Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Blotevoetenpad & Lüneburger Heide in Egestorf en Undeloh

Blotevoetenpad & Lüneburger Heide in Egestorf en Undeloh

We bezochten het stadje Lüneburg eind augustus, precies toen de heide mooi in bloei stond. Natuurlijk wilde ik een bezoek aan het Lüneburg combineren met de Lüneburger heide. Het heide gebied is enorm en in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, ligt het natuurpark alleen niet direct bij Lüneburg maar een stukje westelijker.

Omdat we maar één dagje hebben in en rondom Lüneburg kies ik voor Egestorf, ongeveer 40 minuten rijden vanaf Lüneburg onder Hamburg, waar het ook maar 35 minuten vandaan is. In Egestorf zit het Lüneburger heide blotevoetenpad wat leuk is voor mijn dochter. Vanaf Egestorf is het maar een klein stukje naar Undeloh met het Heide-ErlebnisZentrum.

blotevoetenpad egesdorf

Heb je meer tijd dan kun je er ook zeker een weekendje weg van maken. Ga bijvoorbeeld naar Heidepark pretpark, waar je ook kunt overnachten in het Heidepark hotel. Andere leuke activiteiten voor kinderen bij de Lüneburger heide zijn o.a. een wildpark, Serengeti-park, indoor skihal en klimpark.

Liever een vakantiehuisje bij de Lüneburger heide? Er zit een goede, recent gemoderniseerde CenterParcs met Aqua Mundo lekker centraal in de regio. Bekijk hier de prijs en beschikbaarheid van CenterParcs.

Blotevoetenpad Egestorf

“Dit was echt leuk”, mijn zesjarige dochter is helemaal enthousiast. “Kunnen we hier nog een keer heen?”. Het is dat Egestorf niet om de hoek is, maar anders zouden we hier zeker vaker komen. Dit is echt een leuk en origineel blotevoetenpad wat, mocht je tijdens een weekendje of vakantie in Duitsland met kinderen in de buurt zijn, zeker de moeite van een bezoek waard is.

blotevoetenpad Egestorf
blotevoetenpad Egestorf
blotevoetenpad egesdorf

We beginnen het pad met een wel heel erg goede waterbelevenis. Gelukkig is het een heerlijk zonnige dag en vinden we de verkoeling alleen maar prettig. Daarna volgen diverse ondergronden zoals steentjes van verschillende grote, houten balken en dennenappels. Mocht je ergens niet over willen lopen, is er ook altijd de mogelijkheid het pad ernaast te volgen. Er zijn ook echt bijzondere belevenissen zoals een bak vol blauwe stukjes glas en het zouthuisje waar we over en door zout lopen.

Er zijn een drietal routes, de korte, middelste en lange route. De middelste en de lange route gaan bijvoorbeeld over een 45 meter lange touwbrug waarbij de korte route dat niet doet. We komen op de langere routes ook steeds meer klim- en klauterelementen tegen, zoals lopen over een plat lint van linnen en over bewegende balken. Mijn klauterkind is helemaal in haar element. De korte route is nog geen kilometer, terwijl je bij de langere langs 60 verschillende elementen komt.

Blotevoetenpad luneberg
blotevoetenpad Egestorf

Voor de goede orde sluiten we het blotevoetenpad Egestorf af met een aantal lekkere modderbaden. Je moet natuurlijk wel goed vies worden. Gelukkig zijn er aan het einde van de route genoeg kraantjes en liggen er zelfs grote borstels om alles weer een beetje schoen te krijgen.

blotevoetenpad Egestorf

Praktische informatie blotenvoetenpad Lüneburger Heide

Het blotevoetenpad Egestorf ligt aan de rand van het stadje. Hoewel de naam “Blotenvoetenpad Lüneburger Heide” anders doet vermoeden, ben je niet in het natuurpark. We hebben ook geen heide gezien (behalve in een bak om doorheen te lopen), daarvoor moet je nog een klein stukje verder rijden. Er is bij het blotevoetenpad een grote gratis parkeerplaats. Voor schoenen zijn er gratis kluisjes en er is de mogelijkheid om daarna voeten te wassen.

We krijgen een kaart mee in het Engels met de route en uitleg waar we allemaal over lopen. Maar de bewegwijzering is ook erg duidelijk, dus verkeerd lopen kan bijna niet. Volwassenen betalen 7,50 en kinderen vanaf 4 jaar 5,50. Bekijk de website voor actuele openingstijden.

Er is een kiosk en een restaurantje bij het blotevoetenpad.

blotevoetenpad egesdorf
blotevoetenpad Egestorf

Natuurbelevingsbad Aquadies

Het is super makkelijk een bezoek aan het blotevoetenpad te combineren met een paar uurtjes lekker zwemmen. Te midden van het pad ligt namelijk het natuurzwembad Aquadies. Ze hebben beide wel een aparte entree. Het natuurbelevingsbad is een zwembad zonder extra chemicaliën. Check de website voor openingstijden.

Zwembad egestorf

Lüneburger heide Undeloh

Ik had wel verwacht dat het druk zou zijn in Undeloh, maar zo druk? Nee dat niet, want we zijn er op een doordeweekse dag en de Duitse scholen zijn alweer begonnen. Er is een hele grote parkeerplaats, maar die staat ramvol, net als alle parkeerruimte die in het bos eromheen gecreëerd is. Na twintig minuten rondjes rijden, kunnen we de plek overnemen van iemand die weggaat.

Ik had gezien dat het gratis te bezoeken Heide-ErlebnisZentrum een leuke interactieve tentoonstelling heeft voor kinderen. Maar ook hier is het bijna onmogelijk de deur binnen te komen.

Luneberger heide

Dan maar de heide op. Dat kan op verschillende manieren, lopend, met een huurfiets of enorm populair in Undeloh met paard en wagen. Aangezien mijn dochter en ik redelijk spontaan een bezoek brengen aan de Lüneburger heide, hebben we geen fiets of paard & wagen gereserveerd. Dat blijkt niet zo slim te zijn, de paard en wagens die nu nog niet volgeboekt zijn, zijn de kleinere wagens. Die vragen 120 euro voor een uur en daar kun je dan met vier mensen in. Dat is me echt wat te gek en we besluiten dus te gaan lopen. Boek je van tevoren, dan betaal je 50 euro voor een uur in een koets voor zes personen met vertrek vanaf Döhle of vanuit Undeloh. Bekijk hier een overzicht van de verschillende aanbieders van koetstochten over de Lüneburger heide vanuit Undeloh.

Te voet kunnen we natuurlijk een stuk minder ver komen, maar ook op die manier genieten we van de prachtig in bloei staande heide. Al vind ik voor nu de wandeling naar de Wilseder Berg (5km) wat te ver omdat het zo heet is in de volle zon

Luneberger heide
Luneberger heide

Ik ben wel blij dat we eerst nog naar het super leuke blotevoetenpad zijn geweest, want de Lüneburger Heide viel toch iets tegen. Dat komt vooral door mijn slechte voorbereiding. We waren er pas om drie uur en ook nog eens op een hele warme dag, bovendien had ik niks van tevoren gereserveerd. Het is verstandig om dat wel te doen, tenminste als je er in de korte periode bent dat de heide vol in bloei staat en op haar mooist is.

Luneberger heide

Lees ook onze andere blogs over Duitsland met kinderen zoals:

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top