Home / Nederland / Zuid-Holland / Zuid-Holland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Zuid-Holland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten

Op zoek naar leuke uitjes in Zuid-Holland met kinderen voor een weekendje of weekje weg? In Zuid-Holland zijn natuurlijk veel gezellige en toeristische steden, zoals Rotterdam, Den Haag en Leiden. Het aanbod van kindvriendelijke musea in Zuid-Holland is enorm. Voor natuur kun je naar de Biesbosch of naar de Zuid-Hollandse eilanden.

kinderdijk

Overnachten in Zuid-Holland met kinderen

Op zoek naar een leuke plek om te overnachten in Zuid-Holland met kinderen? Wij vinden het relatief nieuwe Landal de Reewijkse plassen echt een fijn en mooi gelegen park. Mooi centraal gelegen, maar ook mooie natuur. Liever een huisjes aan het strand? Wat dacht je dan van deze toffe strandvilla’s?

In de grotere steden zoals Leiden, Den Haag en Rotterdam, kiezen we dan weer liever voor een kindvriendelijk hotel of hostel. In Rotterdam sliepen we bijvoorbeeld op de SS Rotterdam. Heb je een kleiner budget? In de steden kun je ook overnachten bij Stayokay met prima familiekamers.

Uitjes in Zuid-Holland met kinderen

Attractieparken in Zuid-Holland

Tip voor heel van deze attractieparken kan je regelmatig tickets vinden met korting via Tripper.

Duinrell, Wassenaar

Duinrell in wassenaar is het grootste attractiepark in Zuid-Holland. Ook een van de leukste waar je makkelijk meerdere dagen kunt besteden. Mede doordat het niet alleen een attractiepark is, maar je er ook het Tikibad hebt. Een groot zwemparadijs met lekker veel glijbanen. Duinrell is bovendien geschikt voor kinderen van verschillende leeftijden. Voor de kleintjes is er bijvoorbeeld een kikkerachtbaan, terwijl van de Falcon, een achtbaan waarbij je kaarsrecht naar beneden valt en meerdere keren over de kop gaat, tieners blij worden. 

Ook een dagje of een lang weekend naar Duinrell? Bekijk hier het aanbod van Duinrell of lees ons uitgebreide blog over een weekendje Duinrell.

Familiepark Drievliet, Den Haag

Drievliet is een overzichtelijk attractiepark voor grote en kleine kinderen. Voor de jonge bezoekers zijn er allerlei leuke attracties te vinden in het gebied “Lol Atol”. In dit themagebied hebben de attracties allemaal een zee-thema. Kleintjes kunnen, samen met hun ouders, ritjes maken in de sleepbootjes, de vliegende vissen carrousel of de vliegende hondjes.

Ook voor oudere kinderen heeft Drievliet spannende attracties, zoals de Kwal, een supersnel draaiende attractie die over de kop gaat. Of de spectaculaire kopermijn achtbaan en zelfs een snelle achtbaan die meerdere keren over de kop gaat.

drievliet den haag met kinderen

Plaswijckpark, Rotterdam

Op zoek naar een uitje in Zuid-Holland? Zeker bij mooi weer is Plaswijck een aanrader. In het park bevinden zich meerdere speeltuinen. Er is een kinderboerderij een kabouterpad en bovendien meerdere attracties. Die zijn te vinden in gebieden met verschillende thema’s, zoals de verkeerstuin, de havenspeeltuin en de apenspeeltuin.

Kindvriendelijk musea in Zuid-Holland

We hebben een selectie gemaakt van wat volgens ons de leukste kindvriendelijke musea in Zuid-Holland zijn. Maar dat betekent niet dat er niet nog meer te vinden is. Ga je naar Den Haag, Rotterdam of Leiden? Dan adviseer ik je het blogs over Den Haag met kinderen, Leiden met kinderen of Rotterdam met kinderen te lezen voor een nog veel uitgebreider aanbod van kinderactiviteiten.

Madurodam, Den Haag

Een van de bekendste uitjes in Zuid-Holland is natuurlijk Madurodam. Waarschijnlijk kwam je er zelf als kind ook al. Madurodam is meer dan alleen de miniaturen die je misschien in gedachten hebt. Er zijn ook hele leuke doe dingen te beleven. Bijvoorbeeld een brandje op een schip blussen of zelf DJ zijn tijdens een concert van DJ Armin van Buuren.

Koop je kaartjes voor Madurodam alvast online via Tiqets, handig omdat je vaak kosteloos kunt annuleren mocht je toch niet kunnen gaan. 

