Home / Reisinformatie / Europa / Denemarken / Kongernes Jelling en Givskud Zoo, twee leuke en leerzame activiteiten op Jutland

Kongernes Jelling en Givskud Zoo, twee leuke en leerzame activiteiten op Jutland

Centraal in Zuid-Jutland liggen de plaatsen Give en Jelling. Met een reistijd van slechts 20 minuten naar LEGOLAND in Billund vormen deze plaatsen dan ook een prima uitvalsbasis om deze regio te verkennen. Tijdens onze reis valt ons dan ook op dat er, naast de uitgestrekte velden met wat vee, veel campings en vakantieparken zijn.

Give en Jelling

Bezoek aan Givskud Zoo

Tijdens ons verblijf in Give bezoeken we natuurlijk GIVSKUD ZOO. Bij de receptie ontvangen we niet alleen uitleg over deze dierentuin maar krijgen we ook een cd mee. In de auto blijkt dat we met deze cd bij elke plek uitleg kunnen krijgen over de dieren die we tegenkomen.

Deze dierentuin blijkt een bijzonder concept te hebben bedacht. Het is enerzijds een dierenpark waar de dieren vrij rondlopen en waar je met de auto of bus als in een safari doorheen kan rijden. Tegelijkertijd zijn er tussendoor en aan het eind van de safari ook drie plaatsen waar je al wandelend langs de dierenverblijven loopt.

Givdskud Zoo

Deze combinatie van enerzijds rijden in de auto en anderzijds zelf kunnen lopen maakt deze dierentuin voor onze kinderen van 3 en 2 jaar ideaal. Zo lopen we op de eerste stop, met een gratis bolderkar die bij elke stop beschikbaar zijn, een route langs onder andere de olifanten en beren. De dierenverblijven zijn enorm ruim, hetgeen voor ons altijd prettig is om te zien. Na deze wandeling drinken we lekkere koffie terwijl de kinderen in de speeltuin spelen. Ook frisse toiletten mét verschoonruimtes blijken op elke stop aanwezig te zijn.

Givdskud Zoo
Givdskud Zoo

Onze kinderen, die nog nooit in Afrika zijn geweest, kijken daarna hun ogen uit tijdens de safari. Zo lopen er voor onze auto giraffen en zebra’s en moeten we zelfs een hele tijd wachten omdat de buffels de weg blokkeren! Na deze indrukwekkende route lunchen we bij de tweede stop waar blijkt dat het aanbod voor dierentuinbegrippen best uitgebreid is. Ook als vegetariër heb ik diverse opties om uit te kiezen.

Naast dit restaurant ligt een flinke speeltuin waardoor de kinderen al weer snel aan het spelen zijn. In de warmte weten we ze uiteindelijk met een ijsje in de bolderkar te lokken en leggen we zo de wandelingen af bij deze stop. Dit is absoluut geen straf met onder andere neushoorns en gorilla’s op de route!

Givdskud Zoo
Givdskud Zoo

Na de wandeling stappen we weer in de auto voor het laatste stuk van de safari, waar we onder andere in het aparte leeuwenverblijf komen! We hebben geluk en zien zowaar een aantal leeuwen in het zonnetje liggen!

Uiteindelijk bij de laatste parkeerplaats aangekomen, is de jongste diep in slaap en splitsen we ons op. Met de oudste lopen we de laatste wandelingen en komen we onder andere aan bij de dinosaurussen! Deze enorme dieren zijn levensecht opgezet en zelfs wij zijn onder de indruk. Als onze dochter daarna ook nog naar mag goud zoeken in het Teepee Camp en we een kinderboerderij tegenkomen, kan haar dag helemaal niet meer stuk!

Givdskud Zoo
Givdskud Zoo

Ook in dit park in Denemarken valt ons op hoe kindgericht alles is. Niet alleen zijn er enorm veel speeltuinen voor zowel de allerkleinsten als de stoere grote kinderen maar ook zijn er veel activiteiten die de kinderen zelf kunnen ondernemen. Zo kunnen zij met de gratis Be Happy Pass de dierenverzorgers 30 minuten meehelpen. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden maar deze activiteit dient wel een dag van tevoren te worden geboekt.

