Home / Voorbereiding / Producten / Kinder mountainbike kopen, tips en ervaringen

Kinder mountainbike kopen, tips en ervaringen

Zelf een fanatieke mountainbiker en nu je kind ook enthousiast maken? Of al een paar keer een kindermountainbike gehuurd en wil je nu een eigen exemplaar? Bij het kopen van een kindermountainbike komt nog best wat kijken.

Er zijn veel merken op de markt: de Rockrider instappers van de Decathlon voldoen voor het niet-intensieve gebruik. Check hier betaalbare mountainbikes bij Decathlon. Is het echt een serieuze sport voor je kind, dan is het misschien het overwegen waard om te kijken naar de specialisten, zoals Cube, Canyon, Trek, Giant, Scott, Specialized of Merida. Omdat MTB’s niet al te lang worden gebruikt bij kinderen, zijn er ook af en toe fietsen te vinden op Marktplaats.

Mountainbike kind

Waar moet je op letten bij het kopen van een mountainbike voor kinderen

Welke maat kindermountainbike heb ik nodig?

Veel kindermountainbikes hebben een zadel dat in hoogte best redelijk te verstellen is. Daardoor kunnen ze twee à drie jaar met een mountainbike doen. Naast de zadelhoogte speelt ook de grote van de wielen een belangrijke rol.

Hoe groter de wielen, hoe makkelijker obstakels worden genomen. Wielen van een 16″ MTB zijn minder geschikt voor boomwortels en stenen. Er zijn ook weinig 16″ MTBs op de markt. Bij 20″ wordt de keuze alweer wat groter en alle reguliere merken hebben wel een 20″ MTB.

Mountainbike kind

Grotere wielen zijn wel moeilijker en zwaarder te sturen te sturen. Het is zonde om een mountainbike voor je kind te kopen en vervolgens wil je kind niet mee omdat die er niet goed mee overweg kan. Heb je een kleine krachtpatser of een tenger kindje? Zeker in het laatste geval moet je echt niet te groot kopen.

InchLengte kindLeeftijd
16 inch105 cm4-6 jaar
18 inch110 cm5-7 jaar
20 inch115 cm6-8 jaar
22 inch122 cm7-9 jaar
24 inch130 cm8-12 jaar
26 inch145 cm10-14 jaar
28 inch145+ cmboven 12 jaar

Vering of geen vering

Full suspension vering (voor en achter) is tegenwoordig redelijk standaard op de meeste MTB’s voor volwassenen. Bij kinderen hebben de duurdere merken het wel (bijv. Specialized) op de 20″, maar bij sommige andere merken begint dat pas bij 24″ of groter. Het gaat bij kinderen allemaal niet zo hard, dus die vering is ook een stuk minder nodig om schokken op te vangen en om te gebruiken om bochten sneller te kunnen nemen. Voorvorkvering is wel fijn om te hebben als je veel in bosachtig gebied rijdt over boomstronken.

Aantal versnellingen

Er was een tijd dat het stoer was om meer versnellingen te hebben. Dat is niet meer zo. Zelfs mountainbikes voor volwassenen krijgen juist minder versnellingen, maar dan wel op een enkel kettingblad voor. Single kettingbladen wegen minder en er is minder kans op schakelproblemen. Voor jonge kinderen is een schakelsysteem met meerdere kettingbladen ook alleen maar ingewikkeld. Koop je een oudere tweedehands kindermountainbike dan kom je het nog wel eens tegen. Te weinig versnellingen is ook weer niet goed. Om een heuveltje op te gaan moet je echt wel lichter kunnen trappen.

Voor jonge kinderen vinden wij zes versnellingen wel een prima aantal. Het is vooral belangrijk dat het schakelen soepel gaat.

Lichtgewicht of wat steviger

Het gewicht van de MTB is belangrijk, want een kind zal die fiets ook mee de heuvel op moeten trappen. Als je niet de steilste klimmen uitzoekt en vooral met de MTB over redelijk vlakke MTB-routes rijdt, dan zal het vast niet zoveel uitmaken.