Madurodam met kinderen

Maritiem Museum, Rotterdam 

Of je nou goed of juist minder mooi weer treft, het Maritiem museum in Rotterdam is altijd leuk met kinderen. Bij mooi weer kun je buiten zelf met bootjes varen en bij regen ontdek je de enorme binnenwereld vol met interactieve doe-tentoonstellingen.

Archeon, Alphen aan den Rijn

Archeon wil de geschiedenis levend maken en dat gebeurt echt door het gehele park. Kinderen kunnen zelf aan van alles meedoen. Bijvoorbeeld als rekruut in het Romeinse leger, maar ook door zelf voorwerpen te maken. Zelf een rondje varen in een historische boomstamkano. Dit is echt een actief doe-museum en geen kijkmuseum. Lees ook ons uitgebreide blog over het Archeon met kids of kijk hier voor tickets.

Archeon met kinderen
Archeon met kinderen

One Planet, Den haag

Wij vinden One Planet (voorheen Museon) een van de leukste kindermusea in Zuid-Holland. Er is zoveel te doen dat je er echt een dagje uit van kunt maken. Het bijwonen van een demonstratie, zelf spelletjes spelen en de vele testen die je er kunt maken zijn tof! Dit museum is echt leerzaam en leuk.

Den Haag met kinderen museon

Rijksmuseum Boerhaave, Leiden

Een ander modern en erg leuk interactief museum in Zuid-Holland is Rijksmuseum Boerhaave in Leiden. In elke zaal van het museum kunnen kinderen op een interactieve manier iets leren over de natuurwetenschap. Zo kun je via een projectie op je arm zien hoe deze er vanbinnen uitziet. Ook kun je natuurkundige en wiskundige spelletjes doen en puzzels oplossen. Zien en proberen hoe een ouderwetse draaischijftelefoon werkt en zelfs een spelletje PAC Man spelen.

leiden met kinderen museum boerhaave

Beeld en Geluid, Den Haag

Via een geweldige entree, een prachtige trap centraal gelegen in de COMM Lounge, stap je het museum met maar liefst 4 etages binnen. Ook museum Beeld en Geluid in Den Haag is een tof interactief uitjes voor gezinnen.

Museum Gouda, Gouda

Het Museum Gouda is niet zo groot als veel andere kindvriendelijke musea in Zuid-Holland, maar wel leuk om te bezoeken. In museum Gouda zit een kindermuseum en er is een speurtocht met opdrachtenkoffer voor kinderen vanaf zes jaar.

Gouda Museum met kindermueum en martelwerktuigenkelder

Corpus Reis door de mens, Leiden

Zijn je kinderen benieuwd hoe een mens er van binnen uitziet en hoe alles functioneert? Dan moet je zeker een keer Corpus bezoeken met je kinderen. In een klein uurtje “reis” je in kleine groepjes door het menselijk lichaam. Je reis brengt je door en langs allerlei lichaamsdelen en via een koptelefoontje wordt er op een leuke manier over de verschillende delen van het menselijk lichaam verteld.

coprus leiden

Kinderboekenmuseum, Den Haag

Een uitje in Zuid-Holland met een peuter? Het kinderboekenmuseum in Den Haag is een van de beste musea voor peuters in Nederland. Het enige nadeel van dit museum is dat het er vrij druk kan zijn.

Op de bovenste verdiepingen zijn de activiteiten voor jonge kinderen. Die zijn wel heel leuk. Zo zijn er een aantal thema speelkamers. Speel Rupsje Nooit Genoeg en kruip door een appel, ga op zoek naar Nijntje en speel met kikker. Allemaal figuren uit bekende kinderboeken komen voorbij. 

kinderboekenmuseum den haag

Villa Zebra, Rotterdam

Ook Villa Zebra is een uitje in Zuid-Holland voor jonge kinderen. Er is een bovengedeelte voor kids van 7 t/m 12 jaar en een benedengedeelte voor kinderen van 3 t/m 6 jaar. Hoepelen, je verkleden en laden om open trekken. Een medewerkster komt met een zoekkaart en hiermee zoek je zelf figuren die op de muren geschilderd staan. Je kunt hier ook knutselen.

Rotterdam met kids villa zebra

Science Centra, Delft

Het Science Centre in Delft is verbonden aan de TU Delft. Hier leren kinderen op een leuke manier over wetenschap. Probeer maar eens een toren te bouwen op de aardbevingsvloer of kijk hoe snel je ballen kunt vangen. De medewerkers hier zijn super behulpzaam en leggen je graag uit hoe de opstellingen werken. Dit museum is het leukste met kinderen in de middenbouw of bovenbouw van de basisschool. Die kunnen hier lekker zelfstandig aan de slag.

