Home / Nederland / Zuid-Holland / De leukste activiteiten en musea in Leiden met kinderen

De leukste activiteiten en musea in Leiden met kinderen

Hoe leuk is Leiden met kinderen? De ene keer vliegen we de halve wereld over, de andere keer blijven we dichtbij huis. En dichtbij huis bleven we dit keer zeker. Leiden: de stad waar allebei mijn kinderen en ook ikzelf geboren zijn en waar ik werk, bij de oudste universiteit van Nederland! Maar hoe leuk is het om de stad Leiden eens vanuit de ogen van een toerist te bekijken. In dit blog neem ik mee naar de leukste plekjes voor een dagje of weekendje Leiden met kids.

Leiden met kinderen

Musea bezoeken met kinderen in Leiden

Leiden heeft tal van leuke musea. De meeste musea zijn te vinden in het centrum van Leiden en liggen op loopafstand van elkaar. Ideaal dus als je een weekendje of dagje met je gezin in Leiden bent.

Museum Volkenkunde

Eén van de leuke kanten aan reizen met het gezin is het kennis maken met andere culturen. Even geen tijd of gelegenheid om met je gezin een verre reis te maken? Ga dan naar het museum Volkenkunde en dompel je onder in de kleurrijke culturen van de wereld.

Het museum Volkenkunde heeft verschillende zalen waarin je van alles kunt bekijken en leren over de mensen, de cultuur en gebruiken van een bepaald land. Er zijn vaste tentoonstellingen maar ook wisselende tentoonstellingen. Tijdens ons bezoek aan het museum met ons gezin hebben we de kleurrijke tentoonstelling “Sieraden, makers en dragers” bekeken. Een museum met vitrines kan voor kinderen best saai zijn maar dat is het museum van Volkenkunde zeker niet.

museum volkenkunde leiden

Kinderen kunnen door middel van een leuke en interactieve speurtocht door het museum zogenaamde “superkrachten” verzamelen. Als je aan het eind van de speurtocht genoeg superkrachten, door middel van stempels, hebt verzameld  ontwerp je een hele stoere tattoo met je naam.

In het museum worden ook regelmatig leuke kinderactiviteiten georganiseerd. Voor de allerkleinsten (tot 6 jaar) is er in het restaurant speelgelegenheid, de zogenaamde “wilde bus”. In deze speelbus kunnen kinderen glijden en klimmen. Het museum van Volkenkunde is prima met het openbaar vervoer te bereiken want ligt op steenworp afstand van het station Leiden Centraal.

Koop je tickets van te voren online via Tiqets, handig omdat je vaak kosteloos kan annuleren mocht je toch niet kunnen gaan.

museum volkenkunde leiden
museum volkenkunde leiden

Museum van Oudheden

Al eens oog in oog gestaan met een echte krokodillenmummie? Dat kan! Het Rijksmuseum van Oudheden heeft een groot aantal bijzondere mummies, mummie kisten en relikwieën in de vaste collectie. Heel bijzonder om te doen, je kunt de krokodillenmummie vanbinnen bekijken door middel van een speciale 3D-applicatie en zo kun je precies zien wat er zich onder de windsels bevindt.

Naast een grote collectie over Egypte heeft het museum van Oudheden tentoonstellingen over de Klassieke wereld, de Romeinen en Grieken, Nederland in de Romeinse tijd en een interessante tentoonstelling over archeologie in Nederland. Voor kinderen van 7 tot met 12 jaar zijn er audiotours te doen door het museum.

museum van oudheden

Er is een audiotour over het oude Egypte, ingesproken door tv-presentator Klaas van Kruistum (ook wel bekend van Klokhuis) en een audiotour over de Griekse wereld van 2000 jaar geleden, ingesproken door tv-presentatrice Nienke de La Rive Box (ook van Klokhuis).

