Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Haltern am See, lekker weg!

Haltern am See, lekker weg!

Een klimbos, een lekker zwemmeer, een wildpark en een enorm speelpark waar je wel een dag kunt verblijven. Dit is waarom Haltern am See met kinderen heel geschikt is voor een weekendje weg. Deze Duitse bestemming op ruim een uur rijden vanaf Enschede of Venlo is top voor als je even lekker weg wil. Wel echt dat vakantiegevoel, maar ook niet te ver rijden.

Wat te doen in en rondom Haltern am See met kinderen?

Strandbad Haltern am See

Haltern am See, waarbij See zich vertaalt naar “aan het meer”. Aan het meer is een haven waar je terecht kunt om een hapje te eten en te drinken, maar ook om een kano te huren. Ook kun je met een rondvaartboot of zeilboot het meer op.

Haltern am see haven

Aan de andere kant van het meer vind je het Seebad Haltern. Hier hebben ze faciliteiten, zoals kleedkamers en toiletten. Er is een aangelegd zandstand, er zijn strandstoelen en er is horeca aanwezig.

Haltern am see haven

Voor jonge kinderen is er een deel van het meer afgezet zodat je weet tot waar ze kunnen staan. Wil je zwemmen in de Halterner Stausee, dan is dit er de plek voor.

LWL-Römermuseum

Het LWL-Römermuseum in Haltern am See staat ook wel bekend als het Romeinenmuseum of het Aliso museum. Het museum bevindt zich namelijk op de site van een voormalig Romeins fort met de naam Aliso. Check van tevoren even op de website of dit openluchtgedeelte ook open is, want dat is wel het meest interessant met kinderen.

Haltern am see museum

Achter het museum is een zijde van het fort met hout nagebouwd. Zo krijg je een idee van hoe het er in de Romeinse tijd uitgezien moet hebben. Hier is ook een kamer in Romeinse sfeer. Soms vinden er speciale activiteiten plaats.

Haltern am see museum

Het museum zelf valt ons iets tegen. Dat komt denk ik vooral doordat alle uitleg in het Duits is. Daarbij is het een grote ruimte met archeologische vondsten uit de regio. Dus vooral veel aardewerk, munten en gereedschappen. Dingen die we ook al in veel andere musea hebben gezien. Al is er wel een nagebouwd rijkelijk versierd bed zien.

Haltern am see museum

Je kunt zelf een Romeinse bepakking optillen en ermee rondlopen om te voelen hoe zwaar het was, maar dat is het ook wel wat betreft interactieve dingen om te doen met kinderen. Als je Duits beter is dan dat van mij kun je wel samen een speurtocht doen door het LWL-Römermuseum in Haltern am See.

Haltern am see museum

Kletterwald Haltern am See

Een van de leukste dingen om te doen in Haltern am See met kinderen is het klimbos. Natuurlijk zijn er genoeg leuke klimbossen in Nederland, maar een duo-route ben ik bij ons nog niet tegengekomen. In Haltern am See hebben ze drie verschillende duo-klimbosroutes.

Haltern am see klimbos

Dit houdt in dat je samen de route onderneemt. Soms loop je naast elkaar, bijvoorbeeld op je eigen wiebelbalk. Andere keren moet je samen over obstakels heen waarbij het fijn is om elkaar vast te kunnen houden. Ook ga je samen ziplijnen, maar dan terwijl je op een soort tweepersoonsschommel constructie zit.

Haltern am see klimbos

Hartstikke leuk om te doen en een originele manier om samen het klimbos te ervaren. Naast deze drie duo-routes zijn er nog een stuk meer routes in het klimbos van Haltern am See. Je betaalt hier entree voor 3,5 uur en kunt dan zoveel doen als waar je tijd en energie voor hebt. Ons lukte het in ieder geval lang niet om alles te doen, omdat je op een gegeven moment toch ook echt wel moe bent. We deden alle middelzware routes en een aantal van de makkelijkere routes.

Haltern am see klimbos

Er zijn vijf makkelijke routes, drie medium routes en twee moeilijke routes voor kinderen vanaf 8 jaar die ook minimaal 130cm moeten zijn. Is je kind tussen de 5 en 9 jaar oud, dan kun je terecht op een drietal makkelijkere routes op maar anderhalve meter boven de grond. Ook voor jonge kinderen is er dus een leuke manier om een klimbos te ervaren. Je kunt je kind vanaf de grond begeleiden en hoeft dan niet mee te klimmen.