Science museum - Delft

Rijksmuseum voor de Oudheden, Leiden

Al eens oog in oog gestaan met een echte krokodillenmummie? Benieuwd hoe een mummie er van binnen uitziet? Het kan met de speciale speciale 3D-applicatie in het Rijksmuseum van Oudheden. Naast een grote collectie over Egypte heeft het Museum van Oudheden tentoonstellingen over de Klassieke wereld, de Romeinen en Grieken, Nederland in de Romeinse tijd en een interessante tentoonstelling over archeologie in Nederland. Voor kinderen van 7 tot met 12 jaar zijn er audiotours te doen door het museum.

museum van oudheden

Space Expo, Noordwijk

Een tochtje maken naar de ruimte doe je bij Space Expo in Noordwijk. Loop door een kopie van het ISS ruimtestation en leer van André Kuipers hoe het was in de ruimte. Hoe slaap, eet en was je jezelf eigenlijk in de ruimte?

space expo

Naturalis, Leiden

Naturalis is indrukwekkend. Het museum bestaat uit zeven museumzalen met verschillende thema’s: leven, de aarde, de ijstijd, de verleiding, de dinotijd, de vroege mens en de dood. In het LiveScience worden demonstraties door onderzoekers gegeven en kun je kijken wat hun werk precies inhoudt. Naturalis is heel geschikt voor kinderen van alle leeftijden en is zeker geen saai museum te noemen. Kinderen kunnen in Naturalis zelf allerlei onderzoekjes en interactieve spellen doen en er worden regelmatig kinderactiviteiten en workshops georganiseerd.

Naturalis leiden met kinderen

Dierentuinen, kinderboerderijen en speeltuinen in de Zuid-Holland

Avifauna, Alphen aan den Rijn

Avifauna in Alphen aan den Rijn is een dierentuin in Zuid-Holland waar je vooral veel vogels en apen tegenkomt. Je kunt hier de Lori, kleine kleurige vogeltjes, zelf voeren wat leuk is om te doen.

Avifauna

Diergaarde Blijdorp, Rotterdam

Diergaarde Blijdorp is een een leuk dierentuin in in Rotterdam. Deze dierentuin heeft de gebieden opgedeeld in continenten. Er is ook een overdekte speeltuin, mocht je wat minder mooi weer hebben.

blijdorp rotterdam

Avonturenboerderij Molenwaard, Groot-Ammers

Avonturenboerderij Molenwaard is een ook een leuke aanrader voor een middagje weg in Zuid-Holland. Er is een blotevoetenpad, een doolhof en verschillende andere activiteiten. De kinderen vinden de shows en optredens hier ook altijd super leuk.

Molenwaard

Avonturenboerderij Molenwaard is vooral gericht op peuters en kleuters met favorieten zoals Fien en Teun. Kinderboerderijdieren en educatieve activiteiten speciaal voor jonge kinderen. Wist je dat je ook kan overnachten op het vakantiepark Molenwaard, dan heb je gratis toegang tot de avonturenboerderij. Bekijk hier de verschillende huisjes en prijzen.

Avonturenboerderij Molenwaard

Kinderboerderij en natuurspeeltuin Cronesteyn, Leiden

Bij park Cronesteyn in Leiden heb je een leuke natuurspeeltuin, een kinderboerderij en een theehuis. Eerst de ezels, pony’s en schapen voeren, daarna lekker spelen en over slootjes springen en vervolgens lunchen. Er wordt hier gebruik gemaakt van biologische producten, vaak van lokale boeren.

Park Cronesteyn

Boerderij ’t Geertje, Zoeterwoude

Ook een erg leuk uitje in Zuid-Holland is Boerderij t’ Geertje, zeker met jonge kinderen. Je kunt de babygeitjes melk geven en er is een speeltuintje. Het is bovendien gratis om hier heen te gaan. Leuk weetje: het Koninklijk huis kwam er ook vaak toen de prinsesjes nog klein waren.

uitje peuter t geertje

Amsterdamse waterleiding duinen, de Zilk

Ook leuk om te doen is veel wilde herten spotten in de Amsterdamse waterleidingduinen bij de Zilk. De Zilk is nog Zuid-Holland. Er zijn hier meerdere wandelingen via aangegeven paaltjes. De paarse route van 4,8 kilometer is ook prima te doen met kinderen.

waterleiding duinen

Keukenhof, Lisse

Een leuk uitje in Zuid-Holland in het voorjaar is de Keukenhof. Natuurlijk kom je hier voor de vele bloemen, maar wist je dat er ook veel te doen is voor gezinnen? Zoals de Nijntje speeltuin, het doolhof en de kinderboerderij. Dat maakt dit ook echt een leuk uitje met jonge kinderen. Lees er meer over in ons blog over de Keukenhof met kinderen.

