Home / Nederland / Zuid-Holland / Zuid-Holland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Zuid-Holland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Op zoek naar leuke uitjes in Zuid-Holland met kinderen voor een weekendje of weekje weg? In Zuid-Holland zijn natuurlijk veel gezellige en toeristische steden, zoals Rotterdam, Den Haag en Leiden. Het aanbod van kindvriendelijke musea in Zuid-Holland is enorm. Voor natuur kun je naar de Biesbosch of naar de Zuid-Hollandse eilanden.

kinderdijk

Overnachten in Zuid-Holland met kinderen

Op zoek naar een leuke plek om te overnachten in Zuid-Holland met kinderen? Wij vinden het relatief nieuwe Landal de Reewijkse plassen echt een fijn en mooi gelegen park. Mooi centraal gelegen, maar ook mooie natuur. Liever een huisjes aan het strand? Wat dacht je dan van deze toffe strandvilla’s?

In de grotere steden zoals Leiden, Den Haag en Rotterdam, kiezen we dan weer liever voor een kindvriendelijk hotel of hostel. In Rotterdam sliepen we bijvoorbeeld op de SS Rotterdam. Heb je een kleiner budget? In de steden kun je ook overnachten bij Stayokay met prima familiekamers.

Uitjes in Zuid-Holland met kinderen

Attractieparken in Zuid-Holland

Duinrell, Wassenaar

Duinrell in wassenaar is het grootste attractiepark in Zuid-Holland. Ook een van de leukste waar je makkelijk meerdere dagen kunt besteden. Mede doordat het niet alleen een attractiepark is, maar je er ook het Tikibad hebt. Een groot zwemparadijs met lekker veel glijbanen. Duinrell is bovendien geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor de kleintjes is er bijvoorbeeld een kikkerachtbaan, terwijl van de Falcon, een achtbaan waarbij je kaarsrecht naar beneden valt en meerdere keren over de kop gaat, tieners blij worden. 

Ook een dagje of een lang weekend naar Duinrell? Bekijk hier het aanbod van Duinrell of lees ons uitgebreide blog over een weekendje Duinrell.

Familiepark Drievliet, Den Haag

Drievliet is een overzichtelijk attractiepark voor grote en kleine kinderen. Voor de jonge bezoekers zijn er allerlei leuke attracties te vinden in het gebied “Lol Atol”. In dit themagebied hebben de attracties allemaal een zee-thema. Kleintjes kunnen, samen met hun ouders, ritjes maken in de sleepbootjes, de vliegende vissen carrousel of de vliegende hondjes.

Ook voor oudere kinderen heeft Drievliet spannende attracties, zoals de Kwal, een supersnel draaiende attractie die over de kop gaat. Of de spectaculaire kopermijn achtbaan en zelfs een snelle achtbaan die meerdere keren over de kop gaat.

drievliet den haag met kinderen

Plaswijckpark, Rotterdam

Op zoek naar een uitje in Zuid-Holland? Zeker bij mooi weer is Plaswijck een aanrader. In het park bevinden zich meerdere speeltuinen. Er is een kinderboerderij een kabouterpad en bovendien meerdere attracties. Die zijn te vinden in gebieden met verschillende thema’s, zoals de verkeerstuin, de havenspeeltuin en de apenspeeltuin.

Kindvriendelijk musea in Zuid-Holland

We hebben een selectie gemaakt van wat volgens ons de leukste kindvriendelijke musea in Zuid-Holland zijn. Maar dat betekent niet dat er niet nog meer te vinden is. Ga je naar Den Haag, Rotterdam of Leiden? Dan adviseer ik je het blogs over Den Haag met kinderen, Leiden met kinderen of Rotterdam met kinderen te lezen voor een nog veel uitgebreider aanbod van kinderactiviteiten.

Madurodam, Den Haag

Een van de bekendste uitjes in Zuid-Holland is natuurlijk Madurodam. Waarschijnlijk kwam je er zelf als kind ook al. Madurodam is meer dan alleen de miniaturen die je misschien in gedachten hebt. Er zijn ook hele leuke doe dingen te beleven. Bijvoorbeeld een brandje op een schip blussen of zelf DJ zijn tijdens een concert van DJ Armin van Buuren.

