Home / Reisinformatie / Europa / Frankrijk / Deze kastelen in de Loire zijn top met kids!

Deze kastelen in de Loire zijn top met kids!

De Loirevallei (ook wel Loiredal genoemd) is bij reizigers vooral bekend om de ontelbare prachtige kastelen die deze streek kent. Nergens anders ter wereld vind je zoveel kastelen bij elkaar. Ben je met je gezin in de Loirevallei op vakantie, dan wil je natuurlijk ook een aantal kastelen zien. Welke kastelen in de Loire zijn leuk met kinderen?

Blogger Leonie en haar gezin verbleven in de zomervakantie vier dagen in de Loirevallei en bezochten er vier bijzondere kastelen. Lees ook ons blog over de Loirevallei met kinderen voor nog meer activiteiten.

kastelen in de Loir

Kastelen in de Loire

Sprookjeskasteel Château du Rivau

Château du Rivau in Lémeré is een kasteel uit de 15e eeuw dat zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. Wij vinden dit kasteel ook zeker een aanrader om met (kleine) kinderen te bezoeken. Wist je dat Jeanne d’Arc naar dit kasteel kwam om paarden op te halen voor de slag om Orléans? Het kasteel was lange tijd verwaarloosd en is door de huidige eigenaren, de familie Laigneau, in de afgelopen vijfentwintig jaar gerenoveerd. Zij hebben het zijn vroegere glans teruggegeven en het is nu een beschermd historisch monument. De familie woont zelf ook nog in een deel van het kasteel.

Sprookjeskasteel Château du Rivau

In en rondom het kasteel vind je hedendaagse kunst van verschillende kunstenaars. De vijftien tuinen bij het kasteel zijn heel erg bijzonder en mooi. Je vindt hier onder andere 450 verschillende soorten rozen en andere zeldzame planten.

Sprookjeskasteel Château du Rivau

Voor kinderen is het ook een fijne plek: er zijn een doolhof, een speelplek met speeltoestellen en een kabouterbos te vinden. Er worden voor kinderen ook regelmatig activiteiten in de tuinen georganiseerd. Er zijn twee restaurants waar men zelf verbouwde groenten en eetbare bloemen uit de tuinen in de gerechten verwerkt. Wij vonden de zelfgemaakte taart heel erg lekker en hebben ook genoten van de picknick met komkommersoep en salade.

Sprookjeskasteel Château du Rivau
Sprookjeskasteel Château du Rivau

Je kunt een Nederlandstalige audiotour over het kasteelterrein doen of fijn zelf op ontdekking gaan.

Het is ook mogelijk op het kasteel te overnachten in een van de twaalf luxe kamers. Wij logeerden één nacht op het kasteel en dat vonden we een geweldige ervaring. Vooral ’s avonds in de tuinen, toen alle dagbezoekers het kasteel hadden verlaten, en wij deze helemaal voor onszelf hadden.

Voor meer informatie over de openingstijden en tarieven kun je terecht op de website van Château du Rivau.

Château du Rivau

Bewonder Château du Clos Lucé, de laatste woonplaats van Leonardo da Vinci

Château du Clos Lucé ligt in de gemeente Amboise en werd in 1477 gebouwd. In 1516 werd het landgoed ter beschikking gesteld aan Leonardo da Vinci waar hij ook stief in 1519. Hij liet hier onder andere het wereldberoemde schilderij Mona Lisa achter. Het kasteel is nu een museum over het werk en leven van Leonardo da Vinci en trekt jaarlijks veel bezoekers uit de hele wereld.

Château du Clos Lucé

Wij startten ons bezoek met een wandeling door het prachtige Leonardo da Vinci park bij het kasteel. De route door het park laat je de verschillende talenten van alleskunner Leonardo da Vinci zien. Het park is opgedeeld in zes thema’s: plantkunde, civiele en militaire techniek, anatomie, wetenschap, architectuur en schilderkunst. Naast een prachtige botanische tuin waar je heerlijk kunt wandelen, vind je er een aantal expositieruimtes over het werk van Leonardo da Vinci en zijn er maquettes op ware grootte nagemaakt.

Voor een hapje en drankje kun je terecht bij een van de drie restaurants. Er is ook een picknickplaats en een speelgedeelte voor kinderen in het park.

Château du Clos Lucé

Wij vonden het een erg mooi en vooral ook leerzaam park. We zijn veel te weten gekomen over het leven en werk van Leonardo da Vinci.

Na het park bezochten we het kasteel zelf. Het was jammer dat het tijdens ons bezoek erg druk was en we lang moesten wachten in de gangen. Maar het was zeker de moeite waard om het kasteel van binnen te bekijken en daarbij de slaapkamer en werkkamer van Leonardo da Vinci te zien. Ook interessant waren de modellen en maquettes, die gemaakt zijn op basis van de tekeningen van Leonardo da Vinci.

Château du Clos Lucé

Een plattegrond en een Nederlandstalig informatieboekje over het park en kasteel zijn gratis bij de kassa verkrijgbaar. Je kunt ook een rondleiding met gids doen, maar deze wordt alleen in het Frans gegeven.

Château du Clos Lucé

Loop voor of na je bezoek ook nog even Amboise in. Een mooie stad met historische straatjes en gebouwen, zoals het kasteel van Amboise aan de Loire.