Keukenhof met kinderen

JumpXL en Jumpsquare – Zuid-Holland

Blogger Leonie bezocht met haar zoon Viggo en vier vrienden Jumpsquare Rijswijk. Een kwartiertje voor onze starttijd komen we aan bij Jumpsquare Rijswijk. Ik vul op een computer nog even de waiver (formulier i.v.m. verantwoordelijkheid) in voor iedereen. Dit kun je ook online alvast doen als je tijd wil besparen. Viggo en zijn vrienden krijgen een armbandje en ze kunnen het jumppark gaan ontdekken. We hebben kaartjes om 1,5 uur te jumpen. 

jumpsquare rijswijk

Ze starten in het airpark. Jumpsquare Rijswijk heeft een inflatable airpark van wel 700 m² groot met onder andere een Obstacle Parcours en een Freerun Area. Toegang tot het airpark is inbegrepen in je kaartje van een jumpsessie.

jumpsquare rijswijk airpark

Na een korte veiligheidsinstructie is het tijd om te gaan jumpen in de Jump Arena. Jumpsquare Rijswijk beschikt over 18 unieke attracties in de Jump Arena, genoeg te doen dus. Favoriet bij Viggo en zijn vrienden is de trapeze en ook de Dodge Ball Area vinden ze erg tof. 

jumpsquare rijswijk trapeze
jumpsquare rijswijk trapeze

Tussendoor wordt er even wat te drinken besteld want van jumpen krijg je dorst. Je hapjes en drankjes kun je makkelijk bestellen via een bestelscherm of aan de bar. Er zijn voldoende banken, tafels en stoelen waar je kids even kunnen uitrusten. En wil je zelf even werken terwijl je kinderen aan het jumpen zijn, dat kan ook. Je kunt gebruik maken van gratis Wifi. Na 1,5 uur jumpen gaan Viggo en zijn vrienden moe maar voldaan naar huis.

jumpsquare rijswijk

Je kunt bij Jumpsquare Rijswijk een cursus van 9 lessen boeken bij de JumpScool waarbij je kinderen gave stunts en tricks kunnen leren. Of je kind kan zijn of haar kinderfeestje vieren bij Jumpsquare. Jumpsquare Rijswijk is goed bereikbaar en parkeren is gratis.

jumpsquare rijswijk

Voor kinderen onder de 7 jaar bieden de meeste vestigingen aparte speelzones en kindertrampolines aan.

jumpsquare rijswijk

Ontdek de verschillende soorten trampolines en het uitdagende ninja parcours en test jouw vaardigheden op de verschillende obstakels. Kijk op de website van Jump XL en Jumpsquare voor meer informatie over de vestigingen in Zuid-Holland en maak je klaar voor een dag vol plezier en avontuur!

Actief in de natuur in Zuid-Holland

Nationaal Park de Biesbosch

Op dit moment is Nationaal park de Biesbosch het enige Nationale Park in Zuid-Holland. Ook nog gedeeld met de provincie Brabant die het grootste gebied heeft. Vanuit Zuid-Holland kun je het park het beste bezoeken vanuit het Biesboschcentrum in Dordrecht. Hier start ook een leuke korte wandeling voor gezinnen de Beverbos wandeling.

Je kunt ook een klein stukje lopen naar Recreatiestrand Merwelanden met aardige speeltuin. Met een kabelbaan, klimtoestel en enkele evenwichtsbalken en natuurlijk een zwemmeer.

Hollandse Duinen

Hollandse Duinen is een natuurgebied in Zuid-Holland dat in de toekomst ook een nationaal park hoopt te worden. Het omvat een aantal duingebieden, zoals duingebied De Blink en landgoederen, zoals Landgoed Ockenburgh en Huys te Warmont.

Klimbos Zoetermeer, Zoetermeer

Zin in een klimbos? Er zijn zijn meerdere plekken in Zuid-Holland waar je terecht kunt. Wij vinden het klimpark van Adventure Valley Zoetermeer erg gaaf. Dit is een park voor kinderen vanaf 1.25 meter en 4 klimroutes, de hoogste op 4 meter hoog. Er zijn 4 verschillende routes die allemaal veel verschillende objecten hebben en er zijn ook nog verschillende ziplines.

Tiengemeten, Zuid-Beijerland

Tiengemeten is een eiland midden in het Haringvliet en is te bereiken met een pondje. Het eiland heeft veel ruimte voor natuur en je kunt er dan ook verschillende wandelingen maken maar ook lekker spelen in de natuur.