Onze kinderen hebben beide audiotours gedaan en vonden het erg interessant. In de audiotour wordt op een leuke maar ook spannende manier van alles verteld over de diverse stukken in het museum. Elke audiotour duurt ongeveer 50 minuten. Ook zijn er diverse speurroutes te doen door het museum voor kinderen van verschillende leeftijden, zoals de Dummie de mummie speurroute door de Egyptische zalen. Er worden in het museum ook regelmatig kinderactiviteiten georganiseerd. Een museumbezoek is op deze manier zeker erg leuk voor kinderen.

museum van oudheden
museum van oudheden

Rijksmuseum Boerhaave

Na een grote verbouwing van ruim een jaar is het Rijksmuseum Boerhaave sinds eind 2017 weer open gegaan voor publiek. We waren dan ook erg nieuwsgierig geworden naar het vernieuwde museum. En het bleek een uitstekende keuze voor onze zaterdagmiddag. In Rijksmuseum Boerhaave wordt in 21 zalen de geschiedenis van de natuurwetenschap verteld. Ook voor kinderen erg interessant.

In elke zaal van het museum kunnen kinderen op een interactieve manier iets leren over de natuurwetenschap. Zo kun je via een projectie op je arm zien hoe deze er vanbinnen uitziet. Ook kun je natuurkundige en wiskundige spelletjes doen en puzzels oplossen. Zien en proberen hoe een ouderwetse draaischijftelefoon werkt en zelfs een spelletje PAC Man spelen.

leiden met kinderen museum boerhaave

En wist je dat de vulpen van Einstein waarmee hij de relativiteitstheorie schreef in het museum te bewonderen is? Onze kinderen waren erg enthousiast over het museum en willen snel nog een keer terug. Rijksmuseum Boerhaave ligt in het centrum van Leiden, achter de winkelstraat van Leiden, de Haarlemmerstraat.

leiden met kinderen museum boerhaave
museum boerhaave

Molenmuseum de Valk

Om Molen de Valk kun je bijna niet heen als je in het centrum van Leiden bent. Deze historische molen uit 1743 is een bezoekje met kinderen zeker waard. Op de begane grond vind je de enige in tact gebleven stadsmolenaarswoning van Nederland.

molen de valk leiden met kinderen

Op de eerste 3 verdiepingen is een expositie te zien over onder andere de geschiedenis van Molen de Valk. Steile trappen brengen je vervolgens op de maal- steen- en luizolder tot bijna bovenin de molen. Als je durft kun je op de maalzolder ook naar buiten.

Dat hebben wij tijdens ons bezoek aan de molen dan ook natuurlijk ook gedaan. Buiten heb je een mooi uitzicht over Leiden. De beklimming van de molen vind ik met hele kleine kinderen niet echt een aanrader want de trappen zijn namelijk erg steil.

molen de valk leiden met kinderen

Naturalis Leiden

Na een ingrijpende verbouwing is Naturalis in de zomer 2019 weer open gegaan voor publiek. De entree van het nieuwe gedeelte van Naturalis is indrukwekkend, de architect heeft allerlei vormen uit de natuur in de nieuwbouw verwerkt. Het museum bestaat uit zeven museumzalen met verschillende thema’s: leven, de aarde, de ijstijd, de verleiding, de dinotijd, de vroege mens en de dood.

In het LiveScience worden demonstraties door onderzoekers gegeven en kun je kijken wat hun werk precies inhoudt. Naturalis is heel geschikt voor kinderen van alle leeftijden en is zeker geen saai museum te noemen. Kinderen kunnen in Naturalis zelf allerlei onderzoekjes en interactieve spellen doen en er worden regelmatig kinderactiviteiten en workshops georganiseerd.

Voor de dinosaurus liefhebbers: T.rex Trix is na haar reis langs verschillende musea in de rest van de wereld weer terug in Leiden en is, naast andere indrukwekkende dino skeletten, weer in Naturalis te bewonderen.

Naturalis leiden met kinderen
Naturalis leiden met kinderen

Het nieuwe museum heeft een mooi restaurant gekregen op de begane grond waar je voornamelijk gezonde en duurzame gerechten kunt kopen. Je vindt er ook een kleine speelhoek voor kinderen. Op de negende verdieping van het museum vind je verder nog een café met een groot dakterras waar je een mooi uitzicht hebt.

