Home / Reisinformatie / Azie / Indonesie / Batu en Malang, twee steden op Java vol avontuur en kidsproof attracties

Batu en Malang, twee steden op Java vol avontuur en kidsproof attracties

Malang en Batu zijn twee steden in Oost-Java. Malang heeft een regenboogdorp en je kunt vanuit hier een dagtrip maken naar de absoluut spectaculaire Tumpak Sewu waterval. Voor wie net zoals wij Java met kinderen bezoekt, is het nabijgelegen Batu een echte aanrader. Je hebt hier enorm veel te doen voor gezinnen, zoals een dinopark, dierentuin of pretpark. Toch staan beide bestemmingen nog niet op de toeristenradar, al wordt Malang wel vaker kort bezocht als tussenstop tussen Yogjakarta en de Bromo Vulkaan.

Batu

Malang is zo’n bestemming waar je zonder kinderen aan één dagje ook wel genoeg hebt. Ga je naar Malang met kinderen en combineer je het met Batu, dan is er opeens van alles te beleven. Wij hadden vier volle dagen, waarvan we er eentje besteden aan de dagtrip naar Tumpak Sewu en onze dochter had daar best nog wel een dag extra en een pretpark extra aan vast willen plakken.

Malang is een grotere stad en heeft meer historie. Ook is het makkelijk om vanaf Malang weer verder te reizen, omdat er treinverbindingen zijn en meer busverbindingen. Het 16 kilometer verderop gelegen Batu heeft modernere attracties en is erg populair bij lokale gezinnen en verliefde stelletjes. Wij verbleven in het fantastische Tugu Malang hotel, wat een bezienswaardigheid op zichzelf is, maar je zou er ook voor kunnen kiezen om in Batu te verblijven.

Wat te doen in Malang?

Regenboogdorp Malang

De bekendste bezienswaardigheid in Malang is het regenboogdorp. De wijk Kampung Warna Warni Jodipan was een arme wijk, totdat studenten van de Universiteit op het idee kwamen om de wijk in regenboogkleuren te schilderen. Ze lieten zich inspireren door de sloppenwijken in Rio de Janeiro.

Malang

Niet alleen werd de wijk een stuk aantrekkelijker, er kwamen ook toeristen af op deze nu heel fotogenieke wijk. Er werden daarna ook meer attracties toegevoegd, zoals een aantal echt mooie graffiti kunstwerken. Je betaalt nu een klein bedrag om hier rond te lopen. Ook zijn er enkele bewoners die kleinschalig restaurantjes of souvenir winkeltjes zijn begonnen.

Bij de rivier is een pleintje. Niet alleen een goede plek om je drone op te laten, maar ook om gewoon even te chillen en te kijken naar het dorpsleven. Hier wordt gevoetbald en komen mensen bij elkaar om te kletsen.

Na het succes van het regenboogdorp in Malang wilden andere wijken natuurlijk ook wel profiteren van deze inkomsten uit toerisme. Jodipan is via een loopbrug gescheiden van Kampung Tridi. Ook deze wijk is inmiddels in vrolijke kleuren geschilderd. Waar we in Kampung Warna Warni vooral veel hoge kwaliteit streetart zien, hebben ze zich in Kampung Tridi meer gericht op 3D schilderijen en op Instagramspots. Denk aan bijvoorbeeld een hartje waar je in kunt zitten. Uiteraard moet je wel weer even opnieuw entree betalen.

malang

Aan de overkant van de grote autoweg is er dan ook nog een blauw dorp, genaamd Kampung Biru Arema. Dit is de meest recente toevoeging aan de gekleurde dorpen in Malang. Ook hier moesten we entree betalen, al was hier geen officieel punt en kwam er opeens een mannetje naar ons toe. Dit gekleurde dorp is een stuk rustiger en heeft minder faciliteiten, zoals winkeltjes of restaurantjes.