Madurodam met kinderen

Maritiem Museum, Rotterdam 

Of je nou goed of juist minder mooi weer treft, het Maritiem museum in Rotterdam is altijd leuk met kinderen. Bij mooi weer kun je buiten zelf met bootjes varen en bij regen ontdek je de enorme binnenwereld vol met interactieve doe-tentoonstellingen.

Archeon, Alphen aan den Rijn

Archeon wil de geschiedenis levend maken en dat gebeurt echt door het gehele park. Kinderen kunnen zelf aan van alles meedoen. Bijvoorbeeld als rekruut in het Romeinse leger, maar ook door zelf voorwerpen te maken. Zelf een rondje varen in een historische boomstamkano. Dit is echt een actief doe-museum en geen kijkmuseum. Lees ook ons uitgebreide blog over het Archeon met kids.

Archeon met kinderen
Archeon met kinderen

Museon, Den haag

Wij vinden het Museon een van de leukste kindermusea in Zuid-Holland. Er is zoveel te doen dat je er echt een dagje uit van kunt maken. Het bijwonen van een demonstratie, zelf spelletjes spelen en de vele testen die je er kunt maken zijn tof! Dit museum is echt leerzaam en leuk.

Den Haag met kinderen museon

Rijksmuseum Boerhaave, Leiden

Een ander modern en erg leuk interactief museum in Zuid-Holland is Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. In elke zaal van het museum kunnen kinderen op een interactieve manier iets leren over de natuurwetenschap. Zo kun je via een projectie op je arm zien hoe deze er vanbinnen uitziet. Ook kun je natuurkundige en wiskundige spelletjes doen en puzzels oplossen. Zien en proberen hoe een ouderwetse draaischijftelefoon werkt en zelfs een spelletje PAC Man spelen.

leiden met kinderen museum boerhaave

Beeld en Geluid, Den Haag

Via een geweldige entree, een prachtige trap centraal gelegen in de COMM Lounge, stap je het museum met maar liefst 4 etages binnen. Ook museum Beeld en Geluid in Den Haag is een tof interactief uitjes voor gezinnen.

Museum Gouda, Gouda

Het Museum Gouda is niet zo groot als veel andere kindvriendelijke musea in Zuid-Holland, maar wel leuk om te bezoeken. In museum Gouda zit een kindermuseum en er is een speurtocht met opdrachtenkoffer voor kinderen vanaf zes jaar.

Gouda Museum met kindermueum en martelwerktuigenkelder

Corpus Reis door de mens, Leiden

Zijn je kinderen benieuwd hoe een mens er van binnen uitziet en hoe alles functioneert? Dan moet je zeker een keer Corpus bezoeken met je kinderen. In een klein uurtje “reis” je in kleine groepjes door het menselijk lichaam. Je reis brengt je door en langs allerlei lichaamsdelen en via een koptelefoontje wordt er op een leuke manier over de verschillende delen van het menselijk lichaam verteld.

coprus leiden

Kinderboekenmuseum, Den Haag

Een uitje in Zuid-Holland met een peuter? Het kinderboekenmuseum in Den Haag is een van de beste musea voor peuters in Nederland. Het enige nadeel van dit museum is dat het er vrij druk kan zijn.

Op de bovenste verdiepingen zijn de activiteiten voor jonge kinderen. Die zijn wel heel leuk. Zo zijn er een aantal thema speelkamers. Speel Rupsje Nooit Genoeg en kruip door een appel, ga op zoek naar Nijntje en speel met kikker. Allemaal figuren uit bekende kinderboeken komen voorbij. 

kinderboekenmuseum den haag

Villa Zebra, Rotterdam

Ook Villa Zebra is een uitje in Zuid-Holland voor jonge kinderen. Er is een bovengedeelte voor kids van 7 t/m 12 jaar en een benedengedeelte voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. Hoepelen, je verkleden en laden om open trekken. Een medewerkster komt met een zoekkaart en hiermee zoek je zelf figuren die op de muren geschilderd staan. Je kunt hier ook knutselen.

