Home / Nederland / Zuid-Holland / Eropuit in Katwijk en omgeving met kinderen

Eropuit in Katwijk en omgeving met kinderen

Een weekendje weg naar Katwijk met kinderen? Wij hebben wel wat leuke tips voor je in petto. Blogger Cindy mocht met haar dochter een paar dagen verblijven in een pop-up ‘streekhuisje’ op Vakantiepark Koningshof en ontdekte een streek vol verrassingen! In dit deel van Nederland is van alles te doen en te ontdekken, zeker met kinderen. Zo leerde mijn dochter surfen en ontdekten we iets grappigs over kindervoetjes.

Katwijk met kinderen

Een weekendje Katwijk aan zee met kinderen

Katwijk is een heerlijke badplaats in Zuid-Holland met mooie schone stranden, ideaal voor een weekendje weg met het gezin. Maar Katwijk is meer dan strand alleen. Dat zagen de Romeinen al, die zich hier 2.000 jaar geleden vestigden. Katwijk was de meest westelijke plaats van de Limes, de noordelijke grens van het Romeinse Rijk.

Kwatwijk strand

In Katwijk zijn dan ook veel archeologische vindplaatsen uit de Romeinse tijd en hier vind je het startpunt van het lange Romeinse Limespad van Katwijk naar Arnhem. Toch zijn de zee en het strand hier nooit ver weg. Aan de boulevard grenst de historische binnenstad van Katwijk. Van verre zie je al de torenspits van de 15e-eeuwse Andreaskerk en natuurlijk de vuurtoren van Katwijk, de Vierboet. Dit is een van de oudste bewaard gebleven vuurtorengebouwen van Nederland.

Katwijk ligt op een kwartiertje rijden van Leiden, waar je veel toffe kindermusea vindt. Over het strand loopt een wandelboulevard van zo’n 2 km langs gezellige strandpaviljoens. Parkeren doe je hier in de duinen, daar ligt een grote parkeergarage verscholen. Ideaal voor een bezoekje aan het strand of de binnenstad.

Katwijk met kinderen

Surfles in Katwijk aan Zee

Wij zijn dol op de zee en het strand, dus natuurlijk beginnen we onze verkenningstocht op het strand. Het strand strekt zich helemaal uit van Wassenaar tot Noordwijk. Je kunt hier dus echt een flinke strandwandeling maken als je wilt en door de duinen weer terug wandelen, of fietsen door de duinen natuurlijk. Wat ons direct opvalt op het strand van Katwijk zijn de lange rijen met mini-strandhuisjes. Deze kun je huren voor een dagje strand met een strandstoel, parasol en windscherm. Ook vind je hier mooie strandhuisjes om op het strand te overnachten.

Surfles in Katwijk aan Zee

Vandaag gaan we naar Surfschool Katwijk, waar mijn dochter haar eerste surfles krijgt. Ze krijgt een surfboard en een wetsuit te leen en is klaar voor de les, een beetje spannend vindt ze het wel. Een enthousiaste instructeur laat op het strand precies zien wat de bedoeling is. “Je wacht op een mooie golf en als deze tegen je voeten duwt, maak je nog 2 crawlslagen en dan sta je op.” Klinkt makkelijk en op het strand is het dat ook.

Surfles in Katwijk aan Zee

Vol goede moed loopt ze samen met de instructeur de zee in. Volledig geconcentreerd ligt ze op haar surfboard te wachten op de juiste golf, terwijl instructeur Koos haar tips geeft en aanmoedigt. Daar komt een mooie golf, dan nog een paar borstcrawls, hup, opstaan, jaaaa! Nu de balans zoeken, oei, in balans blijven — en plons, daar ligt ze weer in het water. Gelukkig geeft ze niet op en al snel lukt het haar steeds makkelijker om op het surfboard te blijven staan. Trots dat ze is! Het mooie is dat de instructeur bijna net zo hard staat te juichen als ik, elke keer dat het mijn dochter lukte om te blijven staan en de golf te pakken. Het is duidelijk dat hij zijn liefde voor het surfen graag wil delen.

Surfles in Katwijk aan Zee

Nagenieten doen we, hoe toepasselijk, in strandpaviljoen Surf en Beach. Een hele mooie inrichting, heerlijk eten, schommels aan het terras, de perfecte plek om deze middag af te sluiten.

We hebben heerlijk geslapen in het pop-uphuisje en halen op de fiets ons ontbijtje in de kampwinkel in het hoofdgebouw. Een kwestie van je neus volgen, want de broodjes, croissants en chocoladebroodjes worden ter plekke vers gebakken! Er zijn ook lekkere streekproducten te koop, een mooi begin van de dag. Omdat we vandaag een redelijk strak programma hebben, besluiten we met de auto naar Katwijk te gaan, maar eigenlijk is dit vanaf Vakantiepark Koningshof prima te doen op de fiets.