Malang

Wandelen of een rondrit door historisch Malang

Koloniaal Malang was een geliefde stad bij de Nederlanders omdat de stad hoger ligt dan veel andere bestemmingen op Java. Dat zorgt voor een net wat aangenamer klimaat. Dat aangename klimaat is gebleven, naar de koloniale architectuur moet je even op zoek. Dat kan te voet of met de gratis toeristenbus. Deze bus was in 2022 nieuw en we moesten gelijk met de bus en de gidsen op de foto. Kijk, ook westerlingen weten de citytourbus te vinden. Nu wordt alle informatie in de bus wel gegeven in het bahasa indonesia, dus voor ons was het vooral een relaxed rondje.

Malang tour

De gratis Malang citytour bus vertrekt vanaf een leeg stuk grond aan Jalan Brawijaya, aan het begin van de vogeltjesmarkt van Malang. Dit is een van de plekken waar je zeker een kijkje wil nemen. Honderden vogels in allemaal kooitjes. Wel een beetje zielig, maar de mensen hier zijn echt gek op hun vogeltjes. De bus rijdt ook langs Jl Besar Ijen, een straat met prachtige koloniale villa’s. Je kunt onderweg niet stoppen.

Malang vogeltjesmarkt

In het museum Brawijaya kan je eventueel ook meer leren over de geschiedenis van Malang. Er is met name veel aandacht voor de bezetting door Japan. Helaas is veel informatie in het Engels summier.

Waterpark Malang & Malang Night Paradise

Een van de leukste dingen om te doen in Malang met kinderen is een bezoek aan Hawai Waterpark Malang en/of aan het Malang Night Paradise. Het is dezelfde plek, waarbij het overdag een waterpark is en in de avond een attractie vol met lichtjes. Onze dagen in Malang zitten al flink vol en we hadden al een waterpark op Bali in de planning dus we gaan niet overdag, wel lijkt het ons tof om naar het Malang Night Paradise te gaan.

Malang night paradise

Op dat moment hadden we nog niet door dat het dus eigenlijk dezelfde plek is. Nu we het gezien hebben, denk ik wel dat dit waterpark in Malang met kinderen ook echt wel een gave attractie is. Het park is goed onderhouden en er zijn veel glijbanen. Wel moet je er rekening mee houden dat Java conservatiever is dan Bali. Het is misschien wel fijn om een badpak te dragen of een korte broek bij je bikini.

Malang night paradise

’s Avonds tijdens het Malang Night Paradise zijn de glijbanen en waterattracties dicht. De lazy river vaar je nu over met een bootje in plaats van dat je er in een band doorheen drijft. Deze lazy river is extra leuk omdat je onderweg langs allerlei dingen vaart. Zo kom je door Venetië, langs Egypte en vaar je onder een disco lichtshow door. Wanneer je kaartjes koopt voor het Malang Night Paradise zijn er verschillende opties. De goedkoopste optie geeft alleen toegang tot alleen het park. Doordeweekse dagen zijn goedkoper, je betaalt omgerekend nog geen 5 euro per persoon, in het weekend een euro meer. Kinderen onder de 85cm krijgen gratis toegang. Naast het reguliere ticket kan je voor een paar euro extra kiezen voor een uitgebreid ticket waarmee je ook in een aantal extra attracties mag, waaronder dus de Lazy river.

Malang night paradise

Wij hebben voor de optie gekozen met diverse attracties. Hartstikke leuk, want zo komen we regelmatig wat tegen wat we mogen doen en onze dochter is helemaal blij. “Je had helemaal niet verteld dat we naar een pretpark gingen”, zegt ze. Een pretpark zou ik het niet noemen, maar er zijn wel enkele stoerdere attracties. Wat doe je als je als pretpark geen achtbaan kunt betalen? Dan is er een oplossing: je gaat wel echt over de kop en zit in een achtbaan stoeltje, maar de rest van de actie komt door de 3D bril. Andere attracties, zoals trampoline springen, zijn ook geschikt voor jonge kinderen.

Malang night paradise

Op de wandelroute door het park komen we veel mooie licht figuren tegen. Als je wel eens bij China Light Zoo in Antwerpen bent geweest, dan heb je er vast een beeld bij. Onderweg zijn er genoeg Instagram plekken waar je zelf een foto kunt maken of waar medewerkers foto’s voor je maken. Die kan je dan later kopen. Op een gegeven moment komen we bij het foodcourt waar je niet alleen een hapje kunt eten maar waar ook shows worden opgevoerd. Tussen de shows door kan je zelf een poging tot optreden wagen met een karaoke set.