Rotterdam met kids villa zebra

Science Centra, Delft

Het Science Centre in Delft is verbonden aan de TU Delft. Hier leren kinderen op een leuke manier over wetenschap. Probeer maar eens een toren te bouwen op de aardbevingsvloer of kijk hoe snel je ballen kunt vangen. De medewerkers hier zijn super behulpzaam en leggen je graag uit hoe de opstellingen werken. Dit museum is het leukste met kinderen in de middenbouw of bovenbouw van de basisschool. Die kunnen hier lekker zelfstandig aan de slag.

Science museum - Delft

Rijksmuseum voor de Oudheden, Leiden

Al eens oog in oog gestaan met een echte krokodillenmummie? Benieuwd hoe een mummie er van binnen uitziet? Het kan met de speciale speciale 3D-applicatie in het Rijksmuseum van Oudheden. Naast een grote collectie over Egypte heeft het Museum van Oudheden tentoonstellingen over de Klassieke wereld, de Romeinen en Grieken, Nederland in de Romeinse tijd en een interessante tentoonstelling over archeologie in Nederland. Voor kinderen van 7 tot met 12 jaar zijn er audiotours te doen door het museum.

museum van oudheden

Space Expo, Noordwijk

Een tochtje maken naar de ruimte doe je bij Space Expo in Noordwijk. Loop door een kopie van het ISS ruimtestation en leer van André Kuipers hoe het was in de ruimte. Hoe slaap, eet en was je jezelf eigenlijk in de ruimte?

Naturalis, Leiden

Naturalis is indrukwekkend. Het museum bestaat uit zeven museumzalen met verschillende thema’s: leven, de aarde, de ijstijd, de verleiding, de dinotijd, de vroege mens en de dood. In het LiveScience worden demonstraties door onderzoekers gegeven en kun je kijken wat hun werk precies inhoudt. Naturalis is heel geschikt voor kinderen van alle leeftijden en is zeker geen saai museum te noemen. Kinderen kunnen in Naturalis zelf allerlei onderzoekjes en interactieve spellen doen en er worden regelmatig kinderactiviteiten en workshops georganiseerd.

Naturalis leiden met kinderen

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in de Zuid-Holland

Avifauna, Alphen aan den Rijn

Avifauna in Alphen aan den Rijn is een dierentuin in Zuid-Holland waar je vooral veel vogels en apen tegenkomt. Je kunt hier de Lori, kleine kleurige vogeltjes, zelf voeren wat leuk is om te doen.

Avifauna

Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Diergaarde Blijdorp is een een leuk dierentuin in in Rotterdam. Deze dierentuin heeft de gebieden opgedeeld in continenten. Er is ook een overdekte speeltuin, mocht je wat minder mooi weer hebben.

blijdorp rotterdam

Avonturenboerderij Molenwaard, Groot-Ammers

Avonturenboerderij Molenwaard is een ook een leuke aanrader voor een middagje weg in Zuid-Holland. Er is een blotevoetenpad, een doolhof en verschillende andere activiteiten. De kinderen vinden de shows en optredens hier ook altijd super leuk.

Avonturenboerderij Molenwaard

Kinderboerderij en natuurspeeltuin Cronesteyn, Leiden

Bij park Cronesteyn in Leiden heb je een leuke natuurspeeltuin, een kinderboerderij en een theehuis. Eerst de ezels, pony’s en schapen voeren, daarna lekker spelen en over slootjes springen en vervolgens lunchen. Er wordt hier gebruik gemaakt van biologische producten, vaak van lokale boeren.