Bij Speelnatuur van OERRR op Tiengemeten kan je kind bijvoorbeeld spelen met water en modder, in bomen klimmen en hutten bouwen maar er is ook een speciaal eiland voor de kleine avonturiers. 

Zelf hebben wij Tiengemeten als eens bezocht, lees meer over onze ervaring in ons blog.

Nieuwkoopse Plassen, Nieuwkoop

Ook in natuurgebied Nieuwkoopse Plassen is veel te doen voor gezinnen. Er zijn meerdere wandelroutes en je kunt het gebied per kano of kajak verkennen. Er is een gezinsroute met een combi van 3kilometer kajakken en 1km wandelen.

Speelbos Monkeybos, Wassenaar

In het Zuid-Hollandse duingebied van Meijendel vind je het speelbos “Monkeybos”. Je kinderen kunnen zich hier helemaal uitleven: in (hoge) bomen klimmen, klimmen en klauteren op toestellen, hutten bouwen of door grote waterleidingbuizen kruipen. Je vindt er ook een tokkelbaan en een uitkijktoren. In het bezoekerscentrum leer je meer over de omgeving.

Lees meer over het Monkeybos en duingebied Meijendel in ons blog. Onze blogger Marlies is een trouwe bezoeker en waant zich op vakantie als ze weer een bezoekje brengt. 

monkeybos Meijendal

Overige Uitjes Zuid-Holland

LEGOLAND Discovery Centre, Scheveningen

Een tof uitje in Zuid-Holland voor legofans is het LEGOLAND Discovery Centre in Scheveningen. Je komt deze centraal in veel andere landen tegen, maar nu dus ook in Nederland. Allemaal toffe bouwwerken van Lego en zelf dingen bouwen. Meer weten lees ons uitgebreide blog over Scheveningen met kinderen.

Legoland Discovery Centre Scheveningen

Surflessen, Katwijk

Katwijk aan zee staat natuurlijk bekend om de mooie stranden en is ook een ideale plek om te leren surfen. Er zijn diverse surfscholen te vinden aan het strand die surflessen aanbieden, waar je kunt kiezen tussen privélessen of groepslessen. Durf jij het aan op de golven van Katwijk? Klik hier voor meer informatie over wat te doen in Katwijk.

Surfles in Katwijk aan Zee

Reuzenrad, Scheveningen

Een rondje in het 50 meter hoge reuzenrad van Scheveningen is ook een leuke activiteit in Zuid-Holland. Vanaf hier heb je prachtig uitzicht over de duinen en de zee. Met een beetje geluk zijn er net op dat moment ook bungeejumpers bezig. Tip: een rondje duurt best lang en de cabines hebben ook tafeltjes, dus ook een prima plek om even wat te eten en te drinken.

Kasteel Landgoed Keukenhof

Kasteel Landgoed Keukenhof is een unieke combinatie van natuurlijke schoonheid, rijke geschiedenis en cultureel erfgoed. Het kasteel zelf is een prachtig voorbeeld van Hollandse architectuur uit de 17e eeuw, met elegante gevels en klassieke interieurs. De omliggende tuinen en parken zijn even indrukwekkend, met talloze wandelpaden en vijvers die een rustige omgeving bieden om te ontspannen en te genieten van de natuur.

landgoed keukenhof kasteel

Voor kinderen is er ook genoeg te beleven op Kasteel Landgoed Keukenhof. Er is een grote speeltuin waar kinderen veilig kunnen spelen terwijl jezelf kunt genieten van een kopje koffie. Er zijn ook speciale kinderactiviteiten zoals schatzoeken en speurtochten door de tuinen. Voor oudere kinderen en tieners biedt het kasteel ook educatieve rondleidingen en workshops die hen kunnen helpen meer te leren over de geschiedenis en cultuur van het landgoed.

landgoed keukenhof kasteel

In de tuinen van Kasteel Landgoed Keukenhof zijn er niet alleen prachtige bloemen en planten te bewonderen, maar ook een aantal kabouters die verstopt zitten tussen de groene bladeren en bloemen. Deze kabouterbeelden zijn verspreid door de hele tuin en bieden een leuke en interactieve manier om kinderen te betrekken bij het verkennen van de tuin. Kinderen kunnen op zoek gaan naar deze verborgen kabouters terwijl ze wandelen door de tuinen en op zoek zijn naar hun verstopte schatten. Voor meer informatie bezoek de officiële website.

landgoed keukenhof kasteel kabouters

1 gedachte over “Zuid-Holland met kinderen, uitjes en kinderactiviteiten”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top