Home / Nederland / Zuid-Holland / Klimmen en klauteren in het Monkeybos Meijendel in Wassenaar

Klimmen en klauteren in het Monkeybos Meijendel in Wassenaar

Uitwaaien op het strand, wandelen door een duingebied, klimmen als een aap in het “Monkeybos” of neerstrijken op een terras: het kan allemaal in duingebied Meijendel in Wassenaar.

Zelf ben ik al jaren trouwe bezoeker van dit grootste aaneengesloten duingebied van Zuid-Holland, wat verscholen ligt tussen Scheveningen en Wassenaar. Vroeger fietste ik met mijn ouders vanuit Zoetermeer naar Meijendel om daar te genieten van een stranddag met als afsluiter een pannenkoek in het restaurant. Vandaag de dag is Meijendel uitgegroeid tot een groot speel- en wandel gebied, maar draagt het nog steeds haar warme charme vanwege de mooie natuur. Het gevoel even op vakantie te zijn: dat vind je zeker op deze plek.

Meijendel

Hoe kom je bij Meijendel?

Alleen al op weg naar Meijendel toe waan je je op vakantie: via een eenbaansweg rijdt je door de duinen naar de parkeerplaatsen van het gebied.
Kijk goed om je heen, want je zou hier zomaar een vos of een hert kunnen spotten! Er zijn veel parkeerplaatsen rondom de boerderij, maar op zon- en feestdagen kan het hier toch erg druk zijn. Het gebied hanteert een maximum aantal bezoekers, waardoor er aan het begin van het gebied slagbomen staan. Dit doen ze om de natuur niet te verstoren.

Vanuit de parkeerplaatsen loop je direct het natuurgebied in, er starten diverse wandelpaden vanaf de parkeerplaats. Ook bevinden zich hier restaurant Meijendel en het bezoekerscentrum “De Tapuit”.

Meijendel

Wandelen vanuit De Tapuit, bezoekerscentrum Dunea

Bezoekerscentrum Dunea is zeker voor kinderen een leuke manier om kennis te maken met de natuur van het duingebied. Verplaats je in de ogen van een nachtuil, trek het tenue aan van een échte boswachter of kom erachter hoe Dunea water haalt uit de duinen. Het centrum is klein maar praktisch ingericht, de bezoektijd is ongeveer een half uur.

bezoekerscentrum Dunea

Vanuit het bezoekerscentrum starten verschillende wandeltochten, waaronder de speurtocht “De campus”. Bij “De Tapuit” kunnen kinderen een duinschrift ophalen. Deze zijn in drie leeftijdscategorieën verdeeld, zodat de speurtocht voor elk kind uitdagend is. De routes zijn ongeveer in een half uur te lopen, top voor de jonge benen! Het bezoekerscentrum is op maandag gesloten, bekijk voor de openingstijden de website.

bezoekerscentrum Dunea

Monkeybos Meijendel

Er is ook gedacht aan de actieve aapjes, want daarvoor is er een heus Monkeybos, oftewel een tof speelbos. Vanaf het bezoekerscentrum loop je binnen vijf minuten het Monkeybos in.

Monkeybos wassenaar

Monkeybos Wassenaar beschikt over een parcours met verschillende toestellen, waaronder een kabelbaan. Zo kun je van paaltje naar paaltje springen of slingeren aan een boom. Kinderen kunnen hier in bomen klimmen en hutten bouwen, goed voor een middag plezier. Aan de kleinere aapjes is ook gedacht: direct naast het centrum is een zandspeeltuin met toestellen voor kleinere kinderen.

monkeybos wassenaar

Mocht je na al deze activiteiten nog energie hebben om nóg meer te ontdekken, dan kan ik je de twintig minuten durende wandeling via een schelpenpad naar het strand van Meijendel aanraden. Hier kun je alleen lopend of met de fiets komen, het is er dus een stuk rustiger dan andere kustplaatsen waar je met de auto zo bij het strand kunt parken. Als je een peuter hebt die het wandelen snel zat is, zou ik deze wandeltocht niet aanbevelen. De route loopt via de duinen en loopt dus omhoog. Neem dan een draagzak of een bolderkar mee.

Boerderij Meyendel

Sluit de dag af met een pannenkoek bij restaurant en boerderij Meyendel. Kinderen hoeven zich hier niet te vervelen, er lopen paarden rond in de wei en ook ligt er naast het restaurant een waterspeeltuin. Neem een kijkje op het terras áchter het restaurant. Hier is het vaak een stuk rustiger dan aan de voorkant en zit je heerlijk onder de bomen.

waterspeeltuin meijendel
restaurant meijendel

Kortom, ben je op zoek naar een dagje met veel verschillende mogelijkheden voor de kinderen, dan ben je bij Meijendel zeker aan het goede adres.

Meer tips nodig? Lees ook onze andere blogs over wandelen met kinderen of tips voor leuke kindvriendelijke uitjes in Zuid-Holland.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top