Ga je met kleine kinderen naar Naturalis? Het museum is buggy- en kinderwagen vriendelijk en er zijn zelfs speciale buggy stallingen mocht je kindje toch ook zelf willen lopen.

Naturalis is het gehele jaar geopend, behalve op Koningsdag, Leids Ontzet (3 oktober) en Eerste Kerstdag.

Naturalis leiden met kinderen
Naturalis leiden met kinderen

Corpus Reis door de mens

Zijn je kinderen benieuwd hoe een mens er van binnen uit ziet en hoe alles functioneert? Dan moet je zeker een keer Corpus bezoeken met je kinderen. In een klein uurtje “reis” je in kleine groepjes door het menselijk lichaam. Je reis brengt je door en langs allerlei lichaamsdelen en via een koptelefoontje wordt er op een leuke manier over de verschillende delen van het menselijk lichaam verteld.

coprus leiden

Een leerzame en soms ook best spannende tocht door het menselijk lichaam. Na de reis door de mens kun je in het interactieve gedeelte van Corpus meedoen aan testjes en verschillende spelletjes doen. Er wordt bij Corpus gewerkt met zogenaamde vertrektijden van de groepjes van maximaal 16 personen.

Daarom worden er maar een beperkt aantal bezoekers per dag toegelaten. Het is dus zeer aan te raden om vooraf kaartje te reserveren via de website van Corpus. Het is ook goed te weten dat de minimumleeftijd voor een reis door het lichaam 6 jaar is.

Onze kinderen vonden deze bijzondere reis door de mens heel spannend maar erg leuk en leerzaam om te doen.

coprus leiden

Rembrandt Experience

In de Young Rembrandt Studio, een 17e eeuws huis in Leiden, woonde en werkte Jacob van Swanenburgh, de leermeester van Rembrandt. Hij leerde de jonge Rembrandt schilderen, tekenen en etsen. In de Young Rembrandt Studio maak je in een mooi gemaakte ‘video mapping’ in 7 minuten kennis met de jonge meester en de belangrijkste sleutelfiguren in zijn leven. Gratis toegankelijk, mooi gemaakt en erg leerzaam, zeker leuk om even binnen te lopen!

Rembrandt Experience

Andere leuke kinderactiviteiten in Leiden

Stadswandelingen Leiden

Het centrum van Leiden is vrij compact en de verschillende bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar. Ideaal dus om een stadswandeling te doen. Bij het VVV Leiden zijn een aantal stadswandelingen speciaal voor kinderen verkrijgbaar, zoals een wandeling met Rembrandt door Leiden.

Stadswandelingen Leiden

Wij kozen voor een andere stadswandeling speciaal voor kinderen door Leiden met de spannende naam: de “Grimmige Gruwelloop”. Je krijgt een pakketje mee met 4 boekjes waarvan elk boekje gaat over een personage uit de 17e eeuw, zoals bijvoorbeeld Marie de Slegte, een moordenares uit de 17e eeuw.

De route van wandeling door Leiden is voor iedereen hetzelfde maar ieder boekje heeft andere verhalen en vragen. Het is een leerzame speurtocht met soms best spannende details. Deze wandeling door Leiden is zeker een aanrader voor gezinnen met oudere kinderen.

Stadswandelingen Leiden
Stadswandelingen Leiden

De Burcht van Leiden

Leiden heeft veel prachtige, historische gebouwen. Eén daarvan is de Burcht van Leiden, middenin het centrum. De burcht van Leiden is een van de oudste nog bestaande burchten van Nederland. Vroeger diende de burcht als bescherming voor de Leidenaars ten tijde van oorlog.

Via een lange, steile trap bereik je de burcht en bovenop de muur heb je een mooi uitzicht over de stad Leiden. Je kunt op de muur van de burcht een rondje lopen. Tijdens je bezoek aan het centrum van Leiden is de burcht zeker dan ook een bezoekje waard. En mooi meegenomen: de entree van de burcht van Leiden is gratis!

