Home / Reisinformatie / Europa / Polen / Wolin Nationaal Park, Polen

Wolin Nationaal Park, Polen

Het Wolin Nationaal Park aan de Oostzeekust is een van de kleinere Nationale Parken in Polen. De combinatie van bossen, kust en hoge kliffen maakt het wel een erg mooie plek voor een korte of langere wandeling. Heb je een dag in het park dan heb je voldoende tijd om een goede indruk te krijgen. Voor het Wolin eiland zou ik twee dagen uitrekken of langer als je wil combineren met het eiland Usedom of een paar dagen strand.

Wolin Nationaal Park

Ligging Wolin National Park

Ik bezocht het park met mijn dochter vanuit het eiland Usedom wat voor een klein deel Pools is maar voornamelijk bij Duitsland hoort. Er is op dit moment geen brug tussen het eiland Usedom en het eiland Wolin en de wachttijden bij de ferry maakten dat we niet zoveel tijd hadden in het park als gehoopt. Er wordt wel gewerkt aan een brug maar die zou op zijn vroegst in 2022 klaar moeten zijn.

De dichtstbijzijnde grote stad in Polen is Szczecin ongeveer een uur ten oosten van het eiland. Tussen het Poolse vasteland en het eiland Wolin is wel een brug. De dichtstbijzijnde vliegvelden in Polen met rechtstreekse vluchten naar Nederland zijn Poznan en Gdansk maar vanuit daar is het zeker nog een halve dag rijden. Je komt dan ook nauwelijks Nederlanders tegen in dit deel van Polen maar wel veel Duitsers.

Nationaal park Wolin

Wandeling in het Wolin Nationaal Park

In het Wolin Nationaal Park kan je meerdere korte en langere wandelingen maken. De populairste zijn die naar de uitkijkpunten van Kawcza Góra en naar die van Gosań. In de buurt van beide plekken kan je de auto parkeren en dan is minder dan een kwartiertje lopen. Uiteraard kan je ook een langere wandeling maken waarbij je dan ook langs diverse oude bunkers en verdedigingswerken komt. Blijf wel op de paden, sommige stukken van het park zijn nog afgezet met prikkeldraad omdat er nog steeds spullen van het leger liggen.

Nationaal park Wolin
Nationaal park Wolin

Jammer genoeg was tijdens on bezoek de trap van Kawcza Góra vanwege instortingsgevaar afgesloten. Waardoor we niet meer vanaf de kliffen naar het strand konden lopen om deze vanaf beneden te bekijken. Hierdoor is ook de ongeveer 5km lange wandelroute waarmee je het plaatsje Międzyzdroje, een strandwandeling, een klifwandeling en een bezoek aan het European Bison reserve kon combineren afgesloten.

Vanuit het Gosań viewpoint hadden we een beter uitzicht op de kliffen en de onderliggende stranden en zee. Je wandelt hier eerst door een prettig bos tot je bij een aantal trappen komt en daarna bij het uitzicht punt. Door het hoogteverschil en de vele trappen zou ik een wandeling in het Wolin National park niet aanraden met een buggy of kinderwagen.

Nationaal park Wolin

Bij het Gosan uitkijkpunt is het niet mogelijk om van de kliffen naar beneden te wandelen. Dat is vast ook de reden dat het strand er hier zo mooi verlaten uitziet. Langs de route zijn wel diverse informatieborden over het planten en dieren leven in het Wolin National Park. Jammer genoeg is alle informatie in het Pools. De bewegwijzering naar deze twee uitkijkpunten is duidelijk en goed te volgen. Neem zelf eten en drinken mee er is onderweg niks te koop.

Gosań Nationaal park Wolin

Wat kan je nog meer doen op Wolin Eiland

Het stadje Wolin heeft minder dan 5000 inwoners maar is wel de belangrijkste stad op het eiland Wolin. Jammer genoeg is de stad in de 2e wereldoorlog gebombardeerd en zijn daardoor grote delen van het historische vestingstadje verloren gegaan.

De grootste bezienswaardigheid in Wolin is het nagebouwde Vikingdorp. Een historisch openluchtmuseum dat extra tot leven komt tijdens het jaarlijkse festival in augustus. Bekijk de website voor meer informatie.

Nationaal park Wolin

Andere stadjes op het eiland Wolin zijn Międzyzdroje en het kleinere Międzywodzie beide zijn strandbestemming. In de zomer zijn dit echte toeristenbestemmingen hoewel het zelfs dan op het strand voor ons Nederlanders nog heerlijk rustig is.

Voor gezinnen met kinderen die Wolin eiland bezoeken zijn er een aantal kleinschalig attracties. Zoals het Baltic Miniature Park, een soort madurodam maar dan met modellen van de meest monumenten en vuurtorens uit landen rondom de Oostzee zoals Polen, Duitsland, Denemarken, Zweden, Finland, Rusland, Litouwen, Letland en Estland.

Gosań Nationaal park Wolin

Ben je geïnteresseerd in geschiedenis dan mag je de Underground City of Wolin Island niet missen. Een serie bunkers uit de 2e wereldoorlog die later ook nog door het Poolse leger zijn gebruikt. Sinds 2014 zijn delen open als museum en wordt je door een gids meegenomen door de ondergronds stad.

Lees ook onze andere blogs over Polen met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top