Malang night paradise

Voordat we weer bij de ingang zijn, komen we zelfs nog een aantal dinosaurussen tegen. Alles bij elkaar vonden we Malang Night Paradise echt super afwisselend. Het ligt aan de rand van de stad, dus je moet waarschijnlijk een Grab ernaar toe nemen, maar dat heb je wel gelijk de leukste activiteit om te doen in Malang met kinderen.

Badut tempel en andere tempels en meertjes in en rondom Malang

De Badut tempel (Candid Badut) in Malang is een hindoetempel. De tempel heeft een inscriptie waaruit opgemaakt kan worden dat deze op 28 november 760 voltooid was. Daarmee is het een van de oudste tempels van Java, zelfs de oudste waar de voltooiing met zekerheid gedateerd is. Toen de Nederlanders de tempel vonden in 1921 was deze al vervallen. Nu ligt de kleine tempel in een mooie groene tuin.

malang

Het is zeker geen Borobudur of Prambanan, maar als je nog niet tempel moe bent en interesse hebt in archeologie is het interessant om hier een kijkje te nemen. Vanaf de tempel loop je ook zo een mooi stukje natuur in met rijstvelden en kleine huisjes.

Andere hindoetempels ten noorden van Malang zijn Candi Singhasari en Candi Sumberawan. Deze tempels worden vaak gecombineerd met een rit door de rijstvelden en koffieplantages en met de zwemplas Sumber Umbulan.

Wij bezoeken zelf nog een kleine hindoe tempel, Candi Kidal ten oosten van Malang. Door een tekort aan scooters lukt het ons niet om deze dag er eentje te huren, dus zijn we aangewezen op een taxi voor een dag of op Grab. We kiezen voor Grab en die gaan nog naar Candi Kidal.

Nadat we de kleine en mooie tempel hebben bekeken, regelen we weer een andere Grab taxi naar Wisata Alam Sumber Jenon. Dit is een natuurlijke bron waar ook een zwemplas is gemaakt. Je kunt hier ook een hapje eten. Best een relaxed plekje om een paar uurtjes te zwemmen en te chillen, hoewel door de omgeving met bomen het wel snel afkoelt. Vanaf hier moesten we een minuut of vijf lopen naar het dorpje waar we ook weer een Grab konden oppakken terug naar Malang. Heb je wel een scooter of een taxi voor een dag, dan is dit natuurlijk veel makkelijker.

Heerlijk hotel in Malang

We verbleven in Malang echt in een heerlijk hotel. Dit hotel is niet alleen heerlijk, maar ook nog eens heel bijzonder. Het is echt een hotel en museum gecombineerd. Ze bieden rondleidingen aan door het hotel (tegen betaling voor niet gasten) die de verbazingwekkende verzameling kunst en antiek die de eigenaar heeft verzameld laat zien.

Malang hotel

Het hotel zit in een koloniaal gebouw en is heel passend gerestaureerd met oog voor traditie en toch moderne gemakken, zoals een zwembad. We vroegen ons wel even af of dit een goede plek zou zijn met onze dochter. We bleken echter lang niet het enige gezin te zijn in het hotel en het personeel was ook ontzettend gastvrij en kindvriendelijk.

Malang hotel

Wel hadden alle gezinnen wat oudere kinderen. Logisch ook, want dit is geen plek voor peuters of kleuters die met hun vingers overal aan willen zitten. Er zijn ook geen familiekamers, dus je kunt kiezen voor een tweepersoonskamer met een extra bed of je kinderen kunnen op een eigen kamer slapen. Het hotel is kleinschalig genoeg dat dit ook goed voelt en je kunt natuurlijk een kamer naast elkaar nemen.

Malang hotel
Malang hotel

Wat hotel Tugu Malang ook fantastisch maakt, is het ontbijt. Geen buffet, maar allemaal vers klaargemaakt. Je kunt kiezen uit verschillende thema’s, zoals een romantisch ontbijt en binnen dat thema van elke categorie een optie.