Streekhuisje

Kindervoetjes in het Katwijks Museum

In het Katwijks museum worden we bijzonder hartelijk ontvangen. Al sinds de 17e eeuw worden kunstenaars aangetrokken door Katwijk, dit museum heeft een grote collectie schilderijen, maar legt ook uit hoe het leven er vroeger uitzag in deze streek. Voor mijn dochter ligt een speurtocht klaar, via zoekopdrachten en vragen krijgt ze allerlei interessante weetjes als achtergrondinformatie. Het zorgt ervoor dat ze heel serieus door het museum struint en alles met veel interesse bekijkt. Ook de vrijwilligers doen hiervoor hun best. Zo staan we voor een fourniturenzaakje in de etalage te bekijken wat daar vroeger zoal te koop was. Leuk nagebouwd, denken we. “Nee, afgebroken en hier helemaal opnieuw opgebouwd”, vertelt de medewerker met trots. Net als het vissershuisje, waar we een kijkje in de keuken krijgen.

Katwijks Museum

“Waarom hebben wij dat thuis niet? Dat wil ik ook!” Mijn dochter heeft net ontdekt hoe een getrapte vloer werd gemaakt: kinderen mochten vroeger met blote voetjes door de verf rennen om het patroon op de vloer te maken. En zo leert ze nog veel meer grappige feitjes. Het museum heeft een boeiende mix van schilderijen, voorwerpen uit de scheepvaart, klederdracht, scheepsmodellen, maar ook het winkeltje, een vissershuisje en een aantal poppen die uitbeelden hoe vissersnetten en houten vaten gemaakt werden. Een leuk inkijkje in het leven van de Katwijkers door de eeuwen heen.

Katwijks Museum

Dat gaat al ver terug, want zoals gezegd vestigden de Romeinen zich hier al rond het jaar 0. Een bijzonder stuk in de collectie van dit museum is de Peutingerkaart. Een zeldzame kopie van een originele Romeinse landkaart uit de tijd van Keizer Augustus (27 vC – 14 nC). De kaart is heel anders opgebouwd dan wij gewend zijn, namelijk van links naar rechts. Op een video geeft een Romeinse legionair uitleg, erg interessant! In een korte quiz kunnen kinderen allerlei plaatsen opzoeken op de kaart. We zijn bijna 2 uur in dit museum geweest, mijn dochter was graag nog wat langer gebleven.

Katwijks Museum

Uitstapje naar Leiden en Noordwijk vanuit Katwijk

Rijksmuseum Boerhaave

Maar we gaan weer verder naar Leiden, een kwartiertje rijden van Katwijk. Ik raad je zeker aan om deze stad ook te bezoeken als je een weekend in Katwijk bent. Leiden is een karakteristieke stad met grachtenpanden, gezellige terrasjes en fijne restaurants, een breed winkelaanbod en … heel veel leuke kindermusea. We maakten al eerder overzicht van alle musea in Leiden die leuk zijn om te bezoeken met je gezin. Wij kiezen voor het Rijksmuseum Boerhaave, waar je op een interactieve manier kennismaakt met de natuurwetenschap.

Rijksmuseum Boerhaave

In dit gebouw was destijds het eerste academisch ziekenhuis van Leiden gevestigd en hier werden de eerste anatomielessen uitgevoerd. De anatomieles is dan ook het startpunt van de route door de 21 zalen van het museum. Je maakt een reis door de tijd en ziet hoe de natuurwetenschap zich ontwikkelde, welke instrumenten en meetmiddelen daarvoor allemaal ontwikkeld zijn en hoe we die nog steeds gebruiken. Ontzettend interessant.

Het is een groot museum, in 2 uur hebben we nog lang niet genoeg tijd gehad om alles te bekijken en uit te proberen. Kinderen worden hier steeds uitgedaagd, ook om na te denken over ethische kwesties. Eeuwig leven, een chip in je hersenen om nooit meer iets te vergeten, zou je dat willen? En hoe kijk je hier tegenaan na het bekijken van een video waarin een aantal wetenschappers de voors en tegens bespreken? In Rijksmuseum Boerhaave kunnen kinderen veel zelf ontdekken en doen, maar ook lezen en luisteren wat er allemaal ontdekt en bedacht is door de eeuwen heen. Ook hier is er een leuke speurtocht om wat houvast te geven tijdens de route en de kinderen net wat meer uit te dagen.

