zitten die ook recent nog in het wild gevangen zijn. Er zijn zoveel leukere en diervriendelijke uitjes op de Veluwe, wij kiezen er dan ook voor het Dolfinarium niet te bezoeken en hopen dat jij dat ook doet!

Koop je tickets voor het Dolfinarium hier.

Speelparadijs Pannenkoekenhuis – Voorst

Speelparadijs Pannenkoekenhuis is het favoriete restaurant van onze dochter. Niet vanwege de pannenkoeken, die trouwens prima zijn hoor, maar vanwege de speeltuin. Eigenlijk is deze speeltuin op de Veluwe een mini-pretpark met een treintje, botsauto’s en een zweefmolen.

Speelparadijs Pannenkoekenhui

Ook is er een trampoline, schommels en meerdere speeltoestellen. Is het slecht weer dan is er ook een indoorspeeltuin met een aantal automaten. De meeste attracties zijn gratis maar voor een aantal (vooral binnen) spelen moet je wel betalen. Met een spel win je dan weer bonnetjes die je kunt inleveren voor diverse prijzen.

Speelparadijs Pannenkoekenhui

Kinderparadijs Malkenschoten – Apeldoorn

Kinderparadijs Malkenschoten is een combinatie van een kinderboerderij. Extra leuk dus voor kinderen vooral voor peuters en kleuters. Je kunt knuffelen met de geitjes en daarna de energie kwijt op de schommel, het klimparcours en het waterparcours.

Kinderboerderij de Koperen Ezel – Epe

Ook de koperen Ezel in Epe is een combinatie van kinderboerderij en speeltuin. Ze hebben hier heel veel verschillende dieren, niet alleen ezels, konijnen en geiten maar ook niet standaard dieren. Wat dacht je van een zeboe, een dromedaris of Australische wallaby’s.

Op zoek naar een speeltuin op de Veluwe. Er valt ook genoeg te spelen op de springkussens, speeltoestellen en skelterbaan. Wil je een wandeling maken met een ezel? Ook dat kan wel even van te voren reserveren.

De Spelerij & Uitvinderij – Dieren

Bij de Spelerij & Uitvinderij in Dieren is een geliefde bestemming voor o.a. schoolreisjes en natuurlijk een dagje weg in de vakantie of het weekend. Er is buiten een grote speeltuin met een aantal bijzonder voorwerpen. Maar er is ook een groot binnengedeelte. Hier kunnen kinderen zelf met hulp van alles maken en ontwerpen.

JumpXL en Jumpsquare – Veluwe

Jumpsquare en Jump XL zijn geschikt voor alle leeftijden, van jong tot oud! Ontdek de verschillende soorten trampolines en het uitdagende ninja parcours, waar jong en oud zich kunnen vermaken en uitdagen. Het vriendelijke personeel zorgt ervoor dat jullie je meteen thuis voelen en een onvergetelijke ervaring beleven.

Jumpsquare JumpXL

Trampoline springen bij Jumpsquare en Jump XL is een sensationele ervaring, waarbij jullie kunnen dodgeballen, freestylen en jullie vaardigheden kunnen testen tijdens het dunkend springen. Voor de avonturiers is er het ninjaparcours waar jullie kunnen laten zien hoe behendig jullie zijn op verschillende obstakels.

Jump XL Nederland

Ouders kunnen ontspannen in de lounge en genieten van een hapje en drankje terwijl ze uitkijken over de sprankelende trampolinevelden waar hun kinderen plezier beleven. Bezoek de website van Jump XL en Jumpsquare voor meer informatie over de vestigingen op de Veluwe en beleef een dag vol avontuur en plezier in een prachtige omgeving!

Actief in de natuur op de Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal Park de Hoge Veluwe is natuurlijk het bekendste natuurgebied op de Veluwe. Een ding om reken mee te houden is dat dit nationale park in tegenstelling tot vrijwel alle andere natuurgebieden in Nederland niet gratis te bezoeken is. Dit maakt ook dat we zelf eigenlijk minder vaak hier komen dan we anders hadden gedaan. We komen vooral voor de speciale activiteiten en die zijn er volop.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Zoals een safari met een boswachter. Er zijn ook diverse speurtochten in het park zoals de Moeffie Ontdekkingstocht en de Suske en Wiske Avonturentocht. Of op pad met een tablet om “het Mysterie van het Nooit Gebouwde Museum’ op te lossen.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

In het park zit het bekende Kröller-Müller museum met moderne kunst. Wij vinden vooral de museum tuin met beelden maar ook fijne zitplekken erg relaxt. Het is ook mogelijk om aan te sluiten bij een kinderrondleiding door Sint Hubertus.