De eerste ochtend maken we de fout om te denken dat “wafels met chocolade en aardbeien” of “gepocheerd ei op toast” dan vast kleine versies zijn. Niet dus, maar het eten is werkelijk heerlijk en na een ontbijt hier zitten we tot het avondeten vol.

Hotel Malang Spa

In Hotel Tugu Malang zitten meerdere restaurants. Ook hier is het eten weer fenomenaal. Naast lokale specialiteiten zijn er ook gerechten van andere Indonesische eilanden te krijgen, zoals Rendang, en is er een selectie westerse gerechten. Tenslotte is er ook nog een uitstekende spa.

Hotel Malang

Kortom, het is echt een heerlijk hotel. Voor ons was dit een splurge optie, aangezien we in Indonesië meestal in wat goedkopere hotels verblijven, maar ik zou het zo weer doen. De prijs-kwaliteit verhouding is ontzettend goed en voor de prijs die je in de meeste grote steden in Europa al kwijt bent aan een simpel ketenhotel heb je nu niet alleen een heel bijzonder hotel, maar ook een geweldige ervaring. Bekijk hier de actuele prijs en beschikbaarheid van Tugu Malang.

Populaire dagtrips vanuit Malang

Bromo Vulkaan

Wanneer je voor de eerste keer naar Java gaat, wil je waarschijnlijk de zonsopkomst bij de Bromo bekijken. Dit kan ook als dagtrip vanuit Malang. Omdat we dat tijdens een eerdere reis al gedaan hebben, sloegen we nu de Bromo over. Je kunt de Bromo vanuit verschillende plekken op Java bezoeken. Het dorpje Cemoro Lawang ligt het dichtstbij de Bromo en het voordeel van hier verblijven, is dat je in de ochtend nog wat langer in je bed kunt blijven liggen. Helaas zijn de accommodaties hier vaak simpel en hebben ook nog een slechte prijs-kwaliteit verhouding.

Bromo Java

Je kunt ook vanuit Probolinggo naar de Bromo, dan komt er zo’n 2 uur extra aan reistijd bij. Vanuit Malang is het zelfs nog iets verder. Concreet betekent dit dat je voor een dagtrip rond middernacht wordt opgehaald om op tijd bij Bromo te zijn voor de zonsopkomst. In de loop van de middag ben je dan weer terug in het hotel. Zeker als je van plan bent om na Malang toch verder te reizen richting Bali of het noorden van Java zou ik persoonlijk niet kiezen voor een dagtrip, maar toch overnachten in Cemoro Lawang.

Tumpak Sewu

Een andere dagtrip die je kunt ondernemen vanuit Malang is naar Tumpak Sewu. Deze waterval is nog niet zo bekend, maar trekt wel steeds meer toeristen. Ook ik zag een foto van deze waterval en wilde er direct hierheen. In het echt was het nog mooier, maar ook een stuk avontuurlijker en inspannender dan ik verwacht had. Zonder files ben je al zo’n twee uur naar de waterval onderweg, waarna je een wandeling kunt maken naar deze en een aantal andere watervallen waar je ook weer een paar uur mee bezig bent. Daarom is dit wel echt een dagtrip die je kunt maken met een auto met chauffeur.

Je leest er alles over in mijn blog over Tumpak Sewu (binnenkort).

Wat te doen in en rondom Batu met kinderen?

Batu ligt zo’n 16 kilometer vanaf Malang en er zijn hier veel vakantieresorts. We gingen een dag met een scooter op pad vanuit Malang. Op de heenweg waren de wegen heerlijk rustig en genoten we van alle mooie natuur en de uitzichten op de vulkanen in de omgeving.

Batu

Op de terugweg kwamen we in de avondspitsfile en dan is de hoofdweg van Batu naar Malang en ook de binnenstad van Malang behoorlijk heftig rijden. Mijn man rijdt thuis ook motor en heeft veel zelfvertrouwen, maar ik vond het doodeng. Elke keer dat remmen en optrekken en tussen de auto’s doorslingeren met honderden scooters tegelijk. Zorg dus dat je de spits vermijd als je zelf met de scooter op pad gaat.

