Home / Reisinformatie / Europa / Duitsland / Het Neanderthal museum en dal

Het Neanderthal museum en dal

Natuurlijk ken je de Neanderthalers. Maar wist je dat deze menssoort genoemd is naar een dal in Duitsland? En dat dit dal zich vlakbij Düsseldorf bevindt? Je kunt er vanuit Arnhem in anderhalf uur naar toe rijden. Of doe zoals wij en bezoek het Neanderthal in combinatie met de stad tijdens een weekendje Düsseldorf met kinderen.

Neaderthal duitland

Neanderthal museum

Nu staat er in dit dal een modern museum over de Neanderthalers. Leuk en leerzaam voor het hele gezin. Bij binnenkomst krijgen we natuurlijk de beroemde botten te zien. Hoewel later bleek dat er ook al Neanderthaler botten gevonden waren in andere landen was dit de eerst keer dat ze werden herkend als vroege mensen.

Neaderthal duitland

In de rest van het museum leren we meer over de Neanderthaler. Hoe leefden ze, waar leefden ze en waarom zijn ze uitgestorven. Hoewel uitgestorven, een klein beetje Neanderthaler DNA leeft in ons allemaal door. Naast de Neanderthalers komen ook andere mensensoorten aan bod. Het bijzonderste vond ik de reconstructies. Als een Neanderthaler nu in een pak over straat zou lopen zou je echt niet direct door hebben dat het een andere menssoort is.

Neaderthal duitland

Onze dochter is, terwijl wij rustig rondkijken en de uitleg lezen, druk bezig met de kinderactiviteiten in het museum. Bij binnenkomst heeft ze een zakje gekregen met een aantal voorwerpen. Op verschillende plekken in het museum moet ze vragen beantwoorden en opdrachten maken. Zoals met gereedschap van vroeger een gat boren. “Het lukt niet, papa kan je helpen?”. Best moeilijk zoiets maar gelukkig zijn er medewerkers die het uitleggen en al snel gaat het harstikke goed. Andere opdrachten zijn wat makkelijker, zoals een skelet opgraven of met een steen een noot kraken. Favoriet is de opdracht waar ze van twee schelpjes een ketting mag maken.

Neaderthal duitland
Neaderthal duitland

In het Neanderthal museum zijn regelmatig speciale tentoonstellingen. Tip: nog tot het eind van het jaar “gewoon dierlijk” waar je onder andere toffe 3D foto’s kunt maken. Verder wordt er voor de deur gebouwd aan een grote prehistorische speeltuin maar deze zal pas in 2020 klaar zijn. Voor informatie over de openingstijden en entreeprijzen bekijk de website.

Neaderthal duitland

Lunchen bij Neandertal no1

Honger of lekkere trek gekregen van de wandeling of van het bezoek aan het museum? Tegenover het museum zit restaurant Neandertal No1. Een superleuk plekje, zeker voor ook voor gezinnen met kinderen.

restaurant neandertal1
restaurant neandertal1

De vriendelijke en super gastvrije eigenaren wonen hier zelf met hun gezin. Er is een fijne hanghoek met speelgoed voor kids. Playmobil in prehistorie thema, squishies, autotjes en boeken. Onze dochter had hier de hele dag kunnen spelen.

Voor de gerechten wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt van lokale producten. De heerlijke taarten zijn zelf gebakken. Dit restaurant heeft ook een bijzondere feature. Een eigen grot. Die wordt regelmatig gebruikt voor bruiloften en groepen.

https://www.neandertal1.com/
neandertal1

Wandelen in het Neanderthal

In het Neaderthal kun je mooi wandelen. Wij kozen voor de korte zogenaamde “kunst wandeling” langs de rivier. Dat loop je op je gemak makkelijk in 45 minuten. Heb je meer tijd, dan kun je ook naar het Neandertal game reserve lopen waar paarden en runderen grazen. Deze wandeling duurt ongeveer 75 minuten.

Neanderthal duitsland
Neanderthal duitsland

De wandeling voert ons door een beboste vallei langs het kleine riviertje de Düssel. Op verschillende plekken zijn er grote rotsformaties te zien.

De kunst langs deze wandeling is toe aan een opknapbeurt, maar dat stoort ons niet. Dankzij het gevarieerde landschap is het een mooie korte wandeling. De rivier nodigt ook uit tot spelen, onze dochter gaat op zoek naar visjes en diertjes langs de waterrand. Echt een heel mooi stukje natuur dat een leuke combinatie vormt met het museum.

Neanderthal duitsland

Dit blog is tot stand gekomen in samenwerking met Düsseldorf toerisme. Bekijk hun website voor nog meer tips. Of lees onze andere blogs over Duitsland.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll to Top