De Burcht van Leiden
De Burcht van Leiden

Hortus Botanicus Leiden

De Hortus Botanicus van Leiden is de oudste botanische tuin van Nederland. Deze groene oase in het centrum van Leiden is een bezoekje waard. De buitentuinen zijn opgedeeld in kleine stukken met allerlei thema’s, zoals de Van Siebold gedenktuin, de varentuin of de rozentuin.

In de diverse kassen zijn bijzondere planten van over de hele wereld te vinden. In de tropische kassen vind je vleesetende planten, prachtig gekleurde orchideeën, vlinders en ook de reuze waterlelie. De bladeren van deze waterlelie zijn zo groot en sterk dat ze een klein kind kunnen dragen. Er worden soms fotosessies georganiseerd waarbij je je kindje op een waterlelieblad kunt laten fotograferen.

Voor kinderen zijn er diverse speurtochten door de Hortus Botanicus, deze speurtochten zijn bij de kassa verkrijgbaar.

hortus leiden met kinderen
hortus leiden met kinderen

De Oude Sterrewacht Leiden

De Leidse Sterrewacht is het oudste, nog in gebruik zijnde, universitaire observatorium ter wereld. Studenten van de Leidse Universiteit krijgen hier nog steeds onderwijs.

In het bezoekerscentrum bij de oude Sterrewacht is een tentoonstelling te bekijken over de geschiedenis van de oude Sterrewacht maar er is ook aandacht voor de sterrenkunde, waarbij ondermeer een virtuele tour door het heelal gemaakt kan worden.

De koepels van de oude Sterrewacht zijn alleen op speciale kijkdagen opengesteld voor publiek.

Zo hebben wij de Oude Sterrewacht een paar jaar geleden met onze kinderen bezocht tijdens de open monumentendag. De Oude Sterrewacht is vanuit de Hortus Botanicus te bereiken en met een toegangsbewijs voor de Hortus Botanicus gratis te bezoeken.

De Oude Sterrewacht Leiden

Rondvaart door Leiden

Het is altijd leuk om een stad vanaf het water te bekijken, zeker ook voor kinderen. In Leiden zijn er verschillende mogelijkheden om een rondvaart te maken of zelf met een bootje of kano te varen.

Wij kozen met ons gezin voor een rondvaart door Leiden met Bootjes en Broodjes. De rondvaart duurt ongeveer 50 minuten en de schipper van de boot vertelt onderweg allerlei weetjes over Leiden. En wil je een lekker broodje of een kop warme chocolademelk meenemen voor onderweg?

leiden met kinderen

Geen probleem, daar kan voor gezorgd worden. Ook heel fijn aan de boten van Bootjes en Broodjes is dat het elektrische boten zijn, dus heerlijk stil. Bij mooi weer vaart men met open boten en bij minder weer zit je heerlijk warm in een overdekte boot. Wij hebben genoten van onze rondvaart en hebben weer wat interessante weetjes gehoord over de stad Leiden.

leiden met kinderen

Park Cronesteyn

Soms heb je bij een stadsbezoek behoefte aan wat natuur en groen. Leiden beschikt over een groot polderpark waar je heerlijk kunt wandelen en je kinderen kunnen skeeleren op de geasfalteerde fietspaden.

Na je wandeling raad ik je aan wat te gaan eten of drinken bij De Tuin van de Smid. Dit theehuis in park Cronesteyn heeft heerlijke gerechten op de menukaart gemaakt van biologische producten van boeren uit de polders rond Leiden. Bij het theehuis is een kinderboerderij aanwezig met ezels, pony’s en schapen.

Bij mooi weer kunnen je kinderen zich uitleven in de bijbehorende natuurspeeltuin. Neem wel droge kleding mee want kinderen kunnen nat worden bij het slootje springen! Onze kinderen vragen regelmatig: wanneer gaan we nog een keer terug naar die leuke natuurspeeltuin in Leiden?

Park Cronesteyn
Park Cronesteyn

Lees hier de blog eropuit in Katwijk en omgeving met kinderen voor nog meer inspiratie.