Jawa Timur Park 2; Secret Zoo, Pretpark en Selfie museum

Is het een dierentuin? Is het een selfiemuseum? Is het een waterpark? Is het een pretpark? Is het een natuurhistorisch museum? Jawa Timur Park 2 is het gewoon allemaal en daarom kan je hier een dag voor uittrekken. Dat hadden wij niet helemaal door en tot grote ergernis van onze dochter moesten we uiteindelijk flink haasten. “Het is hier zooooo leuk”, zuchtte ze.

Batu Timur park

Je denkt misschien, ik ga toch niet helemaal naar Indonesië voor een dierentuin. Dat snap ik, maar deze is echt wel goed en dus ook nog heel veel meer. Bovendien zie je zo tenminste ook eens wat (rijkere) Indonesische gezinnen echt doen in hun vrije tijd. Voor hen zijn niet alleen de dieren de attractie, maar ook wij moeten regelmatig met een hele familie op de foto.

Batu Timur park

Het Jawa Timur Park kent een vaste route die je moet volgen. We beginnen in het dierentuin gedeelte. De eerste indruk is direct goed, het zijn nette en ruime verblijven met dieren die er gezond uitzien. De Batu Secret Zoo bestaat uit verschillende zones, zo is er een aquarium gedeelte en een gedeelte met reptielen en met nachtdieren. Deze hebben allemaal binnen verblijven. We zien hier bijvoorbeeld de Komodo Varaan vanachter het glas.

Batu Timur park

Buiten leven Aziatische olifanten, maar ook jaguars en heel veel verschillende apen. Die hebben ook hun eigen eiland. Sommige dingen zouden we in Nederland niet doen. Zo kan je op bepaalde tijden tegen betaling een stuk vlees op een stok het tijgerhok induwen en dan zien hoe ze het opeten. Over het algemeen doet de dierentuin echter niet onder voor dierentuinen in Europa.

Batu Timur park

Wanneer we het dierentuingedeelte uitlopen, komen we nog terecht in Fantasy Land. Een heel pretpark met verschillende attracties. Er zijn meerdere achtbanen, eentje voor de kleintjes, maar ook een echt stoere. We zien ook botsauto’s, ritjes met karretjes en een vrije val. “Ik wil overal nog in”, roept onze dochter, maar we moeten haar laten kiezen. Ze gaat voor de verschillende achtbanen, maar komt helemaal misselijk uit de Animal Coaster.

Batu Timur park

Voor een rustig ritje kan je ook op de safaritrein stappen, waarbij je nog langs een aantal dieren komt of maak een bootrit rondom het apeneiland met Ark van Noach thema. Er is ook nog een waterspeeltuin met een ondiep bad en veel speelmogelijkheden. Hier zijn ook hokjes om je om te kleden.

Batu Timur park

We hebben ons al uitstekend vermaakt, maar er is gewoon nog meer. De entree voor een selfiemuseum en voor een natuurhistorisch museum zitten ook nog bij ons kaartje in. Het natuurhistorisch museum met skeletten slaan we even over, maar het selfiemuseum moeten we toch even ervaren. Ga je naar Amsterdam met kinderen, dan betaal je hartstikke veel geld voor zo’n Instagrammuseum en hier zit het er gewoon als extra bij. We lachen ons rot om de foto’s die we maken in het Sweet Memories selfiemuseum met Marcel als een kKn pop en onze dochter die in de mie zit.

Jawa Timur Park 1, Jawa Timur Park 3, Eco Green Park en meer

Dezelfde organisatie die het Jawa Timur Park 2 heeft, heeft in Batu nog meer attracties voor gezinnen. Zoals het Jawa Timur Park 1 en 3, maar ook het Eco Green Park en onder andere het museum Angkut. Wil je meerdere plekken bezoeken, vraag dan altijd even naar de mogelijkheden voor combi tickets.