Rijksmuseum Boerhaave

De zaal over watermanagement vonden we erg interessant. Vooral de tafels waarbij je zelf aan de slag mag om een gebied in te richten met molens, dijken en watergemalen waren erg leuk en leerzaam. Voor de zaal waar je natuur- en wiskundespelletjes kunt doen, hebben we al geen tijd meer. Ik wilde namelijk nog even een kijkje nemen bij de tijdelijke tentoonstelling Besmet!, over uitbraken van besmettelijke ziekten door de eeuwen heen. Erg actueel natuurlijk en bijzonder interessant om te zien hoe in andere tijden met dit soort ziektes werd omgegaan en wat we hiervan kunnen leren voor de toekomst.

Rembrandt Experience

In de Young Rembrandt Studio, een 17e eeuws huis in Leiden, woonde en werkte Jacob van Swanenburgh, de leermeester van Rembrandt. Hij leerde de jonge Rembrandt schilderen, tekenen en etsen. In de Young Rembrandt Studio maak je in een mooi gemaakte ‘video mapping’ in 7 minuten kennis met de jonge meester en de belangrijkste sleutelfiguren in zijn leven. Gratis toegankelijk, mooi gemaakt en erg leerzaam, zeker leuk om even binnen te lopen!

Rembrandt Experience

Space Expo

Mijn man en zoon bezochten Space Expo een paar jaar geleden en waren razend enthousiast. Mijn zoon werd direct gegrepen door alle ruimteschepen die hier te zien waren, mijn dochter en ik vonden het museum oké en hadden het in een uur allemaal wel gezien. Er is ontzettend veel te zien in dit museum, zeker. Maar er is wat minder te doen.

space expo

Er zijn wel activiteiten die leuk zijn om te doen, zoals voelen hoe het is om te maan te springen. Of kijken naar een nagebootste lancering van een raket. Je krijgt hier veel informatie, op grote borden staat uitgebreid beschreven welke ontwikkelingen er in de ruimtevaart geweest zijn en wat dit bijvoorbeeld voor ons dagelijks leven betekent. Of wat er allemaal getest moet worden voor een raket of ruimtestation de ruimte in kan.

Heel leerzaam, maar mijn dochter van 11 heeft niet het geduld om al die informatieborden te lezen. Waar mijn zoon zichzelf al door de ruimte zag reizen, gaat het voor mijn dochter (en mijzelf) nergens echt leven. Ik heb hier genoeg jongere kinderen enthousiast zien rondrennen, dus het is denk ik echt een kwestie van interesse. Wij vonden het leuk voor een uurtje, mijn man en zoon zijn hier wel twee uur zoet geweest.

space expo

Overnachten in de buurt van Katwijk: vakantiepark Koningshof

We verbleven op Vakantiepark Koningshof in Rijnsburg. Het schattige huisje waarin wij verbleven is helaas niet te huur, maar een pop-up locatie om de streek te promoten. In de zomerperiode is dit huisje steeds ergens anders in de streek te vinden en het biedt informatie over al het leuks dat in de regio te doen is. Bekijk voor meer informatie de website Streek van Verassingen.

vakantiepark Koningshof

Op Vakantiepark Koningshof kun je wel andere toffe accommodaties huren, van een trekkershut en mobile homes tot glamping lodges. Dit vakantiepark heeft een leuk binnen- en buitenzwembad en een speeltuin met springkussen en klimtoestellen. Er is zelfs een visvijver waar je een hengeltje kunt uitgooien en heerlijk tot rust komt aan de waterrand. Ook fijn: het sanitair is hier super schoon, wel zo fijn als je hier met je gezin wilt verblijven.

Vakantiepark Koningshof

Kindvriendelijk uit eten in Katwijk en omgeving

Aan het strand aten we bij strandpaviljoen Surf & Beach. Op het terras staan een paar schommels, zoals veel strandpaviljoens hier wat te spelen hebben voor kinderen.

Pakhuis Leiden

In Leiden lunchten we bij Pakhuis Leiden, gevestigd in een monumentaal pand aan de Doelensteeg. Een ruim en modern ingericht grand café vol groen met een hele ongedwongen sfeer en met een fijne ommuurde binnentuin, waar het heerlijk vertoeven is.

’s Avonds streken we neer op het terras van PIPA Streetfood Bar, met een gezellig terras bij de Morspoort. We genoten hier van het gevarieerde aanbod van kleine hapjes uit de hele wereld. Shared dining, dus gezellig samen delen.

Pippa Leiden

Meer tips nodig? Lees ook ons blog over kindvriendelijke uitjes in Zuid-Holland. Of check de tips op streekvanverrassingen.nl/kids

We bezochten Katwijk op uitnodiging van Streek van Verassingen. Zoals je van ons gewend bent, gaan we uitsluitend samenwerkingen aan met volledige redactionele vrijheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top