Het Nationaal Park de Hoge Veluwe heeft entrees in Hoenderloo, Otterlo en Schaarsbergen. Het park is super groot maar gelukkig kan je gebruik maken van de witte fietsen. Een andere optie is om de fietstrein te nemen, dan verplaats je jezelf via een oude spoorrails door het park met je fiets. Lees hier onze blog over het fietsen over het spoor voor meer informatie.

Nationaal Park de Hoge Veluwe

Nationaal park de Veluwezoom

Nationaal Park de Veluwezoom is het andere Nationale Park op de Veluwe. Lokaal staat het ook wel bekend als de Posbank naar de belangrijkste trekpleister van het gebied. Een mooi gebied met veel hoogteverschil. Er zijn meerdere kinderroutes zoals de buggyroute met OERRR-opdrachten, een korte route over landgoed Heuven met bezoek aan de schaapskooi en de Wandelroute Beekhuizen.

Nationaal park de Veluwezoom

’t Leesten – Hoenderloo – Apeldoorn

Ten noorden van het Nationaal Park de Hoge Veluwe ligt ook een heel mooi stukje gratis toegankelijke Veluwe. Met o.a. bezoerscentrum t ‘Leesten en een speelbos voor kinderen. Ga je graag Geocachen met kinderen dan is dit echt een goed gebied om te bezoeken. Je hebt hier o.a. de kindvriendelijk route  “de Duistere Bende” en “Asterix en het geheim van de toverdrank”

Geocaches "de duistere bende

Wildkanseltocht – Ede

Als je kind het leuk vindt om naar dieren te kijken is een bezoek aan Natuurcentrum Veluwe een aanrader voor een Wildkanseltocht. Tijdens deze tocht kun je kijken naar herten maar als je goed zoekt kun je de everzwijnen ook spotten. Met geluk zie je ook kleine baby zwijntjes in hun pyjama’s en als je tijdens de bronsttijd gaat kun je edelherten zien met een groot gewei en hoor je de geluiden die zij maken. 

Zelf heb ik met mijn dochter 24 uur doorgebracht in de gemeente Ede. Lees voor meer info over ons avontuur en het wild kijken onze blog over Ede.

Escape rally – Ede/Lunteren/Otterlo

Op de Veluwe kun je ook een leuke escape rally spelen Helene Unlocked, een soort puzzelrit via je mobiele telefoon. Via video’s en sms’jes krijg je allemaal opdrachten en vragen door en om ze op te lossen, bezoek je verschillende locaties tussen Ede en Otterlo. Je zult als team aan de slag moeten, dat maakt dit een gezellige activiteit voor het hele gezin. Geschikt voor kinderen vanaf een jaar of 7.

Wij speelden dit spel in de winter, met mooier weer lijkt het me nog leuker om deze tocht op de fiets te maken. Je ziet heel wat van de omgeving terwijl je met elkaar puzzels oplost en opdrachtjes uitvoert. Je kunt er net zo lang over doen als je zelf wilt, van een paar uur tot een hele dag als je op je gemakje wil genieten van de omgeving. Lees ook ons uitgebreide blog over de escape rally Helene Unlocked.

Helene unlocked

Radio Kootwijk & Kootwijkerzand- Kootwijk

Een bezoekje aan het oude radiozendgebouw van Radio Kootwijk is echt een aanrader. Het bijzondere gebouw staat hier midden in de natuur. Combineer je bezoek dan ook met een wandeling in de omgeving. Er zijn diverse kortere en langere routes. We hebben hier ook vaak herten gezien.

Radio Kootwijk
Radio Kootwijk

Vlakbij Kootwijk is er ook wandelgebied Hoog Buurlo met de schaapskooi.

Een derde wel heel bijzonder wandelgebied op de Veluwe is het Kootwijkerzand. Hier geen bossen maar enorme zandverstuivingen. Er is ook een uitkijktoren die je pas echt een goed uitzicht geeft over de omgeving.

Radio Kootwijk
Kootwijkerzand

Boersberg en Duno – Doorwerth

Wandelen in de buurt van kasteel Doorwerth doe je op de Boersberg. Een wandelroute van 3,4km met best wat hoogteverschil waarbij je behalve langs het kasteel ook langs een uitkijktoren komt, die best kan wiebelen in de wind.

Is deze wandeling te lang voor je kind dat kan je de auto ook parkeren bij de kleine parkeerplaats aan de voet van de heuvel met de uitkijktoren.