Haltern am see klimbos

Terug naar de routes vanaf acht jaar, die bevinden zich op 3 tot 12 meter hoogte. Zo is er een route met alleen maar ziplijnen op 10 meter hoogte. Die moeten we natuurlijk ook uitproberen, vet! Mijn 10-jarige dochter doet ook nog de Tarzan.

Haltern am see klimbos

Die zie ik zelf echt niet zitten, maar officieel moet je hier tot je kind 13 jaar is mee als begeleiding. Ze gaat toch zelf en ik kijk vol bewondering hoe ze op een draaiende ton loopt, grote sprongen maakt en uiteindelijk een net invliegt. “Ik ben echt trots op mijzelf, dit was super leuk. Ze hebben ook allemaal dingen die ik nog nooit eerder had gedaan” aldus mijn dochter.

Haltern am see klimbos

We zijn al in heel wat klimbossen geweest, maar deze hier in Haltern am See is echt anders dan wat je in Nederland tegenkomt en zeker de duo-routes maken het wat mij betreft een dikke aanrader.

Jupp Biergarten

Direct naast het klimbos vind je Jupp Biergarten. Je ziet hier ook veel kinderen en ouders die even pauze nemen van het klimmen en daarna weer doorgaan. Dit is dan ook een hele kindvriendelijke Biergarten met een speeltuintje en daaromheen veel picknicktafels. Een leuk sfeertje, vooral met mooi weer. Binnen zijn een zeer beperkt aantal zitplaatsen, daarom staan er buiten ook nog een aantal grote biertonnen waar je dan ook binnenin droog kunt zitten.

Haltern am see jupp

Wat betreft eten vonden wij het jammer genoeg tegenvallen. Ik zou vooral kiezen voor de Duitse specialiteiten, zoals curryworst met frietjes. De biergarten wil ook met haar tijd meegaan, maar de poké bowl die ik had, was de naam echt niet waard.

Haltern am see jupp

Kettele Hof speelpark

Nog een hele goede reden om een weekendje naar Haltern am See te gaan is Ketteler Hof. Dit is zo’n enorm speelpark dat je er echt wel een dag voor uit mag trekken. Tientallen verschillende speeltuinen met verschillende thema’s. Een enorme waterspeeltuin, een sprookjespeeltuin, maar ook veel stoere speelplekken voor oudere kinderen.

Ketteler hof speeltuin

Naast alle speeltuinen is er ook een rodelbaan en kun je met een tube of een bootje van een glijbaan afglijden. Er zijn kinderboerderij dieren, een natuurwandeling en verschillende plekken met skelters.

Ketteler-Hof-rodelbaan-4

Ook de binnenspeeltuin is er hier heel erg groot en heeft allerlei verschillende thema werelden. Lees vooral ons uitgebreide blog over Ketteler Hof met kinderen en ontdek waarom dit echt een gaaf en dagvullend uitje is.

Naturwildpark Granat

Wildpark Granat ligt in het Natuurpark Hohe Mark, net een stukje buiten Haltern am See en vlakbij Ketteler Hof. Je kunt hier gratis de auto parkeren. Direct na de ingang is er een klein restaurantje met een opblaasbaar springkussen. Ik zie direct een wolf en een aantal wilde zwijnen. Deze dieren hebben hun eigen omheiningen. Net als de kangoeroes, welke je nou niet direct verwacht in Duitsland.

Natuurwildpark Granat

De rest van de dieren hier hebben een groot gebied waar je zelf ook doorheen kunt lopen. Er lopen niet alleen herten, maar ook veel geitjes en zelfs een paar lama’s. Het is echt een mooi bosgebied en je kunt hier een langere of kortere route maken van bijvoorbeeld een, twee of drie kilometer. Hoe verder je vanaf de entree komt, hoe schuwer de dieren zijn.

Lees ook ons uitgebreide blog over Naturwildpark Granat.

Wildpark Granat

Dierenpark Gut Eversum

Nog niet door ons bezocht, maar ook nog een optie om te bezoeken tijdens een vakantie in Haltern am See met kinderen is dierenpark Gut Eversum in Olfen. Dit is een kleinschalige dierentuin met aapjes, wallaby’s en lama. Er zijn ook wat speelmogelijkheden, vooral gericht op gezinnen met jonge kinderen.

Kindvriendelijk overnachten in Haltern am See

Op zoek naar een leuke plek om te overnachten in of vlakbij Haltern am See? Er zit een jeugdherberg in Haltern am See. Jeugdherbergen in Duitsland zijn juist vaak heel familievriendelijk en dus zeker niet alleen gericht op backpackers. Dit moderne hostel heeft ook familiekamers. Lees hier meer reviews.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top