Givdskud Zoo

Belevingsmuseum Kongernes Jelling

De volgende dag staat een activiteit van een hele andere orde op het programma, namelijk het Kongernes Jelling, een belevingscentrum. Van tevoren vragen we ons af op welke manier we de wereld van de Vikingen interessant genoeg kunnen maken voor onze kleine kinderen. Deze zorg blijkt echter volstrekt onnodig te zijn want al direct bij binnenkomst zijn de kinderen onder de indruk van de vele knopjes die zij kunnen indrukken en die voor licht of geluid zorgen in de donkere ruimtes.

Kongernes Jelling

Doordat de kinderen in een groot gedeelte van het centrum zelf daadwerkelijk iets in beweging kunnen zetten, kunnen wij ze gemakkelijker uitleggen wie de Vikingen nu eigenlijk waren. Zelfs bij enkele wat engere beelden, waarbij bijvoorbeeld een krijger via speren op verschillende wijze om het leven kan worden gebracht, bleek dit voor de kinderen prima te zijn nu zij dit zelf konden doen!

Kongernes Jelling
Kongernes Jelling

Bijzonder aan dit gratis belevingscentrum is ook de aanwezigheid van de runenstenen en het dakterras vanwaar je een enorm goed beeld krijgt van deze omgeving door de verschillende jaren heen. Het is dan ook niet voor niets dat Kongernes Jelling op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat.

Aanrader is ook de winkel bij het centrum waar diverse, echt leuke souvenirs worden verkocht, zoals Deens bier in verschillende varianten.

Kongernes Jelling

Ons verblijf op Riis Feriepark

Ook wij verblijven op een vakantiepark die zowel de kampeerder als de vakantieganger die iets meer luxe wenst ontvangt. Onze huisje van 30 m² ligt in Riis Feriepark in Give. Op het terrein zijn ook kampeerplaatsen en trekkershutten vanaf 10 m² aanwezig.

Bij aankomst worden we hartelijk ontvangen bij de receptie en rijden we even later langs het vele groen naar ons huisje voor de komende dagen. We kunnen onze auto fijn naast het huisje parkeren en tijdens de korte rit hebben de kinderen al twee speeltuinen gespot. Dat begint goed! En dan is er ook nog een zwembad.

RIIS Feriepark

Het huisje zelf heeft twee slaapkamers met kastruimte en daarnaast is er een trap naar de vliering waar ook nog twee slaapplaatsen zijn. Er is in principe slaapplaats voor 6 personen, alhoewel het zitgedeelte, de keuken en badkamer naar ons idee met zoveel mensen wel wat klein zijn. Het zijn simpele huisjes en helaas is die van ons niet helemaal schoon.

RIIS Feriepark

Gelukkig zijn de gemeenschappelijke voorzieningen bij het campinggedeelte heel fijn. Er zijn zelfs ruime douches voor gezinnen en er is ook een kinderbadkamer met stoere auto’s om in te badderen. Het water in de kinderbadkamer blijkt echter koud te zijn, dus we kunnen ons voorstellen dat dit alleen op de warme zomerdagen echt lekker is.

RIIS Feriepark

Op het terrein van het vakantiepark is een kleine winkel gevestigd waar je onder andere broodjes in de ochtend kunt kopen. Voor de grotere boodschappen zijn er echter op 10 minuten rijden diverse supermarkten te vinden waar alles te verkrijgen is. Daarnaast zijn er drie speeltuinen, een springkussen, ballenbak, zwembad en een skelterbaan aanwezig!

RIIS Feriepark

De kinderen hoeven we dan ook weinig te vermaken! Mocht de keuken in het huisje niet groot genoeg zijn, dan kan er ook gekookt en gebarbecued worden in de gemeenschappelijke ruimtes. Het ziet er allemaal keurig uit en veel gezinnen slaan dan ook groot in bij de supermarkten om zo de kosten van het toch wat prijzige eten buiten de deur beperkt te houden.

RIIS Feriepark

We bezochten Zuid-Jutland in samenwerking met Visit Denmark die ons kaartjes voor het park verzorgde. Zoals je van ons gewend bent delen we onze eigen ervaringen en meningen. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top