Boersberg uitkijktoren

Iets verderop heb je het schattige dorpje Heveadorp met landgoed de Duno. Ook op deze route heb je hele mooie uitkijkpunten. Hoewel het geen speciale familiewandeling is kom je langs zoveel klimbomen dat kinderen het ook wel leuk vinden.

Landgoed Duno

Renkums Beekdal met kabouterpad – Renkum

Het kabouterpad Renkums Beekdal is een korte wandeling van nog geen kilometer lang. De route loopt langs de mooie beek en onderweg zijn er diverse opdrachten.

Er is hier ook een informatiecentrum en een waterspeelplaats. Deze waterspeelplaats is zo populair dat in de loop van 2020 gestart gaat worden met de bouw van een uitgebreidere waterspeelplaats.

Kabouterpad Hoenderloo – Hoenderloo

Het kabouterpad Hoenderloo is een van diverse kabouterpaden van Staatsbosbeheer op de Veluwe. Ook dit is een korte route van nog geen kilometer lang speciaal voor gezinnen met jonge kinderen.

Kabouterpad

Voor meer kabouterpaden op de Veluwe lees ons blog met alle kabouterpaden van Nederland.

Schaapskooi en Romeinen route – Ermelo

Lekker wandelen over de mooie heide? Bezoek eerst de schaapskooi in Ermelo. Schaapjes kijken en er is hier ook een leuke speeltuin. Daarna kan je de “Romeinse Marskamp” route volgen die langs het meest noordelijke Romeinse Marskamp komt. De route is zes kilometer lang.

Een korte route van slecht een kilometer rondom de schaapskooi is het Lammetjespad. Met een aantal vragen (die je zolang de maatregelen gelden ook kunt downloaden). Vooral geschikt met een peuter of kleuter.

Oud Groevenbeek – Ermelo

Wandelen kan ook aan de andere kant van Ermelo op Landgoed Oud Groevenbeek. Hier organiseert natuurmonumenten ook met regelmaat activiteiten voor kinderen. Zoals braakballen pluizen in het Theehuis op Oud Groevenbeek.

Klimbos Apeldoorn – Apeldoorn

Klimbos Apeldoorn ligt naast de Apenheul. Dit is een klimpark voor kinderen vanaf 130 cm, hoewel het nog leuker is als ze nog wat groter zijn (140cm) en je de meeste routes mag doen. Dit grote park heeft veel afwisselende en stoere routes.

Klimbos Ermelo – Ermelo

Klimbos Ermelo is een wat kleiner klimbos op de Veluwe. Met twee routes vanaf 120cm en nog eens vier extra routes vanaf 130cm heeft het wel meer mogelijkheden voor jonge kinderen dan de meeste andere klimbossen op de Veluwe.

Klimbos Ermelo

Klimbos Garderen – Garderen

Klimbos Garderen heeft de hoogste route van Nederland op maar liefst 25 meter. Ook aan de kleintjes is gedacht, voor hen is er het netventure. Vanaf 120cm kunnen kinderen hier zelfstandig klimmen met een tuigje. Dit park heeft ook diverse originele elementen in de routes zitten. Daarom is het volgens ons een van de leukste kinderactiviteiten op de Veluwe voor stoere kindjes.

Lees ook ons blog over klimparken in Nederland.

Klimbos Garderen

De hoogste waterval van Nederland – Loenen

Bereid je voor op een teleurstelling. De hoogte waterval van Nederland in Loenen vlakbij Apeldoorn is niet meer dan wat trappetjes met water. Wel mooi wandelen in deze omgeving.

Kajakken – Hattem

Lekker actief op het water, ook dat kan op de Veluwe. Want waar je bij de Veluwe wellicht meer denkt aan de bossen en aan de heide is er aan de de noordkant bij het Veluwemeer ook ontzettend veel water.

Huur bijvoorbeeld een kajak in het gezellige stadje Hattem. Maak een tocht door de natuur en bekijk eendjes en waterlelies tijdens een tocht op het water. Lees hier onze tips voor Kajakken met kinderen.

Varen op het Veluwemeer – Veluwemeer

Ook op het Veluwemeer kan je dus mooi varen. Op diverse plekken kan je een bootje huren en daarmee het water op gaan.

Het Aardhuis – Apeldoorn

Het Aardhuis is een oude koninklijk jachtloge aan de rand van Apeldoorn. In het bijbehorende natuurgebiedje wonen veel reeën waardoor de kans groot is deze te zien. Ze beloven zelfs “100% kans op het zien van edel- en damherten”. In het oude jachthuis zit ook een klein educatief museum over de natuur en de geschiedenis van de loge.