Wil je meer informatie over de openingstijden en tarieven? Kijk dan op de website van Château du Clos Lucé.

Château du Clos Lucé

Bezoek het grootste kasteel van de Loirevallei: Château de Chambord

We brachten uiteraard ook een bezoek aan het grootste en bekendste kasteel van de Loirevallei: Château de Chambord. Koning Frans I startte in 1519 met de bouw van dit imposante bouwwerk in renaissance stijl. Sinds 1932 is het kasteel eigendom van de Franse staat. Het was vroeger vooral een jachtkasteel, want was niet echt geschikt voor bewoning. Dat kwam vooral door de afgelegen ligging, maar ook door de grote vertrekken met hoge plafonds en open ramen die niet warm te krijgen waren in de winter.

Château de Chambord

En stel je toch eens voor dat je in dit 440 kamers tellende kasteel zou wonen! Het kasteel heeft na 1945 een grote renovatie ondergaan en heeft zoveel mogelijk zijn oorspronkelijke karakter teruggekregen en staat inmiddels ook op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Château de Chambord

We waren enorm onder de indruk door de grootte van het kasteel en moesten regelmatig de plattegrond gebruiken om te kijken waar we waren. Voor onze kinderen werd het allemaal nog leuker en interessanter door de HistoPad die ze hadden kregen. Met deze tablet kregen ze via een koptelefoon informatie over het kasteel, gingen ze op zoek naar een schat en konden ze virtueel de kamers bekijken zoals deze eruitzagen in de tijd van Koning Frans I. En heel fijn, de informatie op de HistoPad is ook in het Nederlands beschikbaar.

Château de Chambord

Probeer ook zeker de wenteltrap uit met je kinderen. De dubbele wenteltrap bevindt zich in het midden van het kasteel. Als je de ene trap gebruikt om naar boven te lopen en de andere om naar beneden te lopen, dan kom je elkaar nooit tegen!

Château de Chambord

Het park van Château de Chambord is het grootst omsloten park in Europa; het is 5.400 hectare groot en omringd door 32 kilometer aan muren. In het park worden allerlei activiteiten aangeboden: je kunt er een tochtje met een koets maken, met een bootje varen, wandelen of fietsen. Helaas hadden wij geen tijd meer om het park te bezoeken tijdens ons bezoek aan Château de Chambord. Trek dus gerust een hele dag er voor uit om het kasteel en park te ontdekken met je gezin, er is zoveel te zien en te ontdekken.

Openingstijden en prijzen kun je terugvinden op de website van Château de Chambord.

Château de Chambord

Château de Cheverny: het kasteel uit Kuifje (Tintin)

Kuifje (ofwel Tintin) kenners zullen Château de Cheverny vast en zeker herkennen uit de strips van striptekenaar Hergé. Het kasteel heeft namelijk model gestaan voor kasteel Molensloot uit de strip. De buitenste vleugels van het kasteel missen in de strip, maar voor de rest is het bijna hetzelfde.

Château de Cheverny

Er is een permanente expositie over Kuifje ingericht bij het kasteel. Dat bezochten wij als eerste. Onze kinderen zijn niet zo bekend met de Kuifje strips, maar vonden de interactieve expositie leuk om zien en werden nieuwsgierig naar de strips. Er zijn allerlei bekende plekken uit de strips nagebouwd, zoals bijvoorbeeld Kuifjes kamer en het laboratorium van de professor. Met licht- en geluidseffecten wordt het allemaal nog echter en spannender gemaakt.

Château de Cheverny

Na de expositie bezochten we het kasteel. Château de Cheverny is in de 17e eeuw gebouwd voor Henri Hurault. Heel bijzonder is dat het kasteel nog altijd in het bezit is van de familie, hoewel het in de geschiedenis twee keer aan de familie is ontglipt. Afstammelingen van de Huraults wonen nog steeds in de appartementen in de rechtervleugel van het kasteel.

Château de Cheverny

Via een looproute kom je langs de mooi ingerichte kamers van het kasteel. We hadden een Nederlandstalig boekje meegekregen waar uitgebreid alles wordt beschreven wat je tegenkomt en waarbij ook interessante feitjes worden gegeven.

Château de Cheverny

Na een bezoek aan het kasteel maakten we een wandeling door de prachtige tuinen van het kasteel. Je kunt hier een fijne wandeling maken of in de zomerperiode met een bootje varen. Ga met je kinderen zeker ook even door het labyrint. Zijn je kinderen gek op honden? Neem dan een kijkje bij de hondenkennel in de tuin van Château de Cheverny. In de kennel leven ongeveer vijftig Franse jachthonden. Ook dit laatste kasteel wat wij bezochten vonden wij weer verrassend mooi. En de combinatie van het kasteel en de Kuifje expositie maakt het interessant en leuk voor het hele gezin.

Château de Cheverny

Château de Cheverny is het hele jaar geopend. Meer informatie over de toegangsprijzen en openingstijden is te vinden op de website van het kasteel. Goed om te weten: de expositie over Kuifje is niet bij de standaard entreeprijs van het kasteel inbegrepen.

Château de Cheverny

GezinOpReis bezocht de Loirevallei in samenwerking met CRT Centre-Val de Loire en Atout France. Zoals je gewend bent, gaan we alleen een samenwerking aan met partners die ons volledige redactionele vrijheid geven. Ga hier naar al onze blogs over Frankrijk.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top