Winteractiviteiten in het centrum van Leiden

Het hele jaar door worden in de binnenstad van Leiden leuke (kinder)activiteiten georganiseerd. Van eind november tot begin januari bijvoorbeeld staat het centrum van Leiden in het teken van de Winter Wonder Weken. Door de hele binnenstad hangt sfeervolle feestverlichting en de Nieuwe Rijn is omgebouwd tot een grote, drijvende schaatsbaan. Bij de schaatsbaan wordt rond de kerstdagen een drijvende kerstmarkt georganiseerd en op het stadhuisplein staat een nostalgische kermis.

winterwonderweken leiden

Overnachten met kinderen in Leiden

Als je een paar dagen of weekendje wilt blijven slapen in Leiden heb je de keuze uit verschillende hotels, B&B’s en appartementen. Wij verbleven graag bij hotel Holiday Inn Leiden met een leuk binnenzwembad en een speelgedeelte voor grote en kleine kinderen met onder andere een ballenbak, glijbaan en computerspellen. Helaas is dit hotel inmiddels permanent gesloten.

holiday inn leiden

Het aanbod van kindvriendelijk hotels in Leiden is hierdoor helaas ook een stuk kleiner geworden. Wil je graag een hotel met een binnenzwembad dan kan je kiezen voor het Fletcher Wellness-Hotel Leiden. Hoewel dit hotel niet zo’n goede prijs-kwaliteit verhouding heeft. Bovendien is het zwembad alleen in de ochtend toegankelijk voor kinderen.

Een betere optie is dan de Tulip Inn Leiden Centre, geen zwembad maar wel nette familiekamers en een goede ligging in het centrum van de stad. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid.

Of de Hilton Garden Inn Leiden, met een leuke speelruimte voor kinderen. Ook hier heb je gewoon een netjes, schoon hotel met prima familiekamers. Waarbij er voor de kinderen een bedbank is. En na een nachtje lekker slapen samen smullen van het ontbijtbuffet. Holiday Inn Leiden ligt aan de rand van Leiden, op loopafstand van Corpus en Naturalis. Met de bus of auto ben je in 10 minuten in het centrum van Leiden. Bekijk hier de beschikbaarheid en actuele prijs.

holiday inn leiden

Eten en drinken met kinderen in Leiden

In het centrum van Leiden vind je tal van leuke restaurantjes en lunchrooms in allerlei verschillende prijsklassen.

Lunchen bij Better Bagels

Tijdens ons weekendje weg met ons gezin in Leiden hebben wij heerlijk geluncht bij Better Bagels. Hier kun je de allerlekkerste, zelfgemaakte bagels krijgen in allerlei smaken met je favoriete beleg. De bagels worden op ambachtelijke en traditionele wijze gemaakt met alleen maar eerlijke ingrediënten. Better Bagels vind je in het centrum van Leiden, op de Lange Mare, een zijstraat van de winkelstraat van Leiden, de Haarlemmerstraat.

kindvriendelijk restaurant leiden

Diner bij Italiaans restaurant Aperitivo

Na de boottocht en de stadswandeling door Leiden hadden we allemaal flinke trek gekregen en hebben we ’s avonds heerlijk gegeten bij Italiaans restaurant Aperitivo. Bij Aperitivo kun je kiezen uit allerlei kleine, Italiaanse gerechten, en dat is ideaal met kinderen. De absolute favoriet van onze kinderen: de pizza Nutella! Aperitivo is gevestigd middenin het centrum van Leiden, op de Breestraat.

kindvriendelijk restaurant leiden

Bereikbaarheid Leiden

Het centrum van Leiden is heel goed met de auto bereikbaar en beschikt over een groot aantal overdekte parkeergarages. Reis je liever met het openbaar vervoer? Vanaf station Leiden Centraal loop je in ongeveer 5 minuten naar het winkelgebied van Leiden en de meeste musea bevinden zich op loopafstand van het station. Naturalis en Corpus liggen wat verder uit het centrum maar zijn prima met de bus bereikbaar.

Meer lezen? Lees ook over andere stedentrips met kinderen in de buurt zoals:

Gezinopreis bezocht Leiden op uitnodiging van Leiden Marketing. Daarnaast bezochten we een aantal plekken op eigen gelegenheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top