Aardhuis Apeldoorn

Het Verscholen dorp – Vierhouten

Het Verscholen Dorp was een onderduikerskamp. Breng een bezoek aan het kamp en breng je kinderen wat geschiedenis bij. Je kunt aansluiten bij een rondleiding of op eigen gelegenheid het monument en diverse hutten bekijken.

verscholen dorp vierhouten

Landgoed Schovenhorst met bostoren – Putten

Landgoed Schovenhorst nabij Putten heeft een grote attractie: de bostoren. Vanaf deze toren heb je uitzicht over de hele omgeving. Entree voor de toren betaal je met je pinpas.

Landgoed schovenhorst

Tijdkijkerpad – Elspeetse heide

Nog een leuke wandeling op de Veluwe het tijdkijkerpad op e Elspeetse Heide.

Wandelen stakenberg tijdkijkpad

Wandelen met Alpaca’s – Lunteren

Wandelen met Alpaca’s het kan vanuit pannenkoekenhuis Het Uilenbos. Dit is een erg leuk en enorm populair pannenkoekenhuis. Ze hebben er dan ook een grote speeltuin met moderne en afwisselende speeltoestellen voor kinderen. Daarnaast is er een binnen speelschuur voor bij minder mooi weer en een kinderboerderij. In het weekend kan je hier wandelen met de Alpaca’s van de kinderboerderij. Wij deden een wandeling van ongeveer 2,5 kilometer waar je met de Alpaca’s een uur over doet. Een hartstikke leuke ervaring!

Wandelen Alpaca

Overige kinderactiviteiten op de Veluwe

Winkelen – Arnhem

Een dagje lekker winkelen met je puber? Dan is Arnhem wat ons betreft de meest geschikte stad op de Veluwe. Arnhem heeft een gezellig centrum met een goede mix van bekende winkelketens en kleinschalige originele winkels. Je moet daarvoor dan wel bewust de grote winkelstraat verlaten. Loop bijvoorbeeld via de Bakkerstraat richting de Eusebiuskerk.

Lees meer over deze stad in ons blog over Arnhem met kinderen.

Historisch stadje – Elburg

Een leuk stadje op de Veluwe bezoeken met je gezin? Wij vinden naast Hattem ook Elburg erg gezellig. Een Hanzestad aan het Veluwemeer. Het was in de middeleeuwen ook een vestingstad compleet met gracht en stadsmuren. Dat zie je nu nog als je via de Vischpoort het stadje inloopt. Elburg heeft kleine straatjes met mooie historische huisjes een kerktoren om te beklimmen, gezellige winkels en restaurantjes. Vlakbij Elburg is er ook een groot strand aan het Veluwemeer.

Vliegveld Teuge – Teuge

Lekker uit eten en tegelijkertijd naar vliegtuigen en parachutisten kijken? Of misschien zelf wel een toch maken met een vliegtuigje. Het kan bij vliegveld Teuge. Ook een leuk uitje om opa en oma mee naar toe te nemen.

teuge

Boschbad openlucht zwembad – Apeldoorn

Het Boschbad is het grootste openluchtbad van Nederland. Met meerdere zwembaden, glijbanen, waterspeeltuin en een groot grasveld waar je lekker kunt chillen.

Zwemplas Kievitsveld met Burnside Cablepark

Er zijn op de Veluwe zeker mogelijkheden om te zwemmen maar vaak kom je dan bij een zwembad of bij het Veluwemeer. Al zijn er zeker ook enkele zwemplassen. Kievitsveld bij Emst is een leuke optie omdat het een vrij rustige en kleinschalige zwemplas is. Met een strandje, speeltoestellen en gezellige snackbar aan de ene kant en aan de andere kant het Cablepark van Burnside. Hier kan je samen met je kinderen waterskiën. Extra leuk om te doen met tieners. Ook hebben ze hier een restaurant zodat je eventueel wat kunt drinken of eten tijdens het kijken naar de capriolen van je kinderen.

veluwe met kinderen

Veluwese Stoomtrein Maatschappij – Apeldoorn

Een ritje met een ouderwetse stroomtrein? Het kan tussen Apeldoorn, Beekbergen en Dieren. Leuk natuurlijk om een keer te doen zeker met jonge kinderen. Check voor de dagen en tijden de website van de Veluwse Stoomtrein Maatschappij.

Veluws Zandsculpturenfestijn – Garderen

Elk jaar is er vanaf de lente een nieuwe collectie zandsculpturen te bewonderen in het Veluwse plaatste Garderen. Het thema is elk jaar anders maar je kijkt hier zeker je ogen uit bij de kunstwerken uit zand.

Veluws Zandsculpturenfestijn
Veluws Zandsculpturenfestijn

Lees ook onze andere blogs over regio’s in Nederland:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top