Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Ketteler Hof, megaveel speelplezier in Duitsland

Ketteler Hof, megaveel speelplezier in Duitsland

Ben je op zoek naar een gaaf uitje met kinderen? In Haltern am See in Duitsland ligt ‘Freizeitpark’ Ketteler Hof. Dit is een ontzettend gaaf speelpark met ontzettend veel speeltuinen voor kinderen van alle leeftijden. Er is een enorm groot buitengedeelte, maar er is tegenwoordig ook een indoorgedeelte met veel verschillende speeltuinen.

Ketteler hof speeltuin

Haltern am See is wellicht niet bij iedereen een bekende plaats. Het is ongeveer een uur rijden vanaf de grens, of je nu uit Enschede, Venlo of ’s Heerenberg komt. Er is nog veel meer te doen hier, dus je kunt er ook prima een weekendje weg van maken. Speelpark Ketteler Hof heeft genoeg te doen om je een hele dag te vermaken. Ik ging met mijn 10-jarige dochter naar de Ketteler Hof. Dit speelpark is leuk voor kinderen vanaf drie tot dertien jaar, of tenminste zo lang ze nog lekker willen spelen.

Wat is er te doen bij de Ketteler Hof?

Wanneer we het park binnenlopen, zien we direct al talloze klimtoestellen. “Ik wil op de vulkaan” roept mijn 10-jarige dochter en weg is ze. Ondertussen kan ik even kijken wat er eigenlijk allemaal te zien. Ik zoek de kaart en Ketteler Hof is echt enorm. Wat we nu zien, is maar een fractie van het totaal. Dit is echt een dagvullend uitje.

Ketteler Hof rodelbaan

Na het eerste speelgedeelte lopen we verder. We komen langs de rodelbaan. Dit is duidelijk een populaire attractie en er staat een lange rij. “Ik heb al zoveel rodelbanen gedaan, misschien is het straks rustiger” hoopt mijn dochter, dus we lopen verder. Alle activiteiten in de Ketteler Hof, waaronder de rodelbaan, zijn tegenwoordig gratis toegankelijk. Een paar jaar geleden betaalde je voor sommige dingen extra, maar dat is dus niet meer.

Ketteler Hof

In het verder van de ingang gelegen gedeelte komen we meer in de natuur en het bos. Ook de speelplekken zijn hierop aangepast en hebben een meer natuurlijke uitstraling. Dit is precies waar wij blij van worden.

Ketteler Hof trollenbos

De speeltuinen hebben hier namen, zoals ‘Het roversnest’, ‘Springkasteel’, ‘Sprookjeskasteel’ en ‘Trollenland’. Stuk voor stuk mooie grote houten speeltuinen in thema waar je over obstakels of via touwen kan klimmen, wiebel parcoursen kan lopen, glijden, schommelen en je fantasie gebruiken. Het sprookjeskasteel is wat meer gericht op jongere kinderen, terwijl het Roversnest ook voor kinderen in de hogere klassen van de basisschool leuk is.

Ketteler Hof trollenbos

Ik moet mijn dochter telkens vertellen dat er echt nog meer te zien is, zodat we niet blijven hangen bij een speelplek. Ik denk dat meer ouders dit issue hebben, want gelukkig is het bij deze verder op het terrein gelegen speelplekken rustiger dan bij degenen direct bij de ingang.

Ketteler hof glijbaan

We komen vanzelf bij de glijbanen toren met vier echt hoge glijbanen waar je met een matje af gaat. Twee met bochten en twee andere waar je tegen elkaar kunt racen.

Ketteler Hof boerderij

Naast de vele speeltuinen zijn er op het terrein ook dieren. Zo is er een kinderboerderij waar kinderen geiten, schapen en cavia’s kunnen voeren en aaien. Er staan automaten waarmee je voor een euro een zakje dierenvoedsel kunt kopen.

Ketteler Hof boerderij

Verder zijn er verschillende gebieden waar je met een skelter kunt racen of zittend op een soort skateboard een licht afdalende bochtige route afrijdt.

Ketteler hof skelter

Elders op het terrein is ook nog een grote waterglijbaan met een rubberboot en er is een tubingbaan met water. Hier kun je met zijn tweeën in of je kunt tegen elkaar racen.

Ketteler Hof glijbanen

Gelukkig wordt je niet echt nat, want wij hebben geen zwemkleding meegenomen. Ga je op een warme dag in hartje zomer naar Ketteler Hof, dan zou ik wel een extra setje (zwem)kleding meenemen.

Ketteler Hof waterspeeltuin

De enorme waterspeeltuin nodigt natuurlijk wel uit om nat te worden. Na een fikse opknapbeurt in de lente van 2023 is de “Watermolen” weer open gegaan. De nieuwe watermolen heeft dan ook allemaal leuke moderne speelmogelijkheden en je kunt hier onder sproeiers rennen, andere mensen nat spuiten en met een soort vlotten over het water varen. Daarnaast is er nog het zogenaamde ‘Sommer, Sonne, Strand und Meer’ gebied zonder meertje, maar wel met van de typische Duitse strandmanden om in te zitten en een leuke zandspeeltuin die gericht is op peuters en kleuters. Ook voor ouders zijn hier genoeg zitjes en chill plekken zoals ligstoelen.

