Palmbomen in Denemarken? Je gelooft het niet maar ze zijn er echt! Wij hebben ze met eigen ogen gezien. Het palmbomenstrand in Denemarken is natuurlijk vooral een gimmick. De tientallen palmbomen aan het strand van Frederikshavn zijn vrij laag en vanaf eind september gaan ze de kas in om de kou te overleven. Maar het strand is wel net zo mooi wit als dat je van een tropisch strandje mag verwachten.
Veel vakantiegangers die een langere reis maken door Scandinavië reizen via Frederikshavn omdat hier boten gaan naar Zweden en Noorwegen. Maar ook wanneer je zoals wij gewoon lekker op vakantie bent in Denemarken met kids dan zijn er genoeg interessante dingen te doen in Frederikshavn en in het er inmiddels aan vast gegroeide Bangsbo om je hier een middag te vermaken.
Frederikshavn bezienswaardigheden
Het stadje Frederikshavn wordt doorkruist door een winkelstraat. Er is een grote kerk, maar we zijn eigenlijk klaar om verder te rijden. Het is een slaperig en vrij rustig stadje met een haven met vissersboten. Helemaal niet toeristisch, zoals bijvoorbeeld Skagen wel is. Is het weer niet goed en moeten je kinderen hun energie kwijt, dan is er ook een groot indoorspeelcentrum genaamd “Fun House“, vergelijkbaar met een ballorig.
Maar je zit hier wel heel centraal in Noord-Jutland en kunt dus met de boot naar andere landen. Er zijn dan ook best veel hotels in Frederikshavn. Bekijk hier de 10 beste hotels in Frederikshavn. Het Scandic heeft bijvoorbeeld thema piratenkamers en een zwemparadijs.
Totdat we voor een kroegje opeens een groep mensen zien in middeleeuwse kledij. Tromgeroffel, wat horen we daar? Uit een ander straatje komt een groep soldaten gemarcheerd. We vragen een voorbijganger wat er er aan de hand is en er blijkt toevallig vandaag een middeleeuws festival aan de gang te zijn in de stad. De locatie hiervan is de Krudttaarnet, een oude kruittoren.
Bangsbo bezienswaardigheden
Bunkermuseum Bangsbo
Het is direct duidelijk waarom de Duitsers juist hier zoveel bunkers bouwden. Vanaf de heuvel is er uitzicht op het lager gelegen Frederikshavn, diverse eilanden en zelfs de kust van Zweden. Bij het kleine museumpje krijgen we een kaart van het gebied. Verschillende bunkers zijn niet meer toegankelijk of worden nu door het Deense leger gebruikt, anderen zijn open maar leeg van binnen en een vijftal bunkers hebben tentoonstellingen.
Samen met mijn dochter lopen we de eerste van deze museumbunkers binnen en ontdekken we dat deze is ingericht als commandobunker. Deze bunker heeft zelfs een wc, iets dat ik nog niet eerder heb gezien. Nou blijkt dat ook een unicum te zijn wat alleen voorkwam in de bunkers voor hele lange soldaten. De gewone voetsoldaat moest buiten zijn behoefte doen, of, als dat te gevaarlijk was, in een emmer. Dit soort leuke weetjes staan te lezen op de Engelstalige borden en maken de bunker ook een stuk interessanter voor mijn vijf jaar oude dochter.
Daarna bezoeken we nog een bunker waar de gewone soldaat moest slapen in hele smalle stapelbedjes. Dan kon je maar liever de baas zijn, vindt mijn dochter, en daar ben ik het helemaal mee eens. Hoewel het natuurlijk wel over de Tweede Wereldoorlog gaat is er maar een keer dat ik het minder geschikt vond voor kinderen, en dat was in een van de bunkers waar een aantal martelvoorwerpen lagen. Gelukkig was ze nog jong genoeg dat ze er niet te veel aandacht aan gaf.
Kystmuseet Bangsbo, hertjes en speeltuin
Als tweede museum in Bangsbo bezoeken we het Kystmuseet Bangsbo waar ik eigenlijk niet echt een voorstelling bij had. Het blijkt een vrij eclectisch museum te zijn in een oud landhuis met stallen. In het eerste deel van het museum vind ik het een allegaartje van voorwerpen in een ruimte. Ook hier gaat het over de geschiedenis van Bangsbo en Frederikshavn. In een aparte ruimte is een origineel middeleeuws schip te zien uit 1364. Rondom het schip hangt informatie met een stripachtige tekening en ik leg mijn dochter uit waarvoor de boot waarschijnlijk gebouwd was en wat er op vervoerd werd. We steken over naar een ander hoofdgebouw en dit oude huis is ingericht met meubels van vroeger die een beeld geven van de familie die hier woonden.
De vriendelijke dame hier tipt ons dat er vlakbij een leuke speeltuin met hertjes is. Ze heeft helemaal gelijk want we lopen over het terrein en een heel klein stukje door het bos, maximaal vijf minuten, en daar is een toffe speeltuin met veel hout en kunstig gesneden dieren uit boomstammen. Ik ga lekker op een bankje zitten terwijl mevrouwtje schommelt, klimt en klautert. Aan de rand van het bos zie ik wat bewegen en zowaar staan daar twee herten, waarvan één met gewei. Ze zijn jammer genoeg te ver weg om goed te fotograferen en verdwijnen ook snel weer wanneer meer ouders en kinderen naar de speeltuin komen, maar het is natuurlijk wel heel leuk, zo’n hertenparkje met speeltuin.
Lees ook onze andere blogs over een vakantie in Noord-Jutland zoals:
- Aalborg wat te doen
- Skagen het noordelijkste puntje van Jutland
- Leuke vakantieparken in Denemarken