Home / Nederland / Limburg / Kabouterpad de Peel, Wandelen in Nationaal Park de Grote Peel

Kabouterpad de Peel, Wandelen in Nationaal Park de Grote Peel

Nationaal Park de Grote Peel is een van meer dan twintig Nationale Parken in Nederland. Wil je wandelen met kinderen, dan kan dat hier op het kabouterpad. Er zijn vele kabouterpaden in Nederland zoals bijvoorbeeld Kabouterpad Terspegelt in Eersel. Kabouterpad de Peel is van Staatbosbeheer, dus we waren bekend met het concept. Toch valt juist het Kabouterpad in de Grote Peel op, omdat er extra’s zijn die we op andere kabouterpaden niet tegen zijn gekomen.

Bij het bezoekerscentrum De Groote Peel is ook een kleine speeltuin met een glijbaantje en wipwap.

nationaal park de grote peel

Loop voor je aan de wandeling begint vooral ook een rondje door de kruiden- en vlindertuin. Deze is klein, maar staat vol met fleurige bloemen. Ook kun je hier waarschijnlijk wel meerdere vlinders en insecten ontdekken.

Vlindertuin de grote peel

Wandelen in De Groote Peel

Vanaf buitencentrum de Pelen starten verschillende routes van 0,5 tot 9 kilometer. Er is ook een 2 kilometer lange familieroute die geschikt is voor buggy’s. Wij kozen zelf in eerste instantie voor de 3,2km lange Wandelroute Knuppelbrug Grote Peel.

Eigenlijk viel de wandeling ons wat tegen. Misschien omdat het water zo laag stond, maar zelfs de natte delen van het park waren erg droog. Daarbij liepen we of over houten bruggetjes of over een vrij breed en recht grindpad. Dat loopt natuurlijk makkelijk maar voelt voor ons niet echt als wandelen in de natuur.

nationaal park de grote peel

Het kabouterpad Grote Peel

Het begin van de route die we eerder liepen, loopt op met het kabouterpad en daarom besloten we na het afronden van de route alsnog het kabouterpad te lopen. Ondanks dat onze dochter er zich eigenlijk al wat te oud voor voelt.

Kabouterpad de Peel

Kabouterpaden zijn over het algemeen gericht op peuters en kleuters. Deze is met slechts 500 meter ook helemaal niet lang. Bij het bezoekerscentrum kun je tegen betaling van 6 euro een tasje ophalen met een verhalenboekje. Hiermee kan je op de route kabouterverhalen vertellen. Bovendien krijgen kinderen dan ook een kaboutermuts en mogen ze hun wangen rood schminken.

Kabouterpad de Peel

Ondanks dat de route maar kort is, komen we niet vooruit. Er is zoveel leuks te zien. Niet alleen de kabouterpaaltjes die we moeten volgen maar ook een houten kabouterhuisje. Een kabouterpicknickplek met open lucht keukentje. Natuurlijk moet er muziek gemaakt worden bij het muziek rek en over de evenwichtsbalk gelopen worden.

Kabouterpad de Peel
Kabouterpad de Peel

Op de bomen langs kabouterpad Groote Peel hangen ook heel veel nestkastjes. We hebben geluk, het is duidelijk het juiste seizoen. Bijna elk kastje is bezet met een koolmees, musje of mezen. Soms liggen er eitjes in, bij andere zijn de kleintjes al uit het ei gekropen.

de grote peel

“Ik zoek vast een smakelijk hapje voor de baby’s”. Ver hoeft onze dochter niet te zoeken, want de meeste nestkastjes worden ook gebruik als warm plekje door rupsen. Normaal gesproken kunnen de vogels niet bij de rupsen komen door het plexiglas. Nu kunnen we ze gewoon oppakken en door het gaatje duwen. Een beetje zielig is het wel voor de rupsen. We besluiten mama en papa vogel toch maar verder het werk te laten doen.

Kabouterpad de Peel

Wat is er nog meer te doen in de omgeving

Meer tips voor de omgeving? Lees ook onze blogs over

Kabouterpad de Peel

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top