Ketteler Hof trollenbos

Verspreid over het park zijn er meerdere horecagelegenheden. In het bos heb je typische Duitse bratwurst met friet, terwijl je bij het strandgedeelte ook vrolijke drankjes en natuurlijk ijs kunt krijgen. Ook mooi meegenomen: in Duitsland liggen prijzen voor de horeca in pretparken, dierentuinen en soortgelijke plekken toch net wat lager dan in Nederland. Natuurlijk kun je ook zelf je lunch en drinken meenemen, er zijn zelfs barbecue plekken in het park. Gebruik van deze plekken is gratis en je kunt in het park ook kolen kopen, zodat je die niet zelf mee hoeft te slepen.

Ketteler Hof motoriek pad

Ik kan natuurlijk niet alle speeltuinen van Ketteler Hof benomen, daarvoor zijn het er gewoon veel te veel. Maar een van de favorieten van mijn dochter was het motoriek-parcours. Een klim- en klauterparcours met een aantal originele elementen die we niet vaak tegen zijn gekomen, zoals een pneumatische wipwap plank hoog in de lucht.

Ketteler Hof motoriek pad

Om van het parcours af te komen, moet je ook een sprong maken van bijna twee meter. Wel met een zachte landingsplek natuurlijk. Van tevoren was ik een klein beetje bang dat mijn dochter al te oud zou zijn voor Ketteler Hof, maar met dit soort stoer speelplekken is dat echt geen probleem.

Binnenspeeltuin Ketteler Hof

Naast het enorme buitenterrein heeft Ketteler Hof ook een binnenspeeltuin. Dat is fijn op zowel een warme dag als je even uit de zon wil zijn of juist wanneer het wat minder mooi weer is.

Ketteler hof binnenspeeltuin

“Je kunt hier echt veel te veel doen” aldus mijn dochter. In de binnenspeeltuin is bijvoorbeeld een hele steile glijbaan, waar je lekker snel gaat. Dus ook nog leuk voor oudere kinderen. Er zijn in de binnenspeeltuin meerdere speelgebieden. Zo is er een themagebied met verschillende planeten waar je kunt klimmen en klauteren en dus in de glijbaan ‘buitenaardse’ snelheden kunt bereiken.

Ketteler hof binnenspeeltuin

In het mangrove bos loop je over hangbruggen en wiebelpaden. Eraf vallen is helemaal niet erg, want dan kom je in de ballenbak terecht. Terwijl je in een ander bosthemagebied juist weer helemaal naar boven moet zien te klimmen.

Ketteler hof binnenspeeltuin

Het is lekker uitgestrekt over meerdere verdiepingen en daardoor zijn de speelgebieden ook echt groot opgezet. Het meeste wat je hier tegenkomt zijn echter wel klim- en klauterparcoursen en glijbanen. Ook al zijn er wel plekken waar je bijvoorbeeld zelf een iglo of iets anders kunt bouwen.

Ketteler hof binnenspeeltuin

Voor de allerjongsten is er apart peutergedeelte waar oudere kinderen niet mogen komen. Onder het motto “Stad-Land-Rivier” worden zintuiglijke ervaringen gecombineerd met actieve speelervaringen.

Ketteler hof binnenspeeltuin

In de binnenspeeltuin moeten de schoenen uit. Er zijn genoeg plekken om deze neer te zetten. Helemaal beneden is er een restaurant en op de bovenste verdieping is nog een kleinere kiosk met ook veel zitplekken. Fijn voor ouders, want je kunt hier dus rustig gaan zitten, in een relaxstoel met een kopje thee en de prima gratis wifi van Ketteler Hof. Bij de speelplekken zelf zijn (met uitzondering van het peuterland) geen zitplekken voor ouders, dus je kunt niet direct bij je spelende kind zitten.

Praktische tips voor een bezoek aan Ketteler Hof

Openingstijdens van Ketteler Hof zijn afhankelijk van de periode van het jaar. Ook in de winter is het park open, maar van eind oktober tot ergens in maart is alleen het binnen speelgedeelte toegankelijk en het buitenterrein is dan gesloten. Persoonlijk zou ik alleen daarvoor niet naar Duitsland rijden, maar als je toch in de buurt bent, is het nog steeds een leuk uitje.

Ketteler hof skelter

De entreeprijs is in de zomer hoger dan in de winter en het scheelt ook of je in het weekend/schoolvakanties of doordeweeks hier bent. Op het eerste gezicht lijkt de entree aan de hoge kant voor een speeltuin. Maar dit is echt een dagvullend uitje, net als bijvoorbeeld een dierentuin of pretpark, en dan valt de entree weer echt mee. Je kunt bij Ketteler Hof gratis parkeren. Bekijk voor de openingstijden en ticketprijzen de officiële website.

Meer tips nodig? Lees ook ons blog over Haltern am See of ga direct naar al onze blogs over Duitsland met kinderen voor nog meer tips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top