Park Cronesteyn

Boerderij ‘t Geertje, Zoeterwoude

Ook een erg leuk uitje in Zuid-Holland is Boerderij t’ Geertje, zeker met jonge kinderen. Je kunt de babygeitjes melk geven en er is een speeltuintje. Het is bovendien gratis om hier heen te gaan. Leuk weetje: het Koninklijk huis kwam er ook vaak toen de prinsesjes nog klein waren.

uitje peuter t geertje

Amsterdamse waterleiding duinen, de Zilk

Ook leuk om te doen is veel wilde herten spotten in de Amsterdamse waterleidingduinen bij de Zilk. De Zilk is nog Zuid-Holland. Er zijn hier meerdere wandelingen via aangegeven paaltjes. De paarse route van 4,8 kilometer is ook prima te doen met kinderen.

waterleiding duinen

Keukenhof, Lisse

Een leuk uitje in Zuid-Holland in het voorjaar is de Keukenhof. Natuurlijk kom je hier voor de vele bloemen, maar wist je dat er ook veel te doen is voor gezinnen? Zoals de Nijntje speeltuin, het doolhof en de kinderboerderij. Dat maakt dit ook echt een leuk uitje met jonge kinderen. Lees er meer over in ons blog over de Keukenhof met kinderen.

Keukenhof met kinderen

Actief in de natuur in Zuid-Holland

Nationaal Park de Biesbosch

Op dit moment is Nationaal park de Biesbosch het enige Nationale Park in Zuid-Holland. Ook nog gedeeld met de provincie Brabant die het grootste gebied heeft. Vanuit Zuid-Holland kun je het park het beste bezoeken vanuit het Biesboschcentrum in Dordrecht. Hier start ook een leuke korte wandeling voor gezinnen de Beverbos wandeling.

Je kunt ook een klein stukje lopen naar Recreatiestrand Merwelanden met aardige speeltuin. Met een kabelbaan, klimtoestel en enkele evenwichtsbalken en natuurlijk een zwemmeer.

Hollandse Duinen

Hollandse Duinen is een natuurgebied in Zuid-Holland dat in de toekomst ook een nationaal park hoopt te worden. Het omvat een aantal duingebieden, zoals duingebied De Blink en landgoederen, zoals Landgoed Ockenburgh en Huys te Warmont.

Tiengemeten, Zuid-Beijerland

Tiengemeten is een eiland midden in het Haringvliet. Het eiland heeft veel ruimte voor natuur en je kunt er dan ook verschillende wandelingen maken. Ook is er een groot speelbos.

Nieuwkoopse Plassen, Nieuwkoop

Ook in natuurgebied Nieuwkoopse Plassen is veel te doen voor gezinnen. Er zijn meerdere wandelroutes en je kunt het gebied per kano of kajak verkennen. Er is een gezinsroute met een combi van 3kilometer kajakken en 1km wandelen.

Speelbos Monkeybos, Wassenaar

In het Zuid-Hollandse duingebied van Meijendel vind je het speelbos “Monkeybos”. Je kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven: in (hoge) bomen klimmen, klimmen en klauteren op toestellen, hutten bouwen of door grote waterleidingbuizen kruipen. Je vindt er ook een tokkelbaan en een uitkijktoren. In het bezoekerscentrum leer je meer over de omgeving.

monkeybos Meijendal

Overige Uitjes Zuid-Holland

LEGOLAND Discovery Centre, Scheveningen

Een uitje in Zuid-Holland waar al lang op gewacht wordt, is het LEGOLAND Discovery Centre in Scheveningen. Je komt deze centra al in veel andere landen tegen, maar nu dus ook in Nederland.

Reuzenrad, Scheveningen

Een rondje in het 50 meter hoge reuzenrad van Scheveningen is ook een leuke activiteit in Zuid-Holland. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de duinen en de zee. Met een beetje geluk zijn er net op dat moment ook bungeejumpers bezig. Tip: een rondje duurt best lang en de cabines hebben ook tafeltjes, dus ook een prima plek om even wat te eten en te drinken.

2 reacties op “Zuid-Holland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten”

  1. Ook leuk (en gratis) is het Balijbos bij Zoetermeer. Speelbos, hutten bouwen, hangbrug en een kleine kinderboerderij. Er is ook een leuke wandeling van belevenissenroutes van ongeveer 4 km die overal langs loopt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top