Goedkope kindermountainbike kopen online

Decathlon kindermountainbike

Decathlon heeft een relatief groot aanbod van kindermountainbikes voor hele redelijke prijzen. Deze BTWIN of Rockrider kindermountainbikes voldoen naar onze mening voor niet intensief gebruik. Dus ga je in de lente, zomer en herfst af en toe samen met je kind mountainbiken, blijf je thuis bij slecht weer, neem je de mountainbike een keertje mee voor een weekendje weg of gebruik je deze ook om gewoon op fietspad mee te fietsen, dan voldoen deze MTB’s wellicht. Is je kind lekker fanatiek, zit je elke weekend wel op de fiets of gaan ze zelf bij een mountainbikeclub, dan kun je beter kiezen voor een A-merk mountainbike.

Mountainbike kind

Goed onderhoud is natuurlijk wel belangrijk. Maak de fiets schoon, zet deze droog in de schuur en smeer regelmatig de ketting en andere onderdelen.

Zo is de Rockrider 500 20inch een prima mountainbike voor kinderen. Je betaalt ongeveer de helft van wat een A-merk mountainbike kost. Terwijl je wel een geveerde voorvork krijgt en zes versnellingen die voor kinderen goed bruikbaar zijn. De schokbreker vangt harde klappen op als je over een boomstam of heuveltjes gaat. Dankzij de zes versnellingen kun je op vlakke stukken wel snelheid maken, maar komt je kind een heuvel ook makkelijk op.

De goedkopere Rockrider 100 zou ik dan weer niet aanraden. Deze heeft geen versnellingen en daarmee is het in mijn ogen meer een fiets die eruitziet als een mountainbike dan een echte functionerende fiets waarmee je over de tracks kunt gaan.

Mountainbike kind

Andere goedkope kindermountainbikes

Nog wat verder vergelijken voor je een kindermountainbike gaat kopen? Via internet-bikes zijn ook regelmatig betaalbare, maar wel goede mountainbikes te koop. Met Shimano-versnellingen en geveerde voorvork. Bekijk hier het aanbod. Je kunt ook altijd even op bol.com kijken af en toe zijn hier ook goede merkloze mountainbikes voor kinderen te koop. Let wel op het type rem en of de fiets versnellingen heeft.

mountainbike kids

Cube, Canyon, Trek, Giant, Specialized of Merida

Ben je op zoek naar een A-merk mountainbike voor kinderen, zoals een Cube, Canyon, Trek, Giant, Scott Specialized of Merida? Reken dan op prijzen die beginnen vanaf 300,- euro en oplopen tot meer dan duizend euro. Wanneer je een dergelijke aanschaf doet, zou ik ervoor kiezen om je te laten adviseren bij een specialistische fietswinkel.

Mountainbike kind

Die kunnen namelijk goed aangeven wat het verschil is tussen deze merken en alle details, zoals type banden, verende voorvork en welke cassette gebruikt wordt. Op basis van het postuur van je kind en het type routes dat jullie rijden, kunnen ze vaak ook een goede suggestie geven. Daarbij is het ook nog eens zo dat de levertijden op deze modellen flink op kunnen lopen. Zeker nu er in 2020 veel meer buiten gesport werd, zijn wachttijden van een half jaar of meer niet ongewoon. Ook dit kunnen ze in de winkel voor je nakijken. Zo weet je dat de mountainbike op tijd binnen is voor bijvoorbeeld de verjaardag van je kind. Ook is het gebruikelijk dat een eerste beurt en afstelling inbegrepen zijn.

Mountainbike kind

Lees ook onze andere blogs, bijvoorbeeld een uitgebreid artikel over mountainbiken met kinderen in binnen- en buitenland en de leukste kindvriendelijke mountainbike routes in Nederland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top