Home / Voorbereiding / Tips / Het belang van “me-time” op vakantie, met tips om het te claimen

Het belang van “me-time” op vakantie, met tips om het te claimen

Er was een tijd dat “me-time” tijdens een vakantie gewoon vanzelfsprekend was. Het zal niet voor alle stelletjes zo zijn, maar wij hadden nooit problemen om een dagje zonder elkaar wat te doen. Marcel deed in Thailand een kookcursus terwijl ik een massagecursus volgde. Mij maak je blij met een dagje met een goed boek relaxen in een hangmat terwijl Marcel liever gaat hardlopen of fietsen.

me-time op reis
Kletsen over reizen in de hostelbar
met time op reis
Lekker ontspannen een boek lezen

Maar zodra je een baby hebt is het voorbij. Er is een heerlijk klein schepseltje dat voor alles van jou afhankelijk is. Gelukkig zijn er hormonen, want ik voelde me alleen maar dankbaar en blij.  Het was nooit een belasting ook niet wanneer ik om de paar uur moest voeden of ze de eerste maanden overdag alleen sliep met mijn pink in haar mondje. Dat gevoel gaat na een tijd wel weer weg en ik kreeg in ieder geval weer de behoefte “mijzelf” te zijn en niet alleen mama.

Het belang van me-time voor vaders en moeders

Je hebt thuis al zo weinig tijd samen. Veel dagen bestaan uit ontbijten, dochter afzetten bij het kinderdagverblijf (of school en BSO), werken, thuis komen, snel eten en bedtijd. Op vakantie en tijdens een weekendje weg wil je dus zoveel mogelijk samen genieten.

Maar na een paar dagen begint het te kriebelen bij mij. Waar we thuis ons werk hebben waar je ook een eigen identiteit hebt, ben je op vakantie constant samen. Ik heb tijd voor mijzelf nodig. Ik weet dat er ook ouders zijn die, die behoefte niet hebben en dat is prima. Ik heb enorm veel respect voor wie zonder moeite altijd honderd procent klaar staan voor hun kinderen.

Ik weet dat zowel Marcel en ik veel gelukkiger zijn als we regelmatig “me-time” krijgen ook tijdens een vakantie. Gewoon even een uurtje naar de thai-massage, een rondje fietsen of een dag een archeologietour. Laat me even lekker een tijdschrift lezen, of uitgebreid in bad gaan zonder gestoord te worden. Het maakt dat we daarna weer meer verbonden en betrokken zijn bij ons gezin, voor elkaar klaar staan en minder stress ervaren.

Zo claim je die me-time

Het elkaar gunnen

De eerste stap bij me-time is dat jij en je partner het elkaar moeten gunnen. Ik weet dat het soms lastig is als je de partner bent die er dan even alleen voor staat maar het werkt beide kanten uit. Wanneer we samen een weekendje weg gaan dan gaat Marcel een ochtend hardlopen of fietsen. Dat vind ik niet altijd gezellig want dat betekent dat ik in die tijd alleen met onze dochter op pad ben. Maar ik weet ook dat dit hem de energie geeft die nodig is na een druk weekend maandag weer aan de slag te gaan op het werk.

Meer van Hanau

“Me-time” moet gaan over wat je wil doen, niet over wat je voelt dat je moet doen

De grootste valkuil voor moeders is dat jij wanneer je dan wat tijd voor jezelf hebt, alleen maar denkt aan alles wat nog gedaan moet worden. Ik heb dat ook, gaat Marcel een middagje op pad met onze dochter en kan ik een boek lezen dan ga ik eerst bloggen, mail beantwoorden of mijn backpack even slimmer inpakken. Tegen de tijd dat ze terugkomen, bedenk ik me dat ik ook nog gewoon even in de hangmat een boekje had willen lezen.

Jezelf dwingen

Jezelf dwingen klinkt wat extreem maar daar bedoel ik mee: zet je “me-time” vast. Maak die massage-afspraak. Blijf niet hangen in “eigenlijk wil ik wel een middagje zelf op pad” maar boek gewoon een toertje. Er zijn zoveel dingen die je kunt doen om tot jezelf te komen. Voor de een is dat misschien yoga-class terwijl de ander liever op een foodwalk gaat. Zet het vast!

Om je wat ideeën te geven van dingen die wij in Zuid-Amerika hebben gedaan. Duiken, massage, pedicure, paragliden, een dag mountainbiken, een vulkaan beklimmen en een georganiseerde tour.

The world most dangerous road fietsen

Schuldgevoelens afschudden

Ben je dan eenmaal lekker weg laat dan ook echt los. Ik weet dat dit makkelijk gezegd is, maar je schuldig voelen heeft echt geen zin. Je kind(eren) kunnen echt wel even zonder je. Je man of je vrouw ook wel. Volgende keer zijn de rollen weer omgedraaid. Besef dat wat je doet het nemen van tijd voor jezelf wel nuttig is, ook al streep je niks van je to-do list af.

Nieuwe uitdaging: me-time als je zonder partner op vakantie bent

In januari 2018 ga ik samen met onze dochter drie weken naar Zuidoost Azië. Wat ik het meest spannende vind, is dat ik dan drie weken lang 24 uur per dag aan moet staan. Ik denk zelfs dat ik misschien maar een hotel met een kidsclub moet kiezen voor twee dagen ofzo ;-). Als jullie nog tips hebben voor mij, dan hoor ik het graag!

Inmiddels zijn we weer terug van deze reis, lees hier mij tips voor een vakantie alleen met je kind.

4 gedachten over “Het belang van “me-time” op vakantie, met tips om het te claimen”

  1. Superleuk dat je met Isis alleen op reis gaat! Tijdens het lezen van de blog dacht ik steeds ‘Ja, allemaal leuk en aardig, maar zonder partner is me time een stuk minder makkelijk.’ Maar goed, die uitdaging ga je dus aan. 😉 Een kidsclub kan een oplossing zijn, maar je kunt ook kinderen treffen die dat helemaal niet willen, zoals die van mij. Ik vond dat niet erg; hoe graag ik ook éven een momentje voor mezelf wilde, ik doe liever iets met z’n drietjes dan dat ze ergens zijn waar ze niet willen zijn. Ja, veel stond in het teken van hen, maar dat weet je van te voren. Ik genoot van even niks én van het naar ze kijken als ze lekker lagen te slapen in het vliegtuig of in een bus onderweg. Ook de avonden die ik tijdens meerdere vakanties voor mezelf bedacht had (’s avonds ga ik lekker een boekje lezen op de veranda, dacht ik dan) vielen in het water. Als de kinderen om 22:00/22:30 (omdat alles later werd door het late eten) eindelijk in bed lagen dook ik er zelf ook meteen naast. Ik was kapot! Toch heb ik er mooie herinneringen aan, zowel aan die eerste keer in m’n eentje met 2 kinderen (in Tunesië) als aan Egypte, Turkije en Griekenland met ze.
    Met één kind zo ver op pad zou ik ook heel graag willen. Met eentje heb ik maar 1x gedaan, dichterbij, naar Spanje. Juist 1 op 1 vond ik zo leuk! Maar dat valt bij mij helaas niet te regelen. Tof dat jij dat wel kunt doen.

  2. Heel goed. Ik ga het zeker proberen!! Ook hier thuis iets meer. Waar ga je heen weet je al een bestemming? Heerlijk vooruitzicht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top