Wij kozen voor Jatim Park 2, omdat die ons het meest aanspraak, maar ook de andere twee parken krijgen uitstekende reviews. In Jawa Timur Park 1 heb je nog veel meer pretpark attracties, zoals achtbanen die over de kop gaan. Het pretpark combineren ze met Museum Tubuh, een wetenschapsmuseum over het menselijk lichaam. De meeste gidsen hier spreken alleen geen Engels, wat het moeilijk maakt om altijd te begrijpen wat je overal ziet en kunt doen.

Malang Dino

Jawa Timur Park 3 wordt ook wel het dinopark genoemd, omdat het dus voor een groot deel een dinopark is. Ook hier is dan alleen een te beperkte omschrijving van wat er te doen is. Zo is er ook een dinomuseum, wat een meer educatief karakter heeft. Terwijl het Fun Tech Plaza juist weer helemaal gaat over technologie en dan is er ook nog een wassenbeelden museum en een Millennial Glow Garden Batu. Ook hier dus weer ontzettend veel te doen.

Dan zijn er ook nog twee kleinere parken: een Predator Fun Park en het Eco Green Park. Bekijk de website voor meer informatie over alle parken in Batu.

Coban Putri en Coban Rondo waterval

Op internet had ik gelezen over een mooie waterval waar ook een doolhof zou zijn. Om het ingewikkeld te maken, komt het woord Coban voor in de naam van heel veel watervallen en kwamen we uiteindelijk met hulp van Google Maps toch niet helemaal goed uit. De waterval met het doolhof, Coban Rondo, ligt voorbij Batu, terwijl de andere waterval tussen Batu en Malang ligt.

Coban Putri is best een aardige waterval, maar natuurlijk niks vergeleken met Tumpak Sewu. Er zijn hier wat eettentjes en wat platforms om foto’s op te maken. Onze dochter vermaakt zich nog even met enkele van de schommels hier.

Batu Flower Garden & Coban Rais

We rijden door naar Batu Flower Garden, wat ook totaal iets anders blijkt te zijn dan we gedacht hadden. Het is geen bloemen tuin, maar het is een Instagrampark. Voor een vast bedrag worden er op een aantal plekken foto’s van je gemaakt en die mag je vervolgens houden. Zo is er een nagebouwde hobbit woning, kan je fietsen op een ijzeren touw in de lucht en is er zelfs een plek waar het lijkt alsof je in een sneeuw landschap staat.

Mijn dochter en ik vinden het best grappig. Marcel niet, die is er snel klaar mee, vooral wanneer de fotografen heel enthousiast aanmoedigen. Een keer op de foto per plek is natuurlijk niet genoeg, we moeten allerlei verschillende poses nadoen. De omgeving is ook echt wel mooi, er is een restaurant en een prima speeltuin. Het is dus alleen niet een plek in de natuur, zoals we gedacht hadden.

Batu

Ook hier is weer een waterval, de Coban Rais. Heel slim hebben ze bedacht dat je hier niet zelf met je scooter heen mag rijden, maar dat je alleen achterop mag bij een van de scooterdriver die hier staan te wachten. Daar hebben we even geen zin in, maar lopen is ook echt te ver.

Wat is er nog meer te doen in en rondom Batu?

In en rondom Batu is nog een stuk meer te doen, mocht je nog tijd over hebben. Zo kan je een bezoek brengen aan de fotogenieke theeplantages van Bukit Kuneer of misschien een mountainbike tour boeken waarbij je door de omgeving en ook door theeplantages gaat fietsen.

Er zijn in Batu ook verschillende (Instagrammable) musea. Het populairste museum in Museum Angkut is een transportmuseum met een gave collectie aan vooral klassieke auto’s. Er zijn ook ander transportmiddelen te bekijken, zoals vliegtuigen, fietsen en riksja’s. Die vormen natuurlijk allemaal een toffe backdrop voor foto’s. Voor dit museum kan je ook ticket combi’s kopen met de Jawa Timur Parken.

Een andere plek die je kunt bezoeken, is het Pujon Kidul Tourism Village, wat vrij vergelijkbaar is met de Batu Flower Garden. Het ziet er alleen minder fotogeniek uit.

Meer tips? Lees ook onze andere blogs over